Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 35/2004 (IX.10.) önkormányzati rendelete

Debrecen építészeti örökségének helyi védelméről

Hatályos: 2015. 09. 28- 2017. 09. 30

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a módosított 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében, a módosított 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (3) bekezdésében, és a módosított 1999. évi LXIX. törvény 1. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében, tekintettel a 66/1999. (VIII. 13.) FVM rendeletben foglaltakra az alábbi rendeltet alkotja:

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. §

(1) E rendelet célja Debrecen Megyei Jogú Város (a továbbiakban: város) városképe, történelme, identitása szempontjából meghatározó épített értékek védelme, a város építészeti örökségének, arculatának a jövő nemzedékek számára való megtartása, védett értékeinek fenntartása és jó karbantartottságának biztosítása - különösen azon esetekben, amelyeket a műemlék védelemre vonatkozó jogszabályok nem védenek, de helyi védelemre érdemesek -, továbbá a helyi védelem érdekében az általános környezetkultúra, építészeti kultúra szemléletformáló terjesztésének, és az erre való nevelésnek támogatása.

(2) E rendelet hatálya Debrecen közigazgatási területén az építészeti örökség mindazon elemére kiterjed, amely külön jogszabály alapján nem áll védelem alatt, és melyet Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) épített környezetének értékeként védetté nyilvánít (a továbbiakban: helyi védelem).

(3) A város épített értékei – tulajdonformára való tekintet nélkül – a város kulturális kincsének részei, ezért fenntartásuk, méltó használatuk és bemutatásuk közérdek.

(4) Helyi értékvédelem feladata a városkép védelme, a különleges oltalmat érdemlő építészeti, építészettörténeti, régészeti, várostörténeti, kultúrtörténeti, művészeti, ipartörténeti szempontból védelemre érdemes területek, épületegyüttesek, épületek, építészeti elemek, köztéri alkotások.

a./ felkutatása, számbavétele, forráskutatása, dokumentálása és a közvéleménnyel való megismertetése,

b./ a védett értékek fennmaradásának, helyreállításának és karbantartásának, hasznosításának elősegítése, az értékek károsodásának megelőzése, elhárítása.

c./ a műemlékvédelem és a helyi építészeti örökség védelme egymásra épülő kapcsolatának biztosítása,

d./ az általános környezetkultúra, építészeti kultúra szemléletformáló terjesztésének, és az erre való nevelésének támogatása.

(5) Az (1) és a (4) bekezdésben megfogalmazott célok érvényesítése és feladatok ellátása érdekében az Önkormányzat rendeletével a város épített értékeit védettség alá helyezheti.

(6) A településfejlesztésben a településrendezési tervek elkészítésekor a helyi védelem követelményeit az épített környezet egészének alakítása és védelme, a műemlékvédelem és az arányos városfejlesztés érdekében e rendelet célkitűzésével összhangban kell érvényesíteni.

2. §

(1) A helyi védelem lehet:

  1. Helyi területi védelem (HT), melynek hatálya kiterjed:

-a város táji környezetére,

-a város karakterére (településkép elemei, formái, anyagai, színvilága és azok együttese),

-olyan városrészre (térre, utcára, utcaszakaszra), ahol a város arculatát meghatározó építmények együttest alkotnak,

-a helyileg védett építmény környezetére,

-a hagyományoknak megfelelő, az óváros hangulatát megőrző lakókörnyezet fenntartására

(1. sz. melléklet).

  1. Helyi egyedi védelem (HE), melynek hatálya kiterjed:

-a 2. sz. mellékletben felsorolt építményekre, és a hozzájuk tartozó földrészlet egészére,

melyek védelmét az 1. §-ban meghatározott célok és feladatok teljesítése érdekében az Önkormányzat elrendeli.

(2) A helyi területi védelem alá tartozó, a város olyan összefüggő részéről, – annak területi határáról, követelményeiről, szabályairól – amely jellegzetes településszerkezet és morfológia történelmi folyamatosságát képviseli értékvizsgálat alapján, – figyelemmel e rendeletre is – helyi építési szabályzatban és szabályozási tervben kell rendelkezni. A 2. sz. mellékletben fel nem sorolt helyi egyedi védelem alá tartozó építmények helyi védelem alá helyezését az e rendeletben meghatározott eljárással egyedileg kell lefolytatni.

