Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 19/2024. (VI. 20.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által nyújtandó csekély összegű támogatásokról

Hatályos: 2024. 07. 01

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 19/2024. (VI. 20.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által nyújtandó csekély összegű támogatásokról

2024.07.01.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontja és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény 37. § (4) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljáró Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara és az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 37/2011. (III. 22.) Korm. rendelet 7. § (2) bekezdésében és 11. § (1) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Támogatásokat Vizsgáló Iroda véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló 2023. december 13-i (EU) 2023/2831 bizottsági rendelet [a továbbiakban: (EU) 2023/2831 bizottsági rendelet] szabályai alapján – a (2) bekezdésben meghatározott esetek kivételével – csekély összegű („de minimis”) támogatást (a továbbiakban: csekély összegű támogatás) nyújthat bármely ágazatban működő vállalkozás (a továbbiakban: kedvezményezett vállalkozás) részére.

(2) Nem ítélhető meg támogatás

a) halászati és akvakultúra-termékek termeléséhez,

b) – ha a támogatás összegét a piacon vásárolt vagy forgalomba hozott termékek ára vagy mennyisége alapján határozzák meg – halászati és akvakultúra-termékek feldolgozásához és forgalmazásához,

c) elsődleges mezőgazdasági termeléshez,

d) mezőgazdasági termék feldolgozásához és mezőgazdasági termék forgalmazásához, ha

da) a támogatás összege az elsődleges termelőktől beszerzett vagy érintett vállalkozások által forgalmazott ilyen termékek ára vagy mennyisége alapján kerül rögzítésre, vagy

db) a támogatás az elsődleges termelőknek történő teljes vagy részleges továbbítástól függ,

e) exporttal kapcsolatos tevékenységhez, ha a támogatás az exportált mennyiségekhez, értékesítési hálózat kialakításához és működtetéséhez vagy az exporttevékenységgel összefüggésben felmerülő egyéb folyó kiadásokhoz közvetlenül kapcsolódik,

f) abban az esetben, ha azt import áru helyett hazai áru használatától teszik függővé.

(3) Amennyiben a kedvezményezett vállalkozás a (2) bekezdés a) d) pontjában kizárt ágazatok bármelyikében és ezektől eltérő egy vagy több ágazatban egyaránt végez tevékenységet, csekély összegű támogatás akkor nyújtható a kedvezményezett vállalkozás részére ez utóbbi tevékenységhez, ha a kedvezményezett vállalkozás megfelelő eszközökkel – úgymint a tevékenységek szétválasztásával vagy számviteli elkülönítéssel – biztosítja, hogy a (2) bekezdés a) d) pontjában említett kizárt ágazatokban végzett tevékenységek ne részesüljenek csekély összegű támogatásban.

(4) E rendeletben használt fogalmakat, kifejezéseket az (EU) 2023/2831 bizottsági rendelet 2. cikkében rögzített fogalom-meghatározásokkal azonos módon kell alkalmazni.

(5) E rendelet alkalmazásában:

a) állami támogatás: az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 37/2011. (III. 22.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Atr.) 2. § 1. pontja szerinti támogatás,

b) egy és ugyanazon vállalkozás: az (EU) 2023/2831 bizottsági rendelet 2. cikk (2) bekezdése szerinti vállalkozás.

2. § (1) E rendelet szabályai alapján csekély összegű támogatás jogcímén, Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesterének (a továbbiakban: polgármester) támogatási döntése alapján a kedvezményezett vállalkozás részére akkor nyújtható támogatás, ha:

a) az az Önkormányzat által kapott pénzeszköz továbbadásának feltételeit meghatározó magasabb szintű jogszabály rendelkezései alapján kerül átutalásra,

b) az Önkormányzat támogatási program végrehajtására, támogatás nyújtására ír ki pályázatot,

c) az Önkormányzat pályázati rendszeren kívül, egyedi kérelem alapján, egyedi támogatási döntéssel nyújt csekély összegű támogatást.

