Pásztó Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2014./II.13./ önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről

Hatályos: 2014. 11. 03- 2015. 01. 05

Pásztó Városi Önkormányzat képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § /1/ bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1.§ (1) A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságaira,az önkormányzatra, a polgármesteri hivatalra és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (intézményekre) terjed ki.

A költségvetés bevételei és kiadásai

2.§1 (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2014. évi költségvetését:

2.403.711 E Ft

Költségvetési bevétellel

2.403.711 E Ft

Költségvetési kiadással

0 E Ft

1.774.322 E Ft

629.389 E Ft

Költségvetési egyenleggel

ebből működési kiadással felhalmozási kiadással


állapítja meg.

A költségvetési egyenleg 46.409 e Ft előző évi pénzmaradvány igénybevételével volt megteremthető, e nélkül a költségvetési és kiadási oldala ilyen összegű hiányt mutat.


(2) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1.1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.

(3) A bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban az 1.2., 1.3., 1.4. mellékletek szerint állapítja meg.

  1. A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2.1. és a 2.2. melléklet részletezi.

(5) A működési hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző év(ek) költségvetési maradványának igénybevételét rendeli el.

(6) A felhalmozási hiány finanszírozása érdekében a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011 évi CXCIV. törvény 10. § /2/ bek. d., pontjában az egyéb önkormányzatok vonatkozásában meghatározott összeghatárt meghaladó összegű fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet megkötésére a Kormány hozzájárulása szükséges. A 10 millió forintot, vagy amennyiben az kevesebb, a saját bevételek 20 %-át meg nem haladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet esetében a hiány külső finanszírozása fejlesztési hitelből /vagy/ az előző év költségvetési maradványának igénybevételével történik.

Az önkormányzat a fejlesztési feladatok fedezetének biztosítása érdekében az önkormányzati tulajdonú vízmű vagyon használati díjából származó bevételt és előző évi maradványt a víziközmű törvény 18.§-a szerint, valamint a Mátraszőlősi önkormányzat által az iskolafenntartás miatt megtérített összeget fejlesztési célra csoportosítja át, és használja fel.

(7) A hiány állami ellentételezéséig a képviselő-testület 28.805 e Ft összegű zárolást rendel el a 4/a melléklet szerinti részletezésben. A finanszírozás a zárolás időszaka alatt zárolt előirányzat mértékéig teljesíthető.(kivéve az intézményeknél a dolgozónkénti 15 e Ft étkezési hozzájárulás összege, valamint a Teleki László Művelődési központ és könyvtár balesetveszélyes homlokzatburkolatának javítása 700 e Ft összeg erejéig., illetve az óvoda hasznosi tagóvoda konyha szellőzőrendszer korszerűsítése)


(8)2 A képviselő testület a volt polgármester részére a vonatkozó törvény, valamint a testületi döntés alapján megillető végkielégítés és szabadság megváltás fedezetének, járulékaival együtt 8.897 e Ft fedezetét az e §. (7). bekezdésében zárolt 28.805 e Ft előirányzat terhére biztosítja. Az előirányzat végleges rendezését a következő költségvetési rendelet módosításkor, de legkésőbb 2014. december 31-ig végre kell hajtani.

A költségvetés részletezése

3.§3 (1) Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 3. melléklet részletezi.

(2) Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 4. melléklet tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat 2014. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 5. melléklet részletezi.

(4) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 6. melléklet szerint határozza meg. A vis-maior feladatok megvalósítására a védekezési és a kárelhárítási, valamint az út helyreállítási munkák kivételével a kormányzati döntés és a saját erő hitelből való biztosítása után vállalható kötelezettség. További kivétel az út helyreállítási munkáknál kormányzati döntés esetén a saját erőt átmenetileg az ivóvíz -szennyvíz vezeték vagyon esedékes felújítására biztosított 2.500 e Ft, és az útkarbantartási feladatok terhére biztosítja, amit a következő költségvetési rendeletmódosításkor vissza kell rendezni.

(5) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 7. melléklet szerint részletezi.

(6) Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a 8. melléklet szerint hagyja jóvá.

