Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2023. (V. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Debrecen Városkártyáról szóló 17/2020. (V. 19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 05. 26

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2023. (V. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.26.
a Debrecen Városkártyáról szóló 17/2020. (V. 19.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Debrecen Városkártya (a továbbiakban: Városkártya) érvényességét - az alkalmazás gyakorlati tapasztalatait kivárandó - a Debrecen Városkártyáról szóló 17/2020. (V. 19.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 5. § (1) bekezdése akként szabályozta, hogy a Városkártya a kiállítás napjától számított 3 évig érvényes.
Tekintettel arra, hogy a Rendelet 2020. június 1. napján lépett hatályba, az elsőként kiváltott kártyák érvényessége rövid időn belül lejár. A kártyák informatikailag és fizikailag is jól teljesítettek (alkalmasak a további használatra) és a program is sikeresnek, tovább fejlesztendőnek, folytatandónak bizonyult az elmúlt 3 évben, így a már kártyabirtokos lakosok érdekében is - az újbóli regisztrációval járó ügyintézést és költséget elkerülendő – módosításra került a Városkártya érvényességi idejét szabályozó rendelkezés. A kártyachip a jelen ismeretek szerint 10 évig használható, így az érvényességi idő 2030. december 31-éig meghosszabítására került, amely mind a régebbi, mind az új kártyabirtokosoknak adminisztrációs könnyebbséget jelent.
A rendelet-módosítás a városkártyaüzemeltető által elkészített Általános Szerződési Feltételeket is érintette, a Városkártya igénylő adatlappal és az adatvédelmi tájékoztatóval együtt. Ezek módosítása a rendelet-módosítás hatálybalépésével egyidejűleg megtörtént, melyre irányuló döntési javaslatot Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 2023. május 25. napján tartott ülésének 4. napirendi pontjaként tárgyalt előterjesztés határozati javaslata tartalmazott.
A kártyákon feltüntetett lejárati időt a rendelet 2. §-ában foglalt átmeneti rendelkezés értelmében nem kell figyelembe venni, azaz a 2023. május 26-át megelőzően kiállított Városkártyák tekintetében is egységesen 2030. december 31-e lett a lejárati idő.
Előzetes hatásvizsgálat
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 17. §-a alapján a jogszabály előkészítője – a jogszabály feltételezett hatásaihoz igazodó részletességű – előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmérte a szabályozás várható következményeit.
A fentiek alapján – a Rendelet módosításának várható következményeiről – az előzetes hatásvizsgálat vonatkozásában – az alábbi tájékoztatást adom:
1. A rendelet-módosítás elfogadásának valamennyi jelentősnek ítélt hatása, különösen:
a) társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása:
A rendelet-módosítás társadalmi hatása abban nyilvánul meg, hogy a már városkártyabirtokos lakosok számára nem jelentkezik újbóli regisztrációs és fizetési kötelezettség, és az újonnan Városkártyát kiváltó lakosoknak sem kell hosszú időszakon keresztül (2030. december 31-éig) a kártya érvényességi idejét figyelniük. A városkártyaüzemeltetőnél, valamint a városkártya-kibocsátónál nem jelentkezik a módosítás következményeként plusz adminisztrációs teher, a rendszer további működtetésére a pénzügyi feltételek adottak.
b) a környezeti és egészségügyi következményei:
A rendelet-módosítás elfogadásának eredményeként a környezet igénybevétele nem változik. A rendelet-módosítás elfogadásának egészségügyi következményei nincsenek.
c) az adminisztratív terheket befolyásoló hatása:
A Városkártya érvényességi idejének meghosszabbításával az adminisztratív terhek - mind a lakosság, mind a városkártyaüzemeltető/kibocsátó oldaláról szemlélve - csökkennek.
2. A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következménye:
A Rendelet elfogadásának célja az volt, hogy a debreceni lakóhellyel rendelkező lakosok az Önkormányzat és a velük elfogadópartnerként társult debreceni székhellyel vagy telephellyel rendelkező szervezetek által kínált előnyöket, kedvezményeket igénybe vehessék. A Városkártya erősíti a lokálpatriotizmust és a városhoz való kötődést is, érvényességi idejének meghosszabbítása tovább támogatja ezen cél megvalósulását. A Rendelet megalkotására az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében foglalt eredeti jogalkotói hatáskörben, a 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva került sor, így a módosítás elmaradásának sem lenne jogkövetkezménye.
3. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:
A rendelet-módosítás végrehajtása tekintetében felmerülő feladatok ellátásához a feltételek adottak. A városkártyaüzemeltető és kibocsátó bevonásán túl, az Önkormányzat média csatornáin keresztül szükséges a lakosság és az elfogadópartnerek széles körű tájékoztatása a rendelet-módosításáról.
A javasolt szabályozás összhangban van az európai uniós jogból eredő kötelezettségek teljesítésével. A Jat. szerinti, Európai Unió intézményeivel és tagállamaival történő egyeztetési kötelezettség a jelen rendelettervezettel kapcsolatban az Önkormányzatot nem terheli.
A rendelet indokolását a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. § (1) és (3) bekezdése alapján a Nemzeti Jogszabálytárban közzé kell tenni.