Drégelypalánk község képviselő testületének 5/2015 (III.13..) önkormányzati rendelete

képviselők tiszteletdíjáról és költségtérítéséről

Hatályos: 2015. 03. 13- 2019. 10. 28

Drégelypalánk Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított feladatkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX törvény 35. § (1) bekezdésben, kapott felhatalmazás alapján a helyi önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról az alábbi rendeletet alkotja:


Általános rendelkezések


1. §


(1) A rendelet hatálya Drégelypalánk Község Önkormányzat Képviselő-testületének tagjaira

(továbbiakban: képviselő) terjed ki.


(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a polgármesterre és az alpolgármesterre.

2.§


(1) A Képviselő-testület az 1.§ (1) bekezdésben megnevezett személyek részére jelen rendeletben foglalt keretek között tiszteletdíjat állapít meg.


(2) A képviselők jogosultak a rendelet hatálybalépésének napjától a megbízatásuk megszűnése napjáig az e rendelet szerinti tiszteletdíjra.


Tiszteletdíj mértéke és lemondás szabályai

3.§.


(1) A képviselői tiszteletdíj mértéke: bruttó 50.000 Ft/hó


(2) A tiszteletdíjat minden hónap első képviselő-testületi ülésének napján kell a jogosult részére készpénzben kifizetni.

4.§


(1) A képviselő tiszteletdíjáról írásban lemondhat.


(2) A tiszteletdíjról történő lemondást tartalmazó írásbeli nyilatkozatot évente a polgármesterhez kell benyújtani legkésőbb az önkormányzat költségvetésének elfogadásáig.


(3) Ha a képviselő az e rendelet alapján megállapított tiszteletdíjáról írásbeli nyilatkozatában lemond, annak tartalmaznia kell mely időszakra járó tiszteletdíjról kíván lemondani.


(4) A tiszteletdíj elszámolásáról és kifizetéséről a jegyző gondoskodik.

(5) A Pénzügyi Csoport az önkormányzat éves költségvetésének elfogadásáig évente ellenőrzi a tiszteletdíjak igénybevételével és lemondásával kapcsolatosan tett nyilatkozatokat és a kifizetéseket.



A tiszteletdíj megvonásának és csökkentésének szabályai


5.§


(1) A képviselő-testület üléseiről igazoltan csak legkésőbb az ülés megkezdésének időpontjáig szóban vagy írásban a polgármesternek történő bejelentés alapján lehet távol maradni.


(2) A képviselő az ülés megkezdésekor köteles a polgármesternek bejelenteni ha az ülés közben ideiglenesen vagy véglegesen eltávozik. Igazolatlan hiányzásnak számít, ha a képviselő testületi ülés közben indoklás vagy a polgármesternek történő előzetes bejelentés nélkül véglegesen távozik az ülésről.


(3) Ha a képviselő igazolatlanul vagy előzetes bejelentés nélkül nem vesz részt a képviselő- testületi ülésen, akkor az alábbiakban meghatározott módon és mértékben a havi tiszteletdíja csökkentésre kerülhet:

a) képviselő-testületi ülésről való igazolatlan vagy előzetes bejelentés nélkül

történő hiányzás esetén a képviselő következő havi tiszteletdíját 20%-al

csökkentheti.

b) ismételt kötelezettségszegés esetén a csökkentés újra megállapítható.


(4) Ha a képviselő hat hónapon belül a testületi ülések feléről igazolatlanul vagy előzetes bejelentés nélkül hiányzik a következő ha hónapra tiszteletdíja megvonásra kerülhet.


(5) A (4) bekezdésben foglaltak ellenőrzése az üléseken készült jelenléti ívek alapján történik,


(6) A tiszteletdíj csökkentéséről, annak mértékéről, a Polgármester javaslatára, a képviselő-testület egyedi határozattal dönt. A csökkentés ténye, mértéke a határozatban kerül meghatározásra, és azt meg kell indokolni. A képviselő-testület egyedi méltánylást érdemlő körülmény felmerülése esetén eltekinthet a (3)-(4) bekezdésben meghatározott szankció alkalmazásától.