A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, polgármesteri hivatali, továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását, és az éves (engedélyezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként a 9.1-9.3.8. mellékletek szerint határozza meg az alábbiak szerint:


9.1. Önkormányzat összesen feladatok (kötelező feladatok, önként vállalt feladatok,

államigazgatási feladatok: bontásban)

9.2. Polgármesteri Hivatal összesen feladatok ( kötelező feladatok, önként vállalt

feladatok, államigazgatási feladatok bontásban)

9.3 .1 IPESZ étkezés összesen feladatok ( kötelező feladatok, önként vállalt

feladatok államigazgatási feladatok, bontásban)

9.3.2. IPESZ összesen feladatok ( kötelező feladatok, önként vállalt feladatok: államigazgatási feladatok bontásban)

9.3.3. IPESZ háziorvosi feladatok( kötelező feladatok, önként vállalt feladatok államigazgatási feladatok bontásban)

9.3.4. IPESZ védőnő feladatok ( kötelező feladatok, önként vállalt feladatok államigazgatási feladatok bontásban)

9.3.5. IPESZ Óvoda összesen feladatok( kötelező feladatok, önként vállalt feladatok államigazgatási feladatok bontásban)

9.3.6. Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központ összesen feladatok, kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok bontásban)


9.3.7. Múzeum összesen feladatok ( kötelező feladatok, önként vállalt feladatok államigazgatási feladatok bontásban)


(8) 9.3.8. Pásztói Gondozási Központ feladatok ( kötelező feladatok, önként

vállalt feladatok, államigazgatási feladatok bontásban)


A költségvetés végrehajtásának szabályai


4.§ (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében év közben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.


5.§ (1) Az önkormányzat felhatalmazza a Polgármestert a 2014. évi költségvetésben

kimutatott hiány - melynek fedezetére más információ hiányában fejezeti tartalék igénybevétele szerepel- összegét, valamint a költségvetésben kimutatott és fedezethiány miatt el nem ismert kiadási előirányzat együttes összegét a fejezeti tartalék igénylésére vonatkozó pályázat megjelenése után igényelje.

A pályázatot készíttesse el és nyújtsa be képviselő-testületi jóváhagyás után az illetékes minisztériumhoz.



(2) A likviditási problémák elkerülése érdekében a 70 millió Ft összegű folyószámla hitel keret szerződés megkötésére intézkedjen a stabilitási törvény és a közbeszerzési törvény szabályainak betartásával. A hitel határideje 2014.december 31. változatlan feltételekkel.


  1. Amennyiben az (1)-(2) bekezdésében foglalt intézkedések ellenére is működési hiány mutatkozik, arra az esetre az engedélyezett kereten belül az önkormányzat szükséges mértékű munkabér hitelt vesz fel.


(4)4 Az önkormányzat a Mátrakeresztes településrészben és a Pásztó-i városrészben keletkezett vis-maior károk elhárításához, helyreállításához szükséges saját erő fedezetét 18 millió Ft-ot fejlesztési hitelből biztosítja. Ennek érdekében kormány engedély alapján 18 millió Ft fejlesztési célú hitelt vesz fel három év futamidőre.


(5)5A (4) bekezdésben szereplő hitel felvételéhez a képviselő-testület kormány engedélyt kér.


6.§ Az 5. §-ban szereplő pályázattal elnyert pénz a város költségvetési bevételét képezi, felhasználásáról a képviselő-testület a döntésnek megfelelően intézkedik.


7.§ Arra az esetre, ha az önkormányzati vagyonértékesítésből, vagy a fejlesztési célú bevételeiből származó bevételek nem realizálódnak a tervezett mértékben és időben, az önkormányzat fejlesztési célú kiadásait csökkenti vagy elhagyja a szükséges mértékig.


8.§ (1) A képviselő-testület az önkormányzat hiánya miatt általános tartalékot nem tud képezni.


  1. Az önkormányzat költségvetésében szereplő 2 millió Ft rendkívüli kiadásokra biztosított előirányzat szükség szerinti felhasználásáról a folyamatos városüzemeltetési, intézmény fenntartási feladatok, élet-és balesetveszély elhárítása érdekében és rendkívüli esetekben a polgármester dönt.


(3)6 Pásztó Városi Önkormányzat képviselő-testülete felhatalmazza polgármesterét, hogy a költségvetési rendelet bevételeinek és a kiadásainak előirányzatait a költségvetési rendelet módosítások közötti időszakban legfeljebb egy alkalommal 5.000 e Ft-ot meg nem haladó mértékig módosítsa, az előirányzatok között átcsoportosítást hajtson végre.

Az átcsoportosításról a képviselő-testületet megfelelő indokolással a soron következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatni kell.


9.§ A képviselő-testület kötelezettséget vállal arra, hogy a felvett hitelek adósságrendezés utáni részére a visszafizetésének időtartama alatt a törlesztendő összegeket (tőke-és kamattartozás) a törvényi előírások betartása mellett, a többi kiadást megelőzően a költségvetések összeállításánál elsődlegesen veszi figyelembe.


10.§ (1) Az önkormányzat az államháztartási törvény és végrehajtási rendelete szerint, amennyiben indokolt, negyedévenként, de legkésőbb a zárszámadási rendelet-tervezet képviselő-testület elé terjesztéséig, az adatszolgáltatási kötelezettséget megelőzően, december 31-i hatállyal a költségvetési beszámolót megelőzően dönt az önkormányzat költségvetésének módosításáról.


