Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 17/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 19/2023. (VI. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 04. 26- 2024. 04. 27

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 17/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 19/2023. (VI. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.04.26.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (2) és (3) bekezdésében, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXVIII. törvény 1. § a) pontjában, 2. § (2) bekezdés b) pontjában és 7. §‑ában, a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet 31. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet 62. § (1) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró állami főépítészi hatáskörben és örökségvédelmi hatáskörben eljáró Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, honvédelemért felelős miniszter, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala, valamint a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet szerinti partnerek és Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2013. (I. 24.) önkormányzati rendelet 59. § (2) bekezdés 21. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A településkép védelméről szóló 19/2023. (VI. 22.) önkormányzati rendelet 9. §‑a helyébe a következő rendelkezés lép:

„9. § (1) Az Önkormányzat a 8. § (1) bekezdésben foglaltak teljesítésének ösztönzése és elősegítése érdekében az Épített Örökség Felújítási Program keretében az 1. mellékletben meghatározott helyi egyedi védelem alatt álló építmények, építményrészletek felújításához a tárgyévi költségvetési rendeletben foglalt keretösszeg erejéig, pályázati úton egyszeri, vissza nem térítendő támogatást nyújthat.

(2) Pályázatot az 1. mellékletben meghatározott helyi egyedi védelem alatt álló értékek társasházként vagy lakásszövetkezetként működő tulajdonosai a meg nem kezdett munkálatokhoz nyújthatnak be.

(3) A támogatás összege a helyi védelem alatt álló építmény, építményrészlet felújítását szolgáló munkálatok során felmerült, a pályázati felhívásban meghatározott elismerhető költségek legfeljebb 50% – a lehet.

(4) A pályázati felhívás tartalmazza különösen a támogatható tevékenységek körét, a támogatható és nem támogatható költségek meghatározásának szabályait, az egy pályázattal elnyerhető támogatás maximális összegét, a pályázat benyújtásának formai és tartalmai követelményeit, valamint az eljárással kapcsolatos határidőket.

(5) A pályázati felhívásról a Közgyűlés dönt. A pályázatokat a bizottság értékeli és készíti elő döntésre azzal, hogy kizárólag a formailag és tartalmilag is a pályázati felhívásnak megfelelően benyújtott pályázatok részesülhetnek támogatásban a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig.

(6) A támogatói döntést a polgármester hozza meg. A nyertes pályázóval az Önkormányzat támogatási szerződést köt.”

2. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.