(3) A védett környezet a helyileg védett értékkel szomszédos azon ingatlanokra terjed ki, amelyek a védett érték érvényesülése érdekében megtartandók, ezek körét az egyedi védelmi eljárásban esetenként kell meghatározni.

(4) E rendelet hatálya alá tartozó védett értékek esetében a jegyző folyamatosan köteles vizsgálni, hogy melyek javasolhatók a műemléki védettségre. A javaslat megtételéről az Önkormányzat dönt.

(5) Ha egy helyi védettség alatt álló értéket műemléki védettség alá helyeznek, a műemléki védettség közzétételével egyidejűleg a helyi védettség megszűnik.

(6) Ha egy védett érték műemléki védettsége megszűnik, a jegyző köteles megvizsgálni a helyi védettség alá helyezés lehetőségét.

VÉDETTÉ NYILVÁNÍTÁS ÉS ANNAK MEGSZÜNTETÉSE

3. §

(1) A helyi védettség alá helyezésről, illetve annak megszüntetéséről az Önkormányzat rendelettel, míg annak elutasításáról határozattal dönt.

(2) A helyi védetté nyilvánításra, illetve annak megszüntetésére hivatalból, vagy bármely szervezet, illetve állampolgár írásban benyújtott kezdeményezése alapján kerülhet sor.

Helyi védettségre vonatkozó javaslatot tartalmazó településrendezési terv elfogadása (módosítása) egyben a helyi védettség alá helyezésre irányuló kezdeményezésnek minősül.

(3) A jegyzőnél benyújtható kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

-a helyi védelemre javasolt érték megnevezését, leírását, ismertetését,

-a védelem rövid indokolását,

-a védendő érték (pl.: épület, vagy építmény) helyének ingatlan-nyilvántartási azonosítására vonatkozó adatait (utca, házszám, helyrajzi szám, épület ill. telekrész megjelölését, tulajdonos, használó),

-a védendő érték felmérési terveit, korábbi építési fázisainak fellelhető archív dokumentumait (ezen anyagokat a jegyző is elkészíttetheti, ha a többi anyag alátámasztja a kezdeményezés megalapozottságát)

-a védendő terület esetében, annak pontos körülhatárolását tartalmazó adatokat,

-a védendő érték fényképét,

-valamint a kezdeményező nevét, és címét.

4. §

(1) A helyi védetté nyilvánítással kapcsolatos előzetes egyeztetést és eljárást a Polgármesteri Hivatal folytatja le.

(2) Az eljárással felmerülő költségeket a kezdeményező köteles megelőlegezni.
Az Önkormányzat helyi védelmet elrendelő döntését követő 15 napon belül a megelőlegezett költségeket a kezdeményező részére vissza kell téríteni.

[1](3) A védetté nyilvánítást vagy annak megszüntetését megelőzően értékvizsgálatot kell végezni a főépítész és a védendő érték jellegétől függően, megfelelő szakirányú szakképesítéssel rendelkező (műemlékvédelmi, régészeti, természetvédelmi, urbanisztikai, kertészeti stb.) szakértő bevonásával.

(4) Az előkészítés során a védelem alá helyezendő védett értékről részletes dokumentációt kell készíteni a 3. § (3) bekezdés szerinti tartalommal, amelyhez csatolni kell az értékvizsgálat során keletkező szakvéleményeket.


[2](5) A helyi védelem alá helyezési, illetve annak megszüntetésére irányuló eljárás megindításáról az érdekelteket (tulajdonos, használó, kezdeményező) értesíteni kell az alábbiak szerint:

a) az egyedi értékre vonatkozó kezdeményezés esetén az értesítést az érdekeltnek írásban kell kézbesíteni,

b) területi védelemmel kapcsolatos kezdeményezés esetén az értesítés kizárólag a helyben szokásos módon történhet,

c) a használó értesítése a tulajdonos útján történik,

d) amennyiben az érdekeltek felkutatása aránytalan nehézségekbe ütközne, értesítésük a helyben szokás módon történik.

