Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 30/2007. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2014. 01. 01- 2015. 02. 27

DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

30/2007. (VI. 28.) rendelete*

a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátások helyi szabályairól

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése az 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében és az 1949. évi XX. törvény 44/A. § (2) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva az 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 25. § (3) bekezdés b) pontjában, a 26. §-ban, a 32. § (3) bekezdésében, és a 37/D. § (3) bekezdésében, valamint a 2004. évi CXL. törvény 28/B. § (2) bekezdésében és 74. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátások helyi szabályairól az alábbi rendeletet alkotja:*

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet célja

1. §

E rendelet célja, hogy Debrecen Megyei Jogú Város közigazgatási határain belül élő személyek számára meghatározza Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) által pénzbeli és természetben biztosított szociális ellátások formáit, jogosultsági feltételeit, igénybevételének módjait.

A rendelet hatálya

2. §

A rendelet hatálya kiterjed:

a.) Debrecen közigazgatási területén élő magyar állampolgárokra, bevándoroltakra és letelepedettekre, hontalanokra, a magyar hatóság által menekültként elismert személyekre,

*b.) az Szt. 7. § (1) bekezdésében meghatározott ellátások tekintetében az a) pontban foglaltakon túlmenően kiterjed az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak a Magyarország területén jogszerűen tartózkodó állampolgáraira is,

*c.) a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény (a továbbiakban: Szmtv.[1]) szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában az Szmtv.-ben meghatározottak szerint a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodási jogát a Magyarország területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint debreceni bejelentett lakóhellyel rendelkezik.

II. FEJEZET

AZ EGYES TÁMOGATÁSOKRA VONATKOZÓ KÜLÖN RENDELKEZÉSEK

*I. Cím

Aktív korúak ellátása

 

3. §

A rendszeres szociális segélyezettek együttműködési szabályai

*(1) Az Szt. 37. § (1) bekezdés b)-c) pontja, valamint a 3/A. § szerint rendszeres szociális segélyre jogosult személy együttműködésre kijelölt szerve a Debrecen Megyei Jogú Város Családsegítő és Gyermekjóléti Központja (a továbbiakban: Családsegítő).

(2) A jogosult köteles:

a) a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül a Családsegítőnél nyilvántartásba vetetni magát,

b) a nyilvántartásba vételtől számított 60 napon belül az egyéni élethelyzethez igazodó beilleszkedést segítő program kidolgozásában közreműködni, és az ezen alapuló együttműködési megállapodást megkötni,

c) az együttműködési megállapodásban foglaltakat betartani,

d) folyamatosan kapcsolatot tartani a Családsegítővel, és legalább kéthavonta eleget tenni a Családsegítő által megjelölt időpontban a megjelenési kötelezettségének.

*(3) A Családsegítő a jogosult részére szociális helyzetéhez és mentális állapotához igazodva az alább felsorolt beilleszkedést segítő programokat szervezi:

a) a rendszeres szociális segélyben részesülő személy saját erőforrásainak feltárására irányuló egyéni tanácsadás,

b) mentálhigiénés ill. életmódot formáló tanácsadás és csoportos foglalkozások,

c) munkavégzésre, álláskeresésre felkészítő és integráló programok,

d) csoportos önsegítő és képességfejlesztő programok,

e) adósságkezelési, életvezetési, jogi, mediációs, pszichológiai és szociális tanácsadás,

f) tájékoztatás képzési, átképzési lehetőségekről,

más ellátásba juttatás.

*3/A. § (1) Az az – Szt. 33. §-a alapján – aktív korúak ellátására jogosult személy, akinek a kérelem benyújtásának napján

a) az egészségkárosodása legalább 46 %-os mértékű, de nem éri el az 50 %-ot és

b) egyedülélő

rendszeres szociális segélyre jogosult."

(2) Az ellátás iránti kérelmet a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 3. számú melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani a Szociális Osztályhoz. Az egészségkárosodás (1) bekezdés a) pontjában meghatározott mértékét a rehabilitációs szakigazgatási szervnek vagy a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalnak az egészségkárosodás mértékét tartalmazó érvényes és hatályos szakhatósági állásfoglalásával vagy szakvéleményével kell igazolni.

(3) Ha az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott egészségkárosodott személy a kérelméhez a rehabilitációs szakigazgatási szervnek vagy a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalnak az egészségkárosodás mértékét tartalmazó érvényes és hatályos szakhatósági állásfoglalását vagy szakvéleményét nem csatolta, a hatóság az egészségkárosodás fennállása kérdésében – a szakhatósági állásfoglalás kiadása céljából – megkeresi a rehabilitációs szakigazgatási szervet.

4. §

(1) Az együttműködési kötelezettség felróható megszegésének minősül, ha a jogosult:

a) Családsegítőnél nem jelenik meg határidőben, és nem veteti magát nyilvántartásba,

b) nem működik közre a beilleszkedést segítő program kidolgozásában,

c) nem köti meg az együttműködési megállapodást a Családsegítővel,

d) megszegi az együttműködési megállapodásban foglaltakat, különösen, ha nem tesz eleget együttműködési, vagy megjelenési kötelezettségének.

(2) Nem minősül felróhatónak az együttműködési kötelezettség megszegése, ha azt a jogosult a Családsegítőhöz benyújtott okiratokkal - különösen orvosi igazolás, zárójelentés, hatósági bizonyítvány - kimenti.

*(3) Az együttműködési kötelezettség megszegése esetén a Családsegítő három munkanapon belül írásban, új határidő tűzésével felhívja a jogosultat, hogy tegyen eleget a jogerős határozatban, illetve az együttműködési megállapodásban foglaltaknak, egyidejűleg tájékoztatja arról, hogy az együttműködési kötelezettség két éven belüli másodszori felróható megszegése esetén az Szt. 37/B. § (2) bekezdése alapján az aktív korú ellátásra való jogosultsága megszüntetésre kerül.

*(4) A Családsegítő a (3) bekezdésben foglalt kötelezettségén túl köteles a hatóságot írásban, a kötelezettségszegésről, esetlegesen annak kimentéséről tájékoztatni, továbbá a két éven belül történt másodszori felróható kötelezettségszegés esetén a rendelkezésére álló valamennyi okiratot megküldeni.

*5. §

hatályon kívül helyezve

II. Cím

Lakásfenntartási támogatás

*6. §

A kérelmező vagy jogosult köteles az általa életvitelszerűen lakott lakás vagy ház és annak udvara, kertje, a kerítéssel kívül határos terület, járda tisztán tartására, az ingatlan állagának és rendeltetésszerű használhatóságának, valamint higiénikus állapotának biztosítására.

*7. §

hatályon kívül helyezve

*8. §

hatályon kívül helyezve

*9. §

hatályon kívül helyezve

III. Cím

Adósságkezelési szolgáltatás

10. §

*(1) A polgármester lakhatást segítő ellátásként adósságkezelési szolgáltatást állapít meg a szociálisan rászorult személyek részére. Az Önkormányzat az adósságkezelési szolgáltatás keretén belül:

a) adósságcsökkentési támogatást és

b) adósságkezelési tanácsadást nyújt.

*(2) Az adósságkezelési szolgáltatás megállapítása iránti kérelmet a 2. számú melléklet szerinti formanyomtatványon kell a Családsegítőhöz benyújtani.

Adósságcsökkentési támogatás

11. §

*(1) A polgármester adósságcsökkentési támogatást állapíthat meg az Szt. 55-55/C. §-aiban, valamint jelen rendeletben foglalt feltételek mellett annak a szociálisan rászorult személynek, akinek

a) egy fős háztartás esetén a használatában lévő bármely komfortfokozatú lakása legfeljebb 60 m2 alapterületű, kertes családi háza legfeljebb 80 m2 alapterületű, valamint

b) a háztartásban élő további személyek esetén személyenként 6 m2-rel növelt mértékű, de az a) pontban meghatározott mérték figyelembevételével az alapterület a 100 m2-t nem haladhatja meg, vagy

c) lakásként használt nem lakáscélú helyisége legfeljebb 32 m2 alapterületű.

*(2) Az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott maximális lakásnagyság egy lakószobával növelt mértékben vehető figyelembe, amennyiben a háztartásban az Szt. 41. § (1) bekezdésében, az Szt. 43/A. § (1) bekezdésében körülírt okból állandó ápolásra és felügyeletre szoruló személy ápolását végzik.

(3) Adósságkezelési szolgáltatásba bevont adósságtípusok:

{cke_protected_1}a) {cke_protected_2}áramdíjtartozás,

{cke_protected_3}b) {cke_protected_4} távhő-szolgáltatási díjtartozás,

{cke_protected_5}c) {cke_protected_6}víz- és csatornahasználati díjtartozás,

{cke_protected_7}d) {cke_protected_8} szemétszállítási díjtartozás,

e) lakbérhátralék.

*(4) Az adósságcsökkentési támogatás mértéke

a) családban élő igénylő esetén, amennyiben a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem a nyugdíjminimum

aa) 150 %-a alatt van, a támogatás az adósság 75 %-a,

ab) 170 %-a alatt van, a támogatás az adósság 60 %-a,

ac) 200 %-a alatt van, a támogatás az adósság 50 %-a,

b) egyedül élő esetén, amennyiben a háztartásában a havi jövedelem a nyugdíjminimum

ba) 200 %-a alatt van, a támogatás az adósság 75 %-a,

bb) 220 %-a alatt van, a támogatás az adósság 60 %-a,

bc) 250 %-a alatt van, a támogatás az adósság 50 %-a.

Az a) és b) pontok szerinti támogatás mértéke nem haladhatja meg a 200.000.- Ft-ot.

*(4a) A követelés jogosultja az adósság összegére vonatkozó igazolást a 2/A. melléklet szerinti nyomtatványon állítja ki.

(5) Nem jogosult támogatásra az az adós, akinek az adósságállománya összesen a 300.000.- Ft-ot meghaladja.

*(6) Az adós az adósság és a polgármester által megállapított adósságcsökkentési támogatás különbözetét (továbbiakban: önrész) köteles a követelés jogosultjának megfizetni.

*(7) Az adós az önrészt a 2/B. melléklet szerinti nyilatkozatától függően egy összegben vagy részletekben havonta, de legfeljebb 18 hónap alatt köteles megfizetni a követelés jogosultjának. Ezt a határidőt kérelmére a polgármester – az adósnak fel nem róható okból előállott fizetési képtelensége miatt – egy alkalommal, legfeljebb 6 hónappal meghosszabbítja.

(8) Az adósságkezelési szolgáltatásban részesülő adós egyidejűleg az Szt. 38. § (5) bekezdésében foglalt lakásfenntartási támogatás összegére jogosult.

A lakásfenntartási támogatás az adósságkezelési szolgáltatás időtartamára jár. Amennyiben az adós a kérelem benyújtásakor az önrész egyösszegű befizetését vállalja, számára lakásfenntartási támogatás nem állapítható meg, ha pedig tartozását az adósságkezelés időszaka alatt bármikor egy összegben fizeti meg, a befizetést követő hónap első napjától további lakásfenntartási támogatásra nem jogosult, és a megállapított támogatás folyósítását meg kell szüntetni.

Adósságkezelési tanácsadás

12. §

(1) Az Önkormányzat a Családsegítővel kötött megállapodás alapján adósságkezelési tanácsadást működtet.

*(2) A Családsegítő adósságkezelői tanfolyamot végzett szakember (a továbbiakban: tanácsadó) alkalmazásával, az adósságkezelési tanácsadás keretében a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 53. § (3) bekezdésében meghatározottakon túl:

a)  haladéktalanul jelzi az Önkormányzatnak az adós fizetési képességének megváltozását,

b) jelenléti ívet, és nyilvántartást vezet az adósságkezelési szolgáltatásban való részvételről.

*(3) Az adós köteles:

a) az adósságcsökkentési támogatást megállapító határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül megjelenni a Családsegítőnél és vele megállapodást kötni, vagy akadályoztatása esetén ezt előre jelezni és a mulasztást az akadályoztatás megszűnésétől számított 8 napon belül pótolni,

b) a tanácsadóval kötött megállapodásban foglaltakat betartani,

c) az adósságkezelési szolgáltatás időtartama alatt a körülményeiben bekövetkezett minden olyan változást 8 napon belül bejelenteni, amely fizetési képességét, készségét érinti,

d) a tanácsadóval történő személyes találkozásában önhibáján kívüli akadályoztatása esetén az akadályoztatás okát haladéktalanul, de legkésőbb az akadály elhárulását követő 5 napon belül a tanácsadó tudomására hozni, és hitelt érdemlően igazolni.

Az adósságkezelési szolgáltatás közös szabályai

13. §

(1) A támogatás iránti kérelmeket év közben folyamatosan lehet benyújtani.

*(2) Az adós az adósságkezelési szolgáltatás megállapításáról szóló határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül a követelés jogosultjával együttműködési megállapodást köt, amelyet az aláírást követő 8 napon belül köteles benyújtani a Szociális Osztályhoz.

*(3) A megállapított adósságcsökkentési támogatás – az önrész befizetéséről és a lakásfenntartási kiadásokkal kapcsolatos fizetési kötelezettségről szóló igazolás adós által történő becsatolását követő hónap 10. napjáig – átutalásra kerül a követelés jogosultjának.

*(4) Ha az adós az önrész megfizetését egy összegben vállalta, úgy a megállapított adósságcsökkentési támogatás – az önrész befizetéséről szóló igazolás adós által történő becsatolását követő hónap 10. napjáig – átutalásra kerül a követelés jogosultjának.

*(5) Amennyiben az adós

a) az együttműködési megállapodást a követelés jogosultjával nem köti meg, vagy

b) a megkötött együttműködési megállapodást nem nyújtja be a Szociális Osztályhoz, vagy

c) a vállalt önrész vagy a lakásfenntartási kiadásokkal kapcsolatos 3 havi fizetési kötelezettségének nem tesz eleget,

a mulasztásnak a Családsegítő általi jelzését követően a polgármester 15 napos határidő kitűzésével a kötelezettség teljesítésére szólítja fel az adóst.

*(6) Amennyiben az adós 

a) az (5) bekezdés a) vagy b) pontjában foglalt kötelezettségének nem tesz eleget, a támogatást a megállapítás napjával,

b) az (5) bekezdés c) pontjában foglalt kötelezettségének nem tesz eleget, a támogatást az adós által még teljesített hónap utolsó napjával

kell megszüntetni.

IV. Cím

Lakbértámogatás

*14. §

hatályon kívül helyezve

V. Cím

18. életévet betöltött tartósan beteg személy ápolása

*15. §

hatályon kívül helyezve

VI. Cím*

Önkormányzati segély

16. §

 

(1) A polgármester pénzbeli vagy természetbeni önkormányzati segélyt állapíthat meg a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő jogosultaknak.

