Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 15/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről szóló 9/2024. (II. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 04. 30

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 15/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.04.30.
Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről szóló 9/2024. (II. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz és az 1–8. melléklethez
Az önkormányzat 2024. évi költségvetési rendeletének módosítására az alábbi okok miatt van szükség:
· A 2024. évi központi költségvetési törvény 3. melléklet 2.3.3. pontja szerinti Települési önkormányzatok kulturális feladatainak bérjellegű támogatása jogcím esetében a kulturális és innovációs miniszter döntött a kulturális területet érintő minimálbér és garantált bérminimum emelés 2024. évi kiegészítő támogatásáról. A Magyar Államkincstár tájékoztatása alapján a támogatás éves összege DMJV Önkormányzata esetében 57.626.520 Ft, melyet a nettó finanszírozás keretében március hónaptól folyósítanak. Mindennek okán szükséges az előirányzat módosítása, emelése a 2024. évi költségvetési rendelet „Az önkormányzat költségvetési bevételei” elnevezésű 2. melléklet „1.1.2.5. Települési önkormányzatok kulturális feladatainak bérjellegű támogatása” jogcímszám és az „Egyéb kiadások” elnevezésű 28. melléklet „21.1.8. Normatív állami támogatások elszámolása” alcím kiadási előirányzata esetében (rendelet-módosítás 2., 3., 7. mellékletei).
· Népjóléti feladatok (rendelet-módosítás 5. melléklete) 11.2.3. alcímének megnevezése „Csokonai Nemzeti Színház belépőjegyköltsége a Debreceni Idősügyi Tanács tagszervezetei és a Városi Szociális Szolgálat által ellátott időskorúak részére” megnevezésről „Kodály Filharmónia belépőjegyköltsége a Debreceni Idősügyi Tanács tagszervezetei és a Városi Szociális Szolgálat által ellátott időskorúak részére” megnevezésre módosul, az előirányzat összege nem változik.
· Kulturális és közművelődési feladatok (rendelet-módosítás 6. melléklete) kiegészül két új jogcímmel:
o „15.1.23.16 Fülesbagoly Alapítvány támogatása” 300.000 Ft-os módosított kiadási előirányzattal; o „15.1.23.17. Debreceni Ady Endre Gimázium Alumni és Baráti Kör Alapítvány támogatása” 200.000 Ft-os módosított kiadási előirányzattal.
A fenti két alapítványi támogatás fedezete (azaz összesen 500.000 Ft) a Kulturális és közművelődési feladatok „15.1.1. Városi szintű rendezvények, kulturális közösségi programok, városrészi rendezvények” elnevezésű alcímről kerül átcsoportosításra.
· Nemzetközi és hazai támogatású pályázatok (rendelet-módosítás 8. melléklete) „23.1.13. Menekültügyi veszélyhelyzet kezelésében résztvevő szervezetek támogatása – UNICEF” alcím megnevezése „23.1.13 Menekültügyi veszélyhelyzet kezelésében résztvevő szervezetek támogatása (UNICEF): Egyéb szervezetek támogatása” megnevezésre módosul, 72.418.220 Ft módosított kiadási előirányzattal.
· Nemzetközi és hazai támogatású pályázatok (rendelet-módosítás 8. melléklete) kiegészül egy új alcímmel „23.1.14. Menekültügyi veszélyhelyzet kezelésében résztvevő szervezetek támogatása (UNICEF): DORKÁSZ Szolgálat Közhasznú Alapítvány támogatása” megnevezéssel 4.430.927 Ft módosított kiadási előirányzattal, és ezzel egyidejűleg a „23.1.14. Év közben induló és korábbi évek pályázatai” elnevezésű alcím címrend szerinti számozása 23.1.15. alcímre módosul.
· A fenti módosítások alapján szükségszerűen módosul a 2024. évi költségvetési rendelet 1. melléklete (mérleg) a rendelet-módosítás 1. melléklete; és 14. melléklete (Önkormányzat központi kezelésű feladatai) a rendelet-módosítás 4. melléklete alapján.
B./
Előzetes hatásvizsgálat
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 17. §-a alapján az előzetes hatásvizsgálattal a jogszabály előkészítője felméri a szabályozás várható következményeit. Önkormányzati rendelet esetén a helyi önkormányzat képviselőtestületét az előzetes hatásvizsgálat eredményéről tájékoztatni kell. A Jat. 17. § (2) bekezdése alapján, az előzetes hatásvizsgálat keretében több tényezőt is vizsgálni kell, amelyek közül a 2024. évi költségvetési rendelet-módosítása esetében elsősorban a jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei vizsgálandók.
a.) A tervezett jogszabály valamennyi jelentősnek ítélt hatásai, különösen:
aa.) társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása: A 2024. évi költségvetési rendelet-módosítása gazdasági és költségvetési hatás szempontjából érinti az önkormányzat és a költségvetési szervek bevételeit és kiadásait. Társadalmi hatása nem értelmezhető.
ab.) környezeti és egészségi következményei: nem értelmezhető;
ac.) adminisztratív terheket befolyásoló hatásai: nem értelmezhető.
b.) A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 2024. április 25. napján tartott ülésének 3. napirendi pontjaként tárgyalt előterjesztés részét képező 2024. évi költségvetési rendelet-módosítás tervezete nem tartalmaz előző évi maradvánnyal történő előirányzat-módosítást, mivel az önkormányzat 2023. évi költségvetésének központi kezelésű feladatain és a finanszírozási kiadásokon képződött teljes maradvány betervezésre és elfogadásra került az önkormányzat 2024. évi költségvetési rendeletének eredeti előirányzataiba. A 2024. évi költségvetési rendelet módosítására az alábbi indokolásban részletezett okok miatt kerül sor.
c.) A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: A költségvetésnek már 2015. évtől nem része a költségvetési szervek engedélyezett álláshelyeinek adatai. Szervezeti kérdéseket a költségvetési rendelet szintén nem szabályoz. Tárgyi feltételek vizsgálata nem értelmezhető, a pénzügyi feltételek vizsgálatára pedig azért nincs szükség, mivel a pénzügyi feltételeket maga a költségvetés határozza meg. A zárszámadási rendelet és a 2024. évi költségvetési rendelet-módosításának végrehajtása nem igényel többlet személyi erőforrást.
Mindezen okok miatt szükséges és kötelező az önkormányzatnak a 2024. évi költségvetési rendeletének módosítását megalkotni és elfogadni.
A javasolt szabályozás összhangban van az európai uniós jogból eredő kötelezettségek teljesítésével. A Jat. szerinti, Európai Unió intézményeivel és tagállamaival történő egyeztetési kötelezettség a jelen rendelettervezettel kapcsolatban az Önkormányzatot nem terheli.
A rendelettervezet indokolását a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. § (1) és (3) bekezdése alapján a Nemzeti Jogszabálytárban közzé kell tenni.