Drégelypalánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásról

Hatályos: 2021. 12. 17

Drégelypalánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásról

2021.12.17.

Drégelypalánk Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018.(VII.9.) EMMI rendeletben foglaltakat figyelembe véve – a Drégelypalánk Község Roma Nemzetiségi Önkormányzatával egyeztetve – a helyi közművelődési tevékenységről az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet célja és hatálya, az önkormányzat közművelődési feladatai

1. § (1) A rendelet célja, hogy Drégelypalánk Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a helyi társadalom művelődési értékeinek és kulturális szükségleteinek figyelembe vételével, a helyi lehetőségek és sajátosságok alapján meghatározza az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint a feladatellátás módját és mértékét.

(2) A rendelet személyi és szervezeti hatálya kiterjed Drégelypalánk Község közigazgatási területén a Közösségi színterek működtetőire, alkalmazottaira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre.

2. § Az Önkormányzat a közművelődési tevékenység támogatását az alábbi közművelődési alapszolgáltatások megszervezésével biztosítja:

(1) Művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása:

a) a művelődő közösségeknek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja,

b) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőséget teremt,

c) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat,

(2) A közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése:

a) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének, az állampolgári részvétel fejlődését elősegítő, közösségfejlesztő programokat, tevékenységeket vagy szolgáltatásokat szervez,

b) támogatja az önkéntes tevékenységeket, az önkéntességgel kapcsolatos programokat, vagy szolgáltatásokat szervez,

c) a gyermekek, az ifjúság, az idősek művelődését segítő, a családi életre nevelő családbarát, a generációk közötti kapcsolatokat, együttműködést elősegítő programokat, tevékenységeket vagy szolgáltatásokat szervez,

d) a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítését és fenntartását elősegítő programokat, tevékenységeket vagy szolgáltatásokat szervez,

e) a szegénységben vagy más hátránnyal élő csoportok társadalmi, kulturális részvételét fejlesztő, a megértést, a befogadást, a felzárkózást, az esélyegyenlőség megvalósulását elősegítő programokat, tevékenységeket vagy szolgáltatásokat szervez,

(3) A hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása:

a) az ünnepek kultúrájának gondozása érdekében a helyi szokások figyelembevételével, a művelődő közösségek, illetve a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítésével foglalkozó közösségek bevonásával szervezi az állami, a nemzeti, a társadalmi és településhez kötődő ünnepek helyi alkalmait, támogatja azok megvalósítását.

b) a helytörténettel, a népművészettel, a népi iparművészettel és a település szellemi kulturális örökségével kapcsolatos csoportot, szakkört, klubot működtet, támogatja a művelődő közösségek ezirányú munkáját,

c) részt vesz a helyi művelődési szokások gondozásában, gazdagításában, értéktárak kialakításában, gondozásában, a települési értékeket bemutató és népszerűsítő programokat, tevékenységeket, szolgáltatásokat szervez, és támogatja azok megvalósítását,

d) a helyi vagy térségi nemzetiségi vagy kisebbségi közösségek bevonásával a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése érdekében programokat, tevékenységeket, szolgáltatásokat szervez, támogatja azok megvalósítását, valamint

A közművelődési alapszolgáltatások ellátásának formája, módja, mértéke

3. § (1) Az Önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: Kult.tv.) 77. § (1) bekezdésében foglaltak szerinti a 3. §-ban meghatározott közművelődési alapszolgáltatások folyamatos hozzáférhetőségét a 100% mértékű önkormányzati tulajdonban álló Drégelypalánki Közművelődési és Turisztikai Nonprofit Kft-vel (székhely: 2646 Drégelypalánk, Fő út 7.) kötött közművelődési megállapodás útján biztosítja.

(2) A közművelődési alapszolgáltatások biztosítása az alábbi közösségi színterekben zajlik:

a) Művelődési Ház, 2646 Drégelypalánk Fő út 7.

b) Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ, 2646 Drégelypalánk Fő út 22.

4. § Az Önkormányzat közművelődési szolgáltatásainak ellátása érdekében együttműködik az alábbi intézményekkel és szervezetekkel:

a) Drégelypalánki Apródfalva Óvoda,

b) Dejtári Mikszáth Kálmán Általános Iskola Szondi György Tagiskolája,

c) a község, a kistérség vagy a megye területén működő, közművelődési célú társadalmi szervezet,

d) megyei és országos szakmai szervezet,

e) a községben működő Római Katolikus Plébánia,

f) egyéb kulturális célú szervezetek: A Drégelyvár Alapítványt, a „Dragoly” Hagyományőrző, Kulturális és Szabadidő Egyesületet, a Szent Erzsébet Alapítványt, a Sugárkankalin Turisztikai Egyesületet, (egyéb nem bejegyzett közösségeket: Nyugdíjas klubot, FIKUSZ-t=Fiatalok Unaloműző Közösségépítő Szervezetét, „Szondi vitézei” Történelmi hagyományőrző csapatot)

g) közművelődési tevékenységi körű vállalkozások, gazdasági társaságok,

h) magyarországi és külföldi testvértelepülések önkormányzatai, kulturális és művészeti intézményei,

i) magánszemélyek, önkéntesek.

A közművelődési szolgáltatások finanszírozása, támogatása

5. § (1) A közművelődési alapszolgáltatások biztosításának forrásai:

a) a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás,

b) önkormányzati saját forrás,

c) pályázati források,

d) az elkülönített állami pénzalapokból, alapítványoktól, egyéb szervezetektől elnyerhető támogatások, pályázati források,

e) önkormányzati saját bevétel,

f) egyéb támogatások, szponzoráció, mecenatúra.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési rendeletében rögzített feladatai ellátására pénzügyi támogatásban részesítheti a közművelődési célú tevékenységet folytatókat.

(3) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások támogatására kiírt pályázatokhoz szükséges önrész mértékét az éves költségvetési rendeletében határozza meg.

6. § A községi székhelyű közművelődési célú szervezetek, közösségek, öntevékeny csoportok a megbeszéléseik és közművelődési rendezvényeik megtartására az Önkormányzat közösségi színtereit díjmentesen használhatják.

A helyi közművelődés irányítása

7. § (1) A közművelődési szolgáltatásokkal kapcsolatos fenntartói felügyeleti és más jogköröket a polgármester gyakorolja. A 4. § (2) bekezdésben meghatározott közösségi színterek működését, használatát a szolgáltatási terv alapján a Nonprofit Kft. ügyvezetője irányítja.

(2) Az Önkormányzat közművelődési tevékenységének törvényességi ellenőrzését, gazdálkodási felügyeletét az Önkormányzati Hivatal illetékes munkatársán keresztül a jegyző látja el.

(3) Az Önkormányzat a helyi közművelődési rendeletét a Drégelypalánki Roma Nemzetiségi Önkormányzattal egyeztetve legalább ötévente felülvizsgálja.

Záró rendelkezés

8. § (1) Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Drégelypalánk Község Önkormányzatának a helyi közművelődési feladatok ellátásról szóló 8/2021 (VII.19.) számú önkormányzati rendelete.