 

(2) Az önkormányzati segély - kivéve a kelengyetámogatás - megállapítása iránti kérelmet a
3. melléklet szerinti formanyomtatványon kell a Szociális Osztályhoz benyújtani. A kérelemhez csatolni kell minden olyan okiratot, amely igazolja a létfenntartási gondot, illetve létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetet.

 

(3) Önkormányzati segély megállapítása iránt hivatalból indított eljárások során a kérelemre indult eljárások szabályait megfelelően alkalmazni kell a tényállás tisztázása, és az ügy szempontjából fontos körülmények megállapítása érdekében.

Pénzbeli időszaki önkormányzati segély

17. §

 

(1) Az Szt. 45. §-ában foglaltak figyelembevételével, önkormányzati segélyként, rászorultsági alapon pénzbeli időszaki önkormányzati segély adható annak a személynek, aki időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzd, feltéve, hogy a kérelmező családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 130%-át, egyedül élő, vagy egyedülálló esetén a nyugdíjminimum 170%-át.

(2) Pénzbeli időszaki önkormányzati segély kérelem alapján, a rászorultság mértékétől függően kettőtől hat hónap időtartamra állapítható meg. A segély minimális összege havonta a nyugdíjminimum 10%-a. A megállapított segélyt pénzbeli támogatásként a hónap tizennyolcadik napjáig kell folyósítani.

 

(3) A polgármester annak a személynek, akinek lakása elemi csapás okozta kár következtében életveszélyessé vált, lakhatatlan, és a lakhatását önerőből nem tudja megoldani, valamint az (1) bekezdésben foglalt feltételeknek megfelel, legfeljebb tizenkét hónapig bérleti díj támogatást állapíthat meg. A támogatás mértéke havonta a bérleti díj összege, de legfeljebb 30.000.-Ft.

 

(4) A polgármester azon családoknak, amelyekben hármas, vagy többes ikrek születnek, és a család egy főre számított havi jövedelme a nyugdíjminimum 250 %-át nem haladja meg, a gyermekek három éves koráig (gyerekenként) nevelési támogatásként havonta 5.000.-Ft  állapítható meg.


Pénzbeli rendkívüli önkormányzati segély

18. §

 

(1) Az Szt. 45. §-ában foglaltak figyelembevételével, önkormányzati segélyként, rászorultsági alapon pénzbeli rendkívüli önkormányzati segély állapítható meg annak a személynek, aki létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került feltéve, hogy a kérelmező családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 130%-át, egyedül élő, vagy egyedülálló esetén a nyugdíjminimum 170%-át.

 

(2) A pénzbeli rendkívüli önkormányzati segély minimális összege a nyugdíjminimum 15 %-a.

 

(3) A kérelmező rendkívüli élethelyzetére tekintettel az (1) bekezdésében foglalt jövedelmi feltételektől a nyugdíjminimum háromszorosáig, míg a (2) bekezdésében foglalt segély összegétől a nyugdíjminimum kétszereséig, illetve azon igénylők esetében, akiknek lakása elemi csapás okozta kár következtében életveszélyessé vált, illetve lakhatatlan a nyugdíjminimum négyszereséig a döntéshozó eltérhet.

 

(4) Debrecen Város Napján (április 11-én) elsőként Debrecenben született, és itt élő gyermek édesanyjának, amennyiben a családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum hétszeresét, pénzbeli rendkívüli segély állapítható meg. Az eljárás hivatalból indul. A támogatás mértéke: 100.000.-Ft.

 

(5) Az (1) bekezdésben foglalt feltételeknek megfelelő jogosultnak pénzbeli rendkívüli önkormányzati segélyként iskoláztatási támogatás állapítható meg, feltéve ha a család legalább egy nappali oktatás rendje szerint tanulmányokat folytató gyermeket nevel. Az iskoláztatási támogatás összege, ha a családban egy nappali oktatás rendje szerint tanulmányokat folytató gyermek van, akkor 4.300,-Ft, ha kettő, vagy annál több nappali oktatás rendje szerint tanulmányokat folytató gyermek van, abban az esetben 6.000,-Ft.

 

(6) Temetési költségek megfizetéséhez pénzbeli rendkívüli önkormányzati segélyként temetési támogatás állapítható meg, akinek a családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 150%-át, egyedül élő, vagy egyedülálló esetén a nyugdíjminimum 200%-át és

a) az elhunyt személy eltemettetéséről úgy gondoskodott, hogy erre egyébként nem volt köteles, vagy

b) aki tartásra köteles volt, azonban a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.

 

(7) Temetési támogatásban részesíthető továbbá az a szülő, gondviselő, aki tizennegyedik életévét be nem töltött elhunyt gyermek eltemettetéséről gondoskodott, és a családban az egy főre számított jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 250%-át.

 

(8) A temetési támogatás összege:

a) a (6) bekezdésben szabályozott esetben, amennyiben a család egy főre számított jövedelme nem haladja meg a nyugdíjminimum 120%-át, egyedül élő, vagy egyedülálló esetén a 160%-át, a nyugdíjminimum 160%-a, amennyiben a család egy főre számított jövedelme a nyugdíjminimum 121-150%-a, egyedül élő, vagy egyedülálló esetén a nyugdíjminimum 161-200%-a között van, a nyugdíjminimum 120%-a,

b) a (7) bekezdésben szabályozott esetben a kérelmező rászorultságától függően legfeljebb a nyugdíjminimum 300%-a,

de nem lehet kevesebb, mint a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10%-a.

 

(9) A temetési támogatás iránti kérelmet legkésőbb az erről szóló temetési számla kiállításának napjától számított 60 napon belül lehet benyújtani.

 

(10) A helyben szokásos legolcsóbb temetés mindenkori összege megegyezik a köztemetés költségével, melynek összegét a szolgáltató és az önkormányzat minden évben felülvizsgál és megállapodásban rögzít.

 

(11) A megállapított pénzbeli rendkívüli önkormányzati segélyt a döntést követő 15 napon belül kell folyósítani.


Az önkormányzati segély természetbeni ellátási formái

19. §

 

(1) Az időszaki és a rendkívüli önkormányzati segélyek természetbeni ellátásként is nyújthatóak. Természetbeni ellátás az élelmiszerutalvány, a gyógyszertámogatás és a kelengyetámogatás.

 

(2) Élelmiszerutalvány biztosítható annak a személynek, aki megfelel a 18. § (3) bekezdésében meghatározott feltételeknek.

 

(3) Gyógyszertámogatás biztosítható annak a személynek, akinek a családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 150%-át, egyedül élő, vagy egyedülálló személy esetén 200%-át.

 

(4) Kelengyetámogatás állapítható meg a Debrecenben élő szülőnek gyermeke születésekor, amennyiben a család egy főre számított havi jövedelme nem haladja meg a nyugdíjminimum 200%-át. A támogatás iránti kérelem a születést követő 60 napon belül a 4. melléklet szerinti formanyomtatványon nyújtható be. A támogatás mértéke gyermekenként 15.000,-Ft értékű vásárlási utalvány.

 

(5) A természetbeni ellátás megállapítása az időszaki és a rendkívüli pénzbeli önkormányzati segélyekre vonatkozó szabályok megfelelő alkalmazásával történik. A támogatást - az ellátás tárgyiasult formájától függően - az igénybevételére jogosító határozat, vagy utalvány átadásával, a támogatási összegnek a szolgáltatóhoz történő átutalásával, vagy a jogosított személy részére az ellátás közvetlen rendelkezésre bocsátásával kell biztosítani.

 

 

 

 

(6) Élelmiszerutalvány, illetve gyógyszertámogatás biztosítása esetén az élelmiszer, illetve a gyógyszer vásárlására kijelölt szolgáltatóval előzetesen megállapodást kell kötni. A megállapodásnak tartalmaznia kell, hogy a jogosult jelentkezésekor az általa bemutatott élelmiszerutalványra, vagy gyógyszer támogatásra jogosító jogerős határozat bemutatása alapján biztosítják számára a szükséges élelmiszert, illetve gyógyszert.

A szolgáltatás elszámolása havonként, a tárgyhónapot követő hónap tizedikéig a szolgáltató által a Szociális Osztályhoz számla és kimutatás megküldésével történik.


VII. Cím

Temetési segély

20. §*

*20/A. §

Köztemetés

A polgármester az eltemettetésre köteles személyt a köztemetés költségeinek megtérítése alól különös méltánylást érdemlő esetben mentesítheti, ha az eltemettetésre köteles személy családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el a nyugdíjminimum összegét, egyedül élő, vagy egyedülálló esetében a nyugdíjminimum 120%-át, valamint a köztemetés költsége a család létfenntartását veszélyeztetné.

VIII. Cím

Közgyógyellátás

21. §

*(1) A polgármester az Szt. 50. § (3) bekezdésében foglaltak alapján rászorultsági alapon méltányossági jogcímen közgyógyellátást biztosít a szociálisan rászoruló jogosultnak.

*(2) Rászorultsági alapon közgyógyellátásra jogosult az a személy, akinek a családjában az egy főre számított jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 160%-át, egyedül élő, vagy egyedülálló személy esetén annak 200%-át, valamint havi rendszeres gyógyító ellátás költségének mértéke a nyugdíjminimum 25%-át eléri, vagy meghaladja.

*(3) A közgyógyellátás iránti kérelemhez csatolni kell a Korm. rendelet 35. § (2) bekezdésében meghatározottakon túl a kérelmező családjára vonatkozó jövedelemigazolást.

III. Fejezet

AZ IDŐSKORÚ LAKOSSÁG ÉLETMINŐSÉGÉT JAVÍTÓ TÁMOGATÁSOK

I. Cím

70. életévüket betöltött személyek hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjának támogatása

 

22. §*

 

(1) A polgármester a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj (a továbbiakban: közszolgáltatási díj) megfizetéséhez jövedelmi, vagyoni helyzetétől, foglalkoztatási jogviszonyától függetlenül támogatást állapít meg a 70. életévét betöltött egyedül élő jogosultaknak, vagy ha kizárólag házastársával, élettársával, bejegyzett élettársával, szülőjével, 70. életévét betöltött gyermekével, kiskorú gyermekével, fogyatékkal élő egyenesági hozzátartozójával, továbbá testvérével él közös háztartásban. A támogatás abban az esetben illeti meg a kérelmezőt, ha legalább egyikük az előbbi életkort betöltötte, és a lakást kizárólag az előzőekben felsorolt személyek használják, valamint közszolgáltatási díj tartozásuk a közszolgáltatónál nincs.

 

(2) A közszolgáltatási díj támogatás megállapítása iránti kérelmet a 6. számú melléklet szerinti formanyomtatványon kell a Szociális Osztályhoz benyújtani.

 

(3) A kérelem a jogosultság keletkezése (többek között hetvenedik életév betöltése, a lakásban élő hetvenedik életévnél fiatalabb – az (1) bekezdésben fel nem sorolt – családtagok és más személyek elköltözése, lakóhely változtatással a városba történő beköltözés) időpontját követően nyújtható be, s a beadását követő hónap első napjától állapítható meg a támogatás.

(4) A támogatás mértéke:

 

a) a családi házban lakók esetében a mindenkori hulladékgazdálkodási díjról szóló jogszabályban meghatározott a 120 literes űrtartalmú önálló gyűjtőedény használata során fizetendő közszolgáltatási díjnak legfeljebb a 100 %-a, függetlenül a gyűjtőedény méretétől,

 

b) a gyűjtőedényt közösen használók esetében a közös képviselő által leigazolt,az adott ingatlanra eső a mindenkori hulladékgazdálkodási díjról szóló jogszabályban foglaltak alapján kiszámított kötelező közszolgáltatási díj összege.

 

(5) Ha a jogosult az Szt. 9.§-ában foglalt kötelezettségének nem tesz eleget, akkor a támogatást a mulasztás, illetve a kötelezettségszegés hónapjának utolsó napjától kezdődő hatállyal meg kell szüntetni.

 

(6) A támogatásra való jogosultságot kétévente legalább egyszer felül kell vizsgálni. A felülvizsgálat során a támogatásban részesülő személy a számára – a mulasztáshoz fűződő jogkövetkezményekre történő figyelmeztetéssel – megküldött felülvizsgálati lapot a kézhezvételtől számított 15 napon belül a kért adattartalommal és mellékletekkel köteles a Szociális Osztály részére visszaküldeni. Az erre előírt határidő elmulasztása vagy a felülvizsgálattal kapcsolatos más kötelezettség megszegése esetén az ellátás folyósítását a mulasztás, illetve a kötelezettségszegés hónapjának utolsó napjával meg kell szüntetni.

 

(7) A közszolgáltatási díj támogatás felülvizsgálatához kapcsolódóan a 7. számú melléklet szerinti formanyomtatványt kell a Szociális Osztályhoz benyújtani.

 

(8) Amennyiben a felülvizsgálati eljárás során megállapítást nyer, hogy a kedvezményre való jogosultság továbbra is fennáll, az a felülvizsgálati lap Szociális Osztályhoz történő beérkezése hónapjának első napjától kerül továbbfolyósításra.

 

(9) A támogatásról szóló határozatban megállapított jogosultság fennállásának időtartama alatt a közszolgáltatóhoz havonként kell átutalni az átvállalt közszolgáltatási díjat.

 

(10) A támogatás megszüntetésének időpontja a jogosultsági feltételek megszűnése hónapjának utolsó napja.

 

(11) A kedvezményezett halála esetén a támogatást a túlélő, lakásban maradó 62. életévét betöltött házastárs, élettárs, bejegyzett élettárs, testvér(ek), vagy fogyatékkal élő egyenes ági hozzátartozója részére meg kell állapítani, ha a túlélő személy az elhalálozást követő 30 napon belül kérelmet nyújt be a Szociális Osztályhoz, és az életkort kivéve az (1) bekezdésben foglalt feltételeknek megfelel.

II. Cím

A Nagyerdei Gyógyfürdő vagy a Kerekestelepi Strandfürdő térítésmentes igénybevétele

23. §

*(1) A polgármester a 65. életévüket betöltött, és nyugdíjban, vagy nyugdíjszerű ellátásban, illetve időskorúak járadékában részesülő személyek részére az életminőségük javítása érdekében a Nagyerdei Gyógyfürdő, vagy a Kerekestelepi Strandfürdő évente öt alkalommal történő térítésmentes igénybevételéhez természetbeni ellátást állapít meg. A térítésmentes fürdőbelépő csak a választott szolgáltatónál használható fel.

*(2) A Nagyerdei Gyógyfürdő  vagy  a Kerekestelepi Strandfürdő térítésmentes igénybevételének megállapítása iránti kérelmet a 8. számú melléklet szerinti formanyomtatványon kell a Szociális Osztályhoz benyújtani.

