Kék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális célú tüzelőanyag juttatásáról

Hatályos: 2023. 09. 26 19:00

Kék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.26.
a szociális célú tüzelőanyag juttatásáról
Végső előterjesztői indokolás
Kék Község Önkormányzata képviselő-testülete a képviselő-testületi határozatának megfelelően szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódóan támogatási igényt nyújtott be a belügyminiszterhez. Az önkormányzat a pályázati eljárás befejezése után 185 m3 keménylombos tűzifa mennyiség megvásárlására 5.403.850,-ft vissza nem térítendő támogatásra jogosult. A pályázat önerőt nem írt elő.
Évek óta pályázik a képviselő-testület a szociális tüzelő támogatásra, amelyet a lakosság részére, a rendeletben meghatározottak alapján kell eljuttatni.
A kérelmek elérhetőek a hivatalban, a rendelet-tervezet tartalmazza a feltételeket, amelyek az elmúlt évben nem változtak. A Képviselő-testületnek az a feladata, hogy meghatározza a jogosultsági feltételeket, első sorban a családban az egy főre jutó jövedelem mértékét, amelyet a szociális vetítési alap (öregségi nyugdíj legkisebb összegének) hétszerese összegében, azaz 199.500 ft összegben javaslok megállapítani.
A szociális célú tűzifa támogatás a lakosság számára fűtési támogatást nyújt a téli hónapokban, javítva a szociális körülményeket, megélhetési problémákat.
Az elnyert támogatás felhasználásának feltétele a helyi rendelet megalkotása.
Az önkormányzat rendeletben rögzíti a helyi rendelet személyi hatályát, szabályozza a jogosultsági feltételeket, rögzíti a jogosultságot kizáró feltételeket, szabályozza a természetbeni ellátás biztosítására vonatkozó eljárásrendet.
A rendelet 2024. június 1-jén hatályát veszti.