Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 11/2005 (IV.29.) önkormányzati rendelete

az útépítési érdekeltségi hozzájárulásról

Hatályos: 2005. 11. 01- 2015. 12. 16

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 31. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az útépítési érdekeltségi hozzájárulásról az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. §

A rendelet célja

A lakossági kezdeményezésre, lakossági hozzájárulással, önkormányzati támogatással, útépítési együttműködésben megvalósuló, alapvetően helyi lakossági érdeket szolgáló közútépítések (földút szilárd burkolattal való ellátása) esetén, az abban részt nem vevő, de a közút használatában érdekelt személyek - a résztvevők által vállalt anyagi hozzájárulás mértékéig - útépítési érdekeltségi hozzájárulás megfizetésére történő kötelezése.

2. §

A rendelet hatálya

A rendelet hatálya azokra a természetes és jogi személyekre, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságokra terjed ki, akik a helyi lakossági érdeket szolgáló közút építésére (földút szilárd burkolattal való ellátása) irányuló útépítési együttműködésben nem vettek részt, de a közút használatában érdekeltek, és útépítési érdekeltségi hozzájárulást kötelesek fizetni.

Útépítési érdekeltségi hozzájárulás

3. §

(1) Amennyiben az útépítési együttműködésben az érdekeltek több mint kétharmada részt vesz, az abban részt nem vevő, de a közút használatában érdekelt – az útépítési együttműködés létrejöttének időpontjában az ingatlan-nyilvántartásban megjelölt – ingatlantulajdonost a résztvevők által vállalt anyagi hozzájárulás mértékéig, az Önkormányzat útépítési érdekeltségi hozzájárulás fizetésére kötelezheti.


(2) Az útépítési érdekeltségi hozzájárulás mértéke azonos az útépítési együttműködésben résztvevők által megfizetett, egy ingatlanra eső összeggel.


(3) A fizetendő hozzájárulás egysége az ingatlan-nyilvántartásban önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlan; társasház és lakásszövetkezet esetén a társasházi és a szövetkezeti házi külön lapon nyilvántartott lakás és nem lakás céljára szolgáló helyiség. A társasházi, szövetkezeti házi külön lapon önálló ingatlanként nyilvántartott garázs után nem kell ismételten megfizetni az útépítési érdekeltségi hozzájárulást, ha annak tulajdonosa a társasházi, szövetkezeti házi külön lapon nyilvántartott lakás vagy más nem lakás céljára szolgáló helyiség tulajdona után már megfizette azt.


(4) Több közút által határolt ingatlan (pl.: saroktelek) vonatkozásában az ingatlan mentén előbb megvalósuló útépítés során kell alkalmazni e rendelet előírásait.

Eljárási szabályok

4. §


(1)  Az útépítési érdekeltségi hozzájárulás megfizetéséről átruházott önkormányzati hatósági hatáskörben a Tulajdonosi Bizottság határozattal dönt.


(2) Az útépítési érdekeltségi hozzájárulás megfizetése alól a fizetésre kötelezett ingatlantulajdonosok nem mentesíthetők.


(3)  Több tulajdonos esetén a tulajdonosok mindegyike egyetemlegesen felel.


(4)  Az útépítési érdekeltségi hozzájárulást a fizetésre kötelezett ingatlantulajdonos a határozat jogerőre emelkedésétől számított 90 napon belül egy összegben köteles megfizetni.

Kedvezmények

5. §

[1](1) A Tulajdonosi Bizottság a fizetésre kötelezett ingatlantulajdonos kérelmére az útépítési érdekeltségi hozzájárulás legfeljebb 24 havi – minden hónap 5. napjáig teljesítendő – kamatmentes részletben történő megfizetését engedélyezi, ha a kérelmező

a.) családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80%-át nem éri el, és az erről szóló igazolásokat a kérelemhez mellékeli, vagy

b.) az önkormányzattól időskorúak járadékában, rendszeres szociális segélyben és/vagy ápolási díjban részesül, és az erről szóló igazolásokat a kérelemhez mellékeli, vagy kéri ezen igazolások beszerzését.

(2) A részletfizetési engedélyezés iránti – Tulajdonosi Bizottságnak címzett – írásbeli kérelmet a fizetésre kötelezett ingatlantulajdonos a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési Főosztályához nyújthatja be.


(3) Nem engedélyezhető részletfizetési kedvezmény abban az esetben, ha a fizetésre kötelezett ingatlantulajdonos állandó lakóhelye nem azonos az útépítés mentén lévő ingatlantulajdonával.


(4) A havi részlet fizetési késedelme esetén a fizetésre kötelezett ingatlantulajdonos által még meg nem fizetett fennmaradó teljes összeg azonnal esedékessé válik.


[2]5/A. §

Az e rendelet által szabályozott hatósági eljárás keretében kizárt az eljárás felfüggesztése az ügyfél kérelmére, az újrafelvételi eljárás.

Értelmező rendelkezések

6. §


Útépítési érdekeltségi hozzájárulás szempontjából a közút használatában érdekeltek: a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 47. § p.) pontjában meghatározottak.


Jövedelem: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés a.) pontjában meghatározottak szerint.

Záró rendelkezések

7. §


E rendelet 2005. május 1-jén lép hatályba, egyidejűleg az útépítési érdekeltségi hozzájárulás fizetésének szabályairól szóló 28/2000. DMJV Önkormányzat rendelet , valamint az azt módosító 31/2002. (XII. 11.) Kr. rendelet hatályát veszti.



Hajdúné dr. Csabai Éva sk.

jegyző

Kósa Lajos sk.

polgármester

[1]

módosította a 40/2005. (X. 27.) Kr. rendelet. Hatályos 2005. november 1-jétől.

[2]

kiegészítette a 40/2005. (X. 27.) Kr. rendelet. Hatályos 2005. november 1-jétől.