(3) Az életkor szerinti jogosultság megállapításához a személyazonosság, a lakóhely és a társadalombiztosítási azonosító adatokat kell igazolni.

III. Cím

Időskorúak szociális közétkeztetésének támogatása

24. §

*(1) A polgármester az Önkormányzat költségvetésében erre elkülönített összeg erejéig térítésmentes étkeztetést amely magában foglalja a diétás étkeztetést is biztosít annak a 62. életévét betöltött személynek, akinek a családjában az igazolt, elismert havi lakásfenntartási költsége, és a havi gyógyszerköltségek levonása után az egy főre számított jövedelem a nyugdíjminimum 50%-a, egyedül élő, vagy egyedülálló személy esetén 80%-a alá esik.

(2) Az étkeztetés - a támogatást megállapító határozat alapján - a támogatott személy lakóhelyéhez legközelebb eső kijelölt önkormányzati intézményből történő elvitellel vehető igénybe.

(3) A jogosultság a kérelem benyújtását követő hónap első napjától kezdődően legfeljebb a tárgyév végéig állapítható meg.

(4) A szociális étkezést az étkeztető szervezetnél a jogosultságot megállapító határozat bemutatásával lehet igénybe venni.

(5) Nem jogosult az (1) bekezdésben foglaltak szerinti étkeztetési támogatásra az, aki a Városi Szociális Szolgálatnál étkeztetésben és nappali ellátásban részesül.

(6) Időskorúak szociális közétkeztetésének támogatásának megállapítása iránti kérelmet a 9. számú melléklet szerinti formanyomtatványon kell a Szociális Osztályhoz benyújtani.

IV. FEJEZET

AZ EGYES TÁMOGATÁSOK KÖZÖS SZABÁLYAI

25. §

(1) Az egyes támogatások benyújtására, elbírálására, folyósítására - ha e rendelet eltérően nem rendelkezik - jelen §-ban foglalt közös szabályokat kell alkalmazni.

*(2) hatályon kívül helyezve

(3) A jövedelem számítására irányadó időszak a Szt. 10. § (1) bekezdésében meghatározott időtartam. A kérelmező, illetve a segélyezett a megváltozott jövedelmet 15 napon belül köteles bejelenteni a Szociális Osztálynak.

*(4) hatályon kívül helyezve

(5) A jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett támogatásból megtérítendő összeg, valamint a kamat összege méltányosságból elengedhető, illetve csökkenthető, valamint a visszafizetésére legfeljebb tizenkét havi részletfizetés engedélyezhető, melyről a polgármester dönt.

*(6) Az e rendelet által szabályozott önkormányzati hatósági ügyekben nem lehetséges a hatósággal való elektronikus kapcsolattartás.

26. §

*(1) hatályon kívül helyezve

(2) Az e rendelet által szabályozott hatósági eljárás keretében kizárt az ügyfél kérelmére az eljárás felfüggesztése, és az újrafelvételi eljárás.

*(3) Köztemetés – kivéve a vidéki köztemetés – esetében az ügyintézési határidő a kérelem beérkezésétől számított 15 nap, míg az önkormányzati segély természetbeni formájaként nyújtott gyógyszertámogatás és az élelmiszerutalvány esetében a kérelem beérkezésétől számított 8 nap.

*27. §

hatályon kívül helyezve

V. FEJEZET

Értelmező rendelkezések

28. §

Jelen rendelet alkalmazása tekintetében:

1. Nyugdíjminimum: az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege.

2. Havi jövedelem: az Szt. 4. § (1) bekezdés a.) pontja szerinti jövedelem.

*3. Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet különösen:

a) a kérelmező vagy a kérelmezővel közös háztartásban élő közeli hozzátartozók valamelyikének hirtelen fellépő, és kórházi ápolást igénylő betegsége, továbbá súlyos vagy életveszélyes sérüléssel járó balesete,

b) a kérelmező vagy a kérelmezővel közös háztartásban élő közeli hozzátartozók valamelyikének a munkáltató rendes felmondása által bekövetkezett munkanélkülisége, a munkahely elvesztését követő 30 napon belül,

c) lakhatást biztosító épületet elpusztító, vagy e rendeltetését akadályozó köztudomású elemi kár ( különösen tűz, szél- illetve hóvihar, belvíz, más időjárási károsító hatás), vagy meghibásodás (különösen csőtörés, gázrobbanás, elektromos meghibásodás),

d) a lakáshasználat jogának tényleges elvesztése, hajléktalanná válás,

e) bűncselekmény, vagy szabálysértés (különösen rablás, lopás, betörés) következtében elszenvedett létfenntartást veszélyeztető élethelyzet,

f) egyedülálló személynek büntetés végrehajtási intézetből történő elbocsátása,

g) a 101., illetve azt követő életév betöltése,

h) a gyermek tizennégy egymást követő napot meghaladó kórházi kezelésre szorul,

i) a gyermek betegsége miatt a szülő harminc egymást követő napot meghaladó táppénzt vesz igénybe,

j) a gyermek betegsége miatt társadalombiztosítási szerv által nem finanszírozott gyógyászati segédeszköz használatára szorul, és közgyógyellátásra nem jogosult,

k) a gyermeket gondozó/nevelő család családok átmeneti otthonába kerül,

l) a gyermek védelembe vételére kerül sor a család anyagi körülményei miatt,

m) a törvényes felügyeletet ellátó szülő halála esetén az árvaellátás megállapításáig,

n) nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartás.

4. Időszakosan bekövetkező, vagy tartósan fennálló létfenntartási probléma különösen:

a) adósság miatt kikapcsolt közüzemi szolgáltatás (áram, víz, gáz) újra üzembe helyezésének anyagi terhe,

b) krónikus betegség miatt bekövetkezett gyógyintézeti kezelés (kórházi, szanatóriumi ápolás),

c) gyógyászati segédeszközök beszerzése,

d) közgyógyellátásra nem jogosult személy folyamatos (három hónapnál hosszabb időtartamú) 8.000.- Ft értéket meghaladó gyógyszer szükséglete,

*e) lakhatást biztosító épületet elpusztító, vagy e rendeltetését akadályozó köztudomású elemi kár (különösen tűz, szél- ill. hóvihar, belvíz, más időjárási károsító hatás, stb.), vagy meghibásodás (pl. csőtörés, gázrobbanás, elektromos meghibásodás),

*f) hatályon kívül helyezve.

5. Lakás: lakás, családi ház, vagy az emberi életfunkciók gyakorlására és állandó emberi tartózkodásra alkalmas nem lakás célú helyiség, feltéve, hogy az építési hatóság a rendeltetés módosítására jogerős és végrehajtható engedélyt adott.

6. Használó: tulajdonos, haszonélvező, bérlő, albérlő, szívességi lakáshasználó.

7. Lakásfenntartás elismert havi költsége: az Szt. 38. § (3) bekezdése szerint meghatározott költség.

8. Vagyon: a vagyon vizsgálatánál a Szt. 4. § (1) bekezdés b.) pontjában meghatározottakat kell figyelembe venni.

*9. A 70. életévüket betöltött személyek hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj támogatására való jogosultság szempontjából fogyatékosnak tekintendő: aki fogyatékossági támogatásban vagy emelt összegű családi pótlékban részesül, vagy a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló kormányrendelet szerint súlyos mozgáskorlátozottnak minősül.

 

Záró rendelkezések

29. §

(1) E rendelet 2007. július 1. napján lép hatályba.

*(2)

(3) Az e rendelet szerint megállapított pénzbeli átmeneti segélyek összegét a hatályba lépés napjától 2007. december 31. napjáig időarányosan kell figyelembe venni.

(4) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény által szabályozott pénzbeli és természetben nyújtott ellátások helyi szabályairól szóló 5/2006. (II. 24.) rendelet, valamint az azt módosító 17/2006. (V. 31.) Ö.r. és a 20/2006. (VI. 29.) Ö.r.

 

Dr. Szekeres Antal

jegyző

Kósa Lajos

polgármester

 


*1. számú melléklet

1. melléklet a 24/2011.(VI. 30.) önkormányzati rendelethez

„1. számú melléklet a 30/2007. (VI.28.) önkormányzati rendelethez

 

DEBRECEN

Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal

Szociális Osztály

4026 Debrecen, Kálvin tér 11. (52) 517-750

 

LAKÁSFENNTARTÁSI TÁMOGATÁST IGÉNYLŐ ADATLAP

 

1./ Kérelmező neve /születési név is /____________________________________________ 

     /Nyomtatott betűkkel kérjük kitölteni!/

            Társadalombiztosítási Azonosító Jel /TAJ szám/:  

           

            Születési helye: _________________________Anyja neve:___________________

 

            Születési idő: 19_____év ________________hónap _______ nap

 

            Nyugdíjas esetén nyugdíjas igazolvány törzsszáma:  ­  ­

 

2./ * Állampolgársága :  magyar                               

        bevándorlási, letelepedési engedéllyel rendelkező                       

        hontalan,  menekültként elismert  

                                               Státuszt elismerő határozat száma: ____________/20_______

3./ * Családi állapota:

             egyedülálló

             házastársával/élettársával/bejegyzett élettársával lakik együtt

4./ Lakóhely:       ___________________________________________helység

 

            _________________________________utca________sz..________em.______ajtó

     Tartózkodási hely:       ___________________________________helység

            _________________________________utca________sz.________em. ______ ajtó

 

     Értesítési és utalási cím:       _______________________________helység

 

            _________________________________utca________sz.________em._______ajtó

 

     Telefonszám:   ____________________

 

5./ * A lakásban tartózkodás jogcíme: tulajdonos – haszonélvező - főbérlő – albérlő -

családtag - szívességi lakáshasználó - jogcím nélküli lakáshasználó

    

                       

* A megfelelő rész aláhúzandó

 

 

 

 

KÉRELMEZŐVEL KÖZÖS HÁZTARTÁSBAN LAKÓK ADATAI

Név, születési név is

Családi állapota

Rokoni kapcsolat

Születési idő

TAJ szám

Anyja neve

 

a.

 

 

    ....év..............hó.....nap

  

 

 

 

b.

 

 

    ....év..............hó.....nap

  

 

 

 

c. 

 

 

    ....év..............hó.....nap

  

 

 

 

d.

 

 

    ...év..............hó.....nap

  

 

 

 

 e. 

 

 

     ....év..............hó.....nap

  

 

 

 

 f. 

 

 

    ....év..............hó.....nap

  

 

 

 

g.

 

 

    ....év..............hó.....nap

  

 

 

Közös háztartás: egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel  rendelkező személyek közössége.

 

 

*AZ IGÉNYELT TÁMOGATÁS FORMÁJA:

-     Lakásfenntartási támogatás (szolgáltató felé átutalással)

-         Albérleti hozzájárulás

-         Szilárd tüzeléshez (fa, szén, olaj) lakásfenntartási támogatás

 

 

*A megfelelő rész aláhúzandó

 

 

 

 

 

 

LAKÁS ADATAI ÉS A FENNTARTÁS KÖLTSÉGEI

 

Lakás nagysága: ____________________m2            Fűtés módja: _______________________

 

1./ Lakbér vagy albérleti díj:     ____________Ft/hó                                 Kérjük a kiadásokról

                                                                                                                a szolgáltatók által

2./ Társasházi közös költség:    ____________Ft/hó                                 kiadott számlákat

                                                                                                                illetve igazolásokat                   

3./ Gázdíj:                                ____________Ft/hó                                 mellékelni.

                                                                                                                

4./ Áramdíj:                             ____________Ft/hó                                 

                                                                                                               

5./ Fűtés díja:                           ____________Ft/hó

 

6./ Vízdíj:                                 ____________Ft/hó

 

7./ Egyéb költség, éspedig:       ____________Ft/hó

 

A jövedelem típusai

Kérelmező jövedelme

A háztartásban lakó hozzátartozók jövedelme

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

Egyéb jövedelmek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.

Összes jövedelem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a NAV hatáskörrel és illetékességgel rendelkező adóigazgatósága útján – ellenőrizheti.

Jövedelem: elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett

aa) a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó -  megszerzett -  vagyoni érték (bevétel) ideértve a jövedelemként figyelembe nem vett  bevételt és adómentes jövedelmet is,

ab) az a bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.

Elismert költségnek minősül a személyi jövedelemadóról szóló törvényben elismert költség, valamint a fizetett tartásdíj. Ha a magánszemély az egyszerűsített vállalkozói adó vagy egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás alapjául szolgáló bevételt szerez, a bevétel csökkenthető a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint elismert költségnek minősülő igazolt kiadásokkal, ennek hiányában a bevétel 40 százalékával. Ha a mezőgazdasági őstermelő adóévi őstermelésből származó bevétele nem több a kistermelés értékhatáránál (illetve ha részére támogatást folyósítanak, annak a folyósított támogatással növelt összegénél), akkor a bevétel csökkenthető az igazolt költségekkel, továbbá a bevétel 40%-ának megfelelő összeggel, vagy a bevétel 85%-ának, illetőleg állattenyésztés esetén 94 %-ának megfelelő összeggel.

Befizetési kötelezettségnek minősül a személyi jövedelemadó, az egyszerűsített vállalkozási adó, a magánszemélyt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, egészségbiztosítási hozzájárulás és járulék, egészségügyi szolgáltatási járulék, nyugdíjjárulék, nyugdíjbiztosítási járulék, magán-nyugdíjpénztári tagdíj és munkavállalói járulék.

 

Nem minősül jövedelemnek

1. a temetési segély, az alkalmanként adott átmeneti segély, a lakásfenntartási támogatás, az adósságcsökkentési támogatás,

2. a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, a Gyvt. 20/A. §-a szerinti pénzbeli támogatás, a Gyvt. 20/B. §-ának (4)-(5) bekezdése szerinti pótlék, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díj és külön ellátmány,

3. az anyasági támogatás,

4. a tizenharmadik havi nyugdíj, a szépkorúak jubileumi juttatása,

5. a személyes gondoskodásért fizetendő személyi térítési díj megállapítása kivételével a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményei, a vakok személyi járadéka és a fogyatékossági támogatás,

6. a fogadó szervezet által az önkéntesnek külön törvény alapján biztosított juttatás,

7. az alkalmi munkavállalói könyvvel történő munkavégzésnek, az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény alapján történő munkavégzésnek, valamint a természetes személyek között az adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatásra vonatkozó rendelkezések alapján háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszony keretében munkavégzésnek( továbbiakban: háztartási munka) havi ellenértéke,

8. a házi segítségnyújtás keretében társadalmi gondozásért kapott tiszteletdíj,

9. az energiafelhasználáshoz nyújtott támogatás.

