Drégelypalánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2014. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladékok nyílt-téri égetéséről

Hatályos: 2014. 07. 01

Drégelypalánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2014. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladékok nyílt-téri égetéséről

2014.07.01.

Drégelypalánk Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32.. cikk (2) bekezdésében kapott eredeti jogalkotói hatásköre alapján, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv. 48. § 3. bekezdésének b, pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. § (1) A kertek tisztán tartása céljából az avar és a kerti hulladék elégethető azzal, hogy elsősorban a komposztálással történő hasznosításukra kell törekedni.

(2) A rendelet alkalmazása szempontjából:

avar: falomb, bokorlomb.
kerti hulladék: kaszálék, nyesedék, egyéb növényi maradványok.

2. § (1) Avart és kerti hulladékot csak jól kialakított tűzrakó helyen és telken szabad égetni úgy, hogy az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon.

(2) Avar és kerti hulladék égetése csak február 1. és április 30., valamint szeptember 15. és november 30. közötti időszakban minden héten, kedd és csütörtökön 8 és 18 óra, szombaton 8 és 16 óra közötti időszakban engedélyezett. A határidők kezdő- és utolsó napján az égetés végezhető.

(3) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, állati eredetű, illetve ipari eredetű hulladékot.

(4) A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy lehet, hogy az a környezetre tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelentsen.

(5) A szabadban a tüzet és az üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, és veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.

(6) A tüzelés, a tüzelőberendezés használatának színhelyén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

(7) Az égetést szélcsendes időben, kellően száraz avar, kerti hulladék esetén szabd végezni. Az égetés folyamatának gyorsításra éghető folyadék nem alkalmazható.

(8) az égesté végen meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt és gondoskodni kell a visszamaradt parázs, vagy hamu belocsolásáról, vagy földréteggel történő lefedéséről.

3. § Tilos az avar és kerti hulladék égetése a 2. §(2) bekezdésben engedélyezett időszakon kívül, valamint párás, ködös, esős időben, továbbá erős szél esetén.

4. § Közterületen avar és kerti hulladék égetése, valamint lábon álló növényzet, tarló égetése tilos.

5. § Aki az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó, e rendelettel megállapított szabályokat megszegi szabálysértést követ el.

6. § A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.