(2) Az (1) bekezdés b) és c) pontjában foglalt esetekben, ha a csekély összegű támogatás összege eléri vagy meghaladja a 30 millió forintot, a polgármester az Önkormányzat Közgyűlése Tulajdonosi Bizottságának javaslata alapján hoz támogatási döntést.

(3) Az (1) bekezdés b) pontja szerinti pályázati felhívás tervezetét az Önkormányzat az Atr. 17. § (1) bekezdése alapján előzetesen megküldi a Támogatásokat Vizsgáló Iroda (a továbbiakban: TVI), mint az állami támogatások versenyszempontú vizsgálatáért felelős szervezet részére.

2. A csekély összegű támogatásra vonatkozó alapelvek

3. § (1) A csekély összegű támogatások fedezetét az Önkormányzat mindenkori költségvetése központi kezelésű feladatainak e célra elkülönített kiadási előirányzatai képezik, amelyek működési vagy felhalmozási célra nyújthatók.

(2) E rendelet alapján nyújtott csekély összegű támogatás formája vissza nem térítendő pénzbeli támogatás.

(3) A csekély összegű támogatás kedvezményezett vállalkozás részére történő kifizetését az Önkormányzat kizárólag pénzforgalmi szolgáltatónál megnyitott fizetési számlára vagy ahhoz kapcsolódó alszámlára teljesíti banki átutalással.

(4) A csekély összegű támogatást forintban utalja az Önkormányzat. A támogatástartalom forintról euróra történő átszámításánál az Atr. 35. §‑ában meghatározott szabályokat kell alkalmazni.

(5) A csekély összegű támogatás összegét vagy annak első részletét az Önkormányzat a támogatási szerződés hatályba lépését követő 30 napon belül utalja.

4. § (1) A kedvezményezett vállalkozás és a vele egy és ugyanazon vállalkozásnak minősülő vállalkozások részére az (EU) 2023/2831 bizottsági rendelet hatálya alá tartozó, bármely három évben Magyarországon odaítélt csekély összegű támogatás bruttó támogatástartalma nem haladhatja meg a 300.000 eurónak megfelelő forintösszeget, figyelembe véve az (EU) 2023/2831 bizottsági rendelet 3. cikk (8) és (9) bekezdését. A bruttó támogatástartalom kiszámítása során az Atr. 2. mellékletében meghatározott szabályokat kell alkalmazni.

(2) A csekély összegű támogatás, az (EU) 2023/2832 bizottsági rendelet alapján nyújtott közszolgáltatási csekély összegű támogatás kivételével, más csekély összegű támogatásokról szóló rendeleteknek megfelelően nyújtott csekély összegű támogatással az (1) bekezdésben meghatározott értékhatárig halmozható.

(3) A támogatás halmozható azonos elszámolható költségek vagy azonos kockázatfinanszírozási célú intézkedés vonatkozásában nyújtott állami támogatással, ha a halmozás következtében az odaítélt támogatások nem lépik túl a csoportmentességi rendeletekben vagy az Európai Bizottság jóváhagyó határozatában meghatározott legmagasabb támogatási intenzitást vagy összeget.

(4) A kedvezményezett vállalkozásnak az (EU) 2023/2831 bizottsági rendelet 7. cikk (4) bekezdése figyelembevételével – az ott meghatározott feltételek teljesítésének megállapítására alkalmas és a TVI Atr. 2. § 9a. pontjában meghatározott honlapján közzétett módon – nyilatkoznia kell a részére a támogatás odaítélését megelőző három év (háromszor háromszázhatvanöt nap) során nyújtott csekély összegű támogatások támogatástartalmáról.

(5) Az Önkormányzat a kedvezményezett vállalkozás részére az (EU) 2023/2831 bizottsági rendelet 7. cikk (4) bekezdésével összhangban – a TVI Atr. 2. § 9a. pontjában meghatározott honlapján közzétett módon – igazolást állít ki a támogatás összegéről bruttó támogatási egyenértékben kifejezve, és annak csekély összegű jellegéről, közvetlenül utalva az (EU) 2023/2831 bizottsági rendeletre.

