Drégelypalánk község képviselő testületének 10/2018 (X.18..) önkormányzati rendelete

A szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2018. 10. 19- 2019. 03. 30

Drégelypalánk község képviselő testületének 10/2018 (X.18..) önkormányzati rendelete

A szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

Drégelypalánk Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdése, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. 45. §-ában kapott felhatalmazás alapján és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében és a 42 §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja, hatálya

1. § (1) E rendelet célja, hogy a szociális tűzifa támogatás igénybevételével kapcsolatban a szociális rászorultság szabályait és az igénylés részletes feltételeit meghatározza.

(2) Ezen rendelet hatálya a Drégelypalánk Önkormányzat közigazgatási területén lakcímmel rendelkező jogosultakra terjed ki.

(3) A lakcím megállapítása szempontjából a személyi adat- és lakcímnyilvántartás adatai irányadóak.

(4) Az önkormányzat a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatásról szóló 46/2014. (IX. 25.) BM rendeletben (a továbbiakban: Rendelet) foglaltak alapján természetbeni ellátásként tűzifa támogatást nyújt.

2. A támogatás feltételei

2. § (1) A jogosult részére az Önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatásként – jogosultanként 2,5 m3 – tűzifát biztosít.

(2) Szociális tűzifa támogatásban részesül - tekintet nélkül annak természetbeni formában történő nyújtására - azon személy, aki 2018. október 1-jén lakhatási támogatásra jogosult, és a támogatást részére megállapították, illetve a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők közül a nagycsaládosok.

3. Eljárási szabályok

3. § (1) A szociális célú tűzifára való jogosultságról – átruházott hatáskörben – a polgármester egyedi határozattal dönt.

(2) A tűzifa elszállításából származó költségeket a települési önkormányzat viseli.

4. Értelmező rendelkezés

Nagycsaládos: aki a háztartásában három, vagy több gyermeket nevel.

Hatályba léptető rendelkezések

4.§

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és 2019. március 31. napján hatályát veszti.