Kék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 29 18:20

Kék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.29.
az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Az Országgyűlés elfogadta Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvényt. A törvény alapján megterveztük az önkormányzat feladataihoz igénybe vehető központi forrásokat, a költségvetés készítése során alkalmaztuk a központi jogszabályokban és a helyi önkormányzati rendeletekben meghatározott előírásokat.
Az állam által biztosított támogatási formákon túl az emberek szociális támogatással való ellátása az önkormányzatok feladata, mivel a helyi közösségek rendelkeznek leginkább azzal a tudással, amely alapján dönthetnek a jogosultság tekintetében. Az önkormányzatok szabadabban dönthetnek a támogatások nagyságáról és formájáról. Az állam és az önkormányzat segélyezéssel kapcsolatos feladatai élesen elválasztásra kerültek. Az állami felelősségi körbe tartozó ellátások járási kormányhivatali hatáskörben, az önkormányzati ellátások képviselő-testületi hatáskörben találhatóak. 2024-ben is jelentős célkitűzés tehát a segélyezettek újbóli integrálása a munka világába. Önkormányzatunk 2024. évben is részt vesz a közfoglalkoztatásban, március 1-jétől megkezdődött az új közfoglalkoztatási időszak, melynek keretében 50 fő foglalkoztatása történik 3 programban.
A helyi önkormányzatok számára kötelező feladatot továbbra is törvény írhat elő, az önkormányzatok eltérő adottságait (gazdasági teljesítőképesség, lakosságszám, a közigazgatási terület mérete) is figyelembe véve.
Az Mötv. szerint a helyi közügyek, illetve a helyben biztosítható közfeladatok:
településfejlesztés, településrendezés;
településüzemeltetés (köztemetők kialakítása és fenntartása, a közvilágításról való gondoskodás, kéményseprő-ipari szolgáltatás biztosítása, a helyi közutak és tartozékainak kialakítása és fenntartása, közparkok és egyéb közterületek kialakítása és fenntartása, gépjárművek parkolásának biztosítása);
a közterületek, valamint az önkormányzat tulajdonában álló közintézmény elnevezése;
egészségügyi alapellátás, az egészséges életmód segítését célzó szolgáltatások;
környezet-egészségügy (köztisztaság, települési környezet tisztaságának biztosítása, rovar- és rágcsálóirtás);
óvodai ellátás;
kulturális szolgáltatás, különösen a nyilvános könyvtári ellátás biztosítása; filmszínház, előadó-művészeti szervezet támogatása, a kulturális örökség helyi védelme; a helyi közművelődési tevékenység támogatása;
gyermekjóléti szolgáltatások és ellátások;
szociális szolgáltatások és ellátások, amelyek keretében települési támogatás állapítható meg;
lakás- és helyiséggazdálkodás;
a területén hajléktalanná vált személyek ellátásának és rehabilitációjának, valamint a hajléktalanná válás megelőzésének biztosítása;
helyi környezet- és természetvédelem, vízgazdálkodás, vízkárelhárítás;
honvédelem, polgári védelem, katasztrófavédelem, helyi közfoglalkoztatás;
helyi adóval, gazdaságszervezéssel és a turizmussal kapcsolatos feladatok;
a kistermelők, őstermelők számára - jogszabályban meghatározott termékeik - értékesítési lehetőségeinek biztosítása, ideértve a hétvégi árusítás lehetőségét is;
sport, ifjúsági ügyek;
nemzetiségi ügyek;
közreműködés a település közbiztonságának biztosításában;
helyi közösségi közlekedés biztosítása;
hulladékgazdálkodás;
távhőszolgáltatás;
víziközmű-szolgáltatás, amennyiben a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény rendelkezései szerint a helyi önkormányzat ellátásért felelősnek minősül.
További törvényi lehetőségek helyi önkormányzati feladat-telepítésre:
törvény a felsoroltakon kívül más, a helyi közügy, helyben biztosítható közfeladat ellátását is előírhatja,
törvényben meghatározott esetekben az önkormányzat és az állam külön, a finanszírozást is rendező megállapodása alapján az önkormányzat állami feladatokat is elláthat,
a helyi önkormányzatok továbbra is önként vállalhatják olyan helyi közügyek ellátását, amelyet jogszabály nem utal más szerv kizárólagos hatáskörébe. Az önként vállalt feladatok ellátása azonban nem veszélyeztetheti a kötelező feladatok ellátását. Finanszírozásuk forrását elsősorban az önkormányzat saját bevételei, illetve az erre a célra biztosított külön források képezhetik.
A pénzügyi terv összhangban van az önkormányzat gazdasági programjával, melyben megfogalmazott alapelvek az önkormányzat legfontosabb céljait hűen tükrözik.
