Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 19/2024. (VI. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat által nyújtandó csekély összegű támogatásokról

Hatályos: 2024. 07. 01

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 19/2024. (VI. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.07.01.
az önkormányzat által nyújtandó csekély összegű támogatásokról
Részletes indokolás
Az 1–16. §-hoz
1. Az önkormányzati rendelet tervezetének 1. § (1)-(3) bekezdése rögzíti, hogy az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló 2023. december 13-i (EU) 2023/2831 rendelet (a továbbiakban: 2023/2831 bizottsági rendelet) szabályai alapján bármely ágazatban működő vállalkozás részére nyújtható csekély összegű támogatás, kivéve a következő eseteket:
1. a halászati és akvakultúra-termékek elsődleges előállításával foglalkozó vállalkozásoknak nyújtott támogatás;
2. a halászati és akvakultúra-termékek feldolgozása és forgalmazása területén működő vállalkozásoknak nyújtott támogatás, amennyiben a támogatás összegét a piacon vásárolt vagy forgalomba hozott termékek ára vagy mennyisége alapján határozzák meg;
3. az elsődleges mezőgazdasági termeléssel foglalkozó vállalkozásoknak nyújtott támogatás;
4. a mezőgazdasági termékek feldolgozásával és forgalmazásával foglalkozó vállalkozásoknak nyújtott támogatás, a következő esetek egyikében:
da) amennyiben a támogatás összege az elsődleges termelőktől beszerzett vagy az érintett vállalkozások által forgalomba hozott ilyen termékek ára vagy mennyisége alapján kerül rögzítésre;
db) amennyiben a támogatás feltétele, hogy azt teljesen vagy részben továbbadják az elsődleges termelőknek;
1. a harmadik országokba vagy tagállamokba irányuló exporttal kapcsolatos tevékenységekhez nyújtott támogatás, nevezetesen az exportált mennyiségekhez, az értékesítési hálózat kialakításához és működtetéséhez, vagy az exporttevékenységgel összefüggésben felmerülő egyéb folyó kiadásokhoz közvetlenül kapcsolódó támogatás;
2. az importtermékekkel szemben hazai termékek felhasználásához vagy szolgáltatások igénybevételéhez kötött támogatások.
A rendelettervezet 1. § (4) és (5) bekezdése rendelkezik arról, hogy a rendeletben használt fogalmakat és kifejezéseket a 2023/2831 bizottsági rendeletben és az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 37/2011. (III. 22.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Korm. rendelet) használt fogalom-meghatározásokkal azonos módon kell alkalmazni.
2. A rendelettervezet 2. §-a azt a három esetkört határozza meg, amikor a polgármester támogatási döntése alapján a kedvezményezett vállalkozás részére de minimis támogatás nyújtható, melyek a következők:
1. a támogatás az Önkormányzat által kapott pénzeszköz továbbadásának feltételeit meghatározó magasabb szintű jogszabály rendelkezései alapján kerül átutalásra,
2. az Önkormányzat támogatási program végrehajtására, támogatás nyújtására ír ki pályázatot,
3. az Önkormányzat pályázati rendszeren kívül, egyedi kérelem alapján, egyedi támogatási döntéssel nyújt csekély összegű támogatást.
Ha az utóbbi két esetben a csekély összegű támogatás összege eléri vagy meghaladja a 30 millió forintot, a polgármester döntéséhez az Önkormányzat Közgyűlése Tulajdonosi Bizottságának előzetes javaslatát szükséges kikérni.
A jelenleg még hatályos de minimis önkormányzati rendeletben 15 millió forintot elérő vagy meghaladó támogatástartalom esetén a Tulajdonosi Bizottság javaslatát kell kikérni a polgármesteri döntést megelőzően, míg a sportról szóló 53/2005. (XII. 9.) Kr. rendelet esetében ugyanekkora összeghatárnál az Ifjúsági és Sportbizottság javaslatát. Az összeg az inflációra tekintettel 15 millió forintról 30 millió forintra emelkedik, emellett egységesen, valamennyi támogatás tekintetében a Tulajdonosi Bizottság gyakorolja a javaslattételi jogkört.
A rendelettervezet 2. § (3) bekezdése alapján, ha a támogatás nyújtására pályázat keretében kerül sor, a pályázati felhívás tervezetét előzetesen meg kell küldeni a Támogatásokat Vizsgáló Irodának (a továbbiakban: TVI). Ez a rendelkezés összhangban van a Korm. rendelet 17. §-ában foglaltakkal, mely szerint a pályázat tervezetét a támogatást nyújtónak a pályázat kiírása előtt legalább 30 nappal meg kell küldenie a TVI részére. Ha megállapítást nyer, hogy a pályázat tervezete nem felel meg az alapjául szolgáló támogatási program feltételeinek, a TVI 20 napon belül - az összeegyeztethetőség megteremtése érdekében tett javaslatait tartalmazó levelében - felhívja a támogatást nyújtót annak módosítására. Ha a bejelentett pályázat tervezete megfelel az alapjául szolgáló támogatási program feltételeinek, a TVI a jóváhagyásról szóló levelét 30 napon belül megküldi a támogatást nyújtónak. Ezt megelőzően a pályázat nem tehető közzé.
3. A rendelettervezet 3. §-a és 4. §-a a csekély összegű támogatásokkal összefüggő általános szabályokat, alapelveket rögzíti. Ez alapján a de minimis támogatás működési vagy felhalmozási célra is nyújtható vissza nem térítendő pénzbeli támogatás, melynek Önkormányzat általi kifizetése banki átutalással, forintban történhet a támogatási szerződés hatályba lépését követő 30 napon belül.
