Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 32/2021. (VII. 22.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 14.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 07. 23- 2021. 07. 23

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 32/2021. (VII. 22.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 14.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.07.23.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése, a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet, valamint a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény egyes rendelkezéseinek eltérő alkalmazásáról szóló 307/2021. (VI. 5.) Korm. rendelet 1. §-a alapján a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A településkép védelméről szóló Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 45/2017 (XII.14.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: R.) 24. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A polgármester a településképi véleményezési eljárás keretében településképi véleményt alkot, mely a 4. melléklet I. pontjában meghatározott esetekben az önkormányzati főépítész, a 4. melléklet II. pontjában meghatározott esetekben a Tervtanács szakmai véleményén alapul.”

2. § A R 25. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) ) A jegyző településképi bejelentési eljárást folytat le

a) közterületen és közterületről látható magánterületen történő

aa) valamennyi reklám közzététele és reklámhordozó, reklámhordozót tartó berendezés elhelyezése esetén, továbbá

ab) az e rendeletben meghatározott területi védelemmel érintett területen, a helyi egyedi védelemmel érintett elemen (annak területén), illetőleg a településképi szempontból meghatározó területen építésügyi hatósági engedélyhez és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 33/A. §-a szerinti egyszerű bejelentéshez nem kötött – az 5. mellékletben meghatározott – építési tevékenységek tekintetében,

b) az Étv. 57/F. § hatálya alá nem tartozó rendeltetésmódosítások, illetve ezzel összefüggésben az egyes, önálló rendeltetési egységek használati módjának megváltoztatása és funkciójának pontosítása esetén.”

3. § A R 26. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A jegyző településképi kötelezési eljárást folytat le

a) a településképi bejelentés elmulasztása,

b) a bejelentett tevékenység megtiltás ellenére történő folytatása,

c) a bejelentett és tudomásul vett tevékenység végrehajtásának – reklám, reklámhordozó elhelyezése kivételével – a döntésben foglaltaktól való eltérése,

d) a helyi védelemmel érintett területen és a településképi szempontból meghatározó területeken a területi és egyedi építészeti településképi követelmények megsértése”

4. § A R 27. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A jegyző a bejelentés elmulasztása, döntésének – ideértve a 25. § (5) bekezdés szerinti érvényességi idő betartását is – megszegése, a jogszabálysértés megszüntetésére megállapított határidő eredménytelen eltelte esetén az ingatlan tulajdonosával szemben településkép-védelmi bírságot (a továbbiakban: bírság) szab ki.”

5. § A R

a) 25. § (5) bekezdésében az „A polgármester” szövegrész helyébe, az „A jegyző” szöveg,

b) 25. § (6) bekezdésében az „A polgármesteri” szövegrész helyébe az „A jegyzői” szöveg,

c) 25. § (7) bekezdésében az „a polgármester” szövegrész helyébe az „a jegyző” szöveg

lép.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.