Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 1/2024. (I. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Debrecen Városkártyáról szóló 17/2020. (V. 19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 04. 01

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 1/2024. (I. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.04.01.
a Debrecen Városkártyáról szóló 17/2020. (V. 19.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–9. §-hoz
1. A Debrecen Városkártyáról szóló 17/2020. (V. 19.) önkormányzati rendeletet (a továbbiakban: Rendelet) az Önkormányzat Közgyűlésének feladat- és hatáskörében eljárva a Polgármester fogadta el a koronavírus világjárvány időszakában 2020. májusában, ezért a Rendelet bevezető részének módosítása indokolt. Ezen módosítást a rendelettervezet 1. §-a tartalmazza.
2. A Rendelet 1. §-a jelenleg a hatályra és a Városkártya leírására vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza. Tekintettel arra, hogy a Rendelet kiegészítésre kerül a Junior Debrecen Városkártyára vonatkozó szabályozással, a Rendelet hatályának bővítése szükséges, mely alapján a város közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező természetes személyeken és az elfogadópartnereken túl a Junior Debrecen Városkártya tekintetében a Debrecenben működő köznevelési intézményekben óvodai jogviszonnyal, illetve tanulói jogviszonnyal rendelkező 6-14 év közötti gyermekekre, tanulókra, törvényes képviselőjükre, valamint a köznevelési intézmények fenntartóira és az autóbusszal történő, valamint a kötöttpályás (villamos, trolibusz) menetrend szerinti helyi személyszállítási közszolgáltatóra is kiterjed a Rendelet hatálya.
A Debrecen Városkártya és a Junior Debrecen Városkártya Debrecen Megyei Jogú Város logójával, fényképpel, elektronikus adathordozásra alkalmas egyedi azonosító számmal, vonalkóddal ellátott, névre szóló plasztikkártya, mely az Önkormányzat tulajdonát képezi, a városkártyabirtokosok csupán csak annak birtoklására, használatára jogosultak.
A fenti módosításokat a rendelettervezet 2. §-a tartalmazza.
3. A Rendelet 2. §-ában szereplő értelmező rendelkezések módosítását elsősorban technikai jellegű előírás indokolja, tekintettel a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendelet 69. § (3) bekezdésében foglaltakra, mely szerint az egyes fogalmakat ábécésorrendben, arab számmal megjelölt pontokba kell rendezni. Az értelmező rendelkezések fogalmai a rendelettervezet 3. §-ában foglaltak szerint kerülnek ábécésorrendbe.
Fentieken túl a Városkártya és a Junior Debrecen Városkártya fogalma is bekerül az értelmező rendelkezések közé, segítve ezáltal a Rendeletben szereplő fogalmak megértését. Kiemelendő, hogy a Junior Debrecen Városkártya az autóbusszal történő, valamint a kötöttpályás (villamos, trolibusz) menetrend szerinti helyi személyszállítási közszolgáltatás keretében ingyenes közösségi közlekedési bérletként történő funkcióján túl a Debrecen Városkártya által biztosított regisztrált előnyöket és kedvezményeket is biztosítja a rendelettervezetben megadott személyi kör részére.
Emellett a városkártyabirtokos fogalmának pontosítására is sor kerül, mivel a Junior Debrecen Városkártya esetében – az első kibocsátás alkalmával – az Önkormányzat nem kíván városkártyadíjat felszámolni, viszont a Városkártya vonatkozásában továbbra is megmarad a városkártyadíj (787 Ft + ÁFA), melyet az igénylő köteles megfizetni. A Junior Debrecen Városkártya elvesztéséből eredő pótlása vagy cseréje esetében már díj kerül felszámításra, melynek összege megegyezik a Városkártya díjával.
A módosításokat a rendelettervezet 3. §-a tartalmazza.
4. A rendelettervezet 4. §-ában a Rendelet jelenleg hatályos 3. § (1)-(3) bekezdése kerül újraszabályozásra, amelyek megerősítik, hogy az idézett rendelkezések a városkártya típusok közül kifejezetten a Debrecen Városkártyára vonatkoznak, melynek igénylése változatlan feltételekkel lehetséges a városkártyakibocsátó pontokon a „Városkártya igénylő adatlap” kitöltésével. A Városkártya kibocsátására a városkártyadíj megfizetését követően az igénylés helyén haladéktalanul sor kerül.
