Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 36/2015 (X.29.) önkormányzati rendelete

a 2016. évi átmeneti gazdálkodásról

Hatályos: 2016. 01. 01- 2016. 02. 24

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 25. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján,

a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdés l) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva,

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2013. (I. 24.) önkormányzati rendelet 62. § (2) bekezdés 3. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Pénzügyi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. §

A Közgyűlés felhatalmazza a polgármestert és a költségvetési szervek vezetőit, hogy Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) 2016. évi költségvetési rendeletének elfogadásáig az önkormányzat és költségvetési szervei

a.)bevételeit folytatólagosan beszedjék,

b.) gazdálkodásának folyamatosságához szükséges intézkedéseket megtegyék, és ezek kiadásait teljesítsék,

c.) a működéssel, üzemeltetéssel összefüggő szerződésekre 2016. évre vonatkozóan a közbeszerzés feltételeként előzetes kötelezettséget vállaljanak.

2. §

(1) A Közgyűlés felhatalmazza a polgármestert, hogy az önkormányzat 2016. évi költségvetési rendeletének elfogadásáig, az önkormányzat minősített többséget biztosító befolyásával működő gazdasági társaságai részére – szükség szerint – működési célú támogatást folyósítson havi részletekben. A havi támogatási részlet összege nem lehet magasabb, mint az adott gazdasági társaság számára a 2015. évi költségvetési rendeletben megállapított éves működési célú támogatás eredeti kiadási előirányzatának 1/12-e.

(2) Az 1991. évi XX. törvény 140. § (1) bekezdés g) pontja alapján a Közgyűlés felhatalmazza a jegyzőt, hogy e rendelet hatálya alatt az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek részére – szükség szerint – gondoskodjon a költségvetési szervek pénzellátásáról. A havi pénzellátás összege nem lehet magasabb, mint az adott költségvetési szerv számára a 2015. évi költségvetési rendeletben megállapított önkormányzati támogatás eredeti kiadási előirányzatának 1/12-e.

3. §

(1) Az önkormányzat 2016. évben a folyamatos fizetőképesség biztosítása céljából a pénzügyi szükségletekhez igazodva, legfeljebb 3.500.000 E Ft folyószámla-hitelt vehet igénybe.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt folyószámla-hiteltől függetlenül, az önkormányzat 2016. évben legfeljebb 400.000 E Ft összegű munkabér-hitelt vehet igénybe (amennyiben a havi munkabérek, illetmények kifizetése céljából rendelkezésre álló bankszámla egyenlege a kifizetés időpontjában nem biztosít elegendő fedezetet).

(3) A folyószámla-hitel és a munkabérhitel külön-külön és egyidejűleg is igénybe vehető.

4. §

Ez a rendelet 2016. január 1-jén lép hatályba, és az önkormányzat 2016. évi költségvetési rendeletének hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti.


Dr. Szekeres Antal sk.

jegyző

Dr. Papp László sk.

polgármester