Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 33/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

egyes díjakat megállapító és az Önkormányzat vagyonáról rendelkező önkormányzati rendeletek módosításáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 33/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
egyes díjakat megállapító és az Önkormányzat vagyonáról rendelkező önkormányzati rendeletek módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–6. §-hoz
1. A köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 36/2000. (X. 18.) Kr. rendelet
(a továbbiakban: R1.) tekintetében
A temetők üzemeltetési és fenntartási költségeinek nagymértékű emelkedése indokolja az R1. 2., 4. és 5. mellékleteiben lévő díjak 16%-os emelését. A 3. mellékletben szereplő, vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulási díj 100%-kal emelkedik tekintettel arra, hogy ez a díjtétel magába foglalja a temetőbe történő behajtás, az ügyfélszolgáltati irodán történő adategyeztetés, a sírköves csoportvezető által sírhelynél történő helyszíni ellenőrzés és az üzletág vezető által a beadott dokumentumok ellenőrzésének díját. A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (4) bekezdése 2023. július 7-ével hatályosan akként módosult, hogy megszűnt a temetőfenntartási hozzájárulási díj legmagasabb összegére vonatkozó, az adott évben az egyes sírhelyekre megállapított megváltási díjtételek egyszerű számtani átlagára vonatkozó maximum 5%-os előírás, azonban az új szabályozás értelmében a temetőfenntartási hozzájárulási díjon felül sem a tulajdonos, sem az üzemeltető – a temetkezési szolgáltatók kivételével – a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők számára egyéb díjat nem állapíthat meg, illetve nem szedhet.
Az urnás temetések megnövekedett számára tekintettel frekventált helyen, a Kolumbárium környezetében magas minőségű urnafal került kialakításra 301 db 2 férőhelyes urnafülkével. Ezen urnafülkék 2023. évtől kezdődően 10 évre válthatóak meg. Az R1. 2022. november 17-i módosítása még nem tartalmazta ezen urnafülkék megváltásának díját az első 10 évet követően, azonban fokozott igény mutatkozik az urnafülkék 10 évnél hosszabb időre történő előre megváltatására. Erre tekintettel kerül sor az R1. 4. melléklet B. pontjában található 1. pont, 1.1. alpont 10.2. sorának módosítására az urnafülkék 10 éven túli megváltása díjának megállapításával.
2. Az Önkormányzat vagyonáról szóló 24/2013. (V. 30.) önkormányzati rendelet
(a továbbiakban: R2.) tekintetében
A Debrecen, Sas utcán létesülő mélygarázs építésére irányuló beruházás támogatásának elszámolhatósága érdekében indokolt az R2. módosítása oly módon, hogy a projekt keretében érintett vagyonelem, azaz az ingatlan-nyilvántartásban 8513 hrsz. alatt nyilvántartott, 3905 m2 területű, a valóságban Debrecen, Sas utca 1. szám alatti ingatlan nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű forgalomképtelen önkormányzati vagyoni körbe kerüljön besorolásra.
Erre tekintettel az R2. 3. §-a kiegészül a fent megjelölt - jelenleg korlátozottan forgalomképes vagyoni körbe tartozó - vagyonelemmel.
3. Debrecen közigazgatási területén a díjfizetési kötelezettség alá tartozó várakozási területek járművel történő használatának szabályairól szóló 48/2014. (XI. 27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R3.) tekintetében
Az R3. 8. §-ának (8) bekezdéssel való kiegészítését a Széchenyi bérlet bevezetése indokolja. Az R3. 1. mellékletének módosítása erre is tekintettel kiemelt díjfizetési övezetbe vonja a Széchenyi u. 14-16. szám alatti területet, valamint felveszi a mélygarázsokban kialakított díjfizetési kötelezettség alá tartozó várakozási övezetbe a Sas utcai mélygarázst. Az R3. 2. mellékletében a 2. pont 2.2.-2.4., 2.6. alpontok egyes sorainak, valamint a 2.5. alpont újraszabályozását a természetes személyek, a gazdálkodó szervezetek és más jogi személyek által megvásárolható féléves- és éves bérletek, a havi mélygarázsbérlet, valamint a havi Hunyadi bérlet díjának átlag 10%-os emelése és a Széchenyi bérlet bevezetése teszi szükségessé.