(6) A kedvezményezett vállalkozásnak és az Önkormányzatnak a csekély összegű támogatáshoz kapcsolódó iratokat az odaítélést követő 10 évig meg kell őrizniük, és az Önkormányzat ilyen irányú felhívása esetén a kedvezményezett vállalkozás köteles bemutatni azokat.

(7) A csekély összegű támogatási jogcímen nyújtott támogatásokról az Önkormányzat köteles az Európai Bizottság kérésére 20 munkanapon belül információt szolgáltatni.

3. A támogatási döntésre vonatkozó részletszabályok

5. § (1) A 2. § (1) bekezdés a) pontja alapján nyújtandó csekély összegű támogatások esetében e rendelet rendelkezéseit a támogatás feltételeit meghatározó magasabb szintű jogszabályok által nem szabályozott kérdésekben kell alkalmazni.

(2) A 2. § (1) bekezdés b) pontja esetében, ha az Önkormányzat pályázati kiírás alapján kíván csekély összegű támogatást nyújtani, a pályázati kiírás tartalmazza különösen:

a) az (EU) 2023/2831 bizottsági rendelet szabályait a TVI Atr. 2. § 9a. pontjában meghatározott honlapján közzétett tájékoztató szerinti tartalommal,

b) az Önkormányzat által támogatott célokat,

c) a benyújtható pályázat formai és tartalmi követelményeit,

d) a rendelkezésre álló támogatási keretösszeget,

e) a támogatási szerződés megkötésének feltételeit,

f) a pályázathoz kötelezően csatolandó dokumentumok felsorolását,

g) a támogatási szerződés megszegésének jogkövetkezményeit,

h) a benyújtott pályázatok előzetes szakmai elbírálására és a támogatási javaslattételre jogosult személy vagy szervezet megnevezését,

i) a pályázat beadásának, szakmai elbírálásának és a támogatási döntés meghozatalának határidőit,

j) az esetleges hiánypótlási lehetőséget és annak határidejét,

k) a pályázók értesítésének módját.

(3) A 2. § (1) bekezdés b) pontjában foglalt pályázati kiírás alapján nyújtott csekély összegű támogatások esetében az Önkormányzat költségvetési rendeletében előre meghatározott keretösszeg (elkülönített kiadási előirányzat) áll rendelkezésre, támogatási döntést csak a keretösszeg kimerüléséig lehet hozni.

(4) E rendelet alkalmazásában – a 2. § (1) bekezdés c) pontjához hasonlóan – egyedi támogatási döntésnek minősül az is, ha az Önkormányzat Közgyűlése a tárgyévi költségvetési rendeletében a tervezett csekély összegű támogatás összegét a kedvezményezett vállalkozás nevének feltüntetésével elkülönített kiadási előirányzaton kimutatva fogadja el. Ebben az esetben a polgármester nem hoz külön támogatási döntést.

(5) A csekély összegű támogatások odaítélésénél elsőbbséget élveznek az Önkormányzat közigazgatási területén gazdasági tevékenységet folytató vállalkozások.

(6) A támogatási döntést követő 30 napon belül a kedvezményezett vállalkozással az Önkormányzat támogatási szerződést köt, valamint ugyanezen határidőn belül írásban értesíti azt a kedvezményezett vállalkozást, amelynek támogatási kérelméről elutasító döntés született.

4. A támogatási szerződés tartalma

6. § A támogatási szerződésnek tartalmaznia kell különösen:

1. az Önkormányzat, mint támogatást nyújtó megnevezését, székhelyét, adószámát, fizetési számlájának számát, képviselőjének nevét;

2. a kedvezményezett vállalkozás megnevezését, székhelyét, cégjegyzékszámát, adószámát, képviselője nevét és a támogatás fogadásának céljából megnevezett fizetési számla vagy ahhoz kapcsolódó alszámla számát;

3. a támogatási döntés (polgármesteri határozat) számát;

4. az (EU) 2023/2831 bizottsági rendelet által meghatározott kötelező tartalmi elemeket a TVI Atr. 2. § 9a. pontjában meghatározott honlapján közzétett tájékoztató szerinti tartalommal;