 A havi jövedelem kiszámításakor:

a) a havi rendszerességgel járó - nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből (a továbbiakban együtt: vállalkozás) származó - jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,

b) a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát

kell figyelembe venni, azzal, hogy a b) pont szerinti számításnál azon hónapoknál, amelyek adóbevallással már lezárt időszakra esnek, a jövedelmet a bevallott éves jövedelemnek e hónapokkal arányos összegében kell beszámítani.

Jövedelem típusai:

1.Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, a NAV, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott – személyes közreműködést igénylő- tevékenységből származó jövedelem.

2.Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.

3.Táppénz, gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.

4.Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi, rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás és baleseti hozzátartozói nyugellátások, rendszeres szociális járadék, átmeneti járadék, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék.

5.Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időkorúak járadéka, a rendszeres szociális segély, a bérpótló juttatás, az ápolási díj, az adósságcsökkentési támogatás, munkanélküli járadék, álláskeresési járadék álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.

6.Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre.

A jövedelemnyilatkozatban szereplő jövedelmekről a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát a kérelemhez mellékelni szükséges.

 

Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy valótlan adatközlés esetén a támogatás megszüntetésre kerül a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevett támogatást a folyósító szerv kamattal megemelt összegben visszaköveteli.

 

Debrecen, 20___ év_________________hó _____nap

 

_____________________________                        ______________________________

      kérelmező házastársa/élettársa/                                            kérelmező aláírása

         bejegyzett élettársa aláírása


*2. számú melléklet

 

6. melléklet a 38/2012. (VI. 28) önkormányzati rendelethez

2. melléklet a    30/2007. (VI.28.) önkormányzati rendelethez

                                                                                                                                 

  DEBRECEN

Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal

  Szociális Osztály

4026 Debrecen, Kálvin tér 11. (52) 517-750

 

ADÓSSÁGKEZELÉSI SZOLGÁLTATÁS

ADÓSSÁGCSÖKKENTÉSI TÁMOGATÁST IGÉNYLŐ ADATLAP

 

 

1./ Kérelmező neve /születési név is /____________________________________________ 

     /Nyomtatott betűkkel kérjük kitölteni!/

Társadalombiztosítási Azonosító Jel /TAJ szám/:  

 

Születési helye: _________________________Anyja neve:___________________

 

Születési idő: 19_____év ________________hónap _______ nap

Nyugdíjas esetén nyugdíjas igazolvány törzsszáma:  ­  ­

 

Korábban viselt neve:_________________________________________________

 

2./ * Állampolgársága :  magyar                               

        bevándorlási, letelepedési engedéllyel rendelkező                       

        hontalan,  menekültként elismert  

                                               Státuszt elismerő határozat száma: ____________/20_______

 

3./ *  Lakóhely:       ___________________________________________helység

           

_________________________________utca________sz..________em.______ajtó

     Tartózkodási hely:       ___________________________________helység

_________________________________utca________sz.________em. ______ ajtó

 

     Értesítési és utalási cím:       _______________________________helység

_________________________________utca________sz.________em._______ajtó

   

 Telefonszám:   ____________________

 

4./ * A lakásban  tartózkodás jogcíme: tulajdonos – haszonélvező - főbérlő – albérlő -

családtag - szívességi lakáshasználó - jogcím nélküli lakáshasználó

    

*  megfelelő rész aláhúzandó

 

 

 

            

 

 

  KÉRELMEZŐVEL KÖZÖS HÁZTARTÁSBAN LAKÓK ADATAI

Név, születési név is

Családi állapota

Rokoni kapcsolat

Születési idő

TAJ szám

Anyja neve

 

a.

 

 

....év..............hó.....nap

  

 

 

 

b.

 

 

....év..............hó.....nap

  

 

 

 

c. 

 

 

....év..............hó.....nap

  

 

 

 

d.

 

 

....év..............hó.....nap

  

 

 

 

 e. 

 

 

....év..............hó.....nap

  

 

 

 

 f. 

 

 

....év..............hó.....nap

  

 

 

 

g.

 

 

....év..............hó.....nap

  

 

 

Közös háztartás: egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége.

 

Lakás nagysága_____________m2

 

FENNÁLLÓ TARTOZÁS TÍPUSAI

/Kérjük azokat a tartozás típusokat megjelölni, amelyekre az adósságcsökkentési támogatást kéri /

                                         

                                                  Adósság összege

 

táv-hőszolgáltatási díj   _________________Ft.

áramdíj                        _________________Ft.

víz- és csatornahasználati díj     _________________Ft.

szemétszállítási díj                    _________________Ft.

lakbér                                      _________________Ft.

 

 

 

 

A jövedelem típusai

Kérelmező jövedelme

A háztartás tagjainak jövedelme

 

a.

b.

c.

d.

e.

f.

g.

1.

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó ebből : közfoglalkoztatásból származó

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

Egyéb jövedelmek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.

Összes jövedelem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy főre jutó havi jövedelem a háztartásban: …………………………..Ft/hó.               

 

Felelősségem tudatában kijelentem, hogy

kérelmező:

életvitelszerűen a lakóhelyemen vagy tartózkodási helyemen élek (megfelelő rész aláhúzandó).

________________________________(név)-tól/től, mint tartásra köteles személytől

   ________________________________ nevű gyermekem után ________________ Ft/hó

   ________________________________ nevű gyermekem után ________________ Ft/hó

tartásdíjban részesülök

tartásdíjban nem részesülök. (megfelelő rész aláhúzandó)

 

kérelmezővel közös háztartásban lakó:

életvitelszerűen a lakóhelyemen vagy tartózkodási helyemen élek (megfelelő rész aláhúzandó).

 

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a NAV hatáskörrel és illetékességgel rendelkező adóigazgatósága útján – ellenőrizheti.

      Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy valótlan adatközlés esetén a támogatás megszüntetésre kerül a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett támogatást a folyósító szerv kamattal megemelt összegben visszaköveteli.

 

Debrecen, 20___ év_________________hó _____nap

                                                                                                       ______________________________

                                                                       kérelmező aláírása

A háztartásban lakó nagykorú(ak) aláírása(i):

 

________________________________                   _____________________________   _________________________________                 _____________________________

                        aláírás                                                                              aláírás                           

                      

 

 

 

 

 

 

 

 

Jövedelem: elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett

aa) a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó -  megszerzett -  vagyoni érték (bevétel) ideértve a jövedelemként figyelembe nem vett  bevételt és adómentes jövedelmet is,

ab) az a bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.

Elismert költségnek minősül a személyi jövedelemadóról szóló törvényben elismert költség, valamint a fizetett tartásdíj. Ha a magánszemély az egyszerűsített vállalkozói adó vagy egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás alapjául szolgáló bevételt szerez, a bevétel csökkenthető a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint elismert költségnek minősülő igazolt kiadásokkal, ennek hiányában a bevétel 40 százalékával. Ha a mezőgazdasági őstermelő adóévi őstermelésből származó bevétele nem több a kistermelés értékhatáránál (illetve ha részére támogatást folyósítanak, annak a folyósított támogatással növelt összegénél), akkor a bevétel csökkenthető az igazolt költségekkel, továbbá a bevétel 40%-ának megfelelő összeggel, vagy a bevétel 85%-ának, illetőleg állattenyésztés esetén 94 %-ának megfelelő összeggel.

Befizetési kötelezettségnek minősül a személyi jövedelemadó, az egyszerűsített vállalkozási adó, a magánszemélyt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, egészségbiztosítási hozzájárulás és járulék, egészségügyi szolgáltatási járulék, nyugdíjjárulék, nyugdíjbiztosítási járulék, magán-nyugdíjpénztári tagdíj és munkavállalói járulék.

Nem minősül jövedelemnek

1. a temetési segély, az alkalmanként adott átmeneti segély, a lakásfenntartási támogatás, az adósságcsökkentési támogatás,

2. a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, a Gyvt. 20/A. §-a szerinti pénzbeli támogatás, a Gyvt. 20/B. §-ának (4)-(5) bekezdése szerinti pótlék, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díj és külön ellátmány,

3. az anyasági támogatás,

4. a tizenharmadik havi nyugdíj, a szépkorúak jubileumi juttatása,

5. a személyes gondoskodásért fizetendő személyi térítési díj megállapítása kivételével a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményei, a vakok személyi járadéka és a fogyatékossági támogatás,

6. a fogadó szervezet által az önkéntesnek külön törvény alapján biztosított juttatás,

7. az alkalmi munkavállalói könyvvel történő munkavégzésnek, az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény alapján történő munkavégzésnek, valamint a természetes személyek között az adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatásra vonatkozó rendelkezések alapján háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszony keretében munkavégzésnek( továbbiakban: háztartási munka) havi ellenértéke,

8. a házi segítségnyújtás keretében társadalmi gondozásért kapott tiszteletdíj,

 9. az energiafelhasználáshoz nyújtott támogatás.

 A havi jövedelem kiszámításakor:

a) a havi rendszerességgel járó - nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből (a továbbiakban együtt: vállalkozás) származó - jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,

b) a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát

kell figyelembe venni, azzal, hogy a b) pont szerinti számításnál azon hónapoknál, amelyek adóbevallással már lezárt időszakra esnek, a jövedelmet a bevallott éves jövedelemnek e hónapokkal arányos összegében kell beszámítani.

Jövedelem típusai:

       1.Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, a NAV, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott – személyes közreműködést igénylő- tevékenységből származó jövedelem.

        2.Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.

        3.Táppénz, gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.

       4.Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi nyugdíj, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás, baleseti hozzátartozói nyugellátások, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, balettművészeti életjáradék, átmeneti bányászjáradék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, közszolgálati járadék.

       5.Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időkorúak járadéka, a rendszeres szociális segély, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, az ápolási díj, az adósságcsökkentési támogatás, munkanélküli járadék, álláskeresési járadék álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.

       6.Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre.

     A jövedelemnyilatkozatban szereplő jövedelmekről a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát a kérelemhez mellékelni szükséges.

 

                                                                  

                                                                                            

 


 

2/A. melléklet a 30/2007.(VI. 28.) önkormányzati rendelethez

 

Kérelem érkezett:______________________                                      Ügyiratszám:________________

 

Igazolás

az adósság mértékéről

 

A.K.S.D.Kft.

Debrecen, Vígkedvű Mihály u.7.

 

Tisztelt  A.K.S.D. Kft!

 

Kérelmező:______________________________szül.:______________________________________

anyja neve: ___________________________Debrecen, __________________________ ___________________ szám alatti lakos az Önök cége felé adósságállománnyal rendelkezem. Ennek rendezése érdekében a DMJV Polgármesteri Hivatal Szociális Osztályához adósságkezelési szolgáltatásra irányuló kérelmet nyújtottam be. Kérelmem elbírálásához tisztelettel felhatalmazom és kérem Önöket, hogy szíveskedjenek a Szociális Osztálynak (4026 Debrecen, Kálvin tér 11.) a kérelmem benyújtását megelőzően keletkezett adósságállományomról kimutatást készíteni és azt közvetlenül a Szociális Osztály részére kiadni.

Ehhez az alábbiak szerint közlöm a fogyasztói adataimat:

Fogyasztó tölti ki!

Fogyasztó neve: ___________________________      Azonosító:____________________________
Fogyasztási  hely:__________________________      Kód:_________________________________
Fogyasztói száma: _________________________      Adósság összege:________________________

 

Debrecen, 20____év_____________hó______nap

                                   _________________________

                                                            kérelmező

Szolgáltató tölti ki!

Hátralékos hónapok száma, időpontja:     Tőketartozás összege:

     1.___________________________________________

     2.___________________________________________

     3.___________________________________________

     4.___________________________________________

     5.___________________________________________

     6.___________________________________________

                                                                                                        Kamat:                                   

                                                                                                        Költség:                                  

 

Az adósságkezelési szolgáltatást igénylő kérelme, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 29. § (9) bekezdés d) pontja alapján, a szükséges adatainak kezeléséhez és belföldi jogsegély, valamint szakhatósági eljárás lefolytatása céljából történő továbbításához való hozzájárulásnak minősül. Az adósságcsökkentési támogatás elbírálásához ezért, a szolgáltató a nála fennálló adósság összegéről, a hátralékos hónapok számáról az adatokat megküldi a Polgármesteri Hivatal Szociális Osztálya részére.

 

D e b r e c e n, 20_____év______________hó_______nap

 

                                               _______________________

Szolgáltató

                                                                                        

 

 

 

 


 

       2/A. melléklet a 30/2007.(VI. 28.)   nkormányzati rendelethez

 

Kérelem érkezett:______________________                                      Ügyiratszám:________________

 

Igazolás

az adósság mértékéről

 

CIVIS HÁZ Zrt.

Debrecen, Iparkamara u.2.

 

Tisztelt  CIVIS HÁZ Zrt !

 

Kérelmező:______________________________szül.:______________________________________

anyja neve: ___________________________Debrecen, __________________________ ___________________ szám alatti lakos az Önök cége felé adósságállománnyal rendelkezem. Ennek rendezése érdekében a DMJV Polgármesteri Hivatal Szociális Osztályához adósságkezelési szolgáltatásra irányuló kérelmet nyújtottam be. Kérelmem elbírálásához tisztelettel felhatalmazom és kérem Önöket, hogy szíveskedjenek a Szociális Osztálynak (4026 Debrecen, Kálvin tér 11.) a kérelmem benyújtását megelőzően keletkezett adósságállományomról kimutatást készíteni és azt közvetlenül a Szociális Osztály részére kiadni.

Ehhez az alábbiak szerint közlöm a fogyasztói adataimat:

Fogyasztó tölti ki!

Fogyasztó neve: ___________________________      Azonosító:____________________________
Fogyasztási  hely:__________________________      Kód:_________________________________
Fogyasztói száma: _________________________      Adósság összege:________________________

 

Debrecen, 20____év_____________hó______nap

                                   _________________________

                                                            kérelmező

Szolgáltató tölti ki!

Hátralékos hónapok száma, időpontja:     Tőketartozás összege:

     1.___________________________________________

     2.___________________________________________

     3.___________________________________________

     4.___________________________________________

     5.___________________________________________

     6.___________________________________________

                                                                                                        Kamat:                                   

                                                                                                        Költség:                                  

 

Az adósságkezelési szolgáltatást igénylő kérelme, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 29. § (9) bekezdés d) pontja alapján, a szükséges adatainak kezeléséhez és belföldi jogsegély, valamint szakhatósági eljárás lefolytatása céljából történő továbbításához való hozzájárulásnak minősül. Az adósságcsökkentési támogatás elbírálásához ezért, a szolgáltató a nála fennálló adósság összegéről, a hátralékos hónapok számáról az adatokat megküldi a Polgármesteri Hivatal Szociális Osztálya részére.

