Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 35/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Debrecen Megyei Jogú Város helyi építési szabályzatáról szóló 47/2020. (XII. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 12. 05

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 35/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.12.05.
a Debrecen Megyei Jogú Város helyi építési szabályzatáról szóló 47/2020. (XII. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–4. §-hoz
A rendelet 1. §-ában - a 24/2023. (II. 23.) határozatban foglalt együttes döntés alapján - módosul az építési övezetre vonatkozó előírás a parkolók tekintetében, miszerint azt nem kötelező épületen belül elhelyezni. A módosítással a Debrecen Megyei Jogú Város helyi építési szabályzatáról szóló 47/2020. (XII. 28.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: HÉSZ) 70. §-a kiegészül egy új (6) bekezdéssel, mely szerint a Debrecen, Hatvan utca - Kossuth tér - Bajcsy-Zsilinszky utca - Pásti utca által határolt területen található Vt-Vk/48 építési övezetben építmények rendeltetésszerű használatához előírt parkoló igény saját telken épületben vagy felszínen is biztosítható.
A rendelet 2. §-a átmeneti rendelkezést fogalmaz meg, mely szerint a jelen HÉSZ módosítás rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.
A rendelet 3. §-a a Szabályozási Terv 1.1. mellékletét módosítja a jellemzően beépítésre szánt területek tekintetében az alábbiak szerint:
1. A C3-C4 tervlapon található, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség beruházásával közvetlenül érintett debreceni 8544/2 hrsz.-ú ingatlan jelentős részét a hatályos szabályozási terv közterületként rögzíti. Ezen közterületi szabályozás törlésére kerül sor, és a megmaradó közterületen belüli zöldterület, közkert övezet határának pontosítása történik, mely zöldterület telektömbön belüli nagysága nem csökken az adottságoknak megfelelő további építési övezeti és övezeti pontosításoknak köszönhetően, az „új” közkerti kijelölés révén, mely a kialakult állapot figyelembevételével történik.
A debreceni 8544/2 hrsz.-ú telekre a telektömbben a tőle nyugatra található telkeken rögzített Vt-Vk/48 építési övezet kerül kiterjesztésre. A rajzi munkarészeken az építési övezetek és övezetek határának pontosítására kerül sor, valamint a debreceni 8530 és 8531 hrsz.-ú ingatlanokat érintően a telektömbön belüli (Kt-Zkk/3) övezet telektömbön belül áthelyezésre kerül. Ezen változásból eredően a szabályozási vonal törlése, közterület határának rendezése szükséges.
1. A Debrecen, 471. számú főút fejlesztésével összefüggő, 2023. október 19-ei közgyűlési ülésre előterjesztett HÉSZ módosítás D3-A1 és D3-A2 jelű tervlapjáról – a rajzi feldolgozásból eredően – még hiányzó kötelező szabályozási elemek rögzítése szükséges. A hiányzó szabályozási elemekkel a debreceni 3380/2, 3283/240, 332016/9, 33330/7 hrsz.-ú ingatlanok érintettek.
A jelen módosítással a debreceni 3380/2 hrsz.-ú laza kertvárosias lakóterületként (Lke-L/AI3), illetve a debreceni 3283/240 és a 33330/7 hrsz.-ú intézményi területként (Vi-Sz/37) szabályozott ingatlanokra közúti főhálózat (KÖu) övezete, míg a debreceni 332016/9 hrsz.-ú nagyvárosias szabadonálló lakóterületként szabályozott (Ln-Sz/3) ingatlanra mellékúthálózat (Kt-Kk) övezet kerül rögzítésre a rendelkezésünkre álló útépítési és kisajátítási dokumentációkban meghatározott területnagyság mértékéig.
A módosítás további célja a kisajátítási jogalap megteremtése és a területek közlekedésfejlesztési lehetőségének, azaz közlekedési területként történő felhasználásának megteremtése, melynek hatása, hogy a beruházás hiánytalan műszaki tartalommal valósulhat meg. A változás jellegét tekintve döntően a tervezett gyűjtőút mentén egyes telkeket érintő kisebb mértékű területbiztosítás feltételeinek megteremtéséről van szó.
Előzetes hatásvizsgálat
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 17. §-a alapján a jogszabály előkészítője – a jogszabály feltételezett hatásaihoz igazodó részletességű – előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmérte a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről a Közgyűlést tájékoztatni kell.