5. a támogatás célját, azon belül is különösen az elszámolható költségeket, kiadásokat, valamint a támogatás felhasználásának időintervallumát;

6. a csekély összegű támogatás fogadása és annak felhasználása során az elkülönített nyilvántartási kötelezettséget;

7. a csekély összegű támogatás intenzitását, a saját forrás mértékét;

8. a csekély összegű támogatás folyósításának rendjét, ütemezését és egyéb feltételeit;

9. a kedvezményezett vállalkozás adatszolgáltatási, nyilatkozattételi, elszámolási (szakmai és pénzügyi), és beszámolási kötelezettségére vonatkozó részletes szabályokat, a be- és elszámolás határidejét;

10. a támogatási szerződés módosításának, megszüntetésének, megszűnésének szabályait;

11. a szerződésszegés jogkövetkezményeit;

12. súlyos szerződésszegés esetére megállapított támogatási összeg visszafizetésének kötelezettségét és a visszafizetés biztosítékait;

13. azt, hogy a kedvezményezett vállalkozás a csekély összegű támogatás felhasználására köteles írásban szerződést kötni, vagy írásban elküldött és visszaigazolt megrendelőt alkalmazni, ha a beszerzés értéke eléri vagy meghaladja a nettó 200.000 Ft-ot;

14. a kedvezményezett vállalkozás hozzájárulását ahhoz, hogy a csekély összegű támogatás felhasználásával, elszámolásával vagy ellenőrzésével kapcsolatos adótitkokat az Önkormányzat az illetékes adóhatóságtól beszerezheti, megismerheti és kezelheti;

15. a kedvezményezett vállalkozás hozzájárulását ahhoz, hogy a részére megítélt csekély összegű támogatással kapcsolatos támogatói közzétételi kötelezettség teljesítése során az Önkormányzat közzéteheti a csekély összegű támogatás adatait, ide nem értve az üzleti titkot képező adatot;

16. annak rögzítését, hogy a kedvezményezett vállalkozás köteles a csekély összegű támogatáshoz kapcsolódó minden iratot az odaítélést követő 10 évig megőrizni, és az Önkormányzat vagy az Európai Bizottság ilyen irányú felhívása esetén köteles azokat bemutatni;

17. a kedvezményezett vállalkozás számára előírt kötelezettségek teljesítésének biztosítékait és ellenőrzésének feltételeit;

18. azt, hogy a kedvezményezett vállalkozás köteles együttműködni az Önkormányzat képviseletében eljáró, az elszámolások ellenőrzését végző személyekkel, és köteles lehetőséget biztosítani az ellenőrzést végző személyeknek – előzetes értesítés mellett – a vállalkozás helyiségeibe történő belépésre, a csekély összegű támogatás felhasználásával összefüggő iratokba és nyilvántartásokba történő betekintésre, valamint ezekről másolat készítésére.

5. A támogatási szerződés megkötésének feltételei

7. § (1) A támogatási szerződés megkötésének feltétele, hogy a kedvezményezett vállalkozásnak ne legyen köztartozása. A köztartozásmentességet az Önkormányzat a támogatási szerződés hatálya alatt bármikor ellenőrizheti.

(2) Köztartozás-mentességet a kedvezményezett vállalkozás igazolhatja

a) a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján elérhető „Köztartozásmentes adózók” adatbázisában történő regisztrálással, vagy

b) a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiállított, 30 napnál nem régebbi köztartozás-mentességi igazolással.

(3) Helyi adók tekintetében az Önkormányzat a kedvezményezett vállalkozás adatai alapján saját nyilvántartásában ellenőrzi a köztartozás-mentességet. Amennyiben a kedvezményezett vállalkozás nem debreceni illetőségű, akkor a székhelye szerinti önkormányzati adóhatóság által kiállított, 30 napnál nem régebbi köztartozás-mentességi igazolást kell az Önkormányzat részére átadnia.