(6) A kezdeményezéssel kapcsolatban az érdekeltek 30 napon belül észrevételt tehetnek.

[3](7) A védetté nyilvánítást, vagy a védettség megszüntetését kezdeményező közgyűlési előterjesztésben ismertetni kell a megalapozó szakvéleményeket és csatolni kell az érdekeltek írásos észrevételeit, valamint a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság állásfoglalását.

(8) Helyi védettség megszüntetése akkor kezdeményezhető, ha a védettséget alátámasztó indokok már nem állnak fenn.

(9) A védettséget megszüntetni akkor lehet, ha a (3) bekezdés alapján lefolytatott értékvizsgálati eljárás ezt támasztja alá.

[4] (10) A jegyző kezdeményezi a helyi védelem alá helyezés vagy annak megszüntetése tényének  ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzését vagy törlését. A bejegyzés esetleges elmaradása a védettség hatályát nem érinti.

A VÉDETT ÉRTÉK MEGJELÖLÉSE

5. §

(1) A helyi védelem alatt álló értéket meg kell jelölni. A megjelölés táblával történik, melyen fel kell tüntetni a helyi védelem tényét és elrendelésének időpontját. („Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata védetté nyilvánította - dátum”)

(2) A tábla elhelyezéséről a jegyző gondoskodik, a tulajdonos a tábla elhelyezését tűrni köteles. A tábla megőrzése és karbantartása a tulajdonos feladata.

A VÉDETT ÉRTÉKEK NYILVÁNTARTÁSA

6. §

(1) A helyi védelem alatt álló értékekről külön nyilvántartást kell vezetni. A nyilvántartás tartalmazza a védelem alá helyezési, illetőleg megszüntetési eljárás során keletkezett valamennyi iratot, valamint a közgyűlési előterjesztést, és a védelmet elrendelő közgyűlési rendeletet.

(2) A nyilvántartásba bárki betekinthet, naprakész vezetéséről a jegyző gondoskodik.


AZ EGYEDI VÉDETT ÉRTÉKEK FENNTARTÁSA

7. §

(1) A helyi védelem alatt álló értéknek a védelem céljának megfelelő folyamatos karbantartásáról, rendeltetésének megfelelő használatáról, illetve fenntartásáról a tulajdonos köteles gondoskodni. Ezen kötelezettségei teljesítéséhez kérheti az önkormányzat támogatását.

(2) A tulajdonos kötelezettsége kiterjed a védelem alá helyezett érték minden alkotó elemére, és részletére, függetlenül attól, hogy azok a rendeltetésszerű használathoz szükségesek-e, vagy sem.

(3) A használat és a fenntartás a helyi védelem alá helyezett érték anyagi és eszmei értékét nem veszélyeztetheti.

8. §

(1) Az Önkormányzat helyi védelem alatt álló értékek feltárásához, fenntartásához, karbantartásához, felújításához szükséges anyagi fedezet megteremtése érdekében éves költségvetésében meghatározott keretösszeget biztosíthat.

[5](2) Az (1) bekezdés szerinti keretösszeg felhasználásáról a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság javaslata alapján a polgármester dönt.

[6](3) Vissza nem térítendő támogatás nyerhető el pályázati úton az (1) bekezdésben meghatározottakhoz a polgármester döntése szerint. A pályázati feltételeket a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság évenként határozza meg.

(4) Az elnyert támogatásról szerződést kell kötni. A szerződés tartalmazza a megítélt összeg folyósításának módját, a felhasználás feltételeit, az elszámolás határidejét, az ellenőrzés szabályait.

A VÁROSKÉP VÉDELME

9. §

(1) Azokon a területeken, amelyeket a településrendezési terv erre kijelöl, meg kell őrizni Debrecen történelmileg kialakult utca- és térszerkezetét, légtérarányait, jellegzetes építészeti hangulatát, melyeket érvényre kell juttatni a helyi építési szabályzatban is.