A fentiek alapján – a HÉSZ módosításának várható következményeiről – az előzetes hatásvizsgálat vonatkozásában – az alábbi tájékoztatást adom:
A módosítás valamennyi jelentősnek ítélt hatása, különösen:
a) társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása:
A HÉSZ-t érintően a fejlesztésre figyelemmel került elkészítésre a 24/2023. (II. 23.) határozatban foglalt együttes döntés alapján megkezdett módosítás. A szabályozásból eredően esetlegesen felmerülő pénzügyi kiadások az Önkormányzat költségvetésében tervezett és ütemezett módon biztosíthatók.
A HÉSZ 103/2023. (V. 25.) határozatban foglalt együttes döntés alapján megkezdett módosítása az ugyanezen tárgyi területre vonatkozó előző, 2023. október 24-ei hatállyal történő módosítás társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásaként megfogalmazott megállapításokon nem változtat, azokat teljessé teszi. Ezen megállapítások az alábbiak voltak:
A módosítás révén megvalósuló fejlesztés, azaz a módosítás eredménye nem csak a fejlesztéssel érintett területrész környezetében tulajdonnal rendelkezők életére gyakorol pozitív hatást, hanem a város teljes egészére, hiszen javul a város megközelítési lehetősége és a belső közlekedés minősége.
Az átépítéssel érintett főút és a kijelölt új parkoló területek a városrész úthálózatának használati minőségét erősítik. A településrendezési eszközök módosítása a város biztonságosabb közlekedését és a kereskedelmi szolgáltató egységek jobb kiszolgálását eredményezi.
Költségvetési hatás: Az útépítésből eredően felmerülő pénzügyi kiadások nem az Önkormányzat költségvetését terheli, a beruházás állami támogatásból valósul meg.
b) a módosítás környezeti és egészségügyi következményei:
A HÉSZ 24/2023. (II. 23.) határozatban foglalt együttes döntés alapján megkezdett módosítása esetében a környezeti terhelés megengedettnél nagyobb mértékű megjelenésével nem kell számolni. A módosítás természetvédelmi, örökségvédelmi érdeket nem sért.
A HÉSZ 103/2023. (V. 25.) határozatban foglalt együttes döntés alapján megkezdett módosítása az ugyanezen tárgyi területre vonatkozó előző, 2023. október 24-ei hatállyal történő módosítás környezeti és egészségügyi következményeiként megfogalmazott megállapításokon nem változtat, azokat teljessé teszi. Ezen megállapítások az alábbiak voltak:
A rendeltetésszerű használatból származóan a környezeti terhelések megengedettnél nagyobb mértékű megjelenésével nem kell számolni.
Táji, természeti környezet: A módosítás településrendezési szempontból természetvédelmi érdeket nem sért.
Épített környezet: A módosítás műemléket, helyi védett épületet nem, műemléki környezetet, településkép-védelmi területet viszont érint. Régészeti területi érintettség nincs jelen. Új beépítésre szánt terület nem kerül kijelölésre, visszafordíthatatlan hatás nem jelentkezik.
c) a módosításnak adminisztratív terheket befolyásoló hatása:
A rendeletmódosításból eredő adminisztratív terheket az Önkormányzat viseli.
d) a jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következménye:
A 24/2023. (II. 23.) határozatban foglalt együttes döntés alapján megkezdett HÉSZ módosítás elfogadásának elmaradása esetén a tervezett fejlesztés elmaradhat, mely negatív módon befolyásolhatja a beruházói és városfejlesztési célkitűzéseket.
A 103/2023. (V. 25.) határozatban foglalt együttes döntéssel megkezdett HÉSZ módosítás elfogadásának elmaradása esetén a tervezett fejlesztés, beruházás részben elmaradhat, mivel hiányos és inkoherens szabályozás valósulna meg, amely ellentmond a fejlesztési koncepcióban meghatározott célkitűzéseknek.
e) a jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:
A rendeletmódosítás az Önkormányzat számára nem jár sem személyi, sem szervezeti, sem tárgyi feltételek változtatásával.
A módosítást követően a módosítás végrehajtása tekintetében felmerülő feladatok ellátásához a feltételek adottak.
A javasolt szabályozás összhangban van az európai uniós jogból eredő kötelezettségek teljesítésével. A Jat. szerinti, Európai Unió intézményeivel és tagállamaival történő egyeztetési kötelezettség a jelen rendelettervezettel kapcsolatban az Önkormányzatot nem terheli.
A HÉSZ módosításának indokolását a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. § (1) és (3) bekezdése alapján a Nemzeti Jogszabálytárban közzé kell tenni.