Drégelypalánk község képviselő testületének 7/2018 (V.24..) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók támogatásáról szóló 9/2004.(XI.26.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 05. 25- 2018. 05. 24

Drégelypalánk Község Önkormányzat Képviselőtestülete a 12/2001.(I.31.) Kormányrendelet  23. §. (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:


                                                                       I.


                                               Általános rendelkezések


1.§.  A rendelet célja, hogy meghatározza azokat a feltételeket, amelyek alapján az Önkormányzat az e célra rendszeresített pénzügyi alapból az első lakáshoz jutók részére támogatás nyújtható.


2. §.


(a)  E rendelet hatálya kiterjed Drégelypalánk községben legalább két évtől állandó bejelentett lakóhellyel rendelkező és folyamatosan helyben lakó személyekre.


(b) Házaspár igénylése esetén elegendő, ha az egyik fél felel meg az (a) pontba foglalt feltételnek.


( c ) A kérelmet abban az évben kell benyújtani, amikor a lakásszerzés megtörtént.


3. §.


Nem részesülhet támogatásban az:

- aki ugyanazon lakásra már más helyi önkormányzati támogatásban részesült,

- lakásépítése, lakásvásárlása kizárólag állami támogatás igénybevételével valósult meg.

                                                                          II.


                                               Első lakáshoz jutók támogatása



4. §.

a./  E rendelet alkalmazása szempontjából első lakáshoz jutónak minősül az a 40 évét be nem töltött kérelmező, aki önálló, saját tulajdonú lakóházzal korábban nem rendelkezett, és lakhatását építéssel, vagy vásárlással kívánja megszerezni

b./ A támogatás igénylésekor az építési szándékot a jogerős építési engedéllyel, a vásárlást adás-vételi szerződéssel kell igazolni.


c./ A támogatás igénylésekor az építési szándékot a készenlétbe helyezést igazoló dokumentációval, a vásárlást adás-vételi szerződéssel kell igazolni.


5.§.  Az első lakáshoz jutók támogatási formája:


a./ vissza nem térítendő támogatás

b./ kamatmentes kölcsön


6. §.  Az első lakáshoz jutók támogatási mértéke:


a./ vissza nem térítendő támogatás esetén legfeljebb 200.000.- Ft,

b./ kamatmentes kölcsön folyósítása esetén legfeljebb 150.000.- Ft.


7. §.  A támogatásra jogosultságról, a támogatás formájáról és mértékéről a rászorultság elveinek figyelembe vételével a képviselőtestület dönt.


8. §. 

/1/  A kamatmentes kölcsön feltételei:


a./ öt év törlesztési időtartam,

b./ a törlesztő részletet minden hónap 10-ig kell teljesíteni, 3 havi részlet elmaradása esetén a kölcsön visszafizetése egy összegben esedékessé válik,

c./ a kölcsön törlesztés kezdő időpontja a kölcsön felvételét követő harmadik hónap 1. napjától.


/2/ A kölcsön összegét – annak visszafizetéséig – a lakásingatlanra teherként kell telekkönyveztetni, és  elidegenítési tilalmat kell az ingatlanra bejegyeztetni.

Az elidegenítési tilalom feloldására – indokolt esetben – a képviselőtestület adhat felmentést. Ez esetben a hátralévő kölcsön teljes összege esedékessé válik.


9. §. 

/1/  A támogatás célszerű felhasználásának biztosítására a lakásépítéshez nyújtandó támogatás a tetőszerkezeti munkák befejezése után, a lakásvásárláshoz nyújtandó támogatás a teljes vételár kifizetése után, az adás-vételi szerződés bemutatása esetén folyósítható.

A támogatási igény azonban ezt megelőzően is előterjeszthető a jogosultság, valamint a támogatás mértéke ezt megelőzően is megállapítható.


/2/  Nem  folyósítható támogatás lakásvásárláshoz az esetben, ha az eladó és a vevő között közvetlen rokoni kapcsolat (szülő, nagyszülő, testvér vagy azok házastársa) áll fenn.


/3/  Amennyiben a támogatott a támogatás nem rendeltetésének megfelelően használja fel, úgy a támogatást a lakáscélú kamatokkal növelten, egy összegben köteles visszafizetni.


                                                                       III.


                                               Eljárási rendelkezések


10. §.

/1/ A támogatás iránti kérelmet az 1. számú melléklet szerinti nyomtatványon kell a Polgármesterhez benyújtani, a készenlétbe helyezést igazoló dokumentációval, az  adásvételi szerződéssel  valamint  a jövedelmi igazolásokkal együtt.


/2/  A beérkezett kérelmeket az iktatást követően a Polgármester megvizsgálja az elbíráláshoz szükséges feltételek szempontjából.


/3/  A kérelemről a képviselőtestület dönt a Polgármester előterjesztése alapján.


/4/  A döntésről a Polgármester a kérelmezőt értesíti és kamatmentes kölcsön esetén vele megállapodást köt


12. §.  A Képviselőtestület – kivételes méltánylást érdemlő esetben – a támogatás feltételeként megállapított életkortól eltérhet.


13. §.  A folyósított kamatmentes kölcsön és a vissza nem térítendő támogatás összegéről, illetve a törlesztő részletekről a Drégelypalánki Közös Önkormányzati Hivatal nyilvántartást vezet, szükség szerint intézkedik a behajtás iránt.



                                                                       IV.


                                                           Záró rendelkezések


14. §.  Az Önkormányzat rendelete kihirdetése napján lét hatályba. Ezzel egyidejűleg a 8/1991.(VI.28.) rendelet, a 13/1991.(XII.09.) rendelet és a 15/2003.(XII.17.) rendelet hatályát veszti.


Mellékletek