Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 15/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete

a Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése által alapított önkormányzati elismerések és ösztöndíjak adományozásáról szóló 24/2020. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 05. 26- 2023. 05. 27

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 15/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete

a Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése által alapított önkormányzati elismerések és ösztöndíjak adományozásáról szóló 24/2020. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.05.26.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 22. § (1) bekezdés d) pontja és a 23. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a 9. § tekintetében az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése által alapított önkormányzati elismerések és ösztöndíjak adományozásáról szóló 24/2020. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. § (1) bekezdése a következő m) ponttal egészül ki:

(Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése (a továbbiakban: Közgyűlés) a város javát szolgáló kimagasló teljesítmény vagy huzamosabb időn át nyújtott kiemelkedő tevékenység, illetve életmű elismerésére az alábbi önkormányzati elismeréseket alapítja:)

„m) Év Cívis Háza díj.”

(2) A Rendelet 2. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) Az (1) bekezdés a)–i) pontjában meghatározott önkormányzati elismeréseket a Közgyűlés, a Debrecen Város Cívis Díszoklevele elismerést a polgármester, az (1) bekezdés k)–m) pontjában meghatározott önkormányzati elismeréseket a Közgyűlés Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsága adományozza.

(3) Debrecen Város Díszpolgára címből évente egy, az (1) bekezdés b)–i) pontjában meghatározott elismerésekből évente kettő adományozható azzal, hogy a Közgyűlés az adományozáskor a tárgyévben kiadható elismerés számát legfeljebb eggyel megemelheti. Debrecen Város Cívis Díszoklevele elismerésből évente legfeljebb tíz adományozható. A Fenntartható Debrecen díjból évente legfeljebb száz, a Fenntartható Debrecen Nagydíjból évente legfeljebb öt adományozható és egy év időtartamra szól. Az Év Cívis Háza díjból évente kettő adományozható.”

2. § A Rendelet 3. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Valamennyi díj megosztható, ebben az esetben a díjazottak – az Év Cívis Háza díj kivételével – külön-külön jogosultak az emléktárgyakra. Az Év Cívis Háza díj esetében a díjazottak az emléktárgyak közül a díszoklevélre külön-külön jogosultak, a tábla a cívis karakterű épület homlokzatára kerül fel. Az emléktárgyak (díszoklevél, plakett, kitűző, trófea, tábla) leírását a 6. melléklet tartalmazza.”

3. § A Rendelet 1. alcíme a következő 3/A. §‑sal egészül ki:

„3/A. § Az adományozottak a díjjal járó kitűzőt a bal mellükre tűzve viselhetik.”

4. § A Rendelet 2. alcíme a következő 13/C. §‑sal egészül ki:

„13/C. § (1) Év Cívis Háza díj adományozható – pályázati eljárás keretében – a Debrecen építészeti örökségének védelme érdekében tett anyagi erőfeszítéssel járó tevékenység, az épület folyamatos jókarbantartásához, értéken tartásához, felelős fenntartásához szükséges tevékenység, valamint Debrecen város tradicionális építési hagyományait megjelenítő, cívis építészeti karaktert hordozó régi épület elismeréseként.

(2) A díj az (1) bekezdésben meghatározott épület azon tulajdonosának vagy használójának adományozható, aki(k) a cívis karakterű épületet átalakítottá(k), felújítottá(k) vagy karbantartjá(k).

(3) A díjjal díszoklevél és tábla jár.”

5. § A Rendelet 3. alcíme a következő 17/B. §‑sal egészül ki:

„17/A. § (1) Az Év Cívis Háza díj esetében a 14. §‑t és a 16. §‑t nem kell alkalmazni.

(2) Az Év Cívis Háza díjat pályázati úton lehet elnyerni. A részletes pályázati felhívást és a pályázati adatlapot a 8. melléklet tartalmazza, melyet a helyben szokásos módon közzé kell tenni.

(3) Az Év Cívis Háza díj elnyerésére irányuló pályázati eljárás lebonyolításáról a Polgármesteri Hivatal Főépítészi Irodája gondoskodik.”

(Az önkormányzati elismeréseket a polgármester adja át az adományozottnak vagy hozzátartozójának, megbízottjának az alábbiak szerint:)

„d) az Év Cívis Háza díjat a Kulturális Örökség Napjai (szeptember harmadik hétvégéje) alkalmából az elismerést elnyert ingatlan előtt.”

7. § A Rendelet 19. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A Fenntartható Debrecen díj, a Fenntartható Debrecen Nagydíj és az Év Cívis Háza díj visszavonását bárki kezdeményezheti. Az érdemtelenséget, a méltatlanná válást az elismerés visszavonását indítványozónak kell bizonyítani.”

8. § (1) A Rendelet 6. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(2) A Rendelet a 2. melléklet szerinti 8. melléklettel egészül ki.

9. § A Rendelet 21. § (3) bekezdésében a „7” szövegrész helyébe a „9” szöveg lép.

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 15/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelethez

„13. Az Év Cívis Háza díjjal járó emléktárgyak leírása

13.1. Az Év Cívis Háza díja elismeréssel járó díszoklevél leírása:

A díszoklevél a város címerén kívül tartalmazza az adományozó megnevezését, a nyertes pályázó nevét, az elismerés adományozásának egy mondatos indoklását, az oklevél keltezését, a polgármester nevét, aláírását, pecsétjét.

13.2. Az Év Cívis Háza díja elismeréssel járó tábla leírása:

Az „Év Cívis Háza (év megjelölése és Debrecen felirat)” fekete színű betűkkel gravírozott, félköríves feliratú, 20x20 cm nagyságú sárgaréz tábla, melynek közepén Debrecen város címere található.”