Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 22/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

lakossági hulladék hulladékkezelő létesítményben történő elhelyezése díjának átvállalásáról

Hatályos: 2023. 09. 01

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 22/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.01.
lakossági hulladék hulladékkezelő létesítményben történő elhelyezése díjának átvállalásáról
Végső előterjesztői indokolás
a) A lakossági hulladék hulladékkezelő létesítményben történő elhelyezése díjának átvállalásáról szóló önkormányzati rendelet ( a továbbiakban: Rendelet) 1. §-a személyi és tárgyi hatályról és a jogszabályban használt fogalmak értelmezéséről rendelkezik.
A Rendelet 2. §-a szerint a Debrecen közigazgatási területén lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező, hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet igénybe vevő természetes személyek naptári évenként 200 kg, veszélyes hulladékot nem tartalmazó vegyes - és lomhulladékot úgy helyezhetnek el a Debrecen, Vértesi úton található hulladéklerakóban, hogy annak díját az Önkormányzat átvállalja. A jogosultságot a lakcímet igazoló hatósági igazolvány bemutatásával kell igazolni.
A Rendelet 3. §-a eljárási szabályokat tartalmaz, meghatározva a koncesszori alvállalkozó nyilvántartási kötelezettségét, az általa kezelhető adatok körét és az adatkezelés időtartamát.
A Rendelet 4. §- a arról rendelkezik, hogy az Önkormányzat és a koncesszori alvállalkozó külön szerződésben rendezik az átvállalt díj megfizetését.
Előzetes hatásvizsgálat
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) bekezdése értelmében a jogszabály előkészítője előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit.
A rendeletalkotás várható következményeiről az előzetes hatásvizsgálat tükrében az alábbi tájékoztatást adom.
a) a rendelettervezet valamennyi jelentősnek ítélt hatása, különösen:
aa) társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásai: Az Önkormányzat számára kiadást jelent a lerakói díj átvállalása, viszont ezen lehetőség biztosításával az illegális hulladéklerakások és az annak felszámolásával járó köztisztasági kiadások csökkenése várható.
ab) környezeti és egészségi következményei: Környezeti és egészségügyi tényezőket befolyásoló hatása a Rendeletnek, hogy csökkentheti az illegálisan a közterületeken, elhagyatott magánterületeken elhelyezett hulladék mennyiségét.
ac) adminisztratív terheket befolyásoló hatásai: A Rendeletnek adminisztratív terheket befolyásoló hatása nincs.
b) a jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: A Rendelet megalkotását a kedvezmény további biztosítása indokolja.
c) a jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: A személyi, tárgyi és pénzügyi feltételek rendelkezésre állnak
A javasolt szabályozás összhangban van az európai uniós jogból eredő kötelezettségek teljesítésével. A Jat. szerinti, Európai Unió intézményeivel és tagállamaival történő egyeztetési kötelezettség a jelen rendelettervezettel kapcsolatban az Önkormányzatot nem terheli.
A Rendelet indokolását a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. § (1) és (3) bekezdése alapján a Nemzeti Jogszabálytárban közzé kell tenni.