A 2024. évre megfogalmazott költségvetési alapelvek a következők:
Takarékos, átlátható és biztonságos működtetés.
A kötelezően ellátandó feladatok biztosítása.
A szociálisan rászorultak támogatása.
Az elindított beruházások megvalósítása, a forrás biztosítása.
Tudatos településüzemeltetés és fejlesztés.
Pályázatok figyelése, kapcsolódás az aktuális pályázatokhoz, a pályázatok önrészének megteremtése.
A 2024. évi költségvetési bevételek tervezett előirányzata 1.371.535.590,-Ft. A helyi adó mértékének növelésére nem került sor, a kommunális adó mértéke 5.000 Ft/év/ingatlan, az iparűzési adó mértéke 1,4%. A 2024-ben – a feladatfinanszírozás keretében – az általános működéshez és ágazati feladatokhoz kapcsolódó támogatásokból származó bevétel csak a kötelezően ellátandó feladatokra fordítható.
A megjelenő pályázati lehetőségeket folyamatosan vizsgáljuk, mert rendkívül fontos az önkormányzat költségvetésének külső forrásokkal való bővítése.
A bevételek csökkenésének ellenére az önkormányzat a kötelező és önként vállalt feladatok körében egyaránt színvonalas közszolgáltatásokat kíván nyújtani. A feladatellátás tárgyi és személyi feltételei biztosítottak.
A 2024 . évben a költségvetési bevételek jelentős részét fordítja az Önkormányzat az intézményi feladatellátásra. Az Önkormányzat által működtetett szociális támogatási rendszer 2024-ben is jelentős támogatást tud nyújtani a nehéz anyagi helyzetben lévők számára, az előző évhez viszonyítva a felhasználható összeg emelkedett.
A költségvetési rendeletben szereplő bevételi jogcímek részletezése:
Működési célú támogatások államháztartáson belülről: 749.389.282,- ft.
Közhatalmi bevételek: 12.100.000,- ft
Működési bevételek: 152.444.930,- ft
Költségvetési, vállalkozási maradvány igénybevétele: 141.769.196,-ft
A 2024. évi költségvetési kiadások tervezett előirányzata 1.371.535.590,- Ft.
Az önkormányzat intézményeiben és a közös hivatalnál foglalkoztatottak létszámkeretet a tervezet tartalmazza. A közfoglalkoztatás keretében történő foglalkoztatással a támogatott létszám szinten számoltunk. A minimálbér 232.000 Ft-ról, 266.200 Ft-ra, a garantált bérminimum 296.400 Ft-ról 326.400 Ft-ra növekedett.
A 2024. évben a dologi kiadások további emelkedésével kell számolni, részben az új feladatok többletköltségei és az energiaköltségek növekedésével összefüggésben.
Az Önkormányzat által elfogadott 2020 - 2025. évekre szóló gazdasági programjában megfogalmazottak alapján az elmúlt évben megkezdett és finanszírozható beruházásokat a költségvetésben beterveztük, melyeket tételesen a 6. és a 7. melléklet tartalmazza.
Az Önkormányzat a Kéki Szociális Alapszolgáltatási Intézményi Társulásban továbbra is részt vesz, melynek fenntartásához is hozzá kell járulni.
A költségvetési rendeletben szereplő kiadási jogcímek részletezése:
Személyi juttatások: 473.914.000,- ft
Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó: 55.395.000,- ft
Dologi kiadások: 339.290.300 ft
Ellátottak pénzbeli juttatásai: 28.732.000,- ft
Egyéb működési célú kiadások: 102.706.000 ft
A civil szervezetek, és egyéb államháztartáson kívüli támogatásokra 5.000.000 ft-ot tervezünk, valamint 5.000.000,- ft általános tartalékot képezünk.
Több éves kihatással járó tartozásunk nincs.
Az Áht. 24. § (4) bekezdése szerint a költségvetés előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul a következő mérlegeket és kimutatásokat kell - szöveges indokolással együtt - bemutatni:
az önkormányzat költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban (összes bevételét, kiadást),
előirányzat felhasználási tervét,
a többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban és összesítve,
a közvetett támogatásokat (pl: adóelengedéseket, adókedvezményeket) tartalmazó kimutatást.
az Áht. 29/A. § szerinti tervszámoknak megfelelően a költségvetési évet követő három év tervezett előirányzatainak keretszámait főbb csoportokban, és a 29/A. § szerinti tervszámoktól történő esetleges eltérés indokait.
A tájékoztató mérlegeket, kimutatásokat az előterjesztés 1-5. mellékletei tartalmazzák.