 

D e b r e c e n, 20_____év______________hó_______nap

 

                                               _______________________

Szolgáltató

                                                                                       

 

                                            

 

 


 

 2/A. melléklet a 30/2007.(VI. 28.) önkormányzati rendelethez

 

Kérelem érkezett:______________________                                      Ügyiratszám:________________

 

Igazolás

az adósság mértékéről

 

Debreceni Vízmű Zrt.

Debrecen, Hatvan u. 12-14.

 

Tisztelt  Vízmű Zrt.!

 

Kérelmező:______________________________szül.:______________________________________

anyja neve: ___________________________Debrecen, __________________________ ___________________ szám alatti lakos az Önök cége felé adósságállománnyal rendelkezem. Ennek rendezése érdekében a DMJV Polgármesteri Hivatal Szociális Osztályához adósságkezelési szolgáltatásra irányuló kérelmet nyújtottam be. Kérelmem elbírálásához tisztelettel felhatalmazom és kérem Önöket, hogy szíveskedjenek a Szociális Osztálynak (4026 Debrecen, Kálvin tér 11.) a kérelmem benyújtását megelőzően keletkezett adósságállományomról kimutatást készíteni és azt közvetlenül a Szociális Osztály részére kiadni.

Ehhez az alábbiak szerint közlöm a fogyasztói adataimat:

Fogyasztó tölti ki!

Fogyasztó neve: ___________________________      Azonosító:____________________________
Fogyasztási  hely:__________________________      Kód:_________________________________
Fogyasztói száma: _________________________      Adósság összege:________________________

 

Debrecen, 20____év_____________hó______nap

                                   _________________________

                                                            kérelmező

Szolgáltató tölti ki!

Hátralékos hónapok száma, időpontja:     Tőketartozás összege:

     1.___________________________________________

     2.___________________________________________

     3.___________________________________________

     4.___________________________________________

     5.___________________________________________

     6.___________________________________________

                                                                                                        Kamat:                                   

                                                                                                        Költség:                                  

 

Az adósságkezelési szolgáltatást igénylő kérelme, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 29. § (9) bekezdés d) pontja alapján, a szükséges adatainak kezeléséhez és belföldi jogsegély, valamint szakhatósági eljárás lefolytatása céljából történő továbbításához való hozzájárulásnak minősül. Az adósságcsökkentési támogatás elbírálásához ezért, a szolgáltató a nála fennálló adósság összegéről, a hátralékos hónapok számáról az adatokat megküldi a Polgármesteri Hivatal Szociális Osztálya részére.

 

D e b r e c e n, 20_____év______________hó_______nap

 

                                               _______________________

Szolgáltató

                                                                                          

 

 

 

 


 

2/A. melléklet a 30/2007.(VI. 28.) önkormányzati rendelethez

 

Kérelem érkezett:______________________                                      Ügyiratszám:________________

 

Igazolás

az adósság mértékéről

 

E.ON. Energiaszolgáltató Kft.

Debrecen, Kossuth u. 41.

 

Tisztelt  E.ON Energiaszolgáltató Kft!

 

Kérelmező:______________________________szül.:______________________________________

anyja neve: ___________________________Debrecen, __________________________ ___________________ szám alatti lakos az Önök cége felé adósságállománnyal rendelkezem. Ennek rendezése érdekében a DMJV Polgármesteri Hivatal Szociális Osztályához adósságkezelési szolgáltatásra irányuló kérelmet nyújtottam be. Kérelmem elbírálásához tisztelettel felhatalmazom és kérem Önöket, hogy szíveskedjenek a Szociális Osztálynak (4026 Debrecen, Kálvin tér 11.) a kérelmem benyújtását megelőzően keletkezett adósságállományomról kimutatást készíteni és azt közvetlenül a Szociális Osztály részére kiadni.

Ehhez az alábbiak szerint közlöm a fogyasztói adataimat:

Fogyasztó tölti ki!

Fogyasztó neve: ___________________________      Azonosító:____________________________
Fogyasztási  hely:__________________________      Kód:_________________________________
Fogyasztói száma: _________________________      Adósság összege:________________________

 

Debrecen, 20____év_____________hó______nap

                                   _________________________

                                                            kérelmező

Szolgáltató tölti ki!

Hátralékos hónapok száma, időpontja:     Tőketartozás összege:

     1.___________________________________________

     2.___________________________________________

     3.___________________________________________

     4.___________________________________________

     5.___________________________________________

     6.___________________________________________

                                                                                                        Kamat:                                   

                                                                                                        Költség:                                  

 

Az adósságkezelési szolgáltatást igénylő kérelme, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 29. § (9) bekezdés d) pontja alapján, a szükséges adatainak kezeléséhez és belföldi jogsegély, valamint szakhatósági eljárás lefolytatása céljából történő továbbításához való hozzájárulásnak minősül. Az adósságcsökkentési támogatás elbírálásához ezért, a szolgáltató a nála fennálló adósság összegéről, a hátralékos hónapok számáról az adatokat megküldi a Polgármesteri Hivatal Szociális Osztálya részére.

 

D e b r e c e n, 20_____év______________hó_______nap

 

                                               _______________________

Szolgáltató

                                                                                      

                                                                                             

 

 

 


 

 2/A. melléklet a 30/2007.(VI. 28.) önkormányzati rendelethez

 

Kérelem érkezett:______________________                                      Ügyiratszám:________________

 

Igazolás

az adósság mértékéről

 

Debreceni Hőszolgáltató Zrt.

Debrecen, Tüzér u. 4.

 

Tisztelt  Hőszolgáltató Zrt!

 

Kérelmező:______________________________szül.:______________________________________

anyja neve: ___________________________Debrecen, __________________________ ___________________ szám alatti lakos az Önök cége felé adósságállománnyal rendelkezem. Ennek rendezése érdekében a DMJV Polgármesteri Hivatal Szociális Osztályához adósságkezelési szolgáltatásra irányuló kérelmet nyújtottam be. Kérelmem elbírálásához tisztelettel felhatalmazom és kérem Önöket, hogy szíveskedjenek a Szociális Osztálynak (4026 Debrecen, Kálvin tér 11.) a kérelmem benyújtását megelőzően keletkezett adósságállományomról kimutatást készíteni és azt közvetlenül a Szociális Osztály részére kiadni.

Ehhez az alábbiak szerint közlöm a fogyasztói adataimat:

Fogyasztó tölti ki!

Fogyasztó neve: ___________________________      Azonosító:____________________________
Fogyasztási  hely:__________________________      Kód:_________________________________
Fogyasztói száma: _________________________      Adósság összege:________________________

 

Debrecen, 20____év_____________hó______nap

                                   _________________________

                                                            kérelmező

Szolgáltató tölti ki!

Hátralékos hónapok száma, időpontja:     Tőketartozás összege:

     1.___________________________________________

     2.___________________________________________

     3.___________________________________________

     4.___________________________________________

     5.___________________________________________

     6.___________________________________________

                                                                                                        Kamat:                                   

                                                                                                        Költség:                                  

 

Az adósságkezelési szolgáltatást igénylő kérelme, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 29. § (9) bekezdés d) pontja alapján, a szükséges adatainak kezeléséhez és belföldi jogsegély, valamint szakhatósági eljárás lefolytatása céljából történő továbbításához való hozzájárulásnak minősül. Az adósságcsökkentési támogatás elbírálásához ezért, a szolgáltató a nála fennálló adósság összegéről, a hátralékos hónapok számáról az adatokat megküldi a Polgármesteri Hivatal Szociális Osztálya részére.

 

D e b r e c e n, 20_____év______________hó_______nap

 

                                               _______________________

Szolgáltató

 

 

 

 

 

                                               

  2/B. melléklet a 30/2007.(VI. 28.) önkormányzati rendelethez

 

           

Nyilatkozat

 adósságkezelési szolgáltatás megállapításához

 

 

Alulírott, (név:)____________________________(anyja neve:)________________________  (születési hely, idő), _________________________(lakcím:)__________________________

vállalom

 

1. az adósság és az önkormányzat által megállapított adósságcsökkentési támogatás különbözetének (az önrésznek)

 egy összegben*

 havi részletekben*

(*A megfelelő rész aláhúzandó.)

történő megfizetését,

 

2. az adósságkezelési szolgáltatás ideje alatt nyújtott adósságkezelési tanácsadáson való részvételt.

 

 

Debrecen, 20______________hónap____________nap

 

 

                                                                                                    ___________________________                                                                                                   

            kérelmező

 


*3. számú melléklet

DEBRECEN

Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal

Szociális Osztály

4026 Debrecen, Kálvin tér 11. (52) 517-750

 

ÖNKORMÁNYZATI SEGÉLYT IGÉNYLŐ ADATLAP

 

AZ IGÉNYELT TÁMOGATÁS FORMÁJA*

{cke_protected_9}·         pénzbeli időszaki önkormányzati segély,

{cke_protected_10}·         pénzbeli rendkívüli önkormányzati segély,

{cke_protected_11}·         gyógyszerutalvány.

* A megfelelő rész aláhúzandó

 

1./ Kérelmező neve /születési név is /____________________________________________

/Nyomtatott betűkkel kérjük kitölteni!/

Társadalombiztosítási Azonosító Jel /TAJ szám/:

Születési helye: _________________________Anyja neve:___________________

 

Születési idő: 19_____év ________________hónap _______ nap

 

Nyugdíjas esetén nyugdíjas igazolvány törzsszáma: ­ ­

 

2./ * Állampolgársága : magyar

bevándorlási, letelepedési engedéllyel rendelkező

hontalan, menekültként elismert

Státuszt elismerő határozat száma: ____________/20_______

3./ * Családi állapota:

egyedülálló

házastársával/élettársával/bejegyzett élettársával lakik együtt

4./ Lakóhely: __________________________________helység

 

_________________________________utca________sz..________em.______ajtó

Tartózkodási hely: ___________________________________helység

 

_________________________________utca________sz.________em. ______ ajtó

Értesítési és utalási cím: _______________________________helység

_________________________________utca________sz.________em._______ajtó

Telefonszám: ____________________

5./ * A lakásban tartózkodás jogcíme: tulajdonos – haszonélvező - főbérlő – albérlő -

családtag - szívességi lakáshasználó - jogcím nélküli lakáshasználó

* A megfelelő rész aláhúzandó

 

 

 

KÉRELMEZŐ CSALÁDJÁBAN LAKÓK ADATAI

 

Név, születési név is

Családi állapota

Rokoni kapcsolat

Születési idő

TAJ szám

Anyja neve

 

 

a.

 

 

....év..............hó.....nap

 

 

 

b.

 

 

....év..............hó.....nap

 

 

 

c.

 

 

....év..............hó.....nap

 

 

 

d.

 

 

....év..............hó.....nap

 

 

 

e.

 

 

....év..............hó.....nap

 

 

 

f.

 

 

....év..............hó.....nap

 

 

 

g.

 

 

19....év..............hó.....nap

 

 

Család: egy lakásban, vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége

 

TÁMOGATÁS IGÉNYLÉSÉNEK OKA KÜLÖNÖSEN: (a megfelelő aláhúzandó)

- elemi csapás

- hármas vagy többes ikrek születése

- iskoláztatás

- temetés

- gyógyszerköltség

- betegség

 

Egyéb ok: _______________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

TEMETÉSI SEGÉLY IGÉNYLÉSE ESETÉN TÖLTENDŐ KI!

AZ ELHUNYT ADATAI

 

Az elhunyt neve / születési név / ________________________________________________

 

Születési helye: _________________________ Anyja neve: ___________________________

 

Születési idő: __________ év _________________ hónap _________ nap

 

Lakóhely: __________________________________________________ helység

 

________________________________ utca ___________ sz. __________ em. ________ ajtó

 

Elhalálozás helye, ideje: ______________________, _______ év ________ hónap ____ nap

 

Halotti anyakönyvi kivonat száma: __________________________

 

 

A jövedelem típusai

 

Kérelmező jövedelme

A családban lakó hozzátartozók jövedelme

 

 

1.

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó ebből:közfoglalkoztatásból származó

 

 

2.

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

 

 

3.

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

 

 

4.

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

 

 

5.

Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

 

 

6.

Egyéb jövedelmek

 

 

 

7.

Összes jövedelem

 

 

 

 

Egy főre számított havi családi jövedelem: …………………………..Ft/hó.

 

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a NAV hatáskörrel és illetékességgel rendelkező adóigazgatósága útján – ellenőrizheti.

Jövedelem: a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó - megszerzett- vagyoni érték (bevétel) ideértve a jövedelemként figyelembe nem vett bevételt és adómentes jövedelmet is, továbbá az a bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.

A jövedelmi adatok alatt havi nettó jövedelmet kell érteni. A nettó jövedelem kiszámításánál a bevételt az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett összegben kell feltüntetni.

Elismert költségnek minősül a személyi jövedelemadóról szóló törvényben elismert költség, valamint a fizetett tartásdíj. Befizetési kötelezettségnek minősül a személyi jövedelemadó, az egyszerűsített vállalkozási adó, a magánszemélyt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, egészségbiztosítási hozzájárulás és járulék, egészségügyi szolgáltatási járulék, nyugdíjjárulék, magán-nyugdíjpénztári és munkavállalói járulék .Ha a magánszemély az egyszerűsített vállalkozói adó vagy egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás alapjául szolgáló bevételt szerez, a bevétel csökkenthető a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint elismert költségnek minősülő igazolt kiadásokkal, ennek hiányában a bevétel 40 %-ával. Ha a mezőgazdasági őstermelő adóévi őstermelésből származó bevétele nem több a kistermelés értékhatáránál (illetve ha részére támogatást folyósítanak, annak a folyósított támogatással növelt összegénél), akkor a bevétel csökkenthető az igazolt költségekkel, továbbá a bevétel 40%-ának megfelelő összeggel, vagy a bevétel 85%-ának, illetőleg állattenyésztés esetén 94 %-ának megfelelő összeggel.

Nem minősül jövedelemnek

1. a lakásfenntartási támogatás, az adósságcsökkentési támogatás,

2. a Gyvt. 20/B. §-ának (4)-(5) bekezdése szerinti pótlék, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díj és külön ellátmány,

3. az anyasági támogatás,

4. a tizenharmadik havi nyugdíj, a szépkorúak jubileumi juttatása,

5. a személyes gondoskodásért fizetendő személyi térítési díj megállapítása kivételével a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményei, a vakok személyi járadéka és a fogyatékossági támogatás,

6. a fogadó szervezet által az önkéntesnek külön törvény alapján biztosított juttatás,

7. az alkalmi munkavállalói könyvvel történő munkavégzésnek, az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény alapján történő munkavégzésnek, valamint a természetes személyek között az adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatásra vonatkozó rendelkezések alapján háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszony keretében munkavégzésnek( továbbiakban: háztartási munka) havi ellenértéke,

8. a házi segítségnyújtás keretében társadalmi gondozásért kapott tiszteletdíj,

9. az energiafelhasználáshoz nyújtott támogatás.

