Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 45/2013. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 12. 31

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 45/2013. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról1

2023.01.01.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjában, a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (3) bekezdés a)-e) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2013. (I. 24.) önkormányzati rendelete 62. § (2) bekezdés 4. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Pénzügyi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:2

I. Fejezet

A bevezetett adókra vonatkozó rendelkezések

1. Építményadó Adómentesség

1. § (1)3 Mentes az adó alól a magánszemély tulajdonában álló, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 52. § 8. pontja szerint lakásnak minősülő és akként használt épület, épületrész. Erre vonatkozóan az adóalanyt bevallási kötelezettség sem terheli.

(2) Mentes az adó alól - a vállalkozó üzleti célt szolgáló építménye, valamint a lakás céljára szolgáló építménnyel azonos helyrajzi számon lévő, nem lakás célú épületek, épületrészek kivételével - a külterületen létesített idényjellegű tartózkodásra (pihenésre) szolgáló építmények alapterületéből 12 m2

(3)4 Nyilatkozat alapján mentes az adó alól a külterületen lévő építmény azon része, amelyet az ingatlan Htv. 12. §-a szerinti tulajdonosa életvitelszerűen lakás céljára használ és ezzel egyidejűleg lakástulajdonnal, lakásra vonatkozó haszonélvezeti joggal vagy lakás bérleti jogával nem rendelkezik. A mentesség feltételeinek fennállásáról az adózó az 1. melléklet szerinti nyomtatványon nyilatkozhat. A mentesség a nyilatkozat benyújtása évétől illeti meg az adózót azokra az évekre, amely év első napján a mentességi feltételek fennállnak.

Az adó alapja, mértéke

2. § (1) Az adó alapja az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete.

(2) Az adó évi mértéke:

a) 750 Ft/m2, a b) pontban foglalt kivétellel,

b) 500 Ft/m2 gépjárműtároló esetén, valamint az egy helyrajzi szám alatt lévő, összevonás alá eső, azonos fajtájú épület, épületrész hasznos alapterületének 50.000 m2 -t meghaladó része után.

(3)5

2. Idegenforgalmi adó

Adómentesség

3. § Az adókötelezettség alól mentes az a magánszemély, aki szálláshelyet vagy bármely más ingatlant ingyenesen vesz igénybe.

Az adó alapja, mértéke

4. § (1) Az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.

(2)6 Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 400 Ft.

Nyilvántartás-vezetési kötelezettség

5. § (1)7 A turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény hatálya alá tartozó szálláshely-szolgáltató kivételével az adóbeszedésre kötelezett az általa beszedett idegenforgalmi adóról olyan nyilvántartást köteles vezetni, amely alkalmas az adó alapjának, összegének és a mentesség jogcímének megállapítására, valamint ellenőrzésére.

(2) Az adóbeszedésre kötelezett a fizetendő adó megállapításának alátámasztásául „Bejelentőlap” kitöltéséről gondoskodik, mely tartalmazza

1. a vendég nevét,

2. a vendég születési helyét és idejét,

3. a vendég lakcímét,

4. a vendég útlevelének vagy személyazonosító igazolványának számát, továbbá ha van, a diákigazolványának számát,

5. az érkezés időpontját, valamint a távozás várható napját és 6. a vendég aláírását.

(3) Az adóbeszedésre kötelezett a (2) bekezdés szerinti „Bejelentőlap” alapján a 2. mellékletben meghatározott nyilvántartás folyamatos és naprakész vezetéséről gondoskodik.

(4)8 Az adóbeszedésre kötelezett az adómentességi jogcímre jogosító tartózkodást a 3. mellékletben szereplő nyomtatványon tett nyilatkozattal igazolja az önkormányzati adóhatóság felé. A 18. életévüket be nem töltött személyek esetében igazolásként elfogadható a szálláshelyen használt „Bejelentőlap” is, amennyiben az azon szereplő adatokból a mentesség fennállása megállapítható.

(5)9

(6) 10 A (4) bekezdés szerinti nyilatkozatot, vagy a 18. életévüket be nem töltött személyek esetében a „Bejelentőlap”-ot az adóbeszedésre kötelezettnek a 2. melléklethez csatolva meg kell őriznie.