4. A közterületek tisztántartásáról és a zöldterületek védelméről szóló 1/2021. (I. 18.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R4.) tekintetében
Az áremelkedés hatásaként a fenntartási és helyreállítási költségek nagymértékű emelkedésére tekintettel - a közterületek tisztántartásáról és a zöldterületek védelméről történő hatékony gondoskodás biztosítása céljából - az R4. 1. mellékletében rögzített zöldterület védelmi díjak mértékének 17%-kal történő emelésére kerül sor.
Előzetes hatásvizsgálat
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 17. § (1) bekezdése szerint a jogszabály előkészítője – a jogszabály feltételezett hatásaihoz igazodó részletességű – előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről önkormányzati rendelet esetén a Közgyűlést tájékoztatni kell.
A Jat. 17. § (2) bekezdése alapján a hatásvizsgálat során vizsgálni kell:
a) a tervezett jogszabály valamennyi jelentősnek ítélt hatását, különösen
aa) társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásait,
ab) környezeti és egészségi következményeit,
ac) adminisztratív terheket befolyásoló hatásait, valamint
b) a jogszabály megalkotásának szükségességét, a jogalkotás elmaradásának várható következményeit, és
c) a jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételeket.
A fentiek alapján a Rendelet módosításának várható következményeiről – az előzetes hatásvizsgálat tükrében – az alábbi tájékoztatást adom:
a) A tervezett módosítás valamennyi jelentősnek ítélt hatása, különösen:
aa) Társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásai:
Az R1. módosításával hosszabb távon stabilan biztosítható a debreceni köztemetők fenntartása és üzemeltetése.
Az R2. módosításával biztosítható a projekt támogatásával történő elszámolás követelményeinek való megfelelés.
Az R3. módosításának társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásaként a Közgyűlés által meghatározott díjat kell fizetni az egyes parkolóbérletekért, elősegítve ezáltal is a szolgáltatási színvonal fenntartását. A kialakított, és díjfizetési övezetbe bevonandó új várakozóhelyek pozitívan befolyásolják a belvárosban történő parkolási lehetőségeket.
Az R4. módosításának társadalmi hatása, hogy 2024. január 1-től a Közgyűlés által meghatározott díjat kell fizetni a zöldterületek igénybevételért. Gazdasági, költségvetési hatás, hogy az emelés után több bevétel származhat a zöldterületek használatából adódóan, hozzájárulva ezzel a közterületek tisztántartásához és a zöldterületek hatékony védelméről való gondoskodáshoz.
ab) Környezeti és egészségi következményei: a rendeletmódosításnak környezetvédelmi és egészségi következményei nincsenek.
ac) Adminisztratív terheket befolyásoló hatásai: a rendeletmódosítás az adminisztratív terheket nem befolyásolja, a már meglevő rendszer képes ellátni a szükséges feladatokat.
b) A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei (az aa) alpontban foglaltakon túl):
Az R1. módosításának elmaradása megnehezítené a temetők fenntartásával és üzemeltetésével járó feladatok zavartalan ellátását.
Az R2. módosításának elmaradása veszélyeztetné a pályázati támogatás elszámolási feltételeinek való teljeskörű megfelelést.
Az R3. vonatkozásában a módosítás elmaradása negatívan hatna a szolgáltatási színvonalra, míg az új várakozóhelyek kialakítása, a Sas utcai mélygarázs megépülése megkönnyíti a belvárosban történő parkolást.
Az R4. módosításának elmaradása megnehezítené a helyi zöldterületek hatékony fenntartását, fejlesztését.
c) A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: A rendeletek módosítása számottevő többletmunkát nem eredményez, az alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek az adott közszolgáltatást végzőnél adottak.
A javasolt szabályozás az R1., R2., R3 és az R4. tekintetében is összhangban van az európai uniós jogból eredő kötelezettségek teljesítésével. A Jat. szerinti, Európai Unió intézményeivel és tagállamaival történő egyeztetési kötelezettség a jelen rendelettervezettel kapcsolatban az Önkormányzatot nem terheli.
A rendelet indokolását a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. § (1) és (3) bekezdése alapján a Nemzeti Jogszabálytárban közzé kell tenni.