Drégelypalánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (VII. 19.) önkormányzati rendelete

a házasság hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő megkötése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéséről

Hatályos: 2021. 09. 01

Drégelypalánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (VII. 19.) önkormányzati rendelete

a házasság hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő megkötése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéséről

Drégelypalánk Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, valamint az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. § A rendelet hatálya kiterjed Drégelypalánk község közigazgatási területén történő házasságkötésre és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére.

2. § A rendelet alkalmazásában:

  • a) hivatali helyiség: a Drégelypalánki Közös Önkormányzati Hivatal – Drégelypalánk, Rákóczi út 1. sz. alatti épületében lévő házasságkötő terme,
  • b) házasságkötés: házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése,
  • c) hivatali munkaidő: Drégelypalánki Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend

3. § (1) A házasságkötés hivatali helyiségen kívüli, valamint munkaidőn kívüli megtartása engedélyezése iránti kérelmet az esemény bejelentésével egyidejűleg kell az anyakönyvvezetőnél benyújtani.

(2) Hivatali helyiségen kívüli helyszínen a házasságkötés csak akkor engedélyezhető, ha az esemény méltósága, tekintélye nem csorbul, továbbá az anyakönyvi alapiratok és a személyes adatok védelme biztosított.

(3) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezése során figyelemmel kell lenni a már előjegyzett házasságkötésekre, azok lebonyolítását a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés vagy egyéb családi esemény nem veszélyeztetheti.

(4) A házasságkötés hivatali helyiségen kívüli, valamint munkaidőn kívüli megtartása engedélyezéséről a jegyző a kérelem benyújtásától számított 8 napon belül dönt.

4. § (1) A hivatali helyiségben hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény lebonyolításának díja: térítésmentes.

(2) A hivatali munkaidőn belül hivatali helyiségen kívüli esemény lebonyolításának díja: térítésmentes.

(3) A hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívüli esemény lebonyolításának díja: térítésmentes.

5. § (1) Az anyakönyvi esemény munkaidőben történő lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezető díjazásban nem részesül.

(2) Az anyakönyvi esemény hivatali helyiségben hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezető díja bruttó 20.000 forint.

(3) Az anyakönyvi esemény hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezető díja bruttó 20.000 forint.

(4) Az anyakönyvvezető díjazását Drégelypalánki Közös Önkormányzati Hivatal fizeti meg.

6. § A rendelet 2021. szeptember 1. napján lép hatályba, mellyel egyidejűleg hatályát veszti Drégelypalánk Község Önkormányzatának 11/2012.(IX.07.) rendelete.