Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzati tulajdonú bérlakások lakbérének megállapításáról szóló 6/2001. (III. 6.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 04. 26

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.04.26.
az önkormányzati tulajdonú bérlakások lakbérének megállapításáról szóló 6/2001. (III. 6.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz és az 1. melléklethez
A rendelet 1. §-a értelmében az önkormányzati tulajdonú bérlakások lakbérének megállapításáról szóló 6/2001. (III. 6.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 5. melléklete a rendelet 1. melléklete szerint módosul: a szociális lakbértámogatás megállapítása alapjául szolgáló táblázatban az R. hatályos rendelkezéseihez képest a minimálbér és a garantált bérminimum, valamint az átlagnyugdíj összegére tekintettel megemeltük a jövedelemhatárokat, ezáltal több rászorulónak lesz lehetősége eredményes pályázat benyújtására. Ezzel egyidejűleg emelkedik az önkormányzati lakbértámogatásnak a szociális vetítési alap %-ában meghatározott összege is.
A rendelet 2. §-a átmeneti rendelkezést tartalmaz annak érdekében, hogy a már folyamatban levő felülvizsgálatokat is az új mellékletben foglalt megemelt jövedelemhatárok szerint lehessen lefolytatni.
A rendelet 3. §-a hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.
B./
Előzetes hatásvizsgálat
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 17. § (1) bekezdése alapján a jogszabály előkészítője ‒ a jogszabály feltételezett hatásaihoz igazodó részletességű ‒ előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről a Közgyűlést tájékoztatni kell.
A Jat. 17. § (2) bekezdése szerint hatásvizsgálat során vizsgálni kell:
a) a tervezett jogszabály valamennyi jelentősnek ítélt hatását, különösen
aa) társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásait,
ab) környezeti és egészségi következményeit,
ac) adminisztratív terheket befolyásoló hatásait, valamint
b) a jogszabály megalkotásának szükségességét, a jogalkotás elmaradásának várható következményeit, és
c) a jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételeket.
A fentiek alapján az R. módosításának várható következményeiről ‒ az előzetes hatásvizsgálat tükrében ‒ az alábbi tájékoztatást adom:
a) A módosítás valamennyi jelentősnek ítélt hatása, különösen:
aa) Társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása: az 5. melléklet módosításával több rászoruló lesz jogosult szociális lakbértámogatásra, amely lehetővé teszi, hogy szociális bérlakásra tudjon pályázatot benyújtani. A magasabb jövedelmi sávok és az emelkedő támogatások következtében többen tudnak sikeresen pályázni.
ab) Környezeti és egészségi következmény: az R. módosításának környezeti és egészségügyi következménye nem várható.
ac) Adminisztratív terheket befolyásoló hatás: a módosításnak adminisztratív terheket befolyásoló hatása nem jelentkezik.
b) A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: a rendeletmódosítás elmaradás esetén a lakhatási problémával küzdők egyre kisebb része tud szociális bérlakásra pályázni, nő az üresen álló ingatlanok száma.
c) A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek rendelkezésre állnak.
A javasolt szabályozás összhangban van az európai uniós jogból eredő kötelezettségek teljesítésével. A Jat. szerinti, Európai Unió intézményeivel és tagállamaival történő egyeztetési kötelezettség a jelen rendelettervezettel kapcsolatban az Önkormányzatot nem terheli.
Az R. módosításának indokolását a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. § (1) és (3) bekezdése alapján a Nemzeti Jogszabálytárban közzé kell tenni.