(2) Az önkormányzat költségvetési szervei a jogszabályi kereteken belül saját hatáskörükben tervezett előirányzat változási javaslatokról a jegyzőt 5 munkanapon belül, de legkésőbb a tárgyévet követő év január 31-ig kötelesek tájékoztatni. A képviselő-testület a költségvetési rendeletmódosításról legkésőbb a költségvetési beszámolót, illetve az adatszolgáltatási kötelezettséget megelőzően december 31-i hatállyal dönt.


11.§ (1) A költségvetési intézmények vezetői a közalkalmazottainak alapilletményét illetménykiegészítését és illetménypótlékát csak a közalkalmazotti és a köznevelési törvény szerinti kötelező szintnek megfelelően állapíthatják meg.


  1. Megbízási díj az intézmények közalkalmazotti jogviszonyban álló dolgozói részére nem fizethető az alaptevékenység körében, valamint a munkakörbe tartozó feladatok ellátásáért.


(3) A költségvetési intézmények vezetői a közalkalmazottainak alapilletményét, illetménykiegészítését és illetménypótlékát csak a közalkalmazotti törvény szerinti kötelező szintnek megfelelően állapítják meg. A korábban munkáltatói jogkörben biztosított kiegészítést a képviselő-testület elismeri.


(4) Az intézmények a személyi kiadások összegének az alábbiak szerint meghatározott mértékű / a törvény szerint járó jubileumi jutalmon felül/ jutalmat fizethetnek:

a) Pásztó Városi Önkormányzat Óvodája: 2 %

b) Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központ: 2%

c) Pásztói Múzeum: 2.%

d) Intézmények Pénzügyi és Ellátó Szervezete: 2%

e) Pásztói Gondozási Központ 2 %

e) Képviselő-testület / figyelemmel az előző évi döntések hatására is/ 15 %


(5) A köztisztviselők részére a köztisztviselői törvény szerinti mértékben, valamint a helyi rendeletben meghatározott mértékben alapilletmény, valamint illetménykiegészítés (felsőfokú végzettségű köztisztviselőknek 30%, középfokú végzettségű köztisztviselőknek 10%), vezetői és egyéb kötelező pótlék, a teljesítményértékeléstől függő eltérítés, cím adományozási és egyéb juttatás, továbbá az e rendeletben meghatározott mértékű jutalom fizethető a személyi kiadási előirányzat terhére.


  1. A Polgármesteri Hivatalnál és a polgármesteri hivatal költségvetésében a személyi kiadások 7%-ának megfelelő jutalom, címzetes főjegyzői juttatás, illetve egyéb jutalom fizethető ki a jubileumi jutalmon kívül.



(7) Az egy foglalkoztatott havi bankszámla hozzájárulásának mértéke 1.000 Ft.


  1. A képviselő-testület a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. Törvény 253. § (9) bekezdése alapján a címzetes főjegyző számára az illetményalap huszonnégyszerese összegű juttatást alapít meg, melynek fedezete e rendelet polgármesteri hivatal személyi juttatási előirányzatai között szerepel.


12.§ (1) Az önkormányzatot a központi költségvetési törvény alapján év közben megillető központi költségvetési hozzájárulások automatikusan megilletik az érintett intézményeket és a polgármesteri hivatalt eredeti rendeltetésük szerint.


(2) Az önkormányzat által igényelt központosított előirányzat eredeti célra külön döntés nélkül felhasználható.


13.§ (1) Az önállóan gazdálkodó intézmények a költségvetési rendeletben jóváhagyott, illetve rendelet alapján módosított kiadási és bevételi előirányzat különbözeteként költségvetési támogatásban részesülnek.


(2) Az önkormányzat intézményei részére a pénzellátást kiskincstári finanszírozási rendszerben az Intézmények Pénzügyi és Ellátó Szervezetén, (továbbiakban: IPESZ) mint a Kincstári Egységes Számla (továbbiakban: KESZ)vezetőjén keresztül csak előirányzat felhasználási ütemterv keretén belül gazdasági eseményekhez igazodóan az intézményi bevételek (beleértve az átvett pénzeszközöket is) beszámításával teljesít kifizetéseket az intézmény utalványozására.


(3) Az önkormányzat az önállóan működő és gazdálkodó, valamint az önállóan működő költségvetési szervei pénzellátását önálló fizetési számlák nyitási lehetősége mellett bonyolítja. A kincstári gazdálkodás részletszabályait az önkormányzat 28/2001. (XII. 29.) számú rendelete a kincstári gazdálkodásról valamint a kapcsolódó megállapodások rögzítik.