5. A rendelettervezet 5. §-a kiegészíti a Rendeletet egy új 3/A. §-sal, melyben a Junior Debrecen Városkártya igénylésére vonatkozó eltérő részletszabályok kerülnek megállapításra.
A szabályozás értelmében Junior Debrecen Városkártya a Debrecenben működő köznevelési intézményekben óvodai jogviszonnyal, illetve tanulói jogviszonnyal rendelkező 6-14 év közötti gyermek, tanuló részére igényelhető annak a tanévnek az utolsó napjáig (augusztus 31.), amelyben a tanuló a 14. életévét betölti.
A Junior Debrecen Városkártyát az erre a célra kialakított elektronikus rendszeren keresztül a gyermek, tanuló törvényes képviselője igényelheti. Az igénylést követően kibocsátott plasztikkártya átadásra kerül a köznevelési intézmény fenntartója részére, amely köteles az érintett köznevelési intézményen keresztül eljuttatni azt az arra jogosult gyermek, tanuló részére.
A plasztikkártya első alkalommal történő kibocsátása ingyenes, azonban annak elvesztéséből eredő pótlása, vagy cseréje esetében már díj kerül felszámításra, melynek összege megegyezik a Városkártya díjával (787 Ft + ÁFA).
6. A Rendelet új 3/B. §-a a városkártyaüzemeltető által kialakított Általános Szerződési Feltételekre (a továbbiakban: ÁSZF) és adatvédelmi tájékoztatóra vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza, melyet az igénylő a Városkártya esetén az igénylőlap aláírásával, a Junior Debrecen Városkártya esetén az elektronikus igénylő rendszeren keresztül fogad el.
A városkártyatulajdonos az ÁSZF-et és a városkártyakibocsátó pontok listáját továbbra is a www.debrecen.hu oldalon teszi közzé.
A rendelet-módosítás a városkártyaüzemeltető által elkészített ÁSZF-et is érinti az adatvédelmi tájékoztatóval együtt. Ezek módosítása a rendelet-módosítás hatálybalépésével egyidejűleg megtörténik, melyre irányuló döntési javaslatot a Közgyűlés 2024. január 25. napján tartott ülésének 1. napirendi pontjaként tárgyalt előterjesztés határozati javaslatának 8./ pontja tartalmazza.
7. A rendelettervezet 6. §-a kiegészíti a Rendelet 4. §-át egy új (1a) bekezdéssel, mely rendelkezés szerint a Debrecenben működő köznevelési intézményekben óvodai jogviszonnyal, illetve tanulói jogviszonnyal rendelkező 6-14 év közötti gyermek, tanuló, mint városkártyabirtokos az érvényes elektronikus utazási jogosultsággal bíró Városkártya bemutatásával jogosult ingyenesen igénybe venni az autóbusszal történő, valamint a kötöttpályás (villamos, trolibusz) menetrend szerinti helyi személyszállítási közszolgáltatás keretében a közösségi közlekedést.
A Rendelet 4. § (3) és (4) bekezdése kimondja, hogy a Városkártya által biztosított előnyök igénybevételére kizárólag a városkártyabirtokos jogosult, melyből adódóan az elfogadópartner és a helyi személyszállítási közszolgáltató jogosult a Városkártya érvényességét ellenőrizni.
8. A rendelettervezet 7. §-a a Rendelet 5. § (3) bekezdését módosítja és kiegészíti egy új (3a) bekezdéssel.
A Rendelet 5. § (3) bekezdése azokat az esetköröket határozza meg, amikor a Debrecen Városkártya érvényessége megszűnik:
a) a debreceni lakóhely megszűnésével,
b) az érvényességi idő lejártával,
c) a Városkártya érvénytelenítésével.
A kiegészített (3a) bekezdés értelmében a Junior Debrecen Városkártya érvényessége – a fenti b) és c) ponton túl - akkor is megszűnik, ha a gyermek óvodai jogviszonya, a tanuló tanulói jogviszonya a Debrecenben működő köznevelési intézményben megszűnik, emellett annak a tanévnek az utolsó napjával, amelyben a tanuló a 14. életévét betölti.
9. A Rendelet módosításai 2024. április 1. napjával lépnek hatályba.
Előzetes hatásvizsgálat
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 17. § (1) bekezdése alapján a jogszabály előkészítője – a jogszabály feltételezett hatásaihoz igazodó részletességű – előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről tájékoztatást kell adni.
