Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 28/2023. (X. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

Debrecen Megyei Jogú Város helyi építési szabályzatáról szóló 47/2020. (XII. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 10. 20

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 28/2023. (X. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.10.20.
Debrecen Megyei Jogú Város helyi építési szabályzatáról szóló 47/2020. (XII. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról
A rendelettervezet 1. §-ában egyrészről a magánút kialakításához kapcsolódó előírás kerül kiegészítésre K-Okt, K-Sp, K-Hon, K-Vü és K-Hull építési övezetekkel, mely esetekben megalapozott a magánutak elzártan történő kialakításának lehetősége, továbbá pontosításra kerül az, hogy a magánútnak közlekedési területbe sorolt közúthoz kell csatlakoznia.
A rendelettervezet 2. §-a tekintetében a „telekcsoport újraosztással” érintett telkekhez kapcsolódó előírás kerül rögzítésre az ütemezett telekalakítás érdekében.
A rendelettervezet 3. §-a tekintetében egyrészről az oldalhatáron álló épületelhelyezés esetére vonatkozó előírás kerül pontosításra a „jellemzően” szó rögzítésével a szabály rugalmasságának biztosítása érdekében, másrészt az előírás kiegészítése történik a saroktelkekre vonatkozóan.
A rendelettervezet 4. §-a tekintetében a Szabályozási terv Raktár utca menti módosítása következtében (új Ln-SZ/9 építési övezeti kód bevezetése) a HÉSZ normaszövegét az új építési övezeti jellel és a rá vonatkozó előírással szükséges kiegészíteni a sport rendeltetés elhelyezhetőségének biztosítása érdekében.
A rendelettervezet 5. §-ával az Egyetem sugárút menti Lk-K/3 építési övezet területén a hátsókert legkisebb mélysége kerül rögzítésre a beépíthetőség megvalósíthatósága érdekében.
A rendelettervezet 6. §-a tekintetében a falusias lakóterületen (Lf) a lakótól eltérő második rendeltetés elhelyezéséhez szükséges telekhányad rögzítésére kerül sor.
A rendelettervezet 7. §-ával a kiskörút mentén lakó rendeltetést korlátozó előírás kerül javításra az utcanevek tekintetében, így a Csók utca helyett a Nagy Imre utca kerül rögzítésre, továbbá az első emeleten is lehetővé tesszük a lakó rendeltetés elhelyezését.
A rendelettervezet 8. §-ával az Hatvan utca menti Vt-Vk/56 építési övezet területén a hátsókert legkisebb mélysége kerül rögzítésre a beépíthetőség megvalósíthatósága érdekében.
A rendelettervezet 9. §-ával törlésre kerül a Vi-Sz/36 építési övezeti kód az előírásból a lakóterületen elhelyezhető rendeltetéseket korlátozó 7. melléklet és a rendelet szövegének összhangja megteremtése érdekében.
A rendelettervezet 10. §-ával a kertes mezőgazdasági övezeten belül az építési tevékenységekre vonatkozó korábbi előírások kerülnek visszaállításra.
A rendelettervezet 11. §-ával a Köztemető Kb-T övezetében az építmény elhelyezésének szabályozása (síremlék maximális magassága) kerül rögzítésre figyelemmel arra, hogy a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet 13. § (2) bekezdése szerint a sírjel magasságát a helyi építési szabályzat korlátozhatja. Ezen módosítás miatt a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 36/2000. (X. 18.) Kr. rendeletet is módosítani szükséges.
A rendelettervezet 12. §-a átmeneti rendelkezéseket tartalmazó alcímmel egészíti ki a rendeletet, melyben egyrészről egy korábbi módosítás jogszabályszerkesztési hibája kerül korrigálásra, másrészt előírja egyes, jelen módosítással bevezetett előírások folyamatban levő ügyekben történő alkalmazásának kötelezettségét is.
A rendelettervezet 13. §-a a HÉSZ mellékleteit módosítja az alábbiak szerint:
a) A HÉSZ 1. melléklet Szabályozási terv – 1.1. melléklet Jellemzően beépítésre szánt területek, és egyes területek esetében az – 1.2. melléklet Jellemzően beépítésre nem szánt területek tekintetében az építési övezet, övezet határa, az építési övezet, övezeti jele, szabályozási határértékei és a telekcsoport újraosztással érintett terület határai módosulnak az egyértelmű építési jogok biztosítása, a meglévő telekszerkezet átalakulását elősegítő, intenzívebb beépíthetőség lehetővé tétele érdekében.