(4) Amennyiben a csekély összegű támogatás összege részletekben kerül kifizetésre, a második és azt követő részletek kifizetése előtt a kedvezményezett vállalkozás köteles nyilatkozni arról, hogy a támogatási szerződés megkötését megelőzően, a (2) és (3) bekezdés szerint hivatalosan igazolt köztartozás-mentessége továbbra is fennáll.

(5) A támogatási szerződés megkötésének további feltétele, hogy a kedvezményezett vállalkozás nyilatkozzon a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény 6. §‑a és 8. §‑a, valamint az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 48/B. § (1) bekezdése szerinti összeférhetetlenség, illetve érintettség fennállásáról, vagy hiányáról.

(6) A támogatási szerződés megkötését megelőzően a kedvezményezett vállalkozás nyilatkozik arról, hogy ha a támogatott tevékenysége után általános forgalmi adó fizetési kötelezettsége keletkezik, akkor annak levonására jogosult-e vagy sem. Amennyiben a kedvezményezett vállalkozás a támogatott tevékenysége tekintetében az általános forgalmi adó levonására nem jogosult, úgy az Önkormányzat által nyújtott csekély összegű támogatás az általános forgalmi adó megfizetésére is elszámolható (bruttó módon történő támogatás).

6. A támogatási szerződés biztosítékai

8. § (1) Amennyiben a csekély összegű támogatás összege eléri vagy meghaladja a 40 millió forintot, a kedvezményezett vállalkozás a támogatási döntést követően, de még a támogatási szerződés megkötését megelőzően köteles a támogatási összeg fogadására elkülönített fizetési számlát vagy a meglévő fizetési számlájához kapcsolódó alszámlát nyitni (a továbbiakban: elkülönített számla). A kedvezményezett vállalkozás az elkülönített számla pénzforgalmi jelzőszámát a támogatási szerződés megkötésének előkészítéséhez köteles írásban közölni az Önkormányzattal. Az elkülönített számlán csak a támogatás felhasználásával kapcsolatos számlaforgalom bonyolítható.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott esetben a támogatási szerződés megkötését követő 10 napon belül az elkülönített számlára vonatkozóan a kedvezményezett vállalkozás köteles az Önkormányzat részére felhatalmazó levélen alapuló beszedési megbízást adni. A beszedési megbízás benyújtásának feltételeit a támogatási szerződés tartalmazza.

9. § Amennyiben a csekély összegű támogatás összege nem éri el a 40 millió forintot, a kedvezményezett vállalkozás nem köteles elkülönített számlát nyitni a támogatás fogadására, azonban ebben az esetben is köteles a csekély összegű támogatás összegét saját nyilvántartásaiban elkülönítetten kezelni, és a kedvezményezett vállalkozás által a támogatás fogadása céljából megnevezett fizetési számlára vagy ahhoz kapcsolódó alszámlára a 8. § (2) bekezdés szerint felhatalmazó levélen alapuló beszedési megbízást adni az Önkormányzat részére.

10. § (1) A csekély összegű támogatás mértékétől függetlenül a támogatási döntésben (polgármesteri határozatban) előírható a kedvezményezett vállalkozás részére, hogy mind a nem szerződésszerű teljesítés, vagy nemteljesítés esetén, mind pedig egyéb súlyos szerződésszegés esetén az Önkormányzat számára a támogatási szerződés megerősítésének eszközeként biztosítékot nyújtson.

(2) Az (1) bekezdés szerinti biztosítékadási kötelezettség teljesítésére vonatkozó részletszabályokat a kedvezményezett vállalkozással kötendő támogatási szerződésben kell meghatározni.

11. § (1) A 8–10. §‑ban meghatározott felhatalmazólevélen alapuló beszedési megbízás és biztosítékadási kötelezettség időbeli hatályának a támogatási szerződésben meghatározott elszámolási határidőt követő 12 hónapig kell terjednie. Ezt megelőzően csak az Önkormányzat írásbeli hozzájárulásával vonható vissza a felhatalmazólevélen alapuló beszedési megbízás és a biztosítékadási kötelezettség

(2) A támogatási szerződés csak akkor lép hatályba, ha a kedvezményezett vállalkozás a 8–10. §‑ban foglalt kötelezettségeit határidőn belül teljesítette.

