Drégelypalánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (X. 5.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 1/2023. (II.17) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 10. 06

Drégelypalánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (X. 5.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.10.06.
az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 1/2023. (II.17) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht) 34. § (1) bekezdése szerint a helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról az Áht. 34. § (2) és (3) bekezdésben meghatározott kivétellel a képviselő-testület dönt. Az Áht. 34. § (4) bekezdése alapján a képviselő-testület az Áht. 34. § (2) és (3) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.
Ha év közben az Országgyűlés - a helyi önkormányzatot érintő módon - a 14. § (3) bekezdése szerinti fejezetben meghatározott támogatások költségvetési kiadási előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.
Az alábbiakban kifejtett indokok alapján szükséges a 2023. évi önkormányzati költségvetési rendelet 1. módosítása:
A bevételi és kiadási előirányzatoknál előirányzat módosítást kell végrehajtani.
Bevételi előirányzat módosítás indoka:
A 2023. május havi normatíva felmérés alapján a megalapozó felmérésben megállapított normatíva nem változott. Elszámolásból származó bevétel 656 510 ft a 2022. évi beszámolóban elszámolt normatívák többlettámogatásából adódik.
A felhalmozási célú támogatások esetében nem terveztünk bevételt ezzel szemben 42 476 636 ft TOP pályázati támogatást kapott az önkormányzat – az orvosi rendelő felújítására és eszközbeszerzésre.
A helyi adóbevételeknél az előirányzat módosítás nem indokolt, a teljesítés százaléka 55,26 %.
A működési bevételek jogcímen a terv 8 844 000 ft volt. A módosított előirányzat 9 696 431.- ft. A nem tervezett bevételt az egyéb működési bevételek jogcímen befolyt bevételek módosítják, amely a közüzemi díjak visszatérítéséből adódik.
A felhalmozási bevételek jogcímen utánfutó értékesítése 100 eft értékben módosítja a költségvetési főösszeget.
A finanszírozási bevételek főösszegét a pénzmaradvány igénybevételének beszámoló szerinti értéke módosítja. (722 431.- ft eltéréssel)
Kiadási előirányzat módosítás indoka:
A személyi juttatások előirányzata 2570 eft összeggel változott külső személyi juttatások (reprezentáció), jubileumi jutalom kiadásai miatt. A járulékok előirányzata nem változott. A teljesítés százalék időarányos.
A dologi kiadások esetében az előirányzat módosítás a rovatok közötti átcsoportosítással rendeződött. Emelni 3645 eft összegben a karbantartási ill. közvetített szolgáltatások jogcímeken történt kifizetések miatt indokolt.
A települési támogatások teljesítése 35,63 %. Módosítás nem indokolt.
Az egyéb működési kiadások jogcímen: 1300 eFt előző évi normatíva elszámolásból származó visszafizetési kötelezettség került teljesítésre. Tartalékba került a pályázati támogatás összege.
Beruházási kiadásként teljesítésre került: erősáram kamerarendszerhez 2 800 eft. összegben.
Felújítási kiadásként a pályázati óvoda felújítás munkái kerültek kifizetésre.