A Debrecen, Raktár utca menti területen nagyvárosias lakóterületen új építési övezeti kód kerül bevezetésre a sport rendeltetést tartalmazó épület elhelyezhetőségének biztosítása érdekében az épületmagasság csökkentésével 12,5 m-ről 9,5 m-re.
A Debrecen, Mathiász János – Szelényi Ferenc utca – Barázda utca által határolt területen belül a lakóterület telkeinek rendezése céljából – a Főépítészi Irodához benyújtott telekalakítási és beépítési koncepció alapján – a telekcsoport újraosztással érintett terület határának törlésére és az előkert 5 m-ben történő rögzítésére kerül sor.
A Debrecen, Határ út – Richter Gedeon utca – Görbehalom utca – Kishegyesi út által határolt területen belül a 17118/29 és a 17118/32 hrsz.-ú ingatlanokon a jelenlegi Gá-Ip/9 építési övezeti jel helyett a Gá-Ip/8 építési övezeti jel kerül rögzítésre az épületmagasság növelésével 9,5 m-ről 12,5 m-re.
A Debrecen, Böszörményi út – Bekéssy Béla utca – Mikszáth Kálmán utca – Thomass Mann utca- Bolyai utca által határolt területen belül a Borbíró tér 9. szám alatti (21457/101 hrsz.) ingatlanon meglévő templom és a 21457/100 hrsz-ú ingatlan egy részén megépült játszótér telekegyesítése érdekében az építési övezet határának módosítása szükséges.
A Debrecen, Szoboszlói út – Zelemér utca – Legátus utca – Kerti utca – Sárkány utca – Legányi utca által határolt területen belül a 15712-15716 hrsz-ú ingatlanokra a jelenlegi Lk-K/21 építési övezet helyett új külső városi kisvárosias lakóterületi építési övezet kerül rögzítésre Lk-K/42 építési övezeti jellel.
b) A HÉSZ 2. mellékletének módosítása a Szabályozási határértékek tekintetében:
A Debrecen, Raktár utca menti nagyvárosias lakóterületen a szabályozási határérték csökkentése történik új építési övezeti kód (Ln-SZ/9) bevezetésével.
A Debrecen, Legányi utca menti külső kisvárosias lakóterületen a szabályozási határérték csökkentése történik új építési övezeti kód (Lk-K/42) bevezetésével.
A rendelettervezet 14. §-a szövegcserés módosításokat tartalmaz, melyek körében:
az oldalhatáron álló épületelhelyezés esetére vonatkozó előírás kerül pontosításra a „jellemzően” szó rögzítésével a szabály rugalmasságának biztosítása érdekében,
a módosítással érinett területre vonatkozóan a HÉSZ 41. § (3) bekezdésben foglalt előírást az új bevezetésre kerülő Lk-K/42 építési övezeti jellel szükséges kiegészíteni,
az Lke építési övezetekben a zártsorú előírás esetében az épület elhelyezésére vonatkozó előírás kerül kiegészítésre a közbenső telkekre vonatkozóan, valamint a telekhatárra történő elhelyezés mellett az előkert vonalára történő elhelyezés megengedése érdekében,
rögzítésre kerül az Lke-I/11 építési övezeti kód az előírásban a lakóterületen elhelyezhető rendeltetéseket korlátozó 7. melléklet és a rendelet szövege összhangjának megteremtése érdekében,
a kiskörút mentén lakó rendeltetést korlátozó előírás kerül javításra a földszinti padlómagasság kifejezés rögzítésével,
a Vt-Vk/37 építési övezetre vonatkozóan a kialakítható telek legkisebb területe (m2) szabályozási határértéket módosítja 4000-ről 1000-re.
A rendelettervezet 15. §-a tekintetében a telekalakításra vonatkozó előírások és magasabb szintű jogszabályban rögzített előírásokkal történő összhang megteremtése érdekében kerül hatályon kívül helyezésre a 17. § (6)-(7) bekezdése, valamint sor kerül egy korábbi módosítás technikai deregulációjára is.