7. A támogatási szerződés megszegésének jogkövetkezményei

12. § (1) Amennyiben a kedvezményezett vállalkozás a támogatási szerződésben foglaltakat megszegi, és megfelelő póthatáridő alatt sem orvosolja a szerződésszegést, az Önkormányzat jogosult a támogatási szerződést felmondani és a jogosulatlanul igénybevett csekély összegű támogatási összeg visszafizettetéséről intézkedni.

(2) A támogatási szerződés súlyos megszegésének minősül különösen, ha a kedvezményezett vállalkozás

a) a csekély összegű támogatást nem a támogatási szerződésben meghatározott célnak megfelelően használta fel;

b) nyilatkozatai, adatszolgáltatásai, igazolásai, elszámolásai, pénzügyi-számviteli nyilvántartásai, valamint a kapott csekély összegű támogatás felhasználásával összefüggésben megkötött szerződései, írásbeli megrendelései és ezek bizonylatai valótlanok;

c) a 7. §‑ban foglalt nyilatkozatait visszavonja;

d) a támogatási szerződés megkötését követően esedékessé vált és meg nem fizetett köztartozása alakul ki;

e) megsérti a csekély összegű támogatás felhasználása során a közbeszerzésre vonatkozó szabályokat;

f) a csekély összegű támogatást vagy annak egy részét jogosulatlanul veszi igénybe;

g) nem tesz eleget elkülönített nyilvántartási kötelezettségének;

h) be-, vagy elszámolási kötelezettségének határidőre nem tesz eleget;

i) részére előírt, általa nyújtott biztosítékok megszűnnek, és egyidejűleg nem gondoskodik az eredeti biztosítékkal megegyező új biztosíték nyújtásáról;

j) nem teszi lehetővé a csekély összegű támogatás felhasználásának ellenőrzését.

(3) Amennyiben az Önkormányzat felmondja a támogatási szerződést, a kedvezményezett vállalkozás köteles a csekély összegű támogatás céltól eltérően felhasznált, jogszerűtlenül felhasznált és a fel nem használt részét az erre történő felszólítást követő 15 napon belül a támogatási szerződésben meghatározott kamataival együtt az Önkormányzat fizetési számlájára visszautalni. Eredménytelen fizetési felszólítást követően az Önkormányzat beszedési megbízással és az előírt biztosíték alkalmazásával érvényesíti követelését a kedvezményezett vállalkozással szemben. Mindezek sikertelensége esetén az Önkormányzat az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 7. § 34. pontja alapján megkeresi az állami adóhatóságot, hogy a kedvezményezett vállalkozásnál így kialakult köztartozás tekintetében a visszatartás jogát gyakorolja.

(4) Ha a támogatási szerződést a kedvezményezett vállalkozásnak felróható ok – különösen az (2) bekezdésben felsorolt súlyos szerződésszegés – miatt az Önkormányzat felmondja, a kedvezményezett vállalkozás határozott időre, de legfeljebb három évre kizárásra kerülhet az Önkormányzat támogatási rendszeréből. A kizárás időbeli hatálya alatt a kedvezményezett vállalkozás az Önkormányzat támogatási forrásaiból nem részesülhet. A kizárásról a polgármester dönt, amely ellen közigazgatási úton nincs helye jogorvoslatnak. A kizárásról szóló döntést haladéktalanul meg kell küldeni a kedvezményezett vállalkozás részére.

8. Záró rendelkezések

13. § (1) Ez a rendelet 2024. július 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet alapján 2031. június 30. napjáig lehet támogatási döntést hozni.

14. § Ez a rendelet az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló 2023. december 13-i (EU) 2023/2831 bizottsági rendelet hatálya alá tartozó támogatást tartalmaz.

15. § Hatályát veszti az önkormányzat által nyújtandó csekély összegű támogatásokról szóló 38/2016. (XI. 24.) önkormányzati rendelet.