(2) A településrendezési tervekben kell meghatározni, hogy a védett területeken milyen – elsődlegesen az ott jellemzően kialakult hagyományos megjelenésű – építő anyagok alkalmazhatók.

(3) A jegyző elrendelheti a védett területen, ill. annak egy összefüggő részén lévő valamennyi épület egyidejű kötelező karbantartását, felújítását, homlokzatának javítását.

(4) Védett területen meg kell őrizni az ott meglévő fasorokat, még fellelhető utcabútorokat.
A védett területeken – a szabályozási terv keretei között – nem építhetők, illetve nem helyezhetők el a város kialakult arculatát megbontó épületek, építmények, kerítések, utcaburkolatok, az egységes utcaképet megbontó, zavaró utcabútorok, közmű műtárgyak, közmű felépítmények (trafóházak, lámpaoszlopok, lámpatestek) reklámok és reklámhordozók sem a közterületen, sem a közterületről látható magánterületen.

(5) A városkép védelme érdekében e rendelettel együtt kell alkalmazni a város hatályos közterület-használatának és igénybevételének szabályozásáról szóló rendeletét.

VÉDETT ÉRTÉKEKRE VONATKOZÓ ÉPÍTÉSÜGYI ELŐÍRÁSOK

[7]10. §

(1) A helyi védelem alatt álló épületet, illetve építményt (vagy annak védett részét) csak a védelem feloldását követően lehet elbontani.

(2) A bontási engedélyben egyes épületrészek, vagy tartozékok megőrzése, illetve azoknak a bontási helyen építendő új épületbe való beépítése, elhelyezése is előírható az elbontandó épület 4. § (3) bekezdésének megfelelő értékvizsgálatot követően.

(3) Az e rendelet 2. számú mellékletében szereplő védett értékek felújítása esetén, amennyiben a 4. § (3) bekezdésének megfelelő értékvizsgálat rendelkezésre áll, az eredeti állapotot kell visszaállítani, illetve azt harmonikusan továbbfejleszteni. A védelemben részesített építmények korszerűsíthetők, (bővíthetők), átalakíthatók, részlegesen elbonthatóak, funkciójuk megváltozhat, ezzel azonban védettségre okot adó értékeik nem csökkenthetők.  

(4) A védelem alatt álló értékek megőrzése érdekében - a hatályos építési jogszabályok keretei között - az első fokú építésügyi hatóság kötelezheti a tulajdonost (használót) a védett értéket éktelenítő idegen részek eltávolítására, melynek költségei, - amennyiben az idegen részek a védetté nyilvánítást követően jöttek létre - a tulajdonost terhelik.

VEGYES RENDELKEZÉSEK

[8]11. §

Hatályon kívül helyezve


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

12. §


E rendelet kihirdetése napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg a Debrecen építészeti örökségének helyi védelméről szóló 16/2001. (V. 24.) Kr. rendelet és az e rendeletet módosító 21/2002. (VII. 15.) Kr. rendelet, valamint a 28/2004. (VII. 12.) Kr. rendelet hatályát veszti.






Hajdúné dr. Csabai Éva sk.                                                           Kósa Lajos sk.

                        jegyző                                                                                  polgármester


[9]1. sz. melléklet

„HT” helyi területi védelem


1. Debrecen Nagykörúton (Nyíl u.- Árpád tér - Rakovszky D. u. Benedek tér - Hajnal u. - Wesselényi u. - Petőfi tér - Erzsébet u. - Külsővásártér - Nyugati u. - Pesti u. - Böszörményi út - Füredi út - Hadházi u.) belüli területe és a Nagykörút külső oldalának területe egy telek mélységig;


2. A Nyíl utca és Apafi utcák közötti un. taksás telkek területe;


3. A városon áthaladó városképi jelentőségű utak (országos főutak, Bartók B. út, István út, Egyetem sgt., Ady E. sgt., Pallagi út, Kishegyesi út, Vágóhíd u., Diószegi út és Monostorpályi út belterületi szakasza, Hadházi út)  két oldalának területe a közterület határától egy-egy telek mélységig, külterületen 100 m mélységig,

  1. Bem tér - park
  2. Csokonai síremlék - park
  3. Debrecen-Józsa Árpád kori emlékrom és klastrompark
  4. Déri tér - park
  5. Egyetem tér - park
  6. Honvédtemető - kegyeleti park
  7. Kálvin tér park és romkert
  8. Kossuth tér - park
  9. Liszt F. tér - park
  10. Nagyerdei park
  11. „Ördögárok”

15. Petőfi tér – park



[10]2. sz. melléklet

„HE” helyi egyedi védelem


Cím:

Hrsz:

1.