3. Helyi iparűzési adó

Adókedvezmény

6. §11 (1)12 Minden vállalkozó, akinek/amelynek a Htv. 39. § (1) bekezdése, vagy a 39/B. §‑a alapján számított vállalkozási szintű adóalapja nem haladja meg az 1.200.000 Ft-ot, 50% adókedvezmény igénybevételére jogosult.

(2)13 A Htv. 52. § 23. pontjában meghatározott háziorvos, védőnő vállalkozót, amennyiben nem jogosult az (1) bekezdés szerinti kedvezményre, a Htv. 39/C. § (3) bekezdésében foglalt feltétel fennállása esetén 50%-os mértékű adókedvezmény illeti meg.

(3) A vállalkozó az alapkutatás, alkalmazott kutatás vagy kísérleti fejlesztés adóévben elszámolt közvetlen költsége 1%-ának megfelelő, de legfeljebb a fizetendő adó 70%-áig terjedő összeggel csökkentheti a Htv. 40/A. § (1) bekezdés szerint számított adóját a 40/A. § (2) bekezdésére is figyelemmel.

(4)14

(5)15

(6)16

(7)17

(8)18

(9)19

(10)20

(11)21

Az adó mértéke

7. §22 Iparűzési tevékenység esetén az adó évi mértéke az adóalap 2%-a.

Nyilvántartás-vezetési kötelezettség

8. §23 A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint átalányadózást választó adózónak - ha nem választja a Htv. szerinti, az adó alapjának egyszerűsített meghatározását - minden, a bevétel megszerzése és a tevékenység folytatása érdekében felmerült, a nettó árbevétel megszerzése és a tevékenység folytatása érdekében felmerült, a nettó árbevételt csökkentő kiadásról bizonylattal igazolt költség-nyilvántartást kell vezetnie, az önkormányzati adóhatóság által ellenőrizhető módon.

4.24

8/A. §25

II. Fejezet

Eljárási szabályok

1. Az adó megfizetése

9. §26

2.27

10. §28

3.29

11. §30

III. Fejezet

Záró rendelkezések

Hatályba léptető, átmeneti és hatályon kívül helyező rendelkezések

12. § Ez a rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba.

13. § Nem kell adóbevallást benyújtani az adózónak arról az adótárgyról, amelyre vonatkozóan a helyi adókról szóló 35/1999. (XII. 10.) Kr. rendelet alapján bevallási kötelezettségének eleget tett, illetve nem kell bejelentkeznie annak a vállalkozónak, aki ezt a kötelezettségét már a 35/1999. (XII. 10.) Kr. rendelet alapján teljesítette.

14. § a)-d)31

e)32 Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata 2002. évi költségvetéséről szóló 49/2001. (XII. 28.) Kr. rendelet 12. § (5) bekezdése,

f)-o)33
Dr. Szekeres Antal jegyző
Kósa Lajos polgármester

1. melléklet34

NYILATKOZATépítményadó alóli mentesség megadásához
Az adózó
neve: .................................................................................................................................................
lakcíme: ............................................................................................................................................
születési helye, ideje: .......................................................................................................................
anyja neve: .......................................................................................................................................
adóazonosító jele: .............................................................................................................................
telefonszáma: ................................................................................................. (megadása önkéntes)
Az adóköteles külterületi építmény
címe: .................................................................................................................................................
helyrajzi száma: ................................................................................................................................
Alulírott adójogi és büntetőjogi felelősségem tudatában az alábbiakról nyilatkozom:
A fenti külterületi építményt életvitelszerűen lakás céljára használom és lakástulajdonnal, lakásra vonatkozó haszonélvezeti joggal vagy lakás bérleti jogával nem rendelkezem.
A fenti ingatlanon (megfelelő rész aláhúzandó)
nincs - van vállalkozás üzleti tevékenységére
nincs - van gépkocsi tárolására
nincs - van egyéb, nem lakás céljára
használt építmény(rész).
Tudomásul veszem, hogy amennyiben van ilyen építmény(rész), arról bevallást kell benyújtanom, amennyiben ezt korábban nem tettem meg.
Debrecen, 20...............................

