Drégelypalánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2014. (X. 3.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám-megállapítás szabályairól

Hatályos: 2014. 10. 04

Drégelypalánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2014. (X. 3.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám-megállapítás szabályairól

2014.10.04.

Drégelypalánk Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Értelmező rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában:

1. házszám: belterületi beépített ingatlannak a vele érintkező, főbejárattal (gyalogos bejárattal) érintett közterületre megállapított sorszáma, beleértve az épület, lépcsőház, szint, emelet, ajtó számát is.
2. alátörés: meglévő ingatlan megosztása során a kiinduláskor meglévő házszámból az ABC betűit felhasználva keletkeztetett új házszám, mely a már beépített ingatlan meglévő házszám figyelembe vételével, illetőleg az újonnan létrejött ingatlan új házszám megállapításával történik.
2. zterület elnevezése

2. § Közterület elnevezéséről a képviselő-testület minősített többséggel dönt.

3. § (1) Minden közterületnek - egymástól eltérő - nevet kell adni.

(2) Új közterület elnevezéséről annak létrejöttét követő egy éven belül kell dönteni.

(3) Az elnevezett közterület természetes folytatásaként nyíló új, csatlakozó közterület - külön döntés nélkül - a már elnevezett közterület nevét veszi föl.

(4) Közterület megszűnésével annak elnevezése - külön döntés nélkül - megszűnik, melynek tényét, idejét és okát a címnyilvántartásban fel kell tüntetni.

4. § (1) A közterület elnevezéséről szóló döntéshozatal során figyelemmel kell lenni a lakosság igényére és a közérthetőségre.

(2) Élő személyről közterületet elnevezni nem lehet.

5. § (1) A közterület elnevezéséről szóló végleges döntés előtt legalább 15 nappal a javaslatról hirdetmény közzétételével tájékoztatni kell a lakosságot azért, hogy arról bárki a véleményét írásban közölhesse a képviselő-testülettel.

(2) Közterület elnevezését, annak megváltoztatását bárki írásban kezdeményezheti a polgármesternél, aki arról a képviselő-testületet tájékoztatja.

(3) A közterület elnevezéséről szóló döntésről a lakosságot, az érintett szerveket, hatóságokat és közszolgáltatókat értesíteni kell.

(4) Az önkormányzat a közterület elnevezésről szóló döntésből fakadó változások személyi igazolványban, lakcímkártyán történő átvezetésében közreműködik, a lakosságot és a vállalkozásokat érintő anyagi és adminisztratív terheket minden lehetséges eszközzel csökkenti.

6. § (1) A közterületek elnevezését tartalmazó tájékoztató táblák megjelenéséről, formájáról és költségeiről a képviselő-testület dönt, kihelyezésükről, karbantartásukról és pótlásukról a polgármester gondoskodik.

(2) A közterület elnevezéséről szóló döntést követő 90 napon belül a tájékoztató táblákat ki kell helyezni.

(3) Közterületnév változása esetén az új tájékoztató tábla mellett legalább egy évig meg kell hagyni a régi közterületnevet tartalmazó táblát is, piros vonallal áthúzva rajta a régi elnevezést.

(4) A közterületnevet tartalmazó tájékoztató táblákat úgy kell kihelyezni épület falán, kerítésen vagy külön tartószerkezeten, hogy azok a közterület bármely irányból történő megközelítése esetén jól látszanak.

3. Házszám megállapítása

7. § (1) Az ingatlan házszámának megállapításáról a jegyző gondoskodik.

(2) A házszámot arab számjegyű egész számmal, illetőleg a magyar ABC "A" betűvel kezdődő, ékezet nélküli nagybetűivel kell jelölni.

8. § A házszám megállapítás lehetséges esetei:

a) Új, eddig házszámmal nem rendelkező ingatlan beépülése;

b) Már beépített, de újraosztott terület átszámozása;

c) Új közterület kialakulása (pl. új utcanyitás, meglévő közterületi rendszer átalakítása utcaszakaszolással).