(4) Az intézmények készkiadásaik fedezésére készpénz ellátmányban részesülnek. Az intézmény által beszedett összeget a befizetést követő napon kötelesek a KESZ-re befizetni.


  1. Az intézmény által ténylegesen beszedett nem céljellegű saját bevétel az intézményt illeti meg, előirányzat módosításáról és felhasználásáról saját hatáskörben dönt.. Az intézmény többletbevételéből eredő saját hatáskörű előirányzat módosítása többlet költségvetési támogatási igénnyel nem járhat.




(6) Az intézményi saját bevételek nem teljesítése esetén az intézmények kötelesek kiadási előirányzataikat csökkenteni. Ezen bevételek elmaradása költségvetési támogatás növelésével nem járhat.


14.§ Az intézmények költségvetésében jóváhagyott közüzemi költségek és az élelmezési kiadások kötött előirányzatok, év végi maradványát a képviselő-testület elvonja.



15.§ Az önkormányzati költségvetésből finanszírozott intézmények pénzmaradványukat kötelesek a kötelezettséggel terhelt dologi kiadásaikra felhasználni. Az önkormányzat a kötelezettséggel nem terhelt pénzmaradványt az intézményektől zárszámadás alkalmával elvonja.


16.§ (1) Az önkormányzat felhatalmazza a polgármestert a bevételek beszedésére és a kiadások teljesítésére.


(2) Az intézmények bevételeik és kiadásaik teljesítését saját hatáskörben végzik.

A gyermekétkeztetés térítési díját az óvoda kivételével az IPESZ szedi be.


(3) A költségvetési szerv vezetője felelős a feladatai ellátásához használatába kezelésbe adott önkormányzati vagyon rendeltetésszerű használatáért, az alapító okiratban előírt tevékenységek jogszabályban meghatározott követelményeknek megfelelő ellátásáért, a gazdálkodásban a szakmai hatékonyság és a gazdaságosság követelményeinek érvényesítéséért, az intézményi számviteli rendért, a belső ellenőrzés megszervezéséért és működéséért.


(4) Az intézmények vezetői fokozott felelősséggel tartoznak a költségvetés, ezen belül a kiemelt előirányzatok betartásáért. Az intézményvezetők a képviselő-testület jóváhagyása nélkül semmiféle hosszú távú kötelezettséget nem vállalhatnak, más településen állandó lakost ellátottként csak a polgármester írásos engedélyével vehetnek fel.


(5) A költségvetési szerv alapfeladatába tartozó szellemi tevékenységeknek dologi kiadások terhére, vállalkozóval, számla ellenében történő igénybevételére csak jogszabály, vagy a felügyeleti szerv (a Képviselő testület) szabályzata adhat engedélyt.


  1. Az önkormányzati költségvetési pénzeszköz felhasználása (megrendelés, szerződéskötés, vásárlás) előtt a kötelezettségvállalás célszerűségét, gazdaságosságát meg kell alapozni.


17.§ (1) Az önkormányzat tényleges feladatmutatók elszámolása során 2013. évre vonatkozó normatív támogatási többletet a zárszámadás alkalmával állapítja meg.


(2) Az (1) bekezdésben szereplő összeg jogszabály szerinti határidőben történő visszautalására felhatalmazza a polgármestert.


18.§ (1) Az önkormányzat intézményei az önkormányzati tulajdonú és az intézmény használatában lévő eszközöket saját hatáskörben a hosszabb távú feladatellátás sérelme nélkül 50 e Ft bruttó egyedi érték alatt értékesíthetik. Az ezt meghaladó értékesítés csak a Képviselő-testület engedélyével történhet.


(2) Az önkormányzat intézménye az alapfeladatok alól átmenetileg felszabaduló önkormányzati tulajdonú és az intézmény használatában lévő ingatlanaikat az alapfeladatok sérelme nélkül vállalkozási tevékenység céljából vagy bérbeadás útján hasznosíthatják.


19. § Az önkormányzat 2014. évi adósságszolgálati kiadásait állami adósságrendezés előtt 294.835 e Ft tőke + kamat, összegben határozza meg. Adósságátvállalás után 136.746 e Ft tőke és 1.973 e Ft kamat összegben határozza meg.

Tekintettel arra, hogy 2014. IV. 28-ig a vizi közmű társulattól átvett hitelt vissza kell fizetni, és ennek fedezete a lakás takarékpénztári számlákon az állami támogatással együtt megképződik ezt megelőzően, az önkormányzat adósság állománya 2014. április 28-a után O lesz.


20.§ (1) Az önkormányzat megállapítja, hogy kötelező önkormányzati feladatai ellátására a törvényben szereplő adósságrendezés után is működési hiányként mutatkozó összeg fejezeti tartalékból való teljes körű ellentételezése nélkül önhibáján kívül képtelen.


