Drégelypalánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 19.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (VII.19.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 19- 2024. 04. 02

Drégelypalánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 19.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (VII.19.) önkormányzati rendelete módosításáról

2024.03.19.

Drégelypalánk Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (VII.19.) számú önkormányzati rendelet módosítására az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (VII. 19.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az önkormányzat képviselő-testülete az alábbi önkormányzati hatósági ügyek hatáskörét ruházza át a polgármesterre:

a) temetéshez kapcsolódó települési támogatás,

b) köztemetés,

c) babakelengye támogatás,

d) szociális étkezés.”

2. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (VII. 19.) önkormányzati rendelet 4. § (4) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások megállapítása iránti kérelem tartalmazza:)

„a) az ellátást igénylő személynek az Szt. 18. §-ának a) c) pontjában szereplő adatait,”

3. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (VII. 19.) önkormányzati rendelet 6. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Természetben nyújtott települési támogatás formái:

a) babakelengye támogatás

b) tűzifa biztosításához kapcsolódó támogatás,

c) élelmiszercsomag támogatás,

d) vásárlási utalvány támogatás,

e) tanszervásárlás támogatás,

f) nyugellátásban részesülők támogatása,

g) szünidei gyermekétkeztetés.”

4. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (VII. 19.) önkormányzati rendelet 7. § (5) és (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(5) A jegyző lakhatási támogatást állapít meg annak a kérelmezőnek, ahol a háztartásban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 350%-át.

(6) Az egyszemélyes háztartás, ahol a jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 300%-át, havi 1.000 Ft kiegészítő lakhatási támogatásra jogosult.”

5. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (VII. 19.) önkormányzati rendelet 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Beteg hozzátartozó ápolásához nyújtott települési támogatás állapítható meg a településen legalább három éve bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen élő nagykorú hozzátartozónak, aki tartósan beteg, állandó és tartós gondozásra szoruló, községi lakóhellyel rendelkező személy ápolását, gondozását végzi, és a kérelmező háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap 400%-át nem haladja meg és a kérelmező a községben az ápolttal, gondozottal egy háztartásban él.”

6. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (VII. 19.) önkormányzati rendelet 10. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Beteg hozzátartozó ápolásához nyújtott települési támogatás összege megegyezik a szociális vetítési alap összegének kétszeresével.”

7. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (VII. 19.) önkormányzati rendelet 12. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Gyógyszertámogatás állapítható meg - gyógyszerkiadásokhoz kapcsolódó költségekhez való hozzájárulás céljából, ha a kérelmező

a) háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 450%-át,

b) egyedül élő esetén a havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 500%-át,

és a feltétlen szükséges havi rendszeres gyógyszerköltségének összege meghaladja az 5.000 Ft-ot.”

8. § (1) A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (VII. 19.) önkormányzati rendelet 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A temetési költségekre tekintettel települési támogatásra jogosult az a drégelypalánki állandó lakcímmel rendelkező személy – függetlenül attól, hogy a meghalt személy eltemettetésére köteles vagy tartásra köteles hozzátartozó volt-e vagy sem – akinek jövedelme, háztartásban élők esetén az egy főre jutó havi jövedelme a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 1000%-át nem haladja meg.”

(2) A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (VII. 19.) önkormányzati rendelet 13. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A támogatást a halálesetet követő 6 hónapon belül lehet igényelni.”

9. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (VII. 19.) önkormányzati rendelet 14. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A települési létfenntartási támogatás egyszeri összegét a rászorultsághoz igazodóan kell megállapítani. A támogatás összege alkalmanként minimum 5.000 Ft, maximum 200.000 Ft lehet. A települési támogatás kifizetése házipénztár útján, kérés alapján bankszámlaszámlára történő utalással történik.”

10. § (1) A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (VII. 19.) önkormányzati rendelet 15. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Beiskolázási támogatásban részesül, az általános, közép- és felsőfokú oktatási intézményben tanulói/hallgatói jogviszonnyal rendelkező életvitelszerűen a településen élő személy, akinek háztartásában az 1 főre jutó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap 1000%-át.”

(2) A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (VII. 19.) önkormányzati rendelet 15. § (3) bekezdés a)–c) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A támogatás összege jogosultanként)

„a) általános iskolai tanuló esetén 20.000 Ft/fő,

b) középfokú tanuló esetében 30.000 Ft/fő,

c) felsőfokú oktatási intézményben jogviszonnyal rendelkező esetén 50.000 Ft/fő.”

11. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (VII. 19.) önkormányzati rendelet 16. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A támogatás feltétele, hogy a gyermek – a lakcímnyilvántartás szerint – a támogatás megállapítását megelőzően legalább három éve életvitelszerűen a településen él, intézményi igazolás alapján a Drégelypalánk Apródfalva Óvodába jár, továbbá a háztartásban élők egy főre jutó havi jövedelme a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének az 1000%-át nem haladja meg.”

12. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (VII. 19.) önkormányzati rendelet 17. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A településen a kérelem benyújtását megelőzően legalább három éve bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő azon kérelmező, ahol a családban korhatárra való tekintet nélkül tartósan beteg, autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos gyermeket nevelnek és ez az állapot a beteg 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt, jogosultanként fogyatékos gyermeket nevelő családok egyszeri támogatásában részesülnek, feltéve, hogy a kérelmező és vele háztartásban élők egy főre jutó havi jövedelme a szociális vetítési alap 1000 %-át nem haladja meg.”

13. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (VII. 19.) önkormányzati rendelet 18. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A támogatásra az jogosult, aki a támogatás megállapítását megelőzően legalább három éve bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik és életvitelszerűen a településen él, a tárgyévben 65. életévét betölti, továbbá a kérelmező és vele háztartásban élők egy főre jutó havi jövedelme a szociális vetítési alap 1000 %-át nem haladja meg.”

14. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (VII. 19.) önkormányzati rendelet 19. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A polgármester különös méltányosságból mentesítheti a hozzátartozót a köztemetés költségének megtérítése alól, amennyiben a hozzátartozó háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap összegét.”

15. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (VII. 19.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„Babakelengye támogatás

20. § (1) Amennyiben az önkormányzat költségvetése lehetővé teszi a képviselő-testület természetbeni támogatásként babakelengye csomaggal támogatja azt a gyermeket,

a) aki Drégelypalánk közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik és

b) akinek a törvényes képviselője a gyermek születésekor és a kérelem benyújtásakor is Drégelypalánk közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, továbbá életvitelszerűen itt tartózkodik.

A támogatás iránti kérelmet a gyermek törvényes képviselője nyújthatja be a gyermek születését követő 90 napon belül.

(2) Az (1) bekezdés szerinti támogatásra egy gyermekre tekintettel csak egy törvényes képviselő jogosult.A kérelemhez csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatát. A támogatás mértéke gyermekenként egyszeri 35.000 Ft értékű babaápolási termékcsomag. A kérelem a 10. sz. melléklet szerinti nyomtatvány értelemszerű kitöltésével nyújtható be.”

16. § (1) A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (VII. 19.) önkormányzati rendelet 20. § (1) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Az önkormányzat képviselő-testülete tűzifa biztosításához kapcsolódó támogatásban)

„a) ahol az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap 350%-át nem haladja meg.

b) azt az egyedül élő személyt, akinek jövedelme a szociális vetítési alap 400 %-át nem haladja meg.”

(2) A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (VII. 19.) önkormányzati rendelet 20. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A kérelmet a közös önkormányzati hivatalban, a 11. sz. melléklet szerinti nyomtatvány értelemszerű kitöltésével és az előírt dokumentumok csatolásával kell benyújtani. A jogosultság megállapítása képviselő-testületi hatáskör.”

17. § (1) A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (VII. 19.) önkormányzati rendelet 21. § (2) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Természetbeni ellátásban részesíthető az,)

„a) az egyedül élő személy, akinek jövedelme a szociális vetítési alap 400 %-át nem haladja meg,

b) az a kérelmező személy, akinek háztartásában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap 350%-át nem haladja meg.”

(2) A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (VII. 19.) önkormányzati rendelet 21. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az élelmiszercsomag-, vásárlási utalvány-, tanszervásárlási támogatás, valamint a nyugellátásban részesülők támogatása iránti kérelem a 12. sz. melléklet szerinti nyomtatvány értelemszerű kitöltésével és az előírt dokumentumokkal nyújtható be.”

18. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (VII. 19.) önkormányzati rendelet 24. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az ellátás iránti, 13. sz. melléklet szerinti kérelmet a kérelmező lakóhelye szerinti települési önkormányzathoz lehet benyújtani. Az ellátás iránti kérelemről a polgármester dönt.”

19. § (1) A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (VII. 19.) önkormányzati rendelet 10. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (VII. 19.) önkormányzati rendelet 11. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(3) A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (VII. 19.) önkormányzati rendelet 12. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

(4) A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (VII. 19.) önkormányzati rendelet a 4. melléklet szerinti 13. melléklettel egészül ki.

20. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.