Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 49/2016 (XII.15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú bérlakások bérbeadásáról és a lakhatással kapcsolatos szociális feladatokról szóló 7/2001. (III. 6.) Kr. rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 01. 01- 2016. 12. 31

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 23. § (4) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 12. pontjában, meghatározott feladatkörében eljárva, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2013. (I. 24.) önkormányzati rendelet 63. § (2) bekezdés 3. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Tulajdonosi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1. §


Az önkormányzati tulajdonú bérlakások bérbeadásáról és a lakhatással kapcsolatos szociális feladatokról szóló 7/2001. (III. 6.) Kr. rendelet (a továbbiakban: R.) 12. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


12. § Megsemmisült és életveszélyes lakások


  1. A Ltv. 23. § (4) bekezdésében meghatározottak szerint megsemmisült vagy életveszélyessé minősített lakásból kiköltöztetett, azonnali megoldást igénylő helyzetben lévő személy lakhatásának megoldása érdekében az Önkormányzat rendkívüli elhelyezést, majd annak lejártát követően átmeneti elhelyezést biztosít az erre a célra fenntartott tulajdonában lévő ingatlanokban.


  1. A rendkívüli elhelyezés időtartama 30 nap azzal, hogy az elhelyezésre fenntartott lakás vagyonkezelője a Polgármester döntését követően - üres férőhely függvényében - haladéktalanul köteles a kijelölt személy elhelyezéséről és az ingatlan hasznosításba adásáról gondoskodni. A rendkívüli elhelyezés időtartamára az azonnali megoldást igénylő helyzetben lévő személyt a bérleti díj és a lakhatással összefüggésben felmerülő rezsi költségek vonatkozásában fizetési kötelezettség nem terheli.


  1. A rendkívüli elhelyezés időtartamának leteltét követően az átmeneti elhelyezésre bérleti szerződést legfeljebb 1 évre lehet kötni. Amennyiben a felajánlott lakást az azonnali megoldást igénylő helyzetben lévő személy nem fogadja el, úgy arról a bérbeadó a határozatot hozó szervet köteles haladéktalanul értesíteni.”


2. §


Ez a rendelet 2017. január 1-jén lép hatályba.



Dr. Szekeres Antal sk.

jegyző

Dr. Papp László sk.

polgármester