Ajtó u. 1. sz.

7515

2.

Ajtó u. 23. sz.

7353

3.

Ajtó u. 28. sz.

20548

4.

Arany J. u. 10. sz.

9156

5.

Arany J. u. 11. sz.

9108

6.

Arany J. u. 20. sz.

9151

7.

Arany J. u. 2-4. sz.

9160, 9159

8.

Arany J. u. 47. sz.

9140

9.

Arany J. u. 48. sz.

9196

10.

Arany J. u. 50. sz.

9198

11.

Arany J. u. 54. sz.

9200

12.

Arany J. u. 57. sz.

9135

13.

Arany J. u. 6. sz.

9158

14.

Árpád téri templom

5880

15.

Az ATOMKI terven jelölt épületei

21066/1/2/3

16.

Bajcsy Zs. u. 33. sz.

8572

17.

Bajcsy Zs. u. 35-37. sz.

8571, 8570

18.

Bajcsy Zs. u. 51. sz.

8593

19.

Bajcsy Zs. u. 64. sz.

8674

20.

Bajcsy Zs. u. 6-8. sz.

8721, 8722

21.

Bajcsy Zs. u. 75. sz.

8623

22.

Bajcsy Zs. u. 1-3-5. sz.

8528

23.

Batthyány u. 16. sz.

8896

24.

Batthyány u. 2. sz.

8889

25.

Batthyány u. 20. sz.

8898/1

26.

Batthyány u. 4. sz.

8890

27.

Batthyány u. 6. sz.

8891

28.

Batthyány u. 8. sz.

8892/1

29.

Bem tér 25. sz.

20563

30.

Bem tér 27. sz.

20535

31.

Bem tér 9. sz.

20415/1

32.

Bessenyei u. 14. sz.

20946

33.

Bessenyei u. 4. sz.

20941

34.

hatályon kívül helyezve


35.

Bethlen u. 7. sz. (OTI épülete)

83120

36.

Borsos villa

20182

37.

hatályon kívül helyezve


38.

Borz u. 5. sz.

8051

39.

Böszörményi úti ref. templom (csak a templom)

20009

40.

Csanak u. 7. sz. Csanak-villa

20955/1

41.

Csanak u. 8-10. sz.

20963






Cím:

Hrsz:

42.

hatályon kívül helyezve


43.

Csapó. u. 29. sz. (Szakközépiskola)

8466

44.

Csapó u. 48.51. sz.

6892/1

45.

Csillag u. 20. sz.

6623

46.

Csillag u. 22. sz.

6622

47.

Csillag u. 69. sz.

6659

48.

Csokonai u. 38. sz.

8203

49.

Csokonai u. 40. sz.

8204

50.

Csokonai u. 42. sz.

8205

51.

Csokonai u. 46. sz.

8207

52.

Darabos u. 19. sz.

7641

53.

Darabos u. 33. sz. Ady lakás

7634

54.

Darabos u. 39. sz

7631

55.

Darabos u. 41. sz

7630

56.

Darabos u. 43. sz.

7629

57.

Darabos u. 45. sz.

7628

58.

Déri tér (volt Nemzeti Bank)

8313

59.

Domb u. 12. sz.

6891

60.

Domb u. 14. sz.

6897

61.

Dombos-tanya templomrom

02498/1/2

62.

hatályon kívül helyezve


63.

Egyetem téri templom

22246

64.

Egymalom u. 2. sz.

7552

65.

Egymalom u. 3/a. sz.

7555

66.

Egymalom u. 3/b. sz.

7556

67.

Eymalom u. 4. sz.

7549

68.

Egymalom u. 5. sz.

7557

69.

Egymalom u. 6. sz.

