Drégelypalánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2012. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjjal kapcsolatos helyi szabályokról

Hatályos: 2012. 07. 01- 2017. 08. 16

Drégelypalánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2012. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjjal kapcsolatos helyi szabályokról

2012.07.01.

Drégelypalánk Községi Önkormányzata Képviselő-testülete a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény (továbbiakban : Ktdt) 21/A. §. (1)-(2) bekezdésében, illetve a 26. §. (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A rendelet hatálya

(1) A rendelet hatálya azokra a természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki:

a. akik, vagy amelyek az élő szervezetek (életközösségeik) és a környezet élettelen elemeivel, valamint azok a természetes és az emberi tevékenység által alakított környezetével kapcsolatos jogokkal rendelkeznek, illetve akiket vagy amelyeket kötelezettségek terhelnek.
b. akik, vagy amelyek a környezetet igénybe vevő terhelő, veszélyeztető, illetőleg szennyező tevékenységet folytatnak (továbbiakban: kibocsátó).
(2) Jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Ktdt-ben, valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi CXII. törvényben (továbbiakban : Art) foglaltak az irányadók.

2. § Díjfizetési kötelezettség

1. A talajterhelési díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót terheli, aki műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá és helyi vízgazdálkodási hatósági, illetve vízjogi engedélyezés hatálya alá tartozó szennyvízelhelyezést, ideértve az egyedi zárt szennyvíztározót is, alkalmaz.

2. Nem terheli díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót, aki külön jogszabályok szerint egyedi szennyvíz-elhelyezési kislétesítményt, illetve egyedi szennyvíztisztító kisberendezést alkalmaz és a kibocsátás közvetlen környezetében a kibocsátó által létesített megfigyelő objektumban a talajjal kapcsolatban lévő felszín alatti vízben a kibocsátó által évente vizsgált nitrát-, ammónium-, szulfát-, kloridtartalom egyik komponens tekintetében sem haladja meg 20 %-al a 2005. évben, illetve a közcsatorna üzembe helyezését követő hónapban végzett alapállapot-felmérés keretében mért értéket.

3. A (2) bekezdés szerinti felmérés eredményét a kibocsátó köteles öt évig megőrizni és ellenőrzés esetén az adóhatóság rendelkezésére bocsátani.

4. A talajterhelési díjat Drégelypalánk Község Önkormányzatának 63800070-10004957 számú Talajterhelési díj beszedési számlájára kell teljesíteni.

3. § A talajterhelési díj alapja

1. A talajterhelési díj alapja a szolgáltatott, vagy egyedi vízberendezés esetében a méréssel igazolt felhasznált, illetve mérési lehetőség hiányában az átalány alapján meghatározott víz mennyisége, csökkentve a külön jogszabály szerinti locsolási célú felhasználásra figyelembe vett víz mennyiségével

2. A talajterhelési díj alapja csökkenthető azzal a számlákkal igazolt mennyiséggel, amelyet a kibocsátó szennyvíztárolójából, olyan arra feljogosított szervezettel szállíttat el, amely a folyékony hulladék jogszabályi előírások szerinti elhelyezését biztosítja.

3. A talajterhelési díj egységdíjának mértéke. 1200.- Ft / m3.

4. Drégelypalánk község területérzékenységi szorzója: 3.

5. Mérési lehetőség hiányában a talajterhelési díj alapját képező víz mennyiségét a közszolgáltató által a tárgyévet megelőző évre, a családi házas ingatlanok fogyasztói körére megállapított átlagos havi vízfogyasztás alapján kell meghatározni.

6. Ha a talajterhelési díj alapja a közszolgáltató által kimutatott szolgáltatott víz mennyisége nem éri el a 3. §. 5 pontja szerinti átlagfogyasztás mértékét a talajterhelési díj alapja 2 m2/fő/hó.

4. § A talajterhelési díjjal kapcsolatos eljárási és adatszolgáltatási szabályok

1. A talajterhelési díjjal kapcsolatos adóztatási feladatokat az önkormányzati adóhatóság látja el.

2. A kibocsátó díjfizetési kötelezettségéről évente, a tárgyévet követő év március 31-ig.

3. A közszolgáltatónak a helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezéshez kapcsolódó talajterhelési díj megállapításához és ellenőrzéséhez szükséges adatokat, valamint a csatornára való rácsatlakozók körére vonatkozó adatszolgáltatást a tárgyévet követő év február 28-ig kell teljesítenie.

4. A kibocsátó a bevallást megelőző évre (tárgyévre) vonatkozó tényleges kibocsátás mennyiségéről köteles adatot szolgáltatni az önkormányzati adóhatóság részére.

5. A talajterhelési díjat az önkormányzat talajterhelési díj számlájára kell teljesíteni az adóhatóság által biztosított csekken a bevallás benyújtásával egyidejűleg, legkésőbb tárgyévet követő év március 31-ig.

5. § Díjkedvezmények

1. A kibocsátó a talajterhelési díj összegéből 50 %-os kedvezményben részesül, amennyiben a családban az egy főre jutó jövedelem a nyugdíjminimum háromszorosa alatt van.

2. Az (1) bekezdésen felül további 50 %-os kedvezményben részesül az egyedül élő, nyugdíjas személy, aki a tárgyévet megelőző év december 31-ig a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte.

6. § Értelmező rendelkezések

Ezen rendelet alkalmazásában
a. háztartás: az egy lakásban életvitelszerűen együtt lakó személyek
b. jövedelem: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 2004. évi XXVI. törvénnyel módosított 1993. évi III. törvény 4. §. (1) bekezdés a.) pontjában meghatározottak szerint.
c. közszolgáltató: DMRV Zrt.

7. § Záró rendelkezés

A rendelet 2012. július 1. napján lép hatályba.