A Jat. 17. § (2) bekezdése szerint a hatásvizsgálat során vizsgálni kell:
a) a tervezett jogszabály valamennyi jelentősnek ítélt hatását, különösen
aa) társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásait,
ab) környezeti és egészségi következményeit,
ac) adminisztratív terheket befolyásoló hatásait, valamint
b) a jogszabály megalkotásának szükségességét, a jogalkotás elmaradásának várható következményeit, és
c) a jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételeket.
A fentiek alapján az érintett önkormányzati rendelet módosításának várható következményeiről – az előzetes hatásvizsgálat tükrében – az alábbi tájékoztatást adom:
1. A rendeletmódosítás valamennyi jelentősnek ítélt hatása, különösen:
a) társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása:
A Junior Debrecen Városkártya bérlet bevezetése családtámogató intézkedést jelent, mely megtakarítást eredményez a gyermekes családok, háztartások költségvetésében, tekintettel arra, hogy a 6-14 éves korosztály számára ingyenes utazási lehetőséget biztosít a debreceni közösségi közlekedésben. Az intézkedés nem csupán a város lakosságát érinti, hiszen az ingyenes utazási lehetőséget a vidéken élő, de Debrecenben óvodába, általános iskolába, 6, illetve 8 osztályos gimnáziumba járó gyermekek is igénybe vehetik. Ebből adódóan a Junior Debrecen Városkártya bérlet bevezetésével az Önkormányzat a város közigazgatási határait átlépve a környező, vidéki falvak, városok családjait is támogatja.
A Junior Debrecen Városkártya, illetve az ahhoz kapcsolt bérlet bevezetése ösztönzően hathat a város közösségi közlekedésére azáltal, hogy ingyenes utazási lehetőséget biztosít a 6-14 év közötti korosztály részére a helyi személyszállítás területén. Debrecenben is tapasztalható, hogy egyre több autó van az utakon, egyre többen választják az egyéni – autóval történő – közlekedést a közösségi közlekedés helyett. A módosítás hatására a gyermeküket iskolába kísérő felnőttek is bevonhatók a közösségi közlekedésbe, mely megnövelheti az utasszámot és a felnőtt lakosság egy új rétegének bevonásával többletbevételhez is juttathatja a helyi személyszállítási közszolgáltatót.
A Junior Debrecen Városkártya bérlet pozitív társadalmi hatása lehet, hogy a jövő nemzedékét tudatos közlekedésre nevelje, melynek keretében az egyéni közlekedés helyett a közösségi közlekedést preferálják, hozzájárulva ezáltal a környezettudatos, zöld szemléletmód kialakításához és választásához.
A Junior Debrecen Városkártya bérletet igénylő családok gyermekei az ingyenes helyi közösségi közlekedésen túl a Debrecen Városkártya adta előnyöket, kedvezményeket is igénybe vehetik, függetlenül attól, hogy debreceni lakóhellyel rendelkeznek-e vagy sem, így a Debrecenben működő köznevelési intézményben tanuló, de vidékről bejáró gyermekek is részesülhetnek a Városkártya adta lehetőségekből.
A Junior Debrecen Városkártya bérletet a kialakított eljárásrend szerint a köznevelési intézmény fenntartói vásárolják meg kedvezményes áron (évi 1200 Ft + ÁFA/gyermek) a helyi személyszállítási közszolgáltatótól, azonban az Önkormányzat átvállalja ezeket a költségeket a fenntartóktól, akiknek támogatás keretében megtéríti a megvásárolt bérletek árát. Az Önkormányzat ennek fedezetét a 2024. február végén elfogadásra kerülő 2024. évi költségvetésében kívánja biztosítani, mely az indulás töredék évében megközelítőleg 18 millió forint költséget jelent az Önkormányzatnak abból kiindulva, hogy az előzetes becslések szerint 16.000 - 6-14 év közötti - gyermek látogatja a Debrecenben működő köznevelési intézményeket.