7548

70.

Ember P. u. 12. sz.

20871

71.

Ember P. u. 15. sz. telekmegosztás utáni telkek

20853/1; /2

72.

Erzsébet u. 33. sz.

9431

73.

Faraktár u. 113. sz. rk. templom

1253

74.

Fűvészkert u. 2. sz. (Iskola)

8320

75.

Fűvészkert u. 6. sz.

8317

76.

Halápi Csárda

0316/8

77.

Hatvan u. 1. sz.

8310

78.

Hatvan u. 21. sz.

8257

79.

Hatvan u. 24. sz.

8552

80.

Hatvan u. 25. sz.

8255

81.

Hatvan u. 27. sz.

8254

82.

Hatvan u. 30. sz.

8555

83.

Hatvan u. 58. sz.

8602

84.

Hatvan u. 6. sz.

8533

85.

Homokkerti református templom

13301

86.

Iparkamara u. 10. sz. (Társasházat terv.)

9639

87.

Iparkamara u. 12. sz.

9638

88.

Iparkamara u. 14. sz.

9736





Cím:

Hrsz:

89.

Iparkamara u. 2-4. sz.

9642

91.

Iparkamara u. 6. sz.

9641/1/2

92.

hatályon kívül helyezve


93.

Iskola u. 8. sz.

9266

94.

Jókai u. 35. sz.

8059

95.

Kálvin tér 8. sz.

8401

96.

Kar u. 25. sz. Oláh Gábor szülőháza

7868

97.

Kar u. 37. sz.

7877

98.

Kerekes telepi református templom

13302

99.

Kétmalom u. 11. sz.

20557

100.

hatályon kívül helyezve


101.

Kígyó u. 42. sz. (OMVH védettségre felt.)

6771

102.

Kígyó u. 47. sz.

6818

103.

KLTE tanári lakások

22246

104.

Komáromi Csipkés Gy. téri ref. templom

1315

105.

Komlóssy út 20. sz.

21017

106.

Komlóssy út 21. sz.

20956

107.

Kossuth u. 11. sz.

9008

108.

Kossuth u. 15. sz.

9006

109.

Kossuth u. 17. sz.

9004

110.

Kossuth u. 19. sz.

8889

111.

Kossuth u. 20. sz. (Rendőrkapitányság)

8493

112.

Kossuth u. 35. sz. (Dóczy Gimn régi épülete)

8876

113.

Kossuth u. 3-5- sz.

9012, 9011

114.

Kossuth u. 37. sz.

7797

115.

Kossuth u. 7. sz.

9010

116.

Kossuth u. 8. sz.

8511

117.

Kossuth u. 9. sz.

9009

118.

Kossuth u. 23. sz.

8887

119.

Külsővásártér 3. sz.

9128/1

120.

Külsővásártér 6. sz.

9131

121.

Leány u. 2. sz.

7202

122.

Lórántffy u. 42. sz. (OMVH védettségre felt.)

6768

123.

Lórántffy u. 46. sz. (OMVH védettségre felt.)

6766

124.

Mátyás kir. u. 23. református templom

4223/2

125.

Mátyás kir. u. iskola épülete

4831/1

126.

Medgyessy sétány 1. sz.

22325

127.

Medgyessy sétány 2. sz.

22326

128.

Medgyessy sétány u. 3. sz.

22327

130.

hatályon kívül helyezve


131.

Mester u. 21. sz. (csak utcai homlokzat)

7794/6

132.

Mester u. 22. sz.

8101

133.

Mester u. 24. sz.

8100

134.

Mester u. 26. sz.

8079

135.

Mester u. 27. sz.

7797





Cím:

Hrsz:

136.

Mester u. 29. sz.

7798

137.

Mester u. 31. sz.

7799

138.

Mester u. 36. sz.

8070

139.

Hatályon kívül helyezve


140.

Meszena u. 19. sz.

7107

141.

Mikes K. u. rk. templom

5415

142.

Miklós u. 19. sz.

9176

143.

Miklós u. 20. sz.

9248

144.

Miklós u. 3. sz.

9168

145.

Miklós u. 30. sz.