A havi jövedelem kiszámításakor:

a) a havi rendszerességgel járó - nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből (a továbbiakban együtt: vállalkozás) származó - jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,

b) a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát

kell figyelembe venni, azzal, hogy a b) pont szerinti számításnál azon hónapoknál, amelyek adóbevallással már lezárt időszakra esnek, a jövedelmet a bevallott éves jövedelemnek e hónapokkal arányos összegében kell beszámítani.

Jövedelem típusai:

1.Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, a NAV, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott – személyes közreműködést igénylő- tevékenységből származó jövedelem.

2.Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.

3.Táppénz, gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.

4.Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás, baleseti hozzátartozói nyugellátások, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, a balettművészeti életjáradék, az átmeneti bányászjáradék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, közszolgálati járadék.

5.Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időskorúak járadéka, a rendszeres szociális segély, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, az ápolási díj, az adósságcsökkentési támogatás; munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.

6.Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre.

A jövedelemnyilatkozatban szereplő jövedelmekről a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát a kérelemhez mellékelni szükséges.

 

A kérelemhez csatolni kell

- temetési segély igénylése esetén az eredeti temetési számlát,

- gyógyszerutalvány igénylése esetén a gyógyszertárban beárazott eredeti recepteket,

- egyéb ok miatt történő segély igénylés esetén minden olyan okirat másolatot (elemi kár esetén tűzoltóság vagy katasztrófavédelem által kiadott jegyzőkönyv, 3-as vagy többes iker születése esetén születési anyakönyvi kivonat, kórházi zárójelentés, orvosi igazolás, hatósági határozat, stb.), amely igazolja a kérelem okaként megjelölt létfenntartási gondot, illetve létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetet.

 

Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy valótlan adatközlés esetén a támogatás megszüntetésre kerül, a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett támogatást a folyósító szerv kamattal megemelt összegben visszaköveteli.

 

Debrecen, 20___ év_________________hó _____nap

 

_____________________________ ______________________________

kérelmező házastársa/élettársa/ kérelmező aláírása

bejegyzett élettársa aláírása

 

 

 


*4. számú melléklet

DEBRECEN

Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal

Szociális Osztály

4026 Debrecen, Kálvin tér 11. (52) 517-750

 

{cke_protected_12}a)      ÖNKORMÁNYZATI SEGÉLYT IGÉNYLŐ ADATLAP

KELENGYETÁMOGATÁSHOZ

                                                              

1./ Kérelmező neve /születési név is /____________________________________________ 

     /Nyomtatott betűkkel kérjük kitölteni!/

            Társadalombiztosítási Azonosító Jel /TAJ szám/:  

           

            Születési helye: _________________________Anyja neve:___________________

 

            Születési idő: 19_____év ________________hónap _______ nap

 

            Nyugdíjas esetén nyugdíjas igazolvány törzsszáma:  ­  ­

 

2./ * Állampolgársága :  magyar                               

        bevándorlási, letelepedési engedéllyel rendelkező                       

        hontalan,  menekültként elismert  

                                               Státuszt elismerő határozat száma: ____________/20_______

3./ * Családi állapota:

             egyedülálló

             házastársával/élettársával/bejegyzett élettársával lakik együtt

 

4./ Lakóhely:       __________________________________helység

 

            _________________________________utca________sz..________em.______ajtó

 

     Tartózkodási hely:       ___________________________________helység

 

            _________________________________utca________sz.________em. ______ ajtó

     Értesítési és utalási cím:       _______________________________helység

            _________________________________utca________sz.________em._______ajtó

 

     Telefonszám:   ____________________

 

5./ * A lakásban tartózkodás jogcíme: tulajdonos – haszonélvező - főbérlő – albérlő -

családtag - szívességi lakáshasználó - jogcím nélküli lakáshasználó

 

     

A megfelelő rész aláhúzandó

 

 

 

 

KÉRELMEZŐ CSALÁDJÁBAN LAKÓK ADATAI

 

Név, születési név is

Családi állapota

Rokoni kapcsolat

Születési idő

TAJ szám

Anyja neve

 

 

a.

 

 

  ....év..............hó.....nap

  

 

 

 

b.

 

 

  ....év..............hó.....nap

  

 

 

 

c. 

 

 

  ....év..............hó.....nap

  

 

 

 

d.

 

 

  ....év..............hó.....nap

  

 

 

 

 e. 

 

 

  ....év..............hó.....nap

  

 

 

 

 f. 

 

 

  ....év..............hó.....nap

  

 

 

 

g.

 

 

  ....év..............hó.....nap

  

 

 

{cke_protected_13}a.             Család: egy lakásban, vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége

 

TÁMOGATÁS IGÉNYLÉSÉNEK OKA KÜLÖNÖSEN: ___________________________________________________________________________________________

 

___________________________________________________________________________________________

 

___________________________________________________________________________________________

 

___________________________________________________________________________________________

 

A szülést közvetlenül megelőzően rendelkezett-e munkaviszonnyal, vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonnyal:                                                           igen                             nem

 

Ha rendelkezett, az utolsó munkáltatójának neve:…………………………………………………………

 

Az utolsó munkáltatója kifizető hely-e:  igen                             nem

 

 

A jövedelem típusai

Kérelmező jövedelme

b)        A családban lakó hozzátartozók jövedelme

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó jövedelem, kivéve a megszűnt jövedelmet ( pl: anya munkabére)

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

Táppénz, gyermekgondozási támogatások ( pl: GYÁS, GYES,GYED,GYET)

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

Egyéb jövedelmek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.

Összes jövedelem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy főre számított havi családi  jövedelem: …………………………..Ft/hó.

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a NAV hatáskörrel és illetékességgel rendelkező adóigazgatósága útján – ellenőrizheti.

{cke_protected_14}c)          Jövedelem:  a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó -  megszerzett-  vagyoni érték (bevétel) ideértve a jövedelemként figyelembe nem vett  bevételt és adómentes jövedelmet is, továbbá  az a bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.

{cke_protected_15}d)         A jövedelmi adatok alatt havi nettó jövedelmet kell érteni. A nettó jövedelem kiszámításánál a bevételt az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett összegben kell feltüntetni.

{cke_protected_16}e)          Elismert költségnek minősül a személyi jövedelemadóról szóló törvényben elismert költség, valamint a fizetett tartásdíj. Befizetési kötelezettségnek minősül a személyi jövedelemadó, az egyszerűsített vállalkozási adó, a magánszemélyt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, egészségbiztosítási hozzájárulás és járulék, egészségügyi szolgáltatási járulék, nyugdíjjárulék, magán-nyugdíjpénztári és munkavállalói járulék .Ha a magánszemély az egyszerűsített vállalkozói adó vagy egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás alapjául szolgáló bevételt szerez, a bevétel csökkenthető a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint elismert költségnek minősülő igazolt kiadásokkal, ennek hiányában a bevétel 40 %-ával. Ha a mezőgazdasági őstermelő adóévi őstermelésből származó bevétele nem több a kistermelés értékhatáránál (illetve ha részére támogatást folyósítanak, annak a folyósított támogatással növelt összegénél), akkor a bevétel csökkenthető az igazolt költségekkel, továbbá a bevétel 40%-ának megfelelő összeggel, vagy a bevétel 85%-ának, illetőleg állattenyésztés esetén 94 %-ának megfelelő összeggel.

{cke_protected_17}f)           Nem minősül jövedelemnek

{cke_protected_18}g)         1. a lakásfenntartási támogatás, az adósságcsökkentési támogatás,

{cke_protected_19}h)         2.  a Gyvt. 20/B. §-ának (4)-(5) bekezdése szerinti pótlék, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díj és külön ellátmány,

{cke_protected_20}i)           3. az anyasági támogatás,

{cke_protected_21}j)           4. a tizenharmadik havi nyugdíj, a szépkorúak jubileumi juttatása,

{cke_protected_22}k)          5. a személyes gondoskodásért fizetendő személyi térítési díj megállapítása kivételével a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményei, a vakok személyi járadéka és a fogyatékossági támogatás,

{cke_protected_23}l)           6. a fogadó szervezet által az önkéntesnek külön törvény alapján biztosított juttatás,

{cke_protected_24}m)        7. az alkalmi munkavállalói könyvvel történő munkavégzésnek, az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény alapján történő munkavégzésnek, valamint a természetes személyek között az adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatásra vonatkozó rendelkezések alapján háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszony keretében munkavégzésnek( továbbiakban: háztartási munka) havi ellenértéke,

8. a házi segítségnyújtás keretében társadalmi gondozásért kapott tiszteletdíj,

9. az energiafelhasználáshoz nyújtott támogatás.

{cke_protected_25}n)         A havi jövedelem kiszámításakor:

{cke_protected_26}o)         a) a havi rendszerességgel járó - nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből (a továbbiakban együtt: vállalkozás) származó - jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,

{cke_protected_27}p)         b) a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát

{cke_protected_28}q)         kell figyelembe venni, azzal, hogy a b) pont szerinti számításnál azon hónapoknál, amelyek adóbevallással már lezárt időszakra esnek, a jövedelmet a bevallott éves jövedelemnek e hónapokkal arányos összegében kell beszámítani.

Jövedelem típusai:

1.Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, a NAV, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott – személyes közreműködést igénylő- tevékenységből származó jövedelem.

2.Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.

3.Táppénz, gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.

4.Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás, baleseti hozzátartozói nyugellátások, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, a balettművészeti életjáradék, az átmeneti bányászjáradék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, közszolgálati járadék.

5.Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időskorúak járadéka, a rendszeres szociális segély, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, az ápolási díj, az adósságcsökkentési támogatás; munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.

6.Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre.

A jövedelemnyilatkozatban szereplő jövedelmekről a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát a kérelemhez mellékelni szükséges.

 

A kérelemhez csatolni lehet :

Az anya részéről:

- a szülés napjától folyósított terhességi gyermekágyi segély havi nettó összegéről szóló igazolást, 

- amennyiben a munkáltató társadalombiztosítási kifizetőhely is az igazolást a munkáltató adja ki,

- amennyiben a munkáltató nem kifizetőhely úgy az igazolást a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szervétől kell kérni, 

 - amennyiben terhességi gyermekágyi segélyre nem jogosult a gyermeknevelési segély (GYES) megállapításáról szóló határozat másolatát. 

Házastárs, élettárs, bejegyzett élettárs részéről:

- a havi rendszerességgel járó – nem vállalkozásból származó - jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap nettó jövedelméről szóló munkáltatói igazolást,

- a nem havi rendszerességgel szerzett illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagáról szóló igazolást, a NAV által kiadott jövedelemigazolást,

- ösztöndíjra vonatkozó igazolást,

 

A gyorsabb ügyintézés érdekében csatolni lehet:

Árvaellátás összegéről szóló hatósági bizonyítványt, álláskeresési ellátás határozatát, vállalkozók esetén a NAV által kiadott jövedelemigazolást, 18 év feletti gyermek esetében iskolalátogatási igazolást nyugdíjasok esetén a Nyugdíjbiztosító Igazgatóság által kiadott nyugdíj összegéről szóló éves igazolást, kérelem benyújtását megelőző hónap  nyugdíjszelvényét. Válásról, gyermek elhelyezésről bírósági végzés másolatát.

 

A jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni az anya részére a szülést megelőzően folyósított havi rendszeres jövedelmet (munkaviszonyból, vállalkozásból származó jövedelem, táppénz, önkormányzat vagy munkaügyi szervek által folyósított ellátások). 

 

Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy valótlan adatközlés esetén a támogatás megszüntetésre kerül a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett támogatást a folyósító szerv kamattal megemelt összegben visszaköveteli.

 

Debrecen, 20___ év_________________hó _____nap

 

_____________________________                                  ______________________________

 kérelmező házastársa/élettársa/bejegyzett élettársa                     kérelmező aláírása

 

 


*5. számú melléklet

 


*6. számú melléklet

Debrecen

Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal

Szociális Osztály

4026 Debrecen, Kálvin tér 11. (52) 517-750

 HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI KÖZSZOLGÁLTATÁSI DÍJTÁMOGATÁST IGÉNYLŐ ADATLAP

 

 

 

1./ Kérelmező neve (születési név is) _____________________________________________

/Nyomtatott betűkkel kérjük kitölteni!/

Társadalombiztosítási Azonosító jel /TAJ szám/:

Születési helye: _________________________Anyja neve:______________________

Születési idő: 19_____év ________________hónap _______ nap

Nyugdíjas esetén nyugdíjas igazolvány törzsszáma:

2./ * Állampolgársága: magyar

bevándorlási, letelepedési engedéllyel rendelkező

hontalan, menekültként elismert

Státuszt elismerő határozat száma: ____________/20_______

Lakóhelye:

_____________________________________________helység

_________________________________utca________sz.________em.________ajtó

Tartózkodási helye:

____________________________________________helység

_________________________________utca________sz.________em.________ajtó

4. / Házastárs/élettárs/bejegyzett élettárs neve (születési név is)

_________________________________________

/Nyomtatott betűkkel kérjük kitölteni!/

Társadalombiztosítási Azonosító jel /TAJ szám/:

Születési helye: _________________________Anyja neve:______________________

Születési idő: 19_____év ________________hónap _______ nap

Lakóhelye:

___________________________________________helység

_________________________________utca________sz.________em._______ajtó

Tartózkodási helye:

___________________________________________helység

_________________________________utca________sz.________em._______ajtó

Telefonszám:____________________

* A megfelelő rész aláhúzandó

Kérelmem benyújtása előtt korábban, más lakcímen hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjtámogatásban

* - részesültem Debrecen,_____________________________________lakcímen

- nem részesültem.

* megfelelő rész aláhúzandó

 

 

 

KÉRELMEZŐVEL KÖZÖS HÁZTARTÁSBAN LAKÓK ADATAI

 

 Név, és születési név is

 Családi állapota
 rokoni kapcsolat

 Születési idő
TAJ szám

 Anyja neve

 
1.

 

 
 ....év..............hó.....nap

 

 
2.

 

 
 ....év..............hó.....nap

 

 
3.

 

 
 ....év..............hó.....nap

 

 
4.

 

 
 ....év..............hó.....nap

 

 
5.

 

 
 ....év..............hó.....nap

 

 Közös háztartás: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel

 rendelkező személyek közössége.

 Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy valótlan adatközlés esetén a támogatás megszüntetésre kerül, a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevett támogatást a folyósító szerv kamattal megemelt összegben visszaköveteli.

 

 

Debrecen, 200_____év_______hó_______nap

 

 
__________________________________


______________________________

 kérelmező házastársa/élettársa
bejegyzett élettársa aláírása

 kérelmező aláírása

 

 

 

A kérelemhez csatolni kell:

- Amennyiben fogyatékkal élő egyenes ági hozzátartozó is él a háztartásban, ezen tényről háziorvos vagy szakorvos által kiadott igazolást.