(2) Az önkormányzat a szükséges feladat ellátási költség fedezet hiányának megszüntetése érdekében a 5. §-ban szereplő pályázatokat nyújtja be.


21.§ (1)7 A képviselő-testület a sport támogatására 2.700 e Ft, civil szervezetek és alapítványok támogatására 1.600 e Ft támogatást biztosít. A sport célú ingatlanok használatát az eddigi gyakorlat szerint a sportszervezetek részére biztosítja.


(2) A sportcélú ingatlanok használata és hasznosítása kapcsán a 16. § (3) bekezdésének rendelkezéseit értelemszerűen alkalmazni kell és ezért felelősséggel tartoznak a használók.


(3) Az (1) bekezdésben szereplő támogatások felosztásáról a képviselő-testület által elfogadott pályázati felhívásra benyújtott pályázatok alapján egyedi döntéssel határoz.


22.§ A képviselő-testület a városi ünnepségekre elkülönített keretet 2.000 e Ft-ot célelőirányzatként a Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központ és költségvetésében tervezi. Ezen túlmenően az elfogadott rendezvény tervnek megfelelően a városi önkormányzat költségvetésében 4.850 e Ft előirányzatot biztosít, amelyet a feladat teljesítés arányában biztosít a Teleki László könyvtár és Művelődési központ részére.


23.§ (1) A képviselő testület Költségvetési törvényben előírt adatszolgáltatási kötelezettség valódiságáért az intézmény vezetője a felelős. Az éves költségvetési beszámolóban történő elszámolásnál, illetve annak ellenőrzése során feltárt visszafizetési kötelezettségek az intézményt terhelik.



(2) Az (1) bekezdésben rögzített szabály a feladatmutatókhoz kapcsolódó feladat finanszírozás és normatíva elszámolására is vonatkozik.


(3) A 2014. január 1-től érvényes új feladatként jelentkező gyermekétkeztetés vonatkozásában az adatszolgáltatás kötelezettje az az intézmény, ahol a tanuló nyilvántartásban szerepel.


(4) A képviselő-testület felhatalmazza az IPESZ vezetőjét, hogy a gyermekétkeztetésben érintett intézményekkel a gyermekétkeztetéssel kapcsolatos feladatok (étkezői igény felmérés, szolgáltatói igény meghatározás, térítési díj beszedés, étkezők nyilvántartásának vezetése) vonatkozásában megállapodjon.


(5) Az intézmények étkezési igényeinek kielégítésénél a közbeszerzési szabályok betartásával a helyi szolgáltatókat kell előnyben részesíteni, és a helyi munkahely teremtés és megtartás érdekében a helyben termelt mezőgazdasági termékek hasznosítását kell előnyben részesíteni.


24.§ A Képviselő-testület felhatalmazza Polgármesterét, hogy az önkormányzat pénzellátási körébe tartozó intézmények részére a pénzellátást akként biztosítsa, hogy az nyújtson fedezetet a munkabérek és kereset kiegészítés, valamint a dologi és egyéb kiadások kifizetésére legkésőbb a vonatkozó törvényekben meghatározott határidőig.


25.§ (1) A Képviselő-testület - amennyiben a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásról szóló 1996. évi XXV. tv. 4. §- a szerinti adósságrendezési eljárást az önkormányzat hitelezői nem kezdeményezték - önkormányzati biztost rendel ki a felügyelete alá tartozó költségvetési szervhez, ha annak 30 napon túli elismert tartozásállománya eléri a 20 napot és az éves kiadási előirányzatának 10 % - át, de legfeljebb 1 millió Ft-ot.


  1. Az önkormányzat felügyelete alá tartozó költségvetési szerv a 20 napot elérő elismert esedékessé váló tartozásról minden hónap 10.-ig köteles jelentést adni az önkormányzat jegyzőjének.


(3) A költségvetési szerv vezetője e rendelet 10. mellékletében foglalt adatlapon köteles a tartozásállományról adatot szolgáltatni. A költségvetési szerv az általa lejárt esedékességű elismert tartozásállomány tekintetében – nemleges adat esetén is – havonta a tárgyhó 25-i állapotnak megfelelően a tárgyhónapot követő hó 5-ig az önkormányzat jegyzője részére köteles adatszolgáltatást teljesíteni.


26.§ (1) Pásztó Városi Önkormányzat, mint a megszűnt Pásztói Kistérségi Társulás székhely települése költségvetésében tervezi a volt társulás alapító önkormányzatainak elmaradt befizetéseit és ennek terhére azok mértékéig az önkormányzatok részére járó kifizetéseket e rendelet T/8. melléklete szerint. Ezen túlmenően a megszűnt Többcélú Kistérségi Társulás volt intézményénél a Területi Gondozási központnál még fennálló szállítói tartozásokat tervezi. A kiadásokat az érintett önkormányzatoktól befolyt bevétel mértékéig tuja teljesíteni.



