Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 12/2024. (III. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

Debrecen Megyei Jogú Város helyi építési szabályzatáról szóló 47/2020. (XII. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 29

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 12/2024. (III. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.29.
Debrecen Megyei Jogú Város helyi építési szabályzatáról szóló 47/2020. (XII. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–4. §-hoz és az 1–3. melléklethez
1. A Debrecen Megyei Jogú Város településszerkezeti tervéről szóló 1980/2020. (XII. 28.) PM határozat (a továbbiakban: TSZT) módosításának indokolása
A Debrecen, Acsádi út - 02187 hrsz.-ú árok - Gyöngyike utca - Jáger utca - 02199/52 hrsz.-ú út, árok - Hűvös utca - Zúzmara utca által határolt területen belül a 02188/29 hrsz.-ú és a 02188/30 hrsz.-ú ingatlanra vonatkozó módosítási igényből eredő, a területfelhasználást érintő változások során a TSZT 1.1. tervlapján
a 02188/29 hrsz.-ú ingatlan 10,1528 ha nagyságú területrésze tekintetében az általános mezőgazdasági terület (Má) helyett egyéb, beépítésre nem szánt raktározási, termelő és logisztikai terület (Kb-Log) kerül rögzítésre,
míg a 02188/29 hrsz.-ú ingatlan fennmaradó 1,8662 ha nagyságú területrésze esetében az arra rögzített erdőterület (E) területfelhasználás, valamint a területnagysága megtartása mellett annak határmódosítására kerül sor.
Az erdőterület határmódosításával összefüggésben a TSZT 1.3.a. természeti és épített környezet védelme tervlapja is módosul, az Országos Erdőállomány Adattár szerinti erdőterület kiterjedése, ingatlanon való elhelyezkedése, illetve az erdőrészletek változása miatt.
2. Debrecen Megyei Jogú Város helyi építési szabályzatáról szóló 47/2020. (XII. 28.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: HÉSZ) módosításának indokolása
A rendelettervezet 1. § -a az új „Kb-Log-Mü” jelű övezetre vonatkozó előírásokat rögzíti úgy, hogy ezek a rendelkezések a jelenleg hatályos, a Különleges, beépítésre nem szánt nyersanyag kitermelésre szolgáló területek (Kb-B) című a 99/B. alcím helyébe lépnek.
A rendelettervezet 2. §-a az 1. §-ban foglalt módosításra figyelemmel a hatályos 99/B. alcímben foglalt rendelkezéseket 99/C alcímként szabályozza. A változás csupán az alcím és a benne foglalt § számozását érinti, a Különleges, beépítésre nem szánt nyersanyag kitermelésre szolgáló területek (Kb-B) szabályai nem változnak.
A rendelettervezet 3. §-a a HÉSZ mellékleteit módosítja az alábbiak szerint:
A szabályozási terv 1.1. melléklet Jellemzően beépítésre szánt területek tervlapjai, és az 1.4. Védelem, korlátozás, kötelezettség tervlapja tekintetében az övezet határa, illetve az övezet jele, továbbá a szabályozási határértékek, valamint az Országos Erdőállomány Adattár szerinti erdőterület módosulnak a Célmegvalósító által tervezett fejlesztések lehetővé tétele érdekében a rendelettervezet 1. és 2. melléklete alapján az alábbiak szerint:
A 02188/29 hrsz.-ú ingatlan 10,1528 ha területrésze tekintetében különleges egyéb, beépítésre nem szánt raktározási, termelő és logisztikai – a mezőgazdasági termeléssel és termékfeldolgozással összefüggő – terület „Kb-Log-Mü” jelű övezet kerül rögzítésre.
Az „általános mezőgazdasági terület” Má/1 övezeteként rögzített 02188/30 hrsz.-ú ingatlan esetében Kt-Kk jelű „mellékúthálózat terület” övezet kerül rögzítésre.
A környezeti vizsgálat elkészítésének szükségességét eldöntő egyeztetési eljárás során az állami főépítész részéről adott véleményben foglaltakra is figyelemmel „épület elhelyezésére kijelölt hely beépítésre nem szánt területen” jelölés kerül rögzítésre a szabályozási terv - 1.1. melléklet Jellemzően beépítésre szánt területek - érintett tervlapjain a 02188/29 hrsz.-ú vonatkozóan.
A HÉSZ 1.4. - Védelem, korlátozás, kötelezettség melléklete esetében a II. tervlapon az Országos Erdőállomány Adattár szerinti erdőterület elhelyezkedése módosul a 02188/29 hrsz.-ú ingatlan E-G övezetének határmódosításával összefüggésben.
A HÉSZ 3. mellékletének módosítására az új Kb-Log-Mü övezet szabályozási határértékeinek meghatározása érdekében kerül sor.
A rendelettervezet 4. §-a hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.
B./
Előzetes hatásvizsgálat
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. §-a (a továbbiakban: Jat.) alapján a jogszabály előkészítője - a jogszabály feltételezett hatásaihoz igazodó részletességű - előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmérte a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről a Közgyűlést tájékoztatni kell.
A fentiek alapján - a TSZT és a HÉSZ módosításának várható következményeiről - az előzetes hatásvizsgálat vonatkozásában – az alábbi tájékoztatást adom:
A módosítás valamennyi jelentősnek ítélt hatása, különösen:
a) társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása:
A Közgyűlés 2024. március 28. napján tartott ülésének 9. napirendi pontjaként tárgyalt előterjesztésben meghatározott területekre vonatkozóan a fejlesztői, célmegvalósítói igényekre figyelemmel került elkészítésre a módosítási javaslat. A szabályozásból eredően esetlegesen felmerülő pénzügyi kiadások a Célmegvalósítót terhelik.
b) a módosítás környezeti és egészségügyi következményei:
A településrendezési eszközök módosítása kapcsán a rendeltetésszerű használatból származóan a környezeti terhelések megengedettnél nagyobb mértékű megjelenésével nem kell számolni. A módosítás településrendezési szempontból természetvédelmi, örökségvédelmi érdeket nem sért.
c) a módosításnak adminisztratív terheket befolyásoló hatása:
A településrendezési eszközök módosításának adminisztratív terheit a Célmegvalósító viseli.
d) a jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következménye:
A TSZT és HÉSZ módosítás elfogadásának elmaradása esetén a tervezett beruházások, illetve fejlesztési elképzelések hosszabb időtávlatban vagy egyáltalán nem valósíthatók meg. Az Önkormányzat a telepítésre vonatkozó helyi szabályok kialakításával elősegíti a valós fejlesztési igényeken alapuló településfejlesztési célok megvalósíthatóságát.
e) a jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:
A módosított településrendezési eszközök alkalmazása az Önkormányzat számára nem jár sem személyi, sem szervezeti, sem tárgyi feltételek megváltoztatásával. A módosítást követően a TSZT és a HÉSZ végrehajtása tekintetében felmerülő feladatok ellátásához a feltételek adottak.
A javasolt szabályozás összhangban van az európai uniós jogból eredő kötelezettségek teljesítésével. A Jat. szerinti, Európai Unió intézményeivel és tagállamaival történő egyeztetési kötelezettség a jelen rendelettervezettel kapcsolatban az Önkormányzatot nem terheli.
A HÉSZ módosításának indokolását a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. § (1) és (3) bekezdése alapján a Nemzeti Jogszabálytárban közzé kell tenni.