- Közös képviselő igazolása gyűjtőedényt közösen használók esetében az adott ingatlanra eső közszolgáltatási díj összegéről.

- Családi házban lakó kérelmezők esetében a közszolgáltató által, a kérelem benyújtását megelőző utolsó negyedévben kibocsátott számla, valamint a számla kiegyenlítését igazoló bizonylat (csekk, folyószámla kivonat) másolatát.

Az ügyfelet - amennyiben kéri - tájékoztatni kell az eljárás megindításáról.

 Az igénylő adatlap ügyfélszolgálatnál történő benyújtása esetén az ügyintézés elősegítése érdekében a kérelmező személyi igazolványa, lakcímnyilvántartó- kártya és TAJ-kártya bemutatása szükséges.

 

IGAZOLÁS

(közös képviselő tölti ki)

 

 Hivatalosan igazolom, hogy kérelmezőt/házastársát a ______________________________

 társasház/lakásszövetkezet döntése alapján 20___________ évben az alábbi mértékű  hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjfizetés terheli:

 

 

 

 1.

 GYŰJTŐEDÉNY MÉRETE

 GYŰJTŐEDÉNY MENNYISÉGE (darab)

 120 liter

 

 240 liter

 

 770 liter

 

 1100 liter

 

 4000 liter

 

 

2. Heti ürítési gyakoriság: heti egyszeri

heti kétszeri

(A megfelelő rész aláhúzandó)

 

 

3. A társasház teljes: m2: _____

lakásszáma: _____

lakók száma: _____

(Kizárólag az a kategória töltendő ki, amely a társasház/szövetkezet döntésének megfelelően a közös költség fizetésének alapja.)

 

4. Kérelmező lakására eső m2 aránya: _____

(Akkor szükséges kitölteni, ha a társasház/szövetkezet tulajdoni hányad arányosan határozta meg a közös költség fizetésének módját.)

 

5. Kérelmező lakására eső hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj összege: 20____évben_____Ft/hó.

 

6. Nevezettnek hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj tartozása van nincs

(A megfelelő rész aláhúzandó)

 

 

 

 

Debrecen, 20_____év___________hó_____nap.

 _______________________________

                                                                                          Aláírás


*7. számú melléklet

Debrecen

Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal

Szociális Osztály

4026 Debrecen, Kálvin tér 11. (52) 517-750

 

HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI KÖZSZOLGÁLTATÁSI DÍJTÁMOGATÁS FELÜLVIZSGÁLATI ADATLAP

Tájékoztatom, hogy hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj támogatás jogosultsági feltételeinek felülvizsgálata folyamatban van. Kérem a támogatás továbbfolyósítása érdekében 15 napon belül szíveskedjen az alábbi nyomtatványt kitöltve, a szükséges igazolások csatolásával a fenti címre eljuttatni.

Tájékoztatom, amennyiben felszólításomnak a kézhezvételtől számított 15 napon belül nem tesz eleget, úgy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjtámogatás megszüntetésre kerül.

 

1./ Kérelmező neve (születési név is) __________________________________________

/Nyomtatott betűkkel kérjük kitölteni!/

Társadalombiztosítási Azonosító jel /TAJ szám/:

Születési helye: ________________________Anyja neve:______________________

Születési idő: 19_____év ________________hónap _______ nap

 

Nyugdíjas esetén nyugdíjas igazolvány törzsszáma:

 

2./ * Állampolgársága:  magyar

bevándorlási, letelepedési engedéllyel rendelkező

hontalan, menekültként elismert

Státuszt elismerő határozat száma: ____________/20_______

 

Lakóhelye:

____________________________________________helység

_______________________________utca________sz.________em.________ajtó

Tartózkodási helye:

____________________________________________helység

_______________________________utca________sz.________em.________ajtó

 

4./ Házastárs/élettárs/bejegyzett élettárs neve (születési név is)______________________

/Nyomtatott betűkkel kérjük kitölteni!/

Társadalombiztosítási Azonosító jel /TAJ szám/:

Születési helye: ______________________Anyja neve:______________________

Születési idő: 19_____év ________________hónap _______ nap

Lakóhelye:

___________________________________________helység

______________________________utca________sz.________em.________ajtó

Tartózkodási helye:

____________________________________________helység

_______________________________utca________sz.________em.________ajtó

Telefonszám:____________________

* A megfelelő rész aláhúzandó

 

 

KÉRELMEZŐVEL KÖZÖS HÁZTARTÁSBAN LAKÓK ADATAI

 

 Név, és születési név is

 Családi állapota
rokoni kapcsolat

 Születési idő
TAJ szám

 Anyja neve

 
1.

 

 
....év..............hó.....nap

 

 
2.

 

 
....év..............hó.....nap

 

 
3.

 

 
....év..............hó.....nap

 

 
4.

 

 
....év..............hó.....nap

 

 
5.

 

 
....év..............hó.....nap

 

 
6.

 

 
....év..............hó.....nap

 

 
7.

 

 
....év..............hó.....nap

 

 

Közös háztartás: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége

 

Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy valótlan adatközlés esetén a támogatás megszüntetésre kerül, a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevett támogatást a folyósító szerv kamattal megemelt összegben visszaköveteli.

 

 

 

Debrecen, 20_____év_______hó_______nap

 
___________________________________

 
______________________________

 kérelmező házastársa/élettársa
bejegyzett élettársa aláírása

 kérelmező aláírása

 

A felülvizsgálathoz csatolni kell:

- Amennyiben fogyatékkal élő egyenes ági hozzátartozó is él a háztartásban, ezen tényről háziorvos vagy szakorvos által kiadott igazolást.

- Közös képviselő igazolása gyűjtőedényt közösen használók esetében az adott ingatlanra eső közszolgáltatási díj összegéről.

 

IGAZOLÁS

(közös képviselő tölti ki)

 

Hivatalosan igazolom, hogy kérelmezőt/házastársát/élettársát/bejegyzett élettársát a________

______________________________társasház/lakásszövetkezet döntése alapján 20________évben az alábbi mértékű hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjfizetés terheli:

 

1.

 GYŰJTŐEDÉNY MÉRETE

 GYŰJTŐEDÉNY MENNYISÉGE (darab)

 120 liter

 

 240 liter

 

 770 liter

 

 1100 liter

 

 4000 liter

 

 

2. Heti ürítési gyakoriság: heti egyszeri

heti kétszeri

(A megfelelő rész aláhúzandó)

 

3. A társasház teljes: m2: _____

lakásszáma: _____

lakók száma: _____

(Kizárólag az a kategória töltendő ki, amely a társasház/szövetkezet döntésének megfelelően a közös költség fizetésének alapja.)

 

4. Kérelmező lakására eső m2 aránya: _____

(Akkor szükséges kitölteni, ha a társasház/szövetkezet tulajdoni hányad arányosan határozta meg a közös költség fizetésének módját.)

 

5. Kérelmező lakására eső hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj összege: 20____évben ______Ft/hó.

 

6. Nevezettnek hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj tartozása van nincs

(A megfelelő rész aláhúzandó)

 

 

 

Debrecen, 20_____év___________hó______nap.

 

 

 

_______________________________

aláírás

 

 

 

*8. számú melléklet

a 39/2009. (XI. 30.) Ö.r. 8. számú melléklete

 

Hatályos 2009. december 1. napjától

a 30/2007. (VI. 28.) Ö.r. 8. számú melléklete

 

DEBRECEN

Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal

Szociális Osztály

4026 Debrecen, Kálvin tér 11. (52) 517-750

 

 

A NAGYERDEI GYÓGYFÜRDŐ VAGY A KEREKESTELEPI STRANDFÜRDŐ

BELÉPŐT IGÉNYLŐ ADATLAP

 

1./ Kérelmező neve /születési név is /____________________________________________ 

     /Nyomtatott betűkkel kérjük kitölteni!/

            Társadalombiztosítási Azonosító Jel /TAJ szám/:  

           

           Születési helye: _________________________Anyja neve:___________________

 

            Születési idő: 19_____év ________________hónap _______ nap

 

            Nyugdíjas esetén nyugdíjas igazolvány törzsszáma:  ­  ­

 

2./ * Állampolgársága :  magyar                               

        bevándorlási, letelepedési engedéllyel rendelkező                       

        hontalan,  menekültként elismert  

                                               Státuszt elismerő határozat száma: ____________/20_______

3./ Lakóhely:       ___________________________________________helység

 

            _________________________________utca________sz..________em.______ajtó

 

     Tartózkodási hely:       ___________________________________helység

 

            _________________________________utca________sz.________em. ______ ajtó

 

     Értesítési és utalási cím:       _______________________________helység

 

            _________________________________utca________sz.________em._______ajtó

   

     Telefonszám:   ____________________

 

     *  A szolgáltatást       a   Nagyerdei Gyógyfürdőben   vagy

                                         a   Kerekestelepi Strandfürdőben

        kívánom igénybe venni. ( A fürdőbelépő csak az egyik helyszínen használható fel!)

                                                      

      * A megfelelő rész aláhúzandó

    

Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.  Tudomásul veszem, hogy a valótlan adatközlés esetén a támogatás megszüntetésre kerül, a jogosulatlanul  és rosszhiszeműen igénybevett támogatást a folyósító szerv  kamattal megemelt összegben visszaköveteli.   

                           

Debrecen, 20___év_________hó____nap.

                                                                                             _________________________________                            

                                                                                                                  kérelmező aláírása

 


*9. számú melléklet

10. melléklet a 38/2012. (VI. 28.) önkormányzati rendelethez

9. melléklet a    30/2007. (VI.28.) önkormányzati rendelethez

                                                                                                                                 

DEBRECEN

Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal

Szociális Osztály

4026 Debrecen, Kálvin tér 11. (52) 517-750

 

IDŐSKORÚAK SZOCIÁLIS KÖZÉTKEZTETÉSÉNEK TÁMOGATÁSÁT IGÉNYLŐ   ADATLAP

 

1./ Kérelmező neve /születési név  is /____________________________________________ 

     /Nyomtatott betűkkel kérjük kitölteni!/

            Társadalombiztosítási Azonosító Jel /TAJ szám/:  

           

            Születési helye: _________________________Anyja neve:___________________

 

            Születési idő: 19_____év ________________hónap _______ nap

 

            Nyugdíjas esetén nyugdíjas igazolvány törzsszáma:  ­  ­

 

2./ * Állampolgársága :  magyar                               

        bevándorlási, letelepedési engedéllyel rendelkező                       

        hontalan,  menekültként elismert  

                                               Státuszt elismerő határozat száma: ____________/20_______

3./ * Családi állapota:

             egyedülálló

             házastársával/élettársával/bejegyzett élettársával lakik együtt

4./ Lakóhely:       ___________________________________________helység

 

            _________________________________utca________sz..________em.______ajtó

 

     Tartózkodási hely:       ___________________________________helység

 

            _________________________________utca________sz.________em. ______ ajtó

 

     Értesítési és utalási cím:       _______________________________helység

 

            _________________________________utca________sz.________em._______ajtó

     Telefonszám:   ____________________

 

A megfelelő rész aláhúzandó


 

  KÉRELMEZŐ CSALÁDJÁBAN LAKÓK ADATAI

Név, születési név is

Családi állapota

Rokoni kapcsolat

Születési idő

TAJ szám

Anyja neve

 

 

a.

 

 

     ....év..............hó.....nap

  

 

 

b.

 

     ....év..............hó.....nap

  

 

 

c.

 

 

     ....év..............hó.....nap

  

 

 

d. 

 

 

      ....év..............hó.....nap

  

 

 

e.

 

 

      ....év..............hó.....nap

  

 

 

f. 

 

 

      ....év..............hó.....nap

  

 

 

g. 

 

 

      ....év..............hó.....nap

  

 

 

h.

 

 

      ....év..............hó.....nap

  

 

Család: egy lakásban, vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége

 

 

4./ A lakás nagysága:  ____________________m2.

 

* A Városi Szociális Szolgálatnál étkezésben és nappali ellátásban:

részesülök                           nem részesülök

 

A közétkeztetési támogatást csak a nyomtatvány hátoldalán felsorolt intézményekben lehet igénybe venni!

A nyomtatvány hátoldalán szereplő intézmények közül a _________________sorszámú intézményből kívánom az ebédet elhordani.

      (A megfelelő intézmény sorszámát kérjük beírni!)

Hozzájárulok, amennyiben a támogatás számomra megállapításra kerül – úgy azt nem készpénzben kapom meg - azt nevemben és helyettem az Önkormányzat a melegkonyha üzemeltetőjének utalja át.

 

 

 

 

A jövedelem típusai

Kérelmező jövedelme

A háztartásban lakó hozzátartozók jövedelme

 

 

 

 

 

 

 

 

1.

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó ebből: közfoglalkoztatásból származó

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

Egyéb jövedelmek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.

Összes jövedelem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy főre jutó havi családi jövedelem: …………………………..Ft/hó.                       

 

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a NAV hatáskörrel és illetékességgel rendelkező adóigazgatósága útján – ellenőrizheti.

 

Jövedelem:  a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó -  megszerzett-  vagyoni érték (bevétel) ideértve a jövedelemként figyelembe nem vett  bevételt és adómentes jövedelmet is, továbbá  az a bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.

A jövedelmi adatok alatt havi nettó jövedelmet kell érteni. A nettó jövedelem kiszámításánál a bevételt az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett összegben kell feltüntetni.

 

Elismert költségnek minősül a személyi jövedelemadóról szóló törvényben elismert költség, valamint a fizetett tartásdíj. Befizetési kötelezettségnek minősül a személyi jövedelemadó, az egyszerűsített vállalkozási adó, a magánszemélyt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, egészségbiztosítási hozzájárulás és járulék, egészségügyi szolgáltatási járulék, nyugdíjjárulék, magán-nyugdíjpénztári és munkavállalói járulék Ha a magánszemély az egyszerűsített vállalkozói adó vagy egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás alapjául szolgáló bevételt szerez, a bevétel csökkenthető a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint elismert költségnek minősülő igazolt kiadásokkal, ennek hiányában a bevétel 40 %-ával. Ha a mezőgazdasági őstermelő adóévi őstermelésből származó bevétele nem több a kistermelés értékhatáránál (illetve ha részére támogatást folyósítanak, annak a folyósított támogatással növelt összegénél), akkor a bevétel csökkenthető az igazolt költségekkel, továbbá a bevétel 40%-ának megfelelő összeggel, vagy a bevétel 85%-ának, illetőleg állattenyésztés esetén 94 %-ának megfelelő összeggel.

