Drégelypalánk Község Önkormányzat 14/2003.(XII.17.) számú rendelete

Drégelypalánk Község Önkormányzatának 14/2003.(XII.17.) számú rendelete a közterület használatáról és a használati díjak megállapításáról

Hatályos: 2013. 09. 12


Drégelypalánk Község Önkormányzatának

14/2003.(XII.17.) számú rendelete

a közterület használatáról és a használati díjak megállapításáról


Drégelypalánk Község Önkormányzata az önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdésébe foglalt felhatalmazás alapján az alábbiakban szabályozza a közterület használatát, valamint a közterület használatának díját és befizetési rendjét.





  1. §. E rendelet Drégelypalánk község közigazgatási területére terjed ki.
  2. §. E rendelet alkalmazása szempontjából közterületnek minősül a közhasználatra szolgáló állami vagy önkormányzati tulajdonban álló terület, amelyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat, (pl. közút, járda, parkoló).
  3. §. A közterületek rendeltetéstől eltérő használatához közterület-használati engedély szükséges. Az engedélyt a jegyző adja ki.
  4. §. (1) A közterület használatáért az engedélyes díjat köteles fizetni. A közterület-használati díj összegét a használt terület nagysága, a használat jellege, valamint a használati idő figyelembe vételével kell megállapítani.


( 2 ) A kereskedelmi célú árusításhoz az (1) bekezdéstől eltérően napijegy megvásárlása szükséges. A napijegyet előre kell megvenni a Polgármesteri Hivatal pénztárában.


( 3 ) A kereskedők közterület-használatának ellenőrzése a napijegy visszavételével történik meg, melyet a Polgármesteri Hivatal dolgozója foganatosít.


4/A. §.

A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mgtv) meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.


A képviselő testülete az önkormányzat tulajdonában lévő közterületek filmforgatási célú használatának díját az 1./ számú melléklet szerinti díjtételek alapján állapítja meg.


A (2) bekezdésben meghatározott díj megfizetése alól mentesség nem adható.


Kedvezmény kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.


A közterület használati díjkedvezmény mértéke maximum 50% lehet.


A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg az egy hét időtartamot.


Vasárnap és ünnepnapokon filmforgatás célú közterület-használat nem engedélyezhető.. A közterület-használat naponta 6 és 22 óra közötti időtartamra vonatkozhat.


A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt.


A közterület-használatot a (3) bekezdés szerinti esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.


Kizárólag stáb-parkolás vagy technikai kiszolgálás céljából történő közterület használathoz az e rendelet szerinti közterület-használati hozzájárulás szükséges.


A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.


Ha az Mgtv.szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.


5.§. A rendelet melléklete tartalmazza a 4. §. (1) bek. szerinti mértéket.


6.§. A közterület használati díjat az engedély kiadásakor előre kell befizetni az önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára.

2

7.§. Az a közterület használó, aki a közterület használatáért nem kért vagy nem kapott engedélyt, vagy a kiszabott használati díjat nem fizette meg, 30.000.- Ft-ig terjedő szabálysértési bírsággal sújtható.


8.§. A rendelet 2004. január 1-én lép hatályba, ezzel egyidejűleg a 5/1991.(III.25.) számú rendelet és az alaprendeletet módosító 5/1995( I.27.) számú rendelet hatályát veszti.



Mellékletek