Drégelypalánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 21.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók helyi támogatásáról

Hatályos: 2022. 02. 22

Drégelypalánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 21.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók helyi támogatásáról

2022.02.22.

Drégelypalánk Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 62. § (3) bekezdése alapján az első lakáshoz jutók helyi támogatásáról az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya azon állampolgárokra terjed ki, akik Drégelypalánk Község közigazgatási területén kívánnak első lakóházat építeni, új vagy használt első lakást vásárolni, feltéve, hogy az ingatlan szerzésére irányuló adás-vételi szerződés aláírásának napján még nem töltötték be 45. életévüket

II. Fejezet

Általános rendelkezések

2. § . A rendelet célja, hogy meghatározza azokat a feltételeket, amelyek alapján az Önkormányzat az e célra elkülönített forrásból az első lakáshoz jutók részére támogatás nyújthat.

3. § A kérelmet az ingatlanszerzésre irányuló adás-vételi szerződés aláírását követő 365 napon belül kell benyújtani.

4. § Nem részesülhet támogatásban az, aki ugyanazon lakásra már korábban más helyi önkormányzati támogatásban részesült, illetve aki lakásépítése, lakásvásárlása kizárólag állami támogatás igénybevételével valósult meg.

III. Fejezet

Első lakáshoz jutók támogatása

5. § (1) E rendelet alkalmazása szempontjából első lakáshoz jutónak minősül az a 45 évét be nem töltött kérelmező, aki önálló, saját tulajdonú lakóházzal korábban nem rendelkezett, és lakhatását építéssel, vagy vásárlással kívánja megszerezni.

(2) A támogatás igénylésekor az építési szándékot a jogerős építési engedéllyel, a vásárlást adás-vételi szerződéssel kell igazolni.

(3) A rendelet szempontjából nem számít tulajdonnak a szülőtől örökölt lakóház-ingatlan résztulajdon.

6. § Az első lakáshoz jutók támogatási formája vissza nem térítendő támogatás vagy kamatmentes kölcsön.

7. § Az első lakáshoz jutók támogatási mértéke vissza nem térítendő támogatás esetén legfeljebb 300.000 Ft.

8. § Az első lakáshoz jutók támogatási mértéke kamatmentes kölcsön folyósítása esetén legfeljebb 200.000 Ft.

9. § A támogatásra jogosultságról, a támogatás a képviselő-testület dönt.

10. § A kölcsönszerződésnek tartalmaznia kell:

a) A kölcsönnyújtó és a kölcsönt igénybevevők nevét, címét,

b) A kölcsön összegét és kölcsönnyújtás jogcímét,

c) A havi törlesztő részlet kezdő időpontját,

d) A kölcsöntörlesztés elmulasztásának, jogkövetkezményét,

e) A kölcsönt biztosító jelzálogjog bejegyzésére vonatkozó rendelkezéseket.

11. § (1) A támogatás célszerű felhasználásának biztosítására a lakásépítéshez nyújtandó támogatás a tetőszerkezeti munkák befejezése után, a lakásvásárláshoz nyújtandó támogatás a teljes vételár kifizetése után, az adás-vételi szerződés bemutatása esetén folyósítható. A támogatási igény azonban ezt megelőzően is előterjeszthető a jogosultság, valamint a támogatás mértéke ezt megelőzően is megállapítható.

(2) Nem folyósítható támogatás lakásvásárláshoz az esetben, ha az eladó és a vevő között közvetlen rokoni kapcsolat (szülő, nagyszülő, testvér vagy azok házastársa) áll fenn.

IV. Fejezet

Eljárási rendelkezések

12. § (1) A vissza nem térítendő támogatás iránti kérelmet a rendelet 1. számú melléklet szerinti nyomtatványon, míg a lakáscélú kölcsön iránti kérelmet a rendelet 2. számú melléklete szerinti nyomtatványon kell a Drégelypalánki Közös Önkormányzati Hivatalhoz (továbbiakban: önkormányzati hivatal) benyújtani.

(2) A kérelemről a képviselő-testület dönt a kérelem beérkezését követő testületi ülésén.

13. § . A folyósított kamatmentes kölcsön és a vissza nem térítendő támogatás összegéről, illetve a törlesztő részletekről az önkormányzati hivatal nyilvántartást vezet, szükség szerint intézkedik azok érvényesítése érdekében.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

14. § Jelen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti Drégelypalánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének első lakáshoz jutók támogatásáról szóló 9/2004.(XI.26.) számú önkormányzati rendelete.

1-2. melléklet