  1. A Pásztói Gondozási Központ az általa működtetett Idősek Átmeneti és Tartós Otthonában, valamint a Családok Átmeneti Otthonában ellátott, nem pásztói lakhellyel rendelkező gondozottal és a lakóhely szerinti önkormányzatával szolgáltatási szerződést köt. A szerződést az intézményben már bent lakó gondozott esetében 2014. február 28-ig, új felvételesnél a felvételkor kell megkötni. A szerződésben biztosítani kell, hogy a gondozottra jutó bevétel és kiadás közötti különbözet az állami támogatás, a gondozott által fizetett térítési díj és a lakóhely szerinti önkormányzat által fizetett támogatás által az intézmény számára megtérüljön.



27.§ (1) A költségvetési szervek minden pénzmozgásról kötelesek elszámolni.
A költségvetési szervek minden költségvetési bevétele és költségvetési kiadása költségvetésük részét képezi. Az önkormányzat felügyelete alá tartozó költségvetési szerv a jóváhagyott bevételi előirányzatán felüli többletbevételét a Képviselő-testület által végrehajtott előirányzat módosítás után használhatja fel, kivéve a működési célú pénzeszköz átvételt, valamint az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz (továbbiakban: OEP) kapcsolódó bevételeket, amelyeket intézményvezetői hatáskörben használhat fel.


(2) A költségvetési gazdálkodás a bevételi előirányzatok teljesítésének kötelezettségét és a kiadási előirányzatok felhasználásának jogosultságát foglalja magában, azaz a kiadási előirányzat nem jár felhasználási kötöttséggel.


(3) A költségvetés végrehajtása során a tárgyévi fizetési kötelezettség a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig vállalható és a kifizetések is ezen összeghatárig rendelhetők el, kivéve a jogszabályon, bírósági vagy államigazgatási jogerős határozatokon alapuló kötelezettségeket és járandóságokat.


28.§ (1) A képviselő-testület 2014. évre a közbeszerzés értékhatárát a közbeszerzési törvénnyel egyezően állapítja meg.


(2) Az önkormányzat költségvetéséből gazdálkodó szervezetek valamint az önkormányzat többségi tulajdonában lévő gazdasági egység az egy szerződés keretében 1 millió Ft-ot meghaladó, de a közbeszerzési értékhatárt el nem érő beszerzés esetén köteles legalább 3 ajánlatot beszerezni és annak alapján a legkedvezőbb ajánlatot kiválasztani. A kiválasztás alapvető szempontjai a megvalósítási költség, a kivitelezésnél alkalmazott anyagok minősége, a garancia vállalás időtartama, valamint a határidő. A 100 e Ft-ot meghaladó írásbeli kötelezettségvállalás esetén is kötelező a beszerzés gazdaságosságának igazolása.


29.§ A képviselő-testület felhatalmazza polgármesterét, hogy a 2013. évi többször módosított költségvetési rendeletben nevesítetten szereplő, előirányzattal biztosított működési feladatok, és abból eredő kötelezettségvállalások áthúzódó kiadásait a hivatkozott rendeletben biztosított mértékig teljesítse. 2013. évi költségvetésben nevesítetten szereplő előirányzattal biztosított fejlesztési feladatra a kötelezettségvállalás mértékéig utalványozzon.



30. § Pásztó Városi Önkormányzat különös figyelemmel arra, hogy minden folyószámla, és hitelkapcsolata a jelenlegi számlavezetőjéhez kapcsolódik, az önkormányzati alkalmazottak döntő többségének lakossági folyószámláját a jelenlegi számlavezető vezeti és a számlavezető váltás jelentős többletköltséget okozna, 2014-ben nem tervez bankváltást. Az intézménye önálló fizetési számláit, a Polgármesteri Hivatal önálló fizetési számláját az OTP Bank NYRT-nél vezeti.


31.§ A képviselő-testület felhatalmazza polgármesterét, hogy az önkormányzat fizetőképességének biztosítása érdekében a lakáseladási alap számlán lévő pénzt Eu. források felhasználásához szükséges önrész biztosítására átmenetileg igénybe vegye.


Amennyiben szükséges az esedékes munkabérek kifizetéséhez havonta maximum 30 millió Ft-ig munkabérhitelt vegyen igénybe a számlavezető pénzintézettől



32.§ (1 )A képviselő-testület a 100%-os tulajdonában lévő Pásztói Városgazdálkodási Közhasznú Nonprofit Kft, (továbbiakban: KFT) 3060. Pásztó, Kossuth út 116. – nál 10.000 e Ft törzstőke emelést hajt végre a KFT kötelezettségeinek teljesíthetősége érdekében.

