Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 39/2019 (XI.28.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról szóló 39/2018. (X. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 01. 01- 2019. 12. 31

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2013. (I. 24.) önkormányzati rendelet 59. § (2) bekezdés 13. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1. §


A közterület használatáról szóló 39/2018. (X. 25.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.)
4. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Díjmentes a közterület használata

a) a Kormány által nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánított, illetve az önkormányzati beruházások esetén a beruházással, valamint a műemlékké nyilvánított épületek felújításával, renoválásával összefüggő építési lakó-, műhely- vagy raktárkocsi, konténer, állványzat, munkagép, szállítóeszköz és más építési eszközök elhelyezéséhez, építőanyag, építési hulladék tárolásához, munka- és biztonsági terület kialakításához, ideiglenes kerítés, védőtető elhelyezéséhez,

b) önkormányzati kulturális rendezvények céljára,

c) a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 37/C. §-ában meghatározott célból, továbbá

d) könyvautomata elhelyezéséhez.”


2. §


A R. 5. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(5) A közterület a gyülekezési jog hatálya alá nem eső, az (1)-(4), továbbá a (6) bekezdésben nem szabályozott tevékenységek gyakorlásához szükséges pult, asztal, színpad és választással, népszavazással nem kapcsolatos politikai hirdetés elhelyezéséhez díjfizetés ellenében vehető használatba. A rendezvénnyel összefüggő kereskedelmi tevékenységhez, vendéglátáshoz szükséges közterület használatára az (1) bekezdés szerinti előírásokat kell megfelelően alkalmazni.”


3. §


A R. 12. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(5) Az utasváró, a Citylight és a Cityboard formátumú eszközök esetében külön tulajdonosi hozzájárulás nem szükséges, a közterület-hasznosítási szerződés legfeljebb 15 évre köthető meg.”


4. §


A R. 2. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.


5. §


Ez a rendelet 2020. január 1. napján lép hatályba.




 Dr. Szekeres Antal sk.
címzetes főjegyző


 Dr. Papp László sk.
polgármester


Mellékletek