9225

146.

Miklós u. 33. sz.

9220/1

147.

Miklós u. 41. sz. (csak az egységes tömegű utcai főépület)

9216

148.

Miklós u. 50. sz.

9427

149.

Miklós u. 51. sz. (egységes tömegű utcai épületrész)

9211

150.

Múzeum u. 2. sz.

8321

151.

Nádor u. 4. sz. Joszt-ház

21244

152.

Nagyerdei krt. 64. sz.

20948

153.

Nagyerdei krt. 68. sz.

20968

154.

Nap u. 1. sz.

8817

155.

Nap u. 6. sz.

6434

156.



157.

Pallag (volt gazdasági akadémia)

66066

158.

Pallagi úti víztorony

22335

159.

Pásti u. 4. sz.

8546

160.

Péterfia u. 13. sz. (csak utcai épületrész)                                                                  

7576

161.

Péterfia u. 19. sz. (csak utcai épületrész)

7567

162.

Péterfia u. 29. sz.

7552

163.

Péterfia u. 35. sz.

7544

164.

Péterfia u. 39. sz.

7540

165.

Péterfia u. 41. sz.

7537

166.

Péterfia u. 42-44. sz.

7623

167.

Péterfia u. 43. sz.

7536

168.

Péterfia u. 45. sz.

7535

169.

Péterfia u. 47. sz.

7532

170.

Péterfia u. 48. sz.

7647/1

171.

Péterfia u. 25. sz. (csak utcai és az ezzel egységet alkotó emeletes udvari épületrészek)

7562

172.

Péterfia u. 50. sz

7649

173.

Piac u. 10. sz.

8415

174.

Piac u. 12-14. sz.

8416

175.

Piac u. 21. sz.

8715

176.

Piac u. 30. sz.

9017

177.

Piac u. 43. sz.

9065

178.

Piac u. 75. sz.

9279/1

179.

Piac u. 17. sz.

8717

180.

Piac u. 19. sz.

8716

181.

hatályon kívül helyezve


182.

Piac u. 26. sz.

9014





Cím:

Hrsz:

183.

Piac u. 31. sz.

8745

184.

Piac u. 32. sz.

9018

185.

Piac u. 38. sz.

9060

186.

hatályon kívül helyezve


187.

hatályon kívül helyezve


188.

Piac u. 53. sz.

9160

189.

Piac u. 55. sz.

9161

190.

Piac u. 57. sz.

9162

191.

Piac u. 58. sz.

9708

192.

Piac u. 59. sz.

9163

193.

Piac u. 61. sz.

9164

194.

Piac u. 63. sz.

9165

195.

Piac u. 65. sz.

9166

196.

Piac u. 68. sz.

9703

197.

Piac u. 69. sz.

9276

198.

Piac u. 71. sz.

9277

199.

Piac u. 73. sz.

9278/1

200.

Piac u. 77. sz.

9280/1

201.

Piac u. 79. sz.

9281/1

202.

Piac u. 81. sz.

9282

203.

Poroszlay út 10. sz.

21141

204.

Rákóczi u. 11. sz.

8450

205.

Rákóczi u. 15. sz.

8448

206.

Rákóczi u. 17. sz.

8447

207.

Rákóczi u. 19. sz.

8446

208.

Rákóczi u. 21. sz.

8445

209.

Rákóczi u. 25. sz.

8443

210.

Rákóczi u. 60. sz.

7534

211.

Rákóczi u. 62. sz.

7533

212.

Rákóczi u. 65. sz.

7391

213.

Rákóczi u. 68. sz.

7525

214.

Rákóczi u. 7. sz.

8453

215.

Rákóczi u. 9. sz.

8451

216.

Sas u. 3. sz. Ady lakás

8505

217.

Sennyei O. u. 20. sz.

7039

218.

hatályon kívül helyezve


219.

Simonffy u. 21. sz.

8693

220.

Simonyi út 1. sz.

20863

221.

hatályon kívül helyezve


222.

Simonyi út 21. sz.

20899

223.

Simonyi út 22. sz.

20935/6

224.

Simonyi út 23. sz.

20900

225.