9. § (1) A házszámozás szabályai:

a) Új utcanyitás esetén a településközpont felől a külterület irányába, vagy a

csatlakozó felsőbbrendű úttól kezdődve, folyamatosan növekvő számozással kell a
házszámokat megállapítani úgy, hogy az utca jobb oldala 2-sel kezdődő páros, bal oldala 1-sel kezdődő páratlan számú számozást kap. A csak egy oldalon beépíthető közterületen alkalmazható az 1-sel induló folyamatos, egyesével emelkedő sorszámozás.
b) Zsákutcában annak bejáratától kezdődően kell a házszámokat megállapítani.
c) A tér ingatlanainak számozása 1-sel kezdődően, folyamatosan emelkedő sorrendben, az óramutató járásával egyező irányba történik. Ha a téren út halad keresztül, az 1-sel kezdődő folyamatos számozás a keresztező út legkisebb sorszámának irányából állapítandó meg.
d) A kialakult számozás után egyesített vagy összeépült ingatlanok az eredeti sorszámukat megtartják, és összevonásra kerülnek úgy, hogy az összevont házszámokat - növekvő sorrendben - kötőjel választja el egymástól.
e) Amennyiben az ingatlanon azonos házszám alatt több épület vagy lakás található, úgy az épületek, lakások folyamatosan emelkedő sorrendben alátört házszámot, ajtószámot kapnak.
(2) Meglévő számozás esetén a közbeiktatott házszámok a megosztott földrészlet házszámának alátörései lesznek az ABC betűivel jelölve.
(3) Alátörés alátörése nem engedélyezhető, ilyen esetekben az alátörés újra jelölésével állapítható meg a házszám.
(4) Ugyanazon közterületre nézve két azonos házszám nem állapítható meg.

10. § (1) Házszámozási kérelmet az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani, az ott felsorolt, a tulajdonjog igazolására alkalmas melléklettel együtt.

(2) Házszámmal nem rendelkező újonnan létesült épület esetén a házszám megállapítását az ingatlan bármelyik tulajdonosa a jogerős használatbavételi engedély megszerzését követő 90 napon belül köteles kérni.

(3) Házszám megállapítását az ingatlan bármelyik tulajdonosa kérheti, amennyiben az ingatlan rendelkezik ugyan házszámmal, de a korábbi megállapítást követően a beépített környezetben olyan mértékű változás állt be, amely újraszámozást tehet szükségessé (pl. ingatlanok összevonása, így házszámok megszűnése, a már megosztott ingatlanok továbbosztása, így az alátört házszám további alátörése, illetve ingatlan megosztása saroktelek, illetve két, utcára néző telek esetében, ahol az alátörés során már nem egyértelmű az ingatlan közterületi elnevezés szerinti besorolása).

(4) A házszámot hivatalból kell megállapítani a következő esetekben:

a) Új közterület létrejöttekor, melynek oka lehet:

aa) utcanyitás,

ab) meglévő közterület szakaszolása,

ac) terület újraosztása;

b) A kialakult házszámozási rendben fennálló hiba vagy hiány esetén.

(5) Több ingatlant érintő házszám megváltoztatása közterületenként az összes érintett tulajdonos kérelmére és az összes érintett ingatlanra vonatkozóan, egy határozatban történik.

(6) A határozatnak a törvényben előírtakon túl tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét, bejelentett lakcímét (kérelemre indult eljárás esetén),

b) a házszám elrendelő azonosító adatait (hivatalból indult eljárás esetén),

c) a házszám megállapítás okát,
d) a házszám változásával érintett ingatlanok helyrajzi számát,
e) a házszám változásával érintett ingatlanok változás előtti és változás utáni pontos címét (település, közterület elnevezése, házszám, alátörés).
(7) A határozatot a törvényben előírtakon túl közölni kell
a) a kérelmezővel,
b) a házszámozással érintett ingatlanok tulajdonosaival,
c) a területileg illetékes földhivatallal,
d) a népesség-nyilvántartással.
(8) A házszámozási eljárásra egyebekben a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

11. § Az épület házszámát a közterületről, illetőleg magánútról jól látható módon a tulajdonosnak fel kell tüntetni.

12. § (1) Az ingatlan tulajdonosa köteles az ingatlan új házszám megállapításával kapcsolatban beállt változást - személyi okmányaiban, ingatlan nyilvántartásban, közüzemi szerződéseiben és ott ahol jogszabály bejelentési kötelezettségét megállapítja - bejelentenie.

(2) A tulajdonos köteles a házszámváltozással érintett, az ingatlanon állandó lakcímmel, illetve tartózkodási hellyel rendelkező személyt tájékoztatni az épület új házszámáról.

13. § (1) A címnyilvántartás vezetéséről a jegyző gondoskodik.

(2) A címnyilvántartásban minden belterületi ingatlant szerepeltetni kell.

(3) Eredeti felvétel módosítására, illetőleg új házszám bevezetésére csak határozattal kerülhet sor.

Záró rendelkezések

14. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.