A Junior Debrecen Városkártya bérlet a finanszírozó fenntartó intézmények oldalán egy kedvezményes bérlet, hiszen az évi díja 1200 Ft + ÁFA/gyermek. Ebből adódóan a bérlet értékesítésével kapcsolatban a helyi személyszállítási közszolgáltatónál, a DKV Debreceni Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaságnál (a továbbiakban: DKV Zrt.) bevételkiesés fog felmerülni. Ennek összege előzetesen nehezen kalkulálható, csak a tényleges értékesítést követően, először 2024. év végén látható ennek érzékelhető eredménye, melynek megtérítését az Önkormányzat a DKV Zrt. részére – a DKV Zrt. által készített beszámoló alapján – külön megállapodás keretében vállalja.
b) környezeti és egészségi következmények:
A Junior Debrecen Városkártya bérlet szerepet játszhat a város környezetének szemléletformálásában, a környezettudatos magatartás kialakításában, melyet a város a Rendelet módosításával tovább kíván erősíteni, tekintettel arra, hogy elkötelezett a környezet megóvásában, fenntartásában. A módosítás pozitív környezeti hatása lehet, hogy a fiatal korosztályt tudatos közlekedésre ösztönözheti, melynek keretében az egyéni helyett inkább a közösségi közlekedést választják. Mindez hozzájárulhat a környezettudatos, zöld szemléletmód minél szélesebb elterjedéséhez és ezen szemléletmód kiteljesedéséhez. A város élhetőbb, egészségesebb környezetté válhat az itt élők részére egy olyan fejlődés megvalósítása érdekében, amely tiszteli és óvja a környezetet.
c) Az adminisztratív terheket befolyásoló hatás:
Az érintett önkormányzati rendelet módosításában foglaltak végrehajtásával kapcsolatban jelentős adminisztratív teher nem merül fel. A Városkártya - 2020. június 1-jei bevezetése óta - immáron több, mint 3 éve teszi lehetővé a debreceni lakosok számára, hogy előnyöket és kedvezményeket vehessenek igénybe. A rendszer jól működik, a működéssel járó adminisztratív terheket a városkártyakibocsátók és a városkártyaüzemeltető viseli. Tekintettel arra, hogy már egy kialakult, bevált gyakorlatról van szó, az új Junior Debrecen Városkártya bevezetésével olyan mértékű többlet adminisztratív teher nem hárul az érintett gazdasági társaságokra és az Önkormányzatra, mely akár a munkaszervezésben, akár a létszám növelésében változtatásokat generálna.
2. A jogszabály módosításának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következménye:
A Rendelet módosítására azért van szükség, hogy a debreceni és a környező vidéki falvak, városok gyermekes családjai számára megtakarítást eredményezzen, tekintettel arra, hogy az ingyenes gyermekbérlet biztosításának elmaradásával többlet anyagi teher hárulna a háztartásokra.
A módosítás hiányában a helyi személyszállítási közszolgáltatás utasszámának növekedésére nem ilyen mértékben nyílna lehetőség, valamint a környezettudatos szemléletmód terjedése sem valósulhatna meg.
A Rendelet megalkotására az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében foglalt eredeti jogalkotói hatáskörben, a 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva került sor, így a módosítás elmaradásának jogalkotási szempontból sem lenne jogkövetkezménye.
3. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi és szervezeti feltételek rendelkezésre állnak.
A Junior Debrecen Városkártya egy plasztikkártya, melynek beszerzéséről az Önkormányzat fog gondoskodni a városkártyakibocsátók segítségével. A rendelettervezet alapján a városkártyakibocsátók intézkednek a kártyák kiállításáról, emellett a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, mint városkártyaüzemeltető fogja ellátni az új kártyák rendszerüzemeltetését is, hasonlóan a már 3 éve működő Városkártyához.
A köznevelési intézmények fenntartói a várossal történő együttműködés keretében biztosítják a gyermekek részére a bérleteket, a köznevelési intézmények pedig fizikálisan is eljuttatják a kártyákat a jogosultaknak.
Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának egyes szervezeti egységei (Városfejlesztési Főosztály, Gazdálkodási Főosztály, Szervezési és Jogi Főosztály, Polgármesteri Kabinetiroda) segítik a háttérmunkát.
A javasolt szabályozás összhangban van az európai uniós jogból eredő kötelezettségek teljesítésével. A Jat. szerinti, Európai Unió intézményeivel és tagállamaival történő egyeztetési kötelezettség a jelen rendelettervezettel kapcsolatban az Önkormányzatot nem terheli.
A Rendelet módosításának indokolását a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. § (1) és (3) bekezdése alapján a Nemzeti Jogszabálytárban közzé kell tenni.