aláírás

Tájékoztató
A helyi adókról szóló 45/2013. (XI. 28.) önkormányzati rendelet 1. § (3) bekezdése értelmében adómentes a külterületen lévő építmény azon része, amelyet az ingatlannak a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 12. §-a szerinti tulajdonosa életvitelszerűen lakás céljára használ és ezzel egyidejűleg lakástulajdonnal, lakásra vonatkozó haszonélvezeti joggal vagy lakás bérleti jogával nem rendelkezik. A mentesség feltételeinek fennállásáról adózó az adóhatóság által rendszeresített jelen nyomtatványon nyilatkozatot tesz. A mentesség a nyilatkozat benyújtása évétől illeti meg az adózót azokra az évekre, amely év első napján a mentességi feltételek fennállnak.
Adóalanyiság átvállalása esetén a mentesség feltételeinek az eredeti adóalany(ok)nak (valamennyi tulajdonosnak, haszonélvező esetén a haszonélvezőnek) kell megfelelnie és nyilatkozatot benyújtania.
A nem lakás céljára használt helyiségekre a rendelet 1. § (3) bekezdése szerinti adómentesség nem vonatkozik. Ezekre vonatkozóan adóbevallást kell benyújtani, amennyiben ezt az adóalany korábban nem tette meg.

2. melléklet

Nyilvántartás a beszedett idegenforgalmi adóról

Sor
szám

Vendég

Érkezés napja

Távozás napja

Vendégéjszakák száma

IFA
összege
(Ft-ban)

Kibocsátott számla, készpénzfizetési számla, nyugta sorszáma

neve

születési helye és ideje

lakcíme

útlevelének, személyi azonosító igazolványának vagy diákigazolványának száma

eltöltött

mentes

adó
köteles

3. melléklet35

Nyilatkozat igénybe vett idegenforgalmi adómentességről

Vendég neve:

Születési hely, idő:

Állandó lakóhely címe:

Érkezés napja:

Távozás napja:

Adómentesség jogcíme: (A megfelelő jogcím x-szel jelölendő.)

Mentes az idegenforgalmi adókötelezettség alól az a Debrecen illetékességi területén vendégéjszakát eltöltő magánszemély, aki

1. nem töltötte be a 18. életévét;

2. gyógyintézetben fekvőbeteg szakellátásban részesül vagy szociális intézményben kap ellátást;

3. közép- és felsőfokú oktatási intézménynél tanulói vagy hallgatói jogviszony alapján itt tartózkodik;
oktatási intézménye neve, címe: ...........................................................................
diákigazolvány száma: ...........................................................................................

4. hatóság vagy bíróság intézkedése folytán itt tartózkodik;

5. szakképzés keretében itt tartózkodik;

6. közszolgálati kötelezettség teljesítése céljából itt tartózkodik;

7. Debreceni székhellyel vagy telephellyel rendelkező vállalkozó vagy a munkavállalója által folytatott munkavégzés céljából itt tartózkodik;
Vállalkozás neve: ......................................................................................................
Székhely/telephely címe: Debrecen, ......................................................................
Adószáma: ............................................................................

8. Debrecen illetékességi területén lévő üdülő tulajdonosa vagy bérlője, a lakásszövetkezet tulajdonában álló üdülő használati jogával rendelkező lakásszövetkezeti tag, mindezek hozzátartozói a használati jogosultság időtartama alatt eltöltött vendégéjszaka;

9. az egyházi jogi személy tulajdonában lévő épületben, telken - kizárólag az egyházi jogi személy hitéleti tevékenységéhez kapcsolódó részvétel céljából - egyházi személyként vendégéjszakát tölt el;

10. a honvédelmi vagy rendvédelmi feladatokat ellátó szervek állományába tartozó személy hozzátartozója, ha a vendégéjszakát az állomány tagjának látogatása miatt tölti a szolgálatteljesítés vagy a munkavégzés helye szerinti településen lévő, a honvédelmi vagy rendvédelmi szerv rendelkezése alatt álló, szolgálati érdekből fenntartott szálláshelyen, feltéve, ha a településen való szolgálatteljesítés, munkavégzés időtartama legalább egybefüggő 30 nap.

Kijelentem, hogy az idegenforgalmi adómentesség a fenti jogcímen fennáll.
Debrecen, 20...................................
Vendég aláírása

4. melléklet36

5. melléklet37

6. melléklet38

1

A Közgyűlés a rendeletet a 2013. november 28-ai ülésén fogadta el.

