Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 9/2023. (III. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

a sportról szóló 53/2005. (XII. 9.) Kr. rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 24

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 9/2023. (III. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.24.
a sportról szóló 53/2005. (XII. 9.) Kr. rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A sportról szóló 53/2005. (XII. 19.) Kr. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) felülvizsgálatát a megalkotása óta bekövetkezett jogszabályi módosulások, Debrecen város sportéletében történt változások, továbbá a pályázati és támogatási eljárás során szerzett gyakorlati tapasztalatok indokolják.
A fentiekre tekintettel a Rendelet módosítása az alábbi indokokkal javasolt:
1. A Rendelet bevezető részében már nem hatályos jogszabályra való hivatkozás található és nem felel meg a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendeletnek (a továbbiakban: IRM rendelet), ezért indokolt módosítása.
2. A Rendelet 2. §-ában foglalt „A rendelet hatálya” szövegezése kerül egyszerűsítésre.
3. A Rendelet 3. § n) pontjának módosítása nyelvhelyességi szempontból indokolt.
4. A Rendelet 3. § p) pontjának szövegcserés módosítását az indokolja, hogy Magyarország Kormánya a 765/2021. (XII. 23.) Korm. rendelettel szabályozta a nemzeti sportinformációs rendszert.
5. A Rendelet 4. § (2) bekezdés a) pontja kiegészítésre kerül a tulajdonosként történő működtetéssel, hiszen a kizárólagosan önkormányzati tulajdonban lévő Debreceni Sportcentrum Közhasznú Nonprofit Kft. felnőtt versenyzői is meghatározó szereplői a hazai és nemzetközi élsportnak.
6. A Rendelet 4. § (5) bekezdésének szövegcserés módosítását az indokolja, hogy a Magyar Diáksport Szövetség a korábban „alapfokú” diákolimpiai versenyeket „körzeti” diákolimpiai versenyként határozza meg.
7. A Rendelet 5/A. § (2) bekezdésében helytelen hivatkozás található a 6. § (1) bekezdésére, ezért ezen hivatkozás javítása szükséges 6. § (2) bekezdésére.
8. A Rendelet 6. § (1) bekezdésének kiegészítése javasolt azzal, hogy amennyiben a polgármesteri döntést igénylő csekély összegű támogatás összege eléri vagy meghaladja a 15 millió forintot, a polgármester a Közgyűlés Ifjúsági és Sportbizottsága javaslata alapján hozzon támogatási döntést. Ezen kiegészítéssel megteremthető a Rendelet és az önkormányzat által nyújtandó csekély összegű támogatásokról szóló 38/2016. (XI. 24.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: helyi de minimis rendelet) közötti koherencia, mivel a helyi de minimis rendelet 2. § (2) bekezdése is előzetes szakbizottsági (Tulajdonosi Bizottság) javaslathoz köti a polgármesteri döntést, amennyiben a csekély összegű támogatás összege eléri vagy meghaladja a 15 millió forintot.
9. A Rendelet 6/D.-6/F. §-ainak kiegészítése lehetővé teszi, hogy a versenysport kategóriában és a szabadidősport kategóriában kisértékű tárgyi eszköz beszerzése érdekében is lehessen pályázatot benyújtani.
10. A Rendelet 6/H. § (1) bekezdés c) pontjának szövegcserés módosítását az indokolja, hogy a Nagyerdei Stadion üzemeltetését az MSE Magyar Sport- és Életmódfejlesztő Klaszter és Szolgáltató Kft. jogutódjaként, abból való kiválás útján megalakított Debreceni Nagyerdei Stadion-üzemeltető Kft. látja el.
11. A Rendelet 1. mellékletének módosítását kisebb technikai jellegű módosítások indokolják, ugyanakkor az IRM rendeletnek történő megfelelés érdekében javasolt számozásának módosítása és újraszabályozása.
12. A Rendelet 2. mellékletében a kisebb technikai jellegű módosítások mellett szükséges átvezetni a Rendelet 6/D.-6/F. §-ainak módosításából eredő változásokat, továbbá szintén az IRM rendeletnek történő megfelelés érdekében javasolt számozásának módosítása és újraszabályozása.
Annak érdekében, hogy a Rendelet továbbra is támogatási programként funkcionáljon, az európai uniós versenyjogiértelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 37/2011. (III. 22.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 7. § (1) bekezdése alapján a miniszter részére előzetesen bejelentésre került a Rendelet módosítási igénye. A Támogatásokat Vizsgáló Iroda - tekintettel arra, hogy a tervezett módosítás támogatási szempontból releváns változást nem tartalmaz - a korábbi TVI-4199/2015/DM/1/01 számú állásfoglalását fenntartotta, azaz a tervezet megfelel a Korm. rendelet által támasztott követelményeknek, nem ütközik uniós normával.
B./ Hatásvizsgálat
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 17. § (1) bekezdése alapján a jogszabály előkészítője – a jogszabály feltételezett hatásaihoz igazodó részletességű – előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről a Közgyűlést tájékoztatni kell.
A Jat. 17. § (2) bekezdése szerint a hatásvizsgálat során vizsgálni kell:
a) a tervezett jogszabály valamennyi jelentősnek ítélt hatását, különösen
aa) társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásait,
ab) környezeti és egészségi következményeit,
ac) adminisztratív terheket befolyásoló hatásait, valamint
b) a jogszabály megalkotásának szükségességét, a jogalkotás elmaradásának várható következményeit, és
c) a jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételeket.
A fentiek alapján a Rendelet módosításának várható következményeiről – az előzetes hatásvizsgálat tükrében – az alábbi tájékoztatást adom:
a) A rendeletmódosítás valamennyi jelentősnek ítélt hatása, különösen:
aa) társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása:
Tekintettel arra, hogy a rendelettervezet nem változtatja meg a korábbi évek eljárási szabályait az önkormányzati támogatások és a pályáztatás esetében, a tervezetnek nincsen további társadalmi, gazdasági hatása, a módosítások a jogalkalmazók számára átláthatóbbá teszik a jogszabályt és a támogatási programot. Költségvetési hatása az Önkormányzat tárgyévi költségvetésében meghatározott keretek szerint alakul.
ab) környezeti és egészségi következményei:
A rendelet módosításának környezeti és egészségi következményei nem határozhatók meg.
ac) adminisztratív terheket befolyásoló hatása:
Az adminisztratív terheket befolyásoló hatásai nincsenek.
b) A jogszabály módosításának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következménye:
A rendelettervezet megteremti a koherenciát a Rendelet és a helyi de minimis rendelet között, továbbá lehetővé teszi, hogy a versenysport kategóriában és a szabadidősport kategóriában kisértékű tárgyi eszköz beszerzése érdekében is lehessen pályázatot benyújtani.
c) A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:
A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek rendelkezésre állnak, a pénzügyi feltételeket az Önkormányzat tárgyévi költségvetése biztosítja.
A javasolt szabályozás összhangban van az európai uniós jogból eredő kötelezettségek teljesítésével. A Jat. szerinti, Európai Unió intézményeivel és tagállamaival történő egyeztetési kötelezettség a jelen rendelettervezettel kapcsolatban az Önkormányzatot nem terheli.
A rendelet indokolását a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. § (3) bekezdése alapján a Nemzeti Jogszabálytárban közzé kell tenni.