Simonyi út 25. sz.

20901

226.

Simonyi út 31. sz.

20906

227.

Simonyi út 33. sz.

20907

228.

Simonyi út 38. sz.

20917

229.

Simonyi út 4. sz.

21038





Cím:

Hrsz:

230.

Simonyi út 6. sz.

21037

231.

Simonyi út 8. sz.

21036

232.

Szalkai u. 10. sz.

9243

233.

Szalkai u. 8. sz.

9244

234.

Szappanos u. 5. sz.

2129

235.

Széchenyi u. 17. sz.

8756

236.

Széchenyi u. 37. sz.

8793/1

237.

Széchenyi u. 39. sz.

8792

238.

Széchenyi u. 41. sz.

8791

239.

Széchenyi u. 42. sz.

9119

240.

Széchenyi u. 43. sz.

8790

241.

Széchenyi u. 48. sz.

9122

242.

Széchenyi u. 50. sz.

9123

243.

Széchenyi u. 52. sz.

9199

244.

Széchenyi u. 53. sz.

8785

245.

Széchenyi u. 58. sz.

9126

246.

Széchenyi u. Gépipari Szakközépiskola

9442

247.

Széchenyi u. Siket-némák Intézete

9443

248.

Szent A. u. – Csokonai Gimnázium épülete

9754

249.

Szent A. u. 10-12. sz.

9056

250.

Szent A. u. 18. sz.

8881

251.

Szent A. u. 27. sz.

9572/10

252.

Szent A. u. 28. sz.

8877/2

253.

Szent A. u. 29. sz.

9760/1

254.

Szent A. u. 48. sz.

8862/2

255.

Szent A. u. 50. sz.

8860

256.

Szent A. u. 57. sz.

9862

257.

Szent Anna u. 9. sz.

9716

258.

Szív u. 13. sz.

9418

259.

Szív u. 15. sz.

9417

260.

Tanító u. 16. sz.

8069/2

261.

Török Bálint u. 15. sz.

9238

262.

Török Bálint u. 2. sz.

9264

263.

Vágóhíd u. 2. sz. Dohánybeváltó

10003

264.

Vágóhíd u. Dohánygyár (a raktárépület kivételével)

10003

265.

Vár u. 12. sz.

8401

266.

Varga u. 10. sz.

9748

267.

Varga u. 12. sz.

9747

268.

Varga u. 2. sz.

9752/1

269.

Varga u. 3. sz.

9719

270.

Varga u. 37. sz.

9636/1

271.

Varga u. 4. sz.

9751

272.

Varga u. 6. sz.

9750

273.

Varga u. 7. sz.

9721

274.

Varga u. 8. sz.

9749

274/A                                                                         

Petőfi tér, Nagyállomás B épület

15008



Helyi egyedi védelem alatt álló emlékművek, síremlékek:

275. Perényi utcán a Fazekas Mihály – Diószegi Sámuel emlékmű

276. Kossuth tér, Kossuth emlékmű

277. Köztemetőben a Sesztina síremlék

278. Köztemetőben a Simonffy S. és neje síremlék



[1]

módosította a 19/2009. (VII. 10.) Ö.r. Hatályos 2009. július 10-től.

[2]

módosította a 19/2009. (VII. 10.) Ö.r. Hatályos 2009. július 10-től.

[3]

módosította a 7/2011. (II. 18.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2011. február 19-től.

[4]

módosította a 10/2010. (II. 23.) Ö.r. Hatályos 2010. március 1-jétől.

[5]

módosította a 7/2011. (II. 18.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2011. február 19-től.

[6]

módosította a 7/2011. (II. 18.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2011. február 19-től.

[7]

módosította a 10/2010. (II. 23.) Ö.r. Hatályos 2010. március 1-jétől.

[8]

hatályon kívül helyezte DMJV 24/2012. (IV. 26.) önkormányzati rendelete. Hatálytalan 2012. április 30-tól.

[9]

módosította a 10/2010. (II. 23.) Ö.r. Hatályos 2010. március 1-jétől.

[10]

módosította DMJV 31/2015. (IX. 24.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2015. szeptember 28-tól.