2

Megállapította: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 44/2020. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 1. §. Hatályos: 2021. I. 1-től.

3

Megállapította: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 44/2020. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 2. §. Hatályos: 2021. I. 1-től.

4

Megállapította: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 38/2017. (XI. 23.) önkormányzati rendelete 1. §. Hatályos: 2018. I. 1-től.

5

Hatályon kívül helyezve: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 19/2020. (VIII. 27.) önkormányzati rendelete 2. § alapján. Hatálytalan: 2020. VIII. 28-tól.

6

A Debreceni Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 45/2013. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdése a Debreceni Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 43/2014. (XI. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ának megfelelően megállapított szöveg. Hatályos: 2015.01.01.

7

Megállapította: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 31/2022. (X. 27.) önkormányzati rendelete 24. §. Hatályos: 2023. I. 1-től.

8

A Debreceni Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 45/2013. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 5. § (4) bekezdése a Debreceni Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 9/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésének megfelelően módosított szöveg. Hatályos: 2015. 02. 27.

9

Hatályon kívül helyezte: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 44/2020. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 7. §. Hatálytalan: 2021. I. 1-től.

10

Megállapította: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 44/2020. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 3. §. Hatályos: 2021. I. 1-től.

11

A Debreceni Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 45/2013. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 6. §-a a Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 43/2015. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-ának megfelelően megállapított szöveg. Hatályos: 2016.01.01.

12

Megállapította: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 43/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 1. §. Hatályos: 2023. I. 1-től.

13

Megállapította: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 44/2020. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 4. §. Hatályos: 2021. I. 1-től.

14

A DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 53/2016. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte. Hatályos: 2017. 01. 01.

15

A DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 53/2016. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte. Hatályos: 2017. 01. 01.

16

A DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 53/2016. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte. Hatályos: 2017. 01. 01.

17

A DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 53/2016. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte. Hatályos: 2017. 01. 01.

18

A DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 53/2016. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte. Hatályos: 2017. 01. 01.

19

A DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 53/2016. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte. Hatályos: 2017. 01. 01.

20

A DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 53/2016. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte. Hatályos: 2017. 01. 01.

21

A DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 53/2016. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte. Hatályos: 2017. 01. 01.

22

Megállapította: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 44/2020. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 5. §. Hatályos: 2021. I. 1-től.

23

Megállapította: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 19/2020. (VIII. 27.) önkormányzati rendelete 1. §. Hatályos: 2020. VIII. 28-tól.

24

A DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 53/2016. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte. Hatályos: 2017. 01. 01.

25

A DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 53/2016. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte. Hatályos: 2017. 01. 01.

26

Hatályon kívül helyezte: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 44/2020. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 7. §. Hatálytalan: 2021. I. 1-től.

27

A Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2014. (IV. 24.) önkormányzati rendelete hatályon kívül helyezte. Hatályos: 2015.01.01.

28

A Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2014. (IV. 24.) önkormányzati rendelete hatályon kívül helyezte. Hatályos: 2015.01.01.

29

Hatályon kívül helyezte: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 38/2017. (XI. 23.) önkormányzati rendelete 4. §. Hatálytalan: 2018. I. 1-től.

30

Hatályon kívül helyezte: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 38/2017. (XI. 23.) önkormányzati rendelete 4. §. Hatálytalan: 2018. I. 1-től.

31

A 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdésének megfelelően hatályon kívül helyezésre került.

32

Végre nem hajtható módosítás.

33

A 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdésének megfelelően hatályon kívül helyezésre került.

34

Megállapította: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 38/2017. (XI. 23.) önkormányzati rendelete 3. §, 1. melléklet. Hatályos: 2018. I. 1-től.

35

Megállapította: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 44/2020. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 6. §, 1. melléklet. Hatályos: 2021. I. 1-től.

36

Hatályon kívül helyezte: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 44/2020. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 7. §. Hatálytalan: 2021. I. 1-től.

37

A Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 53/2016. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdése hatályon kívül helyezte. Hatályos: 2017. 01. 01.

38

A Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 53/2016. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdése hatályon kívül helyezte. Hatályos: 2017. 01. 01.