Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 36/1999 (XII.10.) önkormányzati rendelete

az adóügyi dolgozók érdekeltségi rendszeréről

Hatályos: 2001. 03. 06

Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése a helyi adókról szóló módosított 1990. évi C. törvény 45. §-ában foglalt felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

1. §

Az adóbevételek növelése, az adóellenőrzési és adóbehajtási feladatok ösztönzése végett az önkormányzatot megillető adóbevétel terhére a közgyűlés érdekeltségi alap képzését engedélyezi.

2. §

Az érdekeltségi alap forrásai

/1/ Az esedékesség időpontjáig meg nem fizetett és az adóügyi dolgozók eredményes közreműködése révén befolyt adótartozás 30 %-a.

/2/ Az adóellenőrzés során feltárt és beszedett adóhiány 30 %-a.

/3/ A beszedett bírság és késedelmi pótlék.

/4/ Az /1/ és /2/ bekezdésben meghatározott forrásból akkor lehet érdekeltségi alapot képezni, ha a tartozás teljes egészében rendeződött.

[1]3. §

Az érdekeltségi alapból részesülők köre

Az érdekeltségi alapból részesül a Polgármesteri Hivatal adóügyi feladatokat ellátó köztisztviselő dolgozója.

4. §

Az érdekeltségi jutalék kifizetésének feltétele

A 3. §-ban meghatározott vezetőket és dolgozókat akkor illeti meg jutalék, ha az önkormányzat kezelésében lévő adókból elszámolt bevétel eléri a folyó évi fizetési kötelezettség (folyó évi helyesbített előírás) 97 %-át. A folyó évi helyesbített előírás számításakor figyelmen kívül kell hagyni a nem jogerős előírásokat, a visszatérítés címén előírt, valamint a bíróság által felfüggesztett és a felszámolási eljárás keretében tartozásként nyilvántartott összegeket.

5. §

A kifizethető jutalék mértéke

/1/ Az érdekeltségi jutalékot az éves zárási munkák után, legkésőbb a tárgyévet követő március 31-ig kell kifizetni a 4. §-ban foglalt feltételek teljesítése esetén a 3. §-ban meghatározott dolgozók részére legfeljebb 6 havi alapbérnek megfelelő összegben.

/2/ A 3. §-ban meghatározott dolgozók részére az évközi teljesítés függvényében szeptember 30-ig jutalék előleg fizethető.

6. §

Az érdekeltségi alap kezelésének és a kifizetés szabályai

[2]/1/ A kifizethető jutalék mértékét a Gazdálkodási Főosztály vezetője javaslata alapján a jegyző állapítja meg, vezető beosztású köztisztviselők esetén a polgármester egyetértésével.

/2/ A rendelet alapbérre vonatkozó rendelkezései alkalmazásánál az alapilletményen túl az illetménykiegészítést, pótlékot és egyéb havi rendszeres illetményt is figyelembe kell venni.

/3/ Az érdekeltségi jutalék az év közben nyugdíjba vonult dolgozót is megilleti. Részére a jutalékot az utolsó munkanapon kell kifizetni. A közszolgálati jogviszony egyébkénti megszűnésével a dolgozó jutalékra való jogosultsága megszűnik.

/4/ A képződött érdekeltségi alapot két részletben, március 20-ig és szeptember 20-ig kell az önkormányzat költségvetési számlájára átutalni. Az alap a tárgyéven belül csak az e rendeletben meghatározottak szerint használható fel. A fel nem használt alap a következő évre nem vihető át.

7. §

Záró rendelkezés

E rendelet 2000. január 1-jén lép hatályba. Rendelkezéseit a 2000. évi alapképzés és kifizetések során kell először alkalmazni. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti az adóügyi dolgozók érdekeltségi rendszeréről szóló 9/1998. (IV.14.) Kr. rendelet.

[1]

módosította a 4/2001. (III. 6.) Kr. rendelet. Hatályos 2001. március 6-tól.

[2]

módosította a 4/2001. (III. 6.) Kr. rendelet. Hatályos 2001. március 6-tól.