( 2) A képviselő-testület elrendeli hogy a KFT a törzstőkével a a vonatkozó jogszabályok szerint gazdálkodjon.


33.§ A Képviselő-testület felhatalmazza polgármesterét és a címzetes főjegyzőt, hogy a 2013. évi költségvetési rendeletben nevesítetten szereplő pályázati támogatással megvalósuló több éves fizetési kötelezettséggel járó feladatok bevételeit beszedje és a kiadásokat teljesítse a pályázati feltételeknek szerint.



34.§ (1) A Pásztó Városi Önkormányzat intézményeinél, a Polgármesteri Hivatalnál alkalmazottak részére a 2014. január 1-től a központi bérintézkedéseknek megfelelő fedezetet az érintettek részére biztosítja, a jogállásukra vonatkozó jogszabályok szerinti átsorolásokat hajtsa, hajtassa végre.


(2) A képviselő-testület a köztisztviselők és a vonatkozó szabályzat szerint a velük azonos megítélés alá tartozó alkalmazottak részére a 2014. évi költségvetési törvény szerint évi bruttó 200 e Ft/ fő/ év Cafetéria juttatást biztosít, mely magába foglalja az adó összegét is.

(3) A képviselő-testület az önkormányzati intézmények közalkalmazottai részére 2014. I. félévben 15000 Ft+járulék, második félévben az önkormányzat kiegészítő támogatás nyertességétől függően további 15.000 Ft +járulék összegű Erzsébet utalványt biztosít.


35.§ (1) Az önkormányzat költségvetése mellékleteként elfogadja


11. melléklet Intézkedési terv a 2014. évi költségvetés végrehajtásához

12. melléklet Szociális ellátások 2014. évi költségvetés (képviselő-testületi hatáskör)

13. melléklet Szociális ellátások 2014. évi költségvetés (jegyzői hatáskör)

14. melléklet8 A városfenntartás feladatainak részletezését 2014.

15. melléklet8 2014. évi mutatószámok és állami támogatás

16. melléklet8 Pásztó Városi Önkormányzat egyéb kiadásai


T/1. melléklet8 A hitelkonszolidáció jelenleg ismert helyzete

T/2. melléklet Kimutatás adókedvezmények, adómentességek, közvetett támogatások 2014. szöveges indokolással

T/3. melléklet Szöveges indokolás a hosszú távú elkötelezettségekhez, a 2014. évi költségvetés

T/4. melléklet Pásztó Városi Önkormányzat által fenntartott, működtetett intézmények, feladatok bevételei és költség struktúrája, az intézményi egyeztető tárgyalások jegyzőkönyvei

T/ 5. melléklet Idegenforgalmi alap mérlege

T/6 melléklet 2015-2016-2017. évek gördülő terve

T/7. melléklet9 Intézményi létszámadatok


T/8. melléklet10 Önkormányzati lakáseladási alap bevételei és kiadásai

T/9. melléklet10 Pásztó Város Önkormányzata Környezetvédelmi Alap mérlege

T/10. melléklet A volt Többcélú Kistérségi Társulás tag önkormányzataitól átveendő és átadandó pénzeszköz.

T/11. melléklet A Pásztói Gondozási Központnál a volt Többcélú Kistérségi Társulás fenntartási időszakából fennmaradt szállítói tartozások

T/12. melléklet Több éves kihatással járó döntések számszerűsítése évenkénti bontásban és összesítve célok szerint

T/13. melléklet9 Az önkormányzat előirányzat felhasználási terve

T/14. melléklet Az önkormányzat 2014. évi költségvetési mérlege az előző évivel összehasonlítva

T/15. melléklet9 Céljelleggel juttatott támogatások


36.§ (1) A Képviselő-testület felhatalmazza a címzetes főjegyzőt, hogy a polgármesteri hivatal köztisztviselői vonatkozásában,a polgármestert, hogy a címzetes főjegyző vonatkozásában, az önkormányzat ügyrendi bizottságát, hogy a polgármester vonatkozásában erre vonatkozó törvénymódosítás elfogadása esetén a korábbi évekről áthúzódó, a hatályos jogszabályok szerint megváltható szabadságot az érintett alkalmazott kérésére megváltsa.

(2) A Képviselő-testület a szabadság megváltás pénzügyi fedezetét 2014. évi költségvetési rendeletében pótelőirányzat biztosításával fedezi, tekintettel arra, hogy a vonatkozó törvény a költségvetési rendelet beterjesztéséig nincs elfogadva..


37.§ A Képviselő-testület felhatalmazza polgármesterét, a címzetes főjegyzőt és a gazdasági vezetőt, hogy a költségvetési törvényben, és a kormányzati intézkedésekben meghatározott feltételek szerint az önkormányzati adósságátvállalás ügyében tárgyalásokat folytasson, és az ezzel kapcsolatos megállapodásokat aláírják.


