Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 24/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Debrecen Megyei Jogú Város helyi építési szabályzatáról szóló 47/2020. (XII. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 01

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 24/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.01.
a Debrecen Megyei Jogú Város helyi építési szabályzatáról szóló 47/2020. (XII. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A módosítás célja
A tervezett módosítás célja egyrészt a már meglévő, folyamatosan csökkenő szabadon beépíthető gazdasági területekkel rendelkező Határ úti Ipari Park (a továbbiakban: HIPA) nyugati irányú területbővítése, másrészt a korábban bányaterületként szabályozott területek ismételten ezen felhasználásnak megfelelő – beépítésre nem szánt különleges bánya területként történő – rögzítése, valamit a módosítás által kieső biológiai aktivitásérték pótlásának biztosítása.
Jelen esetben olyan mértékű módosításról van szó, mely mind a Debrecen Megyei Jogú Város településszerkezeti tervéről szóló 1980/2020. (XII. 28.) PM határozat (a továbbiakban: TSZT), mind a Debrecen Megyei Jogú Város helyi építési szabályzatáról szóló 47/2020. (XII. 28.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: HÉSZ) módosítását igényli.
1. A TSZT módosítása
A TSZT úgy módosul, hogy
a) a módosítással érintett terület Kishegyesi út felőli részén az általános mezőgazdasági területként (Má) rögzített ingatlanok általános gazdasági területi (Gá) területfelhasználásra módosulnak, illetve a Közúti közlekedési terület (KÖu) területigénye növekszik,
b) a tervezési területen belüli módosítással érintett további általános mezőgazdasági területként (Má) rögzített ingatanok különleges beépítésre nem szánt terület - nyersanyag-kitermelés (bánya), nyersanyag-feldolgozás céljára szolgáló területi (Kb-B) területfelhasználásra módosulnak,
c) a biológiai aktivitásérték pótlása okán a 0412/65 hrsz-ú, általános mezőgazdasági területként (Má) rögzített ingatlan felhasználása erdőterület (E) területfelhasználásra módosul.
2. A HÉSZ módosítása
a) A módosítással érintett terület Kishegyesi út felőli részén az általános mezőgazdasági terület (Má/1) övezeteként szabályozott területre általános gazdasági terület (Gá-Ip/23) építési övezet kerül rögzítésre, illetve a Közúti főhálózat (KÖu) szabályozási szélessége növekszik a hatályos HÉSZ-ben foglalt 20,2 méterről 22 méterre, illetve 16 méterről 20 méterre.
A Gá-Ip/23 építési övezet szabályozási határértékei az alábbiak:

A

B

C

D

E

F

G

H

Épületmagasság

Terepszint


Építési övezet jele

A
kialakítható telek legkisebb
területe (m2)


Beépítésmód

Beépítettség
megengedett
legnagyobb
mértéke (%)

Zöldfelület legkisebb mértéke (%)

felett
megengedett
bruttó
szintterületet
meghatározó
szorzó


megengedett legkisebb mértéke (m)


megengedett legnagyobb
mértéke (m)


Gá-Ip/23


2500


szabadonálló


60


-


12,5


20


2,00

b) A tervezési területen belüli módosítással érintett további általános mezőgazdasági terület (Má) övezeteként szabályozott ingatanok Különleges, beépítésre nem szánt nyersanyag kitermelésre szolgáló területek (Kb-B) övezetre módosulnak, mely övezet újonnan kerül bevezetésre.
A Kb-B övezet szabályozási határértékei az alábbiak:

A

B

C

D

E


Építési övezet
jele

A
kialakítható
telek legkisebb területe (m2)

Beépítettség megengedett legnagyobb mértéke (%)

Épületmagasság megengedett legnagyobb mértéke
(m)


Zöldfelület legkisebb mértéke (%)


Kb-B


10000


5


6,5


-

c) A biológiai aktivitásérték pótlásával összefüggésben a 0412/65 hrsz-ú általános mezőgazdasági területként (Má/1) szabályozott ingatlan felhasználása védelmi erdőterület (Ev) övezetre módosul.
Előzetes hatásvizsgálat
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 17. §-a alapján a jogszabály előkészítője – a jogszabály feltételezett hatásaihoz igazodó részletességű – előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmérte a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről a Közgyűlést tájékoztatni kell.
A fentiek alapján – a HÉSZ módosításának várható következményeiről – az előzetes hatásvizsgálat vonatkozásában – az alábbi tájékoztatást adom:
A módosítás valamennyi jelentősnek ítélt hatása, különösen:
a) társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása:
A Közgyűlés által 2023. augusztus 31. napján 4. napirendi pontként tárgyalt előterjesztésben meghatározott területre vonatkozóan a fejlesztési elképzelésekre figyelemmel került elkészítésre a módosítási javaslat. A módosítás az újonnan kijelölésre kerülő gazdasági területen a városba betelepülő ipari, gazdasági szektor bővítését és ezzel együtt új munkahelyek megteremtését teszi lehetővé, amely hozzájárul a város és az ország gazdasági növekedéséhez. Mindezek mellett rögzítésre kerülnek a korábbi bányaterületek, mely a bányászati tevékenységhez kapcsolódó letermelést, valamint az azt követő szakszerű és jogszerű lezárás lehetőségét teremtik meg, emellett a módosítás lehetőséget biztosít a terület későbbi rekultivációjára vagy újrahasznosítására. A szabályozásból eredően esetlegesen felmerülő pénzügyi kiadások a HIPA fejlesztőjét és üzemeltetőjét terhelik.
b) a módosítás környezeti és egészségügyi következményei:
A rendeltetésszerű használatból származóan a környezeti terhelés a megengedettnél nagyobb mértékben nem nő. A módosítás településrendezési szempontból természetvédelmi, örökségvédelmi érdeket nem sért, az ingatlanok tényleges hasznosítása és beépítése során – az építésügyi hatósági eljárás részeként – a hatóság, szakhatóságok előírásai lesznek az irányadók.
c) a módosításnak adminisztratív terheket befolyásoló hatása:
A HÉSZ módosításának adminisztratív terheit az Önkormányzat viseli.
d) a jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következménye:
A HÉSZ módosításának elmaradása esetén a tervezett beruházás, illetve fejlesztési elképzelések hosszabb időtávlatban vagy egyáltalán nem valósíthatóak meg.
e) a jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:
A módosítást követően a HÉSZ végrehajtása tekintetében felmerülő feladatok ellátásához a feltételek adottak
A javasolt szabályozás összhangban van az európai uniós jogból eredő kötelezettségek teljesítésével. A Jat. szerinti, Európai Unió intézményeivel és tagállamaival történő egyeztetési kötelezettség a jelen rendelettervezettel kapcsolatban az Önkormányzatot nem terheli.
A Rendelet indokolását a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. § (1) és (3) bekezdése alapján a Nemzeti Jogszabálytárban közzé kell tenni.