Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 14/2023. (V. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

változtatási tilalom elrendeléséről

Hatályos: 2023. 05. 25 12:00

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 14/2023. (V. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.25.
változtatási tilalom elrendeléséről
Végső előterjesztői indokolás
A Debrecen Megyei Jogú Város településszerkezeti tervéről szóló 1980/2020. (XII. 28.) PM határozat szerint a változtatási tilalommal érintett 0341/48 hrsz.-ú ingatlan általános gazdasági területfelhasználási kategóriába tartozik, a Debrecen Megyei Jogú Város helyi építési szabályzatáról szóló 47/2020. (XII. 28.) önkormányzati rendelet pedig ezzel összhangban lakóterületek szomszédságában lévő általános gazdasági területek (Gá-Eb/6) építési övezetet határoz meg rá. Ezen építési övezet területe kereskedelem, szolgáltatás rendeltetést tartalmazó épület elhelyezésére szolgáló terület, amely használata az általános gazdasági terület sajátos használatát nem korlátozza.
A változtatási tilalommal érintett ingatlanon működő vállalkozás áruszállítással és építőipari tevékenységgel foglalkozik.
Mivel Ondód zsáktelepülés, egyetlen be -és kiközlekedő útja a Kádár dűlő. Az előzőekben bemutatott tevékenység a működéshez és a növekvő tehergépjármű- forgalomhoz szükséges úthálózati elemek híján és a porterhelés által hátrányosan hat a környező lakóterületre.
A településrendezési eszközök módosítása a telephely megközelítéséhez szükséges közterületek kijelölésére, telken belüli fásítási kötelezettség rögzítésére, továbbá az építési előírások pontosítására fog irányulni.
Előzetes hatásvizsgálat
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 17. § (1) bekezdése értelmében a jogszabály előkészítője előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit.
A rendeletalkotás várható következményeiről az előzetes hatásvizsgálat tükrében az alábbi tájékoztatást adom.
A rendeletalkotás valamennyi jelentősnek ítélt hatása, különösen:
a) társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása:
A rendelet megalkotása összhangban áll az önkormányzat érdekével, a településrendezési eszközök módosításának elkészíttetéséhez szükséges fedezet az Önkormányzat éves költségvetésében rendelkezésre áll.
b) környezeti és egészségügyi következményei:
A rendeletalkotás hátrányos környezeti és egészségügyi következményekkel nem jár.
c) A rendelet megalkotásának adminisztratív terheket befolyásoló hatása nincs.
d) a jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következménye:
A változtatási tilalom elrendelése nélkül a területen nem kívánatos, lakóterületeket érintő környezetterhelés jelenhet meg.
e) a jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:
A rendelet végrehajtása tekintetében felmerülő feladatok ellátásához a feltételek adottak.
A javasolt szabályozás összhangban van az európai uniós jogból eredő kötelezettségek teljesítésével. A Jat. szerinti, Európai Unió intézményeivel és tagállamaival történő egyeztetési kötelezettség a jelen rendelettervezettel kapcsolatban az Önkormányzatot nem terheli.
A rendelet indokolását a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. § (1) és (3) bekezdése alapján a Nemzeti Jogszabálytárban közzé kell tenni.