Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 34/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

Debrecen Megyei Jogú Város helyi építési szabályzatáról szóló 47/2020. (XII. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 12. 01

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 34/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.12.01.
Debrecen Megyei Jogú Város helyi építési szabályzatáról szóló 47/2020. (XII. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–4. §-hoz
1. A Debrecen Megyei Jogú Város Településszerkezeti Tervének elfogadásáról szóló 1980/2020. (XII. 28.) PM határozattal megállapított településszerkezeti terv (a továbbiakban: TSZT) módosításának indokolása
1. A TSZT módosítása
Az 1. pontban foglalt célok megvalósítása érdekében módosulnak a fejlesztésekhez köthető területfelhasználási besorolások, valamint a TSZT szöveges munkarészének ábrái és táblázatai a Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 2023. november 30. napján tartott ülésének 6. napirendi pontjaként tárgyalt előterjesztés határozati javaslatában foglaltak szerint.
A településszerkezetet érintő változások alapján a Vértesi út környezetében elhelyezkedő 0453 hrsz.-ú és 0459/1 hrsz.-ú ingatlanok tekintetében a jelenlegi erdőterület felhasználás, míg a Hosszúpályi út mentén lévő 0526/24 hrsz.-ú ingatlanra vonatkozó általános mezőgazdasági területfelhasználás helyett a konkrét beruházással (napelemparkok létesítésével) érintett ingatlanok esetében megújuló energiaforrások hasznosításának céljára szolgáló terület (Kb-En) területfelhasználás kerül rögzítésre. Továbbá, a Hosszúpályi út menti 0526/24 hrsz.-ú ingatlant is érintően, a Kondoros-csatorna mederkorrekciójával nő a vízgazdálkodási terület, mely esetében a mederkorrekció mellett egy csapadékvíz tározó is létesül a 0526/24 hrsz.-ú ingatlanon, ami a mezőgazdasági területek és az erdőterületek kismértékű csökkenését eredményezi.
A Vértesi út menti terület esetében a TSZT 1.1. Területfelhasználás tervlapja módosul úgy, hogy erdőterület helyett megújuló energiaforrások hasznosításának céljára szolgáló terület, valamint hulladékkezelő- és lerakó terület (Kb-Hull) területfelhasználás kerül rögzítésre.
A szerkezeti terv egyéb elemei nem változnak. Szerkezetet meghatározó közlekedéshálózati elemek nem módosulnak ezen területrész esetén. A biológiai aktivitásérték nem változik. Új beépítésre szánt terület kijelölése nem történik.
A Hosszúpályi út környezetében lévő terület vonatkozásában szintén a TSZT 1.1. Területfelhasználás tervlapja módosul úgy, hogy az általános mezőgazdasági terület csökken, melynek eredményeként nő a megújuló energiaforrások hasznosításának céljára szolgáló terület, a Kondoros-csatorna mederkorrekciójával nő a vízgazdálkodási terület, ami a mezőgazdasági területek és az erdőterületek kismértékű csökkenését eredményezi.
A TSZT 1.2. Közlekedési infrastruktúra tervlapjának módosítása is indokolt úgy, hogy a Mikepércsi út és a Hosszúpályi út közötti Kondoros-csatorna menti szakaszon tervezett kerékpárút törlésre kerül. A tervlapon alaptérképi elemek között megjelenik a csatornák területe is, így ezen módosítással érintett elem és a csapadékvíz elvezető műtárgy (földmedrű záportározó és műtárgyai, valamint a parti sávok) is feltüntetésre kerülnek.
A TSZT 5. Területrendezési tervvel való összhang igazolása fejezetének táblázatai is módosulnak a napelemparkok területének rögzítésével a mezőgazdasági térségen. Az erdők övezetén belüli területfelhasználási kategóriák pontosítása is indokolt a területrendezési tervi megfelelőség kimutatása érdekében.
1. Debrecen Megyei Jogú Város helyi építési szabályzatáról szóló 47/2020. (XII. 28.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: HÉSZ) módosításának indokolása
A rendelet 1. § - a a HÉSZ 128. §-át módosítja úgy, hogy a Kondoros-csatorna menti záportározó területére is értelmezhető legyen az előírás, valamint a tervlapokon az egyes csatornák mentén rögzítésre kerülő parti sáv határok figyelembevételével az előírás pontosítása indokolt a tekintetben, hogy ezen parti sáv nem része a V-F övezetnek.
A rendelet 2. §-ában foglalt, a szabályozási terv tervlapjait érintő módosítások az 1. §-ban foglalt módosítás rajzi leképezését jelentik.
A rendelet 3. § - ában foglalt hatályon kívül helyező rendelkezés indoka az, hogy a mellékúthálózat területén belüli kiszolgáló utakat a HÉSZ nem csak a lakóterületekbe tartozó építési övezetek mentén rögzíti, hanem egyéb építési övezetek esetén is, így ezen megszorító értelmezésre lehetőséget adó rendelkezés fenntartására nincs szükség.
Előzetes hatásvizsgálat
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 17. §-a alapján a jogszabály előkészítője – a jogszabály feltételezett hatásaihoz igazodó részletességű – előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmérte a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről a Közgyűlést tájékoztatni kell.
A fentiek alapján – a Településrendezési eszközök módosításának várható következményeiről – az előzetes hatásvizsgálat vonatkozásában – az alábbi tájékoztatást adom:
A módosítás valamennyi jelentősnek ítélt hatása, különösen:
a) társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása:
Társadalmi és gazdasági hatás: a foglalkoztatottság és a város területén levő megújuló energia-források bővülésével kedvezően hat a debreceni gazdaságra.
Költségvetési hatás: a rendeletmódosításnak költségvetési hatása nincs.
b) a módosítás környezeti és egészségügyi következményei:
A rendeltetésszerű használatból származóan a környezeti terhelések megengedettnél nagyobb mértékű megjelenésével nem kell számolni.
Táji, természeti környezet: a módosítás településrendezési szempontból természetvédelmi érdeket nem sért.
Épített környezet: műemléket, helyi védett épületet nem érint. Műemléki környezetet, helyi védett területet nem érint. Régészeti területi érintettség csak a Hosszúpályi úti terület esetében van jelen, de új beépítésre szánt terület nem kerül kijelölésre, visszafordíthatatlan hatás nem jelentkezik.
c) a módosításnak adminisztratív terheket befolyásoló hatása:
A településrendezési eszközök módosításának adminisztratív terheit az Önkormányzat viseli.
d) a jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következménye:
A TSZT és a HÉSZ módosítás elfogadásának elmaradása esetén a tervezett fejlesztés, beruházás elmaradhat, melyek ellentmondanak a fejlesztési koncepcióban meghatározott célkitűzéseknek. Az Önkormányzat a telepítésre vonatkozó helyi szabályok kialakításával elősegíti a valós fejlesztési igényeken alapuló településfejlesztési célok megvalósíthatóságát.
e) a jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:
A rendelet alkalmazása az Önkormányzat számára nem jár sem személyi, sem szervezeti, sem tárgyi feltételek változtatásával.
A módosítást követően a HÉSZ végrehajtása tekintetében felmerülő feladatok ellátásához a feltételek adottak.
A javasolt szabályozás összhangban van az európai uniós jogból eredő kötelezettségek teljesítésével. A Jat. szerinti, Európai Unió intézményeivel és tagállamaival történő egyeztetési kötelezettség a jelen rendelettervezettel kapcsolatban az Önkormányzatot nem terheli.
A HÉSZ módosításának indokolását a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. § (1) és (3) bekezdése alapján a Nemzeti Jogszabálytárban közzé kell tenni.