Drégelypalánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (X. 5.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 10. 06- 2024. 04. 15

Drégelypalánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (X. 5.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

2023.10.06.

Drégelypalánk Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. § (1) A rendelet célja, hogy Drégelypalánk Község Önkormányzata – a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatás jogcímen benyújtott igényéhez kapcsolódóan vissza nem térítendő támogatás és önrésze erejéig – a szociálisan rászoruló kérelmezők részére természetbeni ellátásként tűzifa támogatást nyújtson, amennyiben lakását fával fűti.

(2) A rendelet meghatározza a szociális célú tűzifa támogatás, mint egyszeri juttatás jogosultsági, igénylési, odaítélési feltételeit.

(3) E rendelet hatálya kiterjed Drégelypalánk közigazgatási területén lakcímmel rendelkező életvitelszerűen lakó jogosultakra a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Sztv.) 3. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre.

2. § (1) A képviselő-testület – a rendelkezésre álló keret mértékéig – háztartásonként egységesen, maximum 2 m3 szociális célú (keménylombos) tűzifát biztosít annak a személynek (a továbbiakban: előnyben részesülő), aki

a) az Sztv. szerinti

aa) aktív korúak ellátására jogosult,

ab) időskorúak járadékára jogosult,

ac) – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra, e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesül,

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott, halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család kérelmezője.

(2) Fentieken túl szociális célú tűzifa támogatás nyújtható annak,

a) akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át,

b) egyedül élő esetén 300%-át nem haladja meg,

c) aki a 65. életévét betöltötte és egyedül él.

d) aki 70. életévét betöltötte.

(3) A szociális célú tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra (azonos címen, azonos helyrajzi számon) csak egy jogosult részére állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.

(4) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, illetőleg aki szilárd tüzelésű fűtőberendezéssel nem rendelkezik, a támogatás nem állapítható meg.

(5) A megítélt támogatás kizárólag a képviselő-testület döntésében szereplő lakcímen vehető át.

3. § (1) A szociális célú tűzifa támogatás megállapítása iránti eljárás a rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre indul. A kérelemhez csatolni kell a feltüntetett jövedelmeket tartalmazó igazolásokat és a rendelet 2. § (1) bekezdésében előnyben részesülőnek abban az esetben a jogosultságot megállapító határozatnak a másolatát is, amennyiben az nem áll rendelkezésre az önkormányzat hivatalánál.

(2) Kérelmező a kérelmében nyilatkozni köteles továbbá arról, hogy a tulajdonában/használatában álló lakás fűtését tűzifával oldja meg; amennyiben szociális célú tűzifa támogatásban részesül: a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, kizárólag saját háztartásában használhatja fel. Amennyiben megállapításra kerül, hogy a tűzifát a jogosult értékesítette, úgy Drégelypalánk Község Önkormányzata az érintettet kizárja az önkormányzati pályázat benyújtására jogosultak köréből.

(3) Ha a kérelmezett ingatlan rendelkezik földgázszolgáltatással, azonban az ingatlant nem azzal fűtik, a kérelemben nyilatkozni – miszerint rendelkezik fatüzeléses berendezéssel – szükséges.

(4) A kérelmet 2023. december 1. napjáig 12.00 óráig lehet benyújtani az önkormányzat hivatalában.

(5) A támogatást ellenszolgáltatás nélkül, természetbeni ellátásként, mint települési támogatást kell megállapítani, tűzifa formájában.

(6) A jogosultság elbírálása Drégelypalánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének hatáskörébe tartozik. A képviselő-testület döntését 2023. december 15. napjáig hozza meg.

(7) A tűzifa kiszállításáról Drégelypalánk Község Önkormányzata – saját költségére – 2024. február 15. napjáig gondoskodik.

(8) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

4. § (1) Jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Sztv. szabályait kell alkalmazni.

(2) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, és 2024. április 15. napján hatályát veszti.

5. § Ez a rendelet 2023. október 6-án lép hatályba.