Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 28/2016 (VI.23.) önkormányzati rendelete

a Debrecen Város Napjának megállapításáról és a Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése által alapított címek, díjak, kitüntetések adományozásáról szóló 53/1997. (XII. 20.) Kr. számú rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 06. 24- 2016. 06. 23

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és i) pontjában meghatározott jogkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


A Debrecen Város Napjának megállapításáról és a Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése által alapított címek, díjak, kitüntetések adományozásáról szóló 53/1997. (XII. 20.) Kr. számú rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„2. §


Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata nagyra becsüli a város érdekeinek előmozdításában, fejlődésének elősegítésében kimagasló, példamutató tevékenységet kifejtő állampolgárok, közösségek munkáját. A Közgyűlés a helyi közügyek valamely területén elért kimagasló teljesítmény vagy huzamosabb időn át folytatott kiemelkedő munka, életmű elismerésére az alábbi elismeréseket alapítja:


a) „Debrecen Város Díszpolgára" cím

b) „Debrecen Város Pro Urbe díja"

c) „Debrecen Város Csokonai-díja"

d) „Debrecen Város Hatvani-díja"

e) „Debrecen Város Hajós Alfréd díja"

f) „Debrecen Város Kiváló Pedagógusa" díj

g) „Debrecen Város Közoktatásáért" díj

h) „Debrecen Város Mecénása” díj

i) „Debrecen Város Sajtódíja”

j) „Debrecen Város Borsos József Nívódíja”

k) „Debrecen Város Boncz László díja”."


2. §


A Rendelet II. Fejezete a következő 8/A. §-sal és az azt megelőző alcímmel egészül ki:


„ „Debrecen Város Boncz László díja"


8/A. §


  1. Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a gyermekvédelem, gyermekjólét, családsegítés, idősgondozás és a fogyatékos személyek ellátása területén, valamint az egészségügyi alap- és szakellátás és egészségmegőrzés területén intézményesített vagy intézményi kereteken kívül a lakosság érdekében kimagasló szakmai tevékenységet végző és kiemelkedő eredményeket elért személyek munkáját „Debrecen Város Boncz László díja” kitüntető díjjal ismeri el.


  1. A Közgyűlés évente legfeljebb 2 díjat adományozhat, kizárólag természetes személyek részére. Egy személy csak egyszer kaphatja meg az elismerést.


  1. A kitüntető díjjal oklevél és pénzjutalom jár. A díjjal járó oklevél leírását a 10. melléklet tartalmazza.”


3. §


A Rendelet 9. § (2) bekezdésében a „ – a (3) bekezdésben foglaltak kivételével – ” szövegrész helyébe a „ – a (3)-(4) bekezdésben foglaltak kivételével –  ” szöveg lép.


4. §


A Rendelet 9. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) A „Debrecen Város Boncz László díja” kitüntető díj minden évben – a szociális munka napjához, azaz november 12. napjához igazodva – ünnepélyes keretek között kerül átadásra.”


5. §


A Rendelet 9. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:


„(5) Az elismeréseket a polgármester díszünnepség keretében is átadhatja, amennyiben ünnepi ülés tartására nem kerül sor.”


6. §


A Rendelet 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„10. §


(1) Az adományozásra javaslatot tehetnek – a (2)-(3) és (6) bekezdésben foglaltak kivételével – az Önkormányzat képviselői, bizottságai, Debrecen város díszpolgárai és korábban kitüntető díjában részesített polgárai, a város közigazgatási területén működő intézmények, gazdasági társaságok, tudományos intézetek, egyházak, civil szervezetek, továbbá korábban és a javaslattétel időpontjában is Debrecenben lakó vagy itt munkahellyel rendelkező polgárok.


(2) A „Debrecen Város Kiváló Pedagógusa" és a „Debrecen Város Közoktatásáért" díjra javaslatot tehetnek a városban működő nevelési-oktatási intézmények, szakmai érdek-képviseleti szervek, iskolaszékek, továbbá bármely állampolgár.


(3) A „Debrecen Város Boncz László díja” kitüntető díjra javaslatot tehetnek a város közigazgatási területén működő szociális, családsegítő, gyermekvédelmi- és gyermekjóléti, egészségügyi és az egészségmegőrzés területén működő intézmények, szakmai érdek-képviseleti szervek, a fenti területen működő civil szervezetek, valamint bármely állampolgár.