38.§. A képviselő-testület a BURSA ösztöndíj pályázatra 300.000 Ft-ot biztosít, melynek felhasználására a képviselő-testületi döntésnek megfelelően felhatalmazza a polgármesterét.


39. §. /1/ A képviselő-testület felhatalmazza polgármesterét és a címzetes főjegyzőt, hogy a 2013. évben megkötött téli közfoglalkoztatási programok keretében a támogatást igényelje és a támogatási szerződés szerinti kiadásokat teljesítse, az ehhez szükséges önrészt biztosítja. A 2014. évi közfoglalkoztatási programokra vonatkozóan az önkormányzat érdekében eljárjon és a szerződést megkösse.


/2/ A képviselő-testület a közfoglalkoztatás adminisztrációs feladatainak lebonyolítására (munkaviszony megszűntetések, új munkaszerződések) két főt Pásztó Városi Önkormányzat alkalmazásában a megnövekedett feladatok ellátása érdekében, adminisztrátorként munkaszerződéssel alkalmazza, létszám előirányzatát és bér előirányzatát az önkormányzat költségvetésében tervezi.

/3/11 A képviselő-testület felhatalmazza polgármesterét, és a címzetes főjegyzőt, valamint a gazdasági vezetőt, hogy a kormányzati célkitűzéseknek megfelelően az aktuális közmunka programok alapján az önkormányzat érdekében álló közfoglalkoztatási pályázatot nyújtsa be, a közfoglalkoztatási szerződést kösse meg és ennek a terhére kötelezettséget vállaljon, közfoglalkoztatottakat alkalmazzon a képviselő testület utólagos tájékoztatása mellett.”

Az előirányzatok módosítása

40.§ (1) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.

(2) A képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát minden esetben fenntartja magának.

(3) A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatai és a kiemelt előirányzaton belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.

(4) A költségvetési szerv alaptevékenysége körében szellemi tevékenység szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételére szolgáló kiadási előirányzat csak a személyi juttatások terhére növelhető.

(5) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(6)A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

A gazdálkodás szabályai

41.§ (1) A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.


(2) A költségvetési szervek az alapfeladatai ellátását szolgáló személyi juttatásokkal és az azokhoz kapcsolódó járulékok és egyéb közterhek előirányzataival minden esetben, egyéb előirányzatokkal a munkamegosztási megállapodásban foglaltaknak megfelelően rendelkezik.

(3) Valamennyi költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembe vételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságért, a felelősség a mindenkori intézményvezetőt terheli.

(4) A polgármesteri (önkormányzati) hivatal, valamint a költségvetési szervek az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

42.§ (1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

  1. Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról a Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott függetlenített belső ellenőr útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

Záró és vegyes rendelkezések

43.§ (1) Ez a rendelet 2014. február 14-én lép hatályba, de rendelkezéseit 2014. január 1-től kell alkalmazni.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszíti: az átmeneti gazdálkodásról szóló 31/2013./XII. 30./ önkormányzati rendelettel módosított 26/2013. /XII.20./ önkormányzati rendelet.



Pásztó, 2014. február 13.



Sisák Imre sk. Dr. Tasi Borbála sk.

polgármester címzetes főjegyző



Pásztó, 2014. október 27.




Dömsödi Gábor                                                                                             dr. Tasi Borbála

polgármester                                                                                                  címzetes főjegyző

1Módosította a 23/2014./IX.26./ önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2014. 09.26-tól

2Megállapította a 26/2014. /X.28./ önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2014. X. 28-tól

3Módosította a 23/2014./IX.26./ önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos 2014. 09.26-tól

4Megállapította a 22/2014/VIII.23./ önkorm.rend. 1. §-a. Hatályos 2014. augusztus 25-től

5Megállapította a 22/2014/VIII.23./ önkorm.rend. 1. §-a. Hatályos 2014. augusztus 25-től

6 Megállapította a 11/2014. (IV. 3.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2014. április 4-től.

7Módosította a 23/2014. /IX. 26./ önkorm. rendelet. Hatályos 2014. 09.26-tól.

8Módosította a 23/2014. /IX.26./ önkorm. Rend. 4. §-a. Hatályos 2014. 09. 26-6ól.

9Módosította a 22/2014/VIII.23./ önkorm.rend. 2. §-a. Hatályos 2014. augusztus 25-től

10Módosította a 23/2014. /IX.26./ önkorm. Rend. 4. §-a. Hatályos 2014. 09. 26-tól.

11Megállapította a 14/2014. /V.30./ önkorm.rendelet 4. §-a. Hatályos 2014. június 2-től