 

Nem minősül jövedelemnek

1. a temetési segély, az alkalmanként adott átmeneti segély, a lakásfenntartási támogatás, az adósságcsökkentési támogatás,

2. a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, a Gyvt. 20/A. §-a szerinti pénzbeli támogatás, a Gyvt. 20/B. §-ának (4)-(5) bekezdése szerinti pótlék, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díj és külön ellátmány,

3. az anyasági támogatás,

4. a tizenharmadik havi nyugdíj, a szépkorúak jubileumi juttatása,

5. a személyes gondoskodásért fizetendő személyi térítési díj megállapítása kivételével a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményei, a vakok személyi járadéka és a fogyatékossági támogatás,

6. a fogadó szervezet által az önkéntesnek külön törvény alapján biztosított juttatás,

7. az alkalmi munkavállalói könyvvel történő munkavégzésnek, az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény alapján történő munkavégzésnek, valamint a természetes személyek között az adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatásra vonatkozó rendelkezések alapján háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszony keretében munkavégzésnek( továbbiakban: háztartási munka) havi ellenértéke,

8. a házi segítségnyújtás keretében társadalmi gondozásért kapott tiszteletdíj,

9. az energiafelhasználáshoz nyújtott támogatás.

 

 A havi jövedelem kiszámításakor:

a) a havi rendszerességgel járó - nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből (a továbbiakban együtt: vállalkozás) származó - jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,

b) a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát

kell figyelembe venni, azzal, hogy a b) pont szerinti számításnál azon hónapoknál, amelyek adóbevallással már lezárt időszakra esnek, a jövedelmet a bevallott éves jövedelemnek e hónapokkal arányos összegében kell beszámítani.

Jövedelem típusai:

      1.Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, a NAV, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott – személyes közreműködést igénylő- tevékenységből származó jövedelem.

      2.Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.

     3.Táppénz, gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.

      4.Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi nyugdíj, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás, baleseti hozzátartozói nyugellátások, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, balettművészeti életjáradék, átmeneti bányászjáradék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, közszolgálati járadék.

     5.Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időkorúak járadéka, a rendszeres szociális segély, a foglalkoztatást helyettsító támogatás, az ápolási díj, az adósságcsökkentési támogatás, munkanélküli járadék, álláskeresési járadék álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.

     6.Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre.

      A jövedelemnyilatkozatban szereplő jövedelmekről a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát a kérelemhez mellékelni szükséges.

 

Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy valótlan adatközlés esetén a támogatás megszüntetésre kerül, a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevett támogatást a folyósító szerv kamattal megemelt összegben visszaköveteli.

 

Debrecen, 20___ év_________________hó _____nap

 

_____________________________                                          ______________________________

kérelmező házastársa/élettársa                                             kérelmező aláírása

bejegyzett élettársa aláírása   

 

A megfelelő rész aláhúzandó

 

DEBRECEN

Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal

Szociális Osztály

4026 Debrecen, Kálvin tér 11. (52) 517-750

 

IGAZOLÁS HAVI GYÓGYSZERKÖLTSÉGRŐL

Időskorúak szociális közétkeztetésének támogatásához

 

AZ IGÉNYLŐ HÁZIORVOSA/KEZELŐORVOSA TÖLTI KI!

 

Kérelmező neve /születési név is/______________________________________________

Társadalombiztosítási Azonosító jel /TAJ szám/:  

Születési helye: _________________________Anyja neve:___________________________

Születési idő: 19_____év ________________hónap _______ nap

Lakóhely:       ______________________________________helység

            _________________________________utca________sz..________em.________ajtó

Tartózkodási hely:       _______________________________________helység

            _________________________________utca_________sz.________em.________ajtó

 

szám alatti lakos állandó orvosi kezelés és rendszeres ellenőrzés alatt áll és az alábbiakban felsorolt gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket, szolgáltatásokat veszi igénybe havonta:

Gyógyszer, szolgáltatás                    Havi mennyiség                    Ár (gyógyszertár tölti ki)

___________________                     _____________                     ____________________

___________________                     _____________                     ____________________

___________________                     _____________                     ____________________

___________________                     _____________                     ____________________

___________________                     _____________                     ____________________

___________________                     _____________                     ____________________

___________________                     _____________                     ____________________

___________________                     _____________                     ____________________

___________________                     _____________                     ____________________

___________________                     _____________                     ____________________

___________________                     _____________                     ____________________

___________________                     _____________                     ____________________

___________________                     _____________                     ____________________

___________________                     _____________                     ____________________

 

Ezen igazolást nevezett kérelmére időskorúak szociális közétkeztetési támogatás iránti kérelmének elbírálásához adtam ki. 

 

Debrecen, 20___________________hó_______nap.

                                                                                              __________________________

                                                                                                          orvos aláírása

Debrecen, 20___________________hó_______nap.

                                                                                              __________________________

                                                                                                     gyógyszerész aláírása

 

Intézménylista

 

1. Benedek Elek Általános Iskola                                            Bocskai tér 1.

2. Bocskai István Általános Iskola                                           Munkácsy M. u. 4

3. Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai

    Módszertani Intézmény                                                       Budai É. 2.

4. Bolyai János Általános Iskola Óvoda és AMI                      Bolyai u. 29.

5. Árpád Vezér Általános Iskola                                              Böszörményi út 150.

6. Csapókerti Általános Iskola                                                Jánosi u. 86.

7. Dózsa György Általános Iskola                                           Dózsa Gy. U. 2.

8. Fazekas Mihály Általános Iskola                                         Vásáry I. u. 10.

9. Epreskerti Általános Iskola                                      Epreskert u. 80.

10. Gönczy Pál utcai Óvoda                                                   Gönczy Pál u. 1.

11. Hatvani István Általános Iskola                                          Kardos u. 24.

12. Hunyadi János Általános Iskola                                         Zákány u. 5.

13. Ibolya utcai Általános Iskola                                             Ibolya u. 3.

14. József Attila Általános Iskola                                             Monostorpályi u. 63.

15. Karácsony Sándor Általános Iskola                                  Komáromi Csipkés Gy. tér 9.

16. Kazinczy Ferenc Általános Iskola és AMI             Margit tér 19.

17. Kinizsi Pál Általános Iskola                                               Kurucz u. 32/42.

18.Vénkerti Ált.Isk. Körösi Csoma tagintézménye                   Kastélykert u. 44.

19. Lórántffy Zsuzsanna Általános Iskola                                 Józsakert u. 9.

20. Lilla téri Általános Iskola                                       Vág u. 9.

21. Nagysándor József Általános Iskola                                  Pósa u. 1.

22. Petőfi Sándor Általános Iskola és Óvoda               Szabó Kálmán u. 3-5.

23. Hallássérültek EGYMI                                                      Széchényi u. 60.

24. Szoboszlói úti Általános Iskola                                          Szoboszlói u. 3.

25. Beregszászi Pál Szakközépiskola                                      Jerikó u.17-21.

26. Vörösmarty Mihály Általános Iskola és AMI                     Angyalföld tér 4.

27. Tóth Árpád Gimnázium                                                     Szombathi I. u. 12.

28. Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Középiskola          Víztorony u. 3.

29. Baross Gábor Középiskola, Szakiskola és Kollégium        Budai Ézsaiás u. 8/A.

30. Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola

      és Kollégium                                                                     Füredi u. 69.

31. Povolny Ferenc Szakképző Iskola                                    Kassai u. 25.

32. Gulyás Pál Középiskolai Kollégium                                   Sumen u. 3.

33. Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola

      és Zeneiskola                                                                    Vár u. 1.

34. Középiskolai Sportkollégium                                             Móricz Zsigmond tér 4.

35. Kossuth u. 22. szám alatti tálaló                                   Kossuth u. 22.


*A Közgyűlés a rendeletet a 2007. június 21-ei ülésén fogadta el.

* módosította a 3/2010. (I. 18.) Ö.r. Hatályos 2010. február 1-jétől.

* módosította a 3/2012. (I. 26.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2012. február 1-jétől.

* módosította a 3/2012. (I. 16.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2012. február 1-jétől.

* módosította a 3/2009. (II. 27.) Ö.r. Hatályos 2009. február 27-től.

* módosította DMJV 14/2013. (III. 28.) önkormányzati rendelete. Hatályos 2013. április 1-jétől.

* módosította a 3/2011. (I. 31.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2011. február 1-jétől.

* kiegészítette DMJV 14/2013. (III. 28.) önkormányzati rendelete. Hatályos 2013. április 1-jétől.

* módosította DMJV 14/2013. (III. 28.) önkormányzati rendelete. Hatályos 2013. április 1-jétől.

* módosította DMJV 14/2013. (III. 28.) önkormányzati rendelete. Hatályos 2013. április 1-jétől.

* hatályon kívül helyezte a 3/2009. (II. 27.) Ö.r. Hatálytalan 2009. február 27-től.

* módosította a 3/2012. (I. 26.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2012. február 1-jétől.

* hatályon kívül helyezte a 3/2012. (I. 16.) önkormányzati rendelet . Hatálytalan 2012. február 1-jétől.

* hatályon kívül helyezte a 3/2012. (I. 16.) önkormányzati rendelet . Hatálytalan 2012. február 1-jétől.

* hatályon kívül helyezte a 3/2012. (I. 16.) önkormányzati rendelet . Hatálytalan 2012. február 1-jétől.

* módosította a 39/2009. (XI. 30.) Ö.r. Hatályos 2009. december 1-jétől.

* módosította a 39/2009. (XI. 30.) Ö.r. Hatályos 2009. december 1-jétől.

* módosította a 39/2009. (XI. 30.) Ö.r. Hatályos 2009. december 1-jétől.

* módosította a 3/2012. (I. 26.) önkormányzati rendelet Hatályos 2012. február 1-jétől.

* módosította a 39/2009. (XI. 30.) Ö.r. Hatályos 2009. december 1-jétől.

* kiegészítette a 31/2010. (VII. 14.) Ö.r. Hatályos 2010. augusztus 1-jétől.

* módosította a 39/2009. (XI. 30.) Ö.r. Hatályos 2009. december 1-jétől.

* módosította a 31/2010. (VII. 14.) Ö.r. Hatályos 2010. augusztus 1-jétől.

* módosította DMJV 38/2012. (VI. 28.) önkormányzati rendelete. Hatályos 2012. július 1-jétől.

* módosította a 3/2012. (I. 26.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2012. február 1-jétől.

* módosította a 3/2012. (I. 26.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2012. február 1-jétől.

* módosította a 39/2009. (XI. 30.) Ö.r. Hatályos 2009. december 1-jétől.

* módosította a 39/2009. (XI. 30.) Ö.r. Hatályos 2009. december 1-jétől.

* módosította a 3/2012. (I. 26.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2012. február 1-jétől.

* kiegészítette a 31/2010. (VII. 14.) Ö.r. Hatályos 2010. augusztus 1-jétől.

* hatályon kívül helyezte a 11/2009. (IV. 1.) Ö.r. Hatálytalan 2009. április 15-től.

* hatályon kívül heylezte a 3/2010. (I. 18.) Ö.r. Hatálytalan 2010. február 1-jétől azzal, hogy 2010. január 31-én hatályos 15. §-a alapján ápolási díjban részesülő személynek az ápolási díjat 2010. április 30-áig tovább kell folyósítani.

* módosította DMJV 51/2013. (XI. 28.) önkormányzati rendelete. Hatályos: 2014. január 1-jétől.

* hatályon kívül helyezte DMJV 51/2013. (XI. 28.) önkormányzati rendelete. Hatálytalan:2014. január 1-jétől.

* módosította a 3/2011. (I. 31.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2011. február 1-jétől.

* módosította DMJV 51/2013. (XI. 28.) önkormányzati rendelete. Hatályos: 2014. január 1-jétől.

* módosította a 3/2011. (I. 31.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2011. február 1-jétől.

* módosította DMJV 38/2012. (VI. 28.) önkormányzati rendelete. Hatályos 2012. július 1-jétől.

* módosította DMJV 40/2013. (X. 3.) önkormányzati rendelete. Hatályos. 2013. november 1-jétől.

* módosította a 10/2012. (III. 29.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2012. április 1-jétől.

* módosította a 27/2009. (IX. 24.) Ö.r. Hatályos 2009. október 1-jétől.

* módosította a 3/2011. (I. 31.) önkormányzati rendelet Hatályos 2011. február 1-jétől.

* hatályon kívül helyezte a 11/2009. (IV. 1.) Ö.r. Hatálytalan 2009. április 15-től.

* hatályon kívül helyezte a 11/2009. (IV. 1.) Ö.r. Hatálytalan 2009. április 15-től.

* kiegészítette a 3/2010. (I. 18.) Ö.r. Hatályos 2010. február 1-jétől.

* hatályon kívül helyezte a 39/2009. (XI. 30.) Ö.r. Hatálytalan 2009. december 1-jétől.

* módosította DMJV 51/2013. (XI. 28.) önkormányzati rendelete. Hatályos: 2014. január 1-jétől.

* hatályon kívül helyezte a 39/2009. (XI. 30.) Ö.r. Hatálytalan 2009. december 1-jétől.

* módosította DMJV 51/2013. (XI. 28.) önkormányzati rendelete. Hatályos: 2014. január 1-jétől.

* módosította a DMJV 38/2012. (VI. 28.) önkormányzati rendelete. Hatályos 2012. július 1-jétől.

* hatályon kívül helyezte a 39/2009. (XI. 30.) Ö.r. hatálytalan 2009. december 1-jétől.

* módosította DMJV 40/2013. (X. 3.) önkormányzati rendelete. Hatályos. 2013. november 1-jétől.

* hatályon kívül helyezte DMJV 51/2013. (XI. 28.) önkormányzati rendelete. Hatálytalan:2014. január 1-jétől.

* módosította a 24/2011. (VI. 30.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2011. szeptember 1-jétől.

* módosította DMJV 38/2012. (VI. 28.) önkormányzati rendelete. Hatályos 2012. július 1-jétől.

* módosította DMJV 51/2013. (XI. 28.) önkormányzati rendelete. Hatályos: 2014. január 1-jétől.

* módosította DMJV 51/2013. (XI. 28.) önkormányzati rendelete. Hatályos: 2014. január 1-jétől.

* hatályon kívül helyezte DMJV 51/2013. (XI. 28.) önkormányzati rendelete. Hatálytalan:2014. január 1-jétől.

* módosította DMJV 40/2013. (X. 3.) önkormányzati rendelete. Hatályos. 2013. november 1-jétől.

* módosította DMJV 40/2013. (X. 3.) önkormányzati rendelete. Hatályos. 2013. november 1-jétől.

* módosította a 39/2009. (XI. 30.) Ö.r. Hatályos 2009. december 1-jétől.

* módosította DMJV 38/2012. (VI. 28.) önkormányzati rendelete. Hatályos 2012. július 1-jétől.