(4) A javaslattételre a Polgármesteri Hivatalnak fel kell hívni az (1)-(3) bekezdés szerinti javaslattevők figyelmét az adományozást megelőzően legkésőbb 90 nappal.


(5) A „Debrecen Város Sajtódíja” elismerés adományozására tett javaslatokat a Közgyűlés által e célból létrehozott 9 fős szakmai kuratórium véleményezi és a jelöltek közül 1 személyre javaslatot tesz. A kuratórium működésének szabályait maga alakítja ki.


  1. A „Debrecen Város Borsos József Nívódíja” elismerés nyilvános pályázat útján nyerhető el. A pályázati hirdetményt a 9. melléklet tartalmazza. A pályázatokat a Közgyűlés által e célból létrehozott 5 fős szakmai bizottság értékeli, és a pályázatok közül 1 nívódíjra javaslatot tesz. A bizottság működésének szabályait maga alakítja ki.”


7. §


A Rendelet 11. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A „Debrecen Város Kiváló Pedagógusa” és a „Debrecen Város Közoktatásáért” díjra vonatkozó javaslat beérkezésének határideje minden év április 30-a, a „Debrecen Város Borsos József Nívódíja” elismerésre vonatkozó pályázat benyújtásának határideje minden év augusztus 5-e. A „Debrecen Város Boncz László díja” kitüntető díjra vonatkozó javaslat beérkezésének határideje minden év augusztus 31. napja.”



8. §


(1) A Rendelet 12. § (2)-(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A 10. § (5) bekezdés szerint létrejött kuratórium javaslata alapján a Kulturális Bizottság előterjesztést tesz a „Debrecen Város Sajtódíja” elismerés adományozására.


(3) A „Debrecen Város Csokonai-díja”, a „Debrecen Város Hatvani-díja” adományozására a Kulturális Bizottság, a „Debrecen Város Kiváló Pedagógusa” és a „Debrecen Város Közoktatásáért” díjak, valamint a „Debrecen Város Hajós Alfréd díja” adományozására az Oktatási, Ifjúsági és Sportbizottság, a „Debrecen Város Boncz László díja” kitüntető díj adományozására az Egészségügyi és Szociális Bizottság véleményezését követően a polgármester tesz előterjesztést."


(2) A Rendelet 12. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(5) A 10. § (6) bekezdés szerint létrejött bizottság javaslata alapján a „Debrecen Város Borsos József Nívódíja” elismerés adományozására a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság tesz előterjesztést."


9. §


A Rendelet 13.  § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A pénzjutalommal járó elismerések esetében a pénzjutalom elismerésenkénti összegéről minden évben a költségvetés elfogadásakor dönt a város közgyűlése az alábbi arányok figyelembevételével:


a) a Csokonai-, a Hatvani-, a Hajós Alfréd-, a Sajtódíjjal, valamint a Borsos József Nívódíjjal járó pénzjutalom összege nem érheti el a „Pro Urbe” díjjal járó pénzjutalom összegét,


b) a Debrecen Város Boncz László díja, a Kiváló Pedagógus és a Közoktatásért díjjal járó pénzjutalom összege a Csokonai-, a Hatvani-, a Hajós Alfréd-, a Sajtódíjjal, valamint a Borsos József Nívódíjjal járó összeg lehet.”


10. §


A Rendelet az 1. melléklet szerinti 10. melléklettel egészül ki.


11. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



Dr. Szekeres Antal sk.

jegyző

Dr. Papp László sk.

polgármester


1. melléklet a 28/2016. (VI. 23.) önkormányzati rendelethez


„10. melléklet az 53/1997. (XII. 20.) Kr. számú rendelethez

(a rendelet 8/A.§ (3) bekezdéséhez)


A „Debrecen Város Boncz László díja” kitüntető díjjal járó díszoklevél leírása:


A „Debrecen Város Boncz László díja” kitüntető díjjal járó díszoklevél a város címerén kívül tartalmazza az adományozó megnevezését, az adományozás alapjául szolgáló közgyűlési határozat számát és tárgyát, az adományozott nevét, az adományozás időpontját, a polgármester aláírását, pecsétjét. A díszoklevelet díszhengerben kell átadni. "