Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 36/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

Debrecen Megyei Jogú Város helyi építési szabályzatáról szóló 47/2020. (XII. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról és a településfejlesztési, településrendezési és településképi partnerségi egyeztetési szabályzatról szóló 5/2017. (II. 16.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2023. 12. 30

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 36/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.12.30.
Debrecen Megyei Jogú Város helyi építési szabályzatáról szóló 47/2020. (XII. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról és a településfejlesztési, településrendezési és településképi partnerségi egyeztetési szabályzatról szóló 5/2017. (II. 16.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz és az 1–3. melléklethez
1. A Debrecen Megyei Jogú Város Településszerkezeti Tervének elfogadásáról szóló 1980/2020. (XII. 28.) PM határozattal megállapított településszerkezeti terv (a továbbiakban: TSZT) módosításának indokolása
A településszerkezetet érintő változások alapján az általános mezőgazdasági területekből kertvárosias lakóterület területfelhasználásba történő módosítás szükséges, melyre figyelemmel a kieső biológiai aktivitásérték pótlásáról gondoskodni kell.
Az új beépítésre szánt területen a területnövekmény 5%-ának megfelelő kiterjedésű zöldterületet (közparkot) is szükséges kijelölni.
A Célmegvalósító a biológiai aktivitásérték pótlását a tervezési területen belül kívánja megvalósítani az 54323 és az 54320 hrsz-ú földrészleteken. A megjelölt ingatlanok általános mezőgazdasági terület területfelhasználásból erdőterület területfelhasználásba való módosításával a szükséges biológiai aktivitásérték pótlása biztosítható.
A TSZT 1.3.a. Természetvédelmi és épített környezet védelme tervlapja tekintetében kismértékű pontosítás történik, mely az átlagosnál jobb minőségű termőföld határát érinti.
1. 2. Debrecen Megyei Jogú Város helyi építési szabályzatáról szóló 47/2020. (XII. 28.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: HÉSZ) módosításának indokolása
A rendelet 1. §-a a HÉSZ mellékleteit módosítja az alábbiak szerint:
a) A Szabályozási terv – 1.1. melléklet Jellemzően beépítésre szánt területek, 1.2. melléklet Jellemzően beépítésre nem szánt területek tekintetében az építési övezet, övezet határa, az építési övezet, övezeti jele és szabályozási határértékei módosulnak a Célmegvalósító által tervezett fejlesztés lehetővé tétele érdekében:
a módosítással érintett területen belül az „általános mezőgazdasági területek” övezeteként rögzített 54320 és 099/136 hrsz.-ú ingatlanok esetében „józsai kertvárosias lakóterületek” építési övezet kerül rögzítésre, új építési övezeti kód bevezetésével (Lke-J/19) azzal, hogy az új beépítésre szánt területen a területnövekmény 5 %-ának megfelelő kiterjedéssel Kt-Zkk/3 jelű „közkertek” övezet és a biológiai aktivitásérték pótlása okán E-G jelű „gazdasági erdőterületek” övezet is rögzítésre kerül, továbbá
az 54320 és 099/136 hrsz.-ú ingatlanok feltárására egy 12,0 méter széles mellékúthálózati elem kerül rögzítésre.
b) A HÉSZ 2. mellékletének módosítása új Lke-J/19 jelű építési övezetet rögzít az alábbiak szerint:
a megengedett kialakítható legkisebb telek területe 900 m2,
az alkalmazható beépítési mód oldalhatáron álló,
a beépítettség megengedett legnagyobb mértéke 30 %,
az épületmagasság megengedett legnagyobb mértéke 4,5 m,
terepszint felett megengedett bruttó szintterületet meghatározó szorzó 0,40.
3. A településfejlesztési, a településrendezési, és a településképi partnerségi egyeztetési szabályzatról szóló 5/2017. (II. 16.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) hatályon kívül helyezése
Mivel a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet (a továbbiakban: 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet) részletesen tartalmazza a partnerségi egyeztetés szabályait, a R. hatályon kívül helyezése indokolt.
4. Hatálybalépés
A teljes eljárás keretében egyeztetett településrendezési eszközök – így a rendelet is – a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 43. § (1) bekezdés a) pontja szerint legkorábban az elfogadástól számított 30. napon léptethetők hatályba, ezért a hatálybalépés dátuma 2023. december 30. napja.
Előzetes hatásvizsgálat
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 17. §-a alapján a jogszabály előkészítője – a jogszabály feltételezett hatásaihoz igazodó részletességű – előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmérte a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről a Közgyűlést tájékoztatni kell.
A fentiek alapján a Településrendezési eszközök módosításának és a R. hatályon kívül helyezésének várható következményeiről az alábbi tájékoztatást adom:
A módosítás valamennyi jelentősnek ítélt hatása, különösen:
a) társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása:
A módosítási javaslat a Célmegvalósító fejlesztését, beruházását érintően került elkészítésre. A szabályozásból eredően esetlegesen felmerülő pénzügyi kiadások a Célmegvalósító költségvetésében tervezett és ütemezett módon biztosíthatók.
A R. hatályon kívül helyezésének társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása nincs, hiszen a partnerek részvétele a 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet alapján biztosított a településtervek módosítási eljárásaiban.
b) a módosítás környezeti és egészségügyi következményei:
A településrendezési eszközök módosítása kapcsán a rendeltetésszerű használatból származóan a környezeti terhelések megengedettnél nagyobb mértékű megjelenésével nem kell számolni. A módosítás településrendezési szempontból természetvédelmi, örökségvédelmi érdeket nem sért.
A R. hatályon kívül helyezésének környezeti és egészségügyi következményei hatásai nincsenek.
c) a módosításnak adminisztratív terheket befolyásoló hatása:
A településrendezési eszközök módosításának adminisztratív terheit a Célmegvalósító viseli. A R. hatályon kívül helyezése nem befolyásolja az adminisztratív terheket.
d) a jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következménye:
A TSZT és HÉSZ módosítás elfogadásának elmaradása esetén a Célmegvalósító által tervezett fejlesztések, beruházások elmaradhatnak, melyek negatív hatással lehetnek a városfejlesztési koncepcióban meghatározott célkitűzéseknek, melynek központjában a lakóterület fejlesztés ösztönzés áll.
A R. hatályban tartása a magasabb szintű jogszabállyal részben párhuzamos, részben annak ellentmondó szabályozást valósítana meg.
e) a jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:
A módosítást követően a TSZT és a HÉSZ végrehajtása tekintetében felmerülő feladatok ellátásához a feltételek adottak.
A javasolt szabályozás összhangban van az európai uniós jogból eredő kötelezettségek teljesítésével. A Jat. szerinti, Európai Unió intézményeivel és tagállamaival történő egyeztetési kötelezettség a jelen rendelettervezettel kapcsolatban az Önkormányzatot nem terheli.
A rendelet indokolását a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. § (1) és (3) bekezdése alapján a Nemzeti Jogszabálytárban közzé kell tenni.