Az egy és ugyanazon vállalkozásnak minősülő vállalkozások részére bármely három évben nyújtott csekély összegű támogatás bruttó támogatástartalma nem haladhatja meg a 300.000 eurónak megfelelő forintösszeget azzal, hogy a támogatás a 2023/2831 bizottsági rendelet 5. cikkében meghatározott módon halmozható.
A kedvezményezett vállalkozásnak nyilatkoznia kell a részére a támogatás odaítélését megelőző három év során nyújtott csekély összegű támogatások támogatástartalmáról. Emellett az Önkormányzatnak a kedvezményezett vállalkozás részére igazolást kell kiállítania a támogatás összegéről és annak csekély összegű jellegéről.
A jelenleg hatályos de minimis rendelet 1. és 2. mellékletét képezi a nyilatkozat és igazolás minta. Az új de minimis rendeletnek ne képezi mellékletét a nyilatkozat és igazolás szövege, tekintettel arra, hogy azok a TVI honlapján is megtalálhatók és ott folyamatosan aktualizálásra kerülnek.
A kedvezményezett vállalkozásnak a támogatáshoz kapcsolódó iratokat az odaítélést követő 10 évig meg kell őriznie, és az Önkormányzat ilyen irányú felhívása esetén köteles bemutatni azokat, emellett
a támogatásokról az Önkormányzatnak az Európai Bizottság kérésére 20 munkanapon belül információt kell szolgáltatnia.
4. A Rendelettervezet 5. §-a a támogatási döntésre vonatkozó részletszabályokat tartalmazza, melynek keretében meghatározza a pályázati kiírás alapján nyújtott de minimis támogatások vonatkozásában a pályázati kiírás alapvető tartalmi követelményeit, hangsúlyozva, hogy ebben az esetben az Önkormányzat költségvetési rendeletében előre meghatározott keretösszeg (elkülönített kiadási előirányzat) áll rendelkezésre és támogatási döntést csak a keretösszeg kimerüléséig lehet hozni.
Rögzítésre került, hogy egyedi támogatási döntésnek minősül az is, ha az Önkormányzat Közgyűlése a tárgyévi költségvetési rendeletében a tervezett csekély összegű támogatás összegét a kedvezményezett vállalkozás nevének feltüntetésével, elkülönített kiadási előirányzaton kimutatva fogadja el. Ebben az esetben a polgármesternek nem kell külön támogatási döntést hoznia.
A rendelettervezet hangsúlyozza, hogy a csekély összegű támogatások odaítélésénél elsőbbséget élveznek az Önkormányzat közigazgatási területén gazdasági tevékenységet folytató vállalkozások.
5. A rendelettervezet 6. §-a a támogatási szerződés tartalmi követelményeit sorolja fel, melyet az Önkormányzatnak a támogatási döntést követő 30 napon belül kell megkötnie a kedvezményezett vállalkozással.
6. A rendelettervezet 7. §-a határozza meg a támogatási szerződés megkötésének feltételeit, melynek keretében az Önkormányzat vizsgálja, hogy a kedvezményezett vállalkozásnak van-e köztartozása. A köztartozás-mentesség igazolható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: NAV) honlapján elérhető „Köztartozásmentes adózók” adatbázisában történő regisztrálással, vagy a NAV által kiállított, 30 napnál nem régebbi köztartozás-mentességi igazolással. A helyi adók tekintetében az Önkormányzat saját nyilvántartásában ellenőrzi a köztartozás-mentességet.
A támogatási szerződés megkötésének további feltétele, hogy a kedvezményezett vállalkozás nyilatkozzon a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény 6. §-a és 8. §-a, valamint az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 48/B. § (1) bekezdése szerinti összeférhetetlenség, illetve érintettség fennállásáról, vagy hiányáról.
A támogatási szerződés megkötését megelőzően a kedvezményezett vállalkozásnak arról is nyilatkoznia kell, hogy ha a támogatott tevékenysége után általános forgalmi adó fizetési kötelezettsége keletkezik, akkor annak levonására jogosult-e vagy sem.
7. A jelenleg hatályos de minimis önkormányzati rendelet a támogatási szerződés biztosítékaként minden esetben előírja a felhatalmazólevélen alapuló beszedési megbízás adását az Önkormányzat részére, amelyet az új rendelet is fenntart. A beszedési megbízáson túl a rendelet - amennyiben a támogatás összege elérte vagy meghaladta a 40 millió forintot - garanciaszerződés meglétét kötötte ki a kedvezményezett vállalkozások részére. A gyakorlati tapasztalatok szerint a garanciaszerződés biztosítékként történő előírása az esetek többségében nehézséget okozott a kedvezményezett vállalkozásoknak, tekintettel arra, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 10 napon belül a támogatás összegének legalább 110 %-áig terjedő mértékű, bankkal történő garanciaszerződés kötése került megfogalmazásra egyedüli szerződésbiztosító mellékkötelezettségként.
A fentiekre tekintettel a szerződéses biztosítékokra vonatkozó rendelkezések kevésbé szigorú módon kerültek megfogalmazásra, lehetővé téve azt, hogy a támogató határozza meg, hogy mely támogatási összeg esetén, milyen biztosíték nyújtását kívánja előírni a kedvezményezett vállalkozás részére.
A rendelettervezet 8-11. §-ai ennek megfelelően tartalmazzák a támogatási szerződés biztosítékaira vonatkozó rendelkezéseket, melyek a következők:
1. Ha a de minimis támogatás összege eléri a 40 millió forintot, a kedvezményezett vállalkozásnak a támogatási összeg fogadására elkülönített fizetési számlát vagy alszámlát kell nyitnia, mely számlán kizárólag a támogatás felhasználásával kapcsolatos számlaforgalom bonyolítható. Az elkülönített számlára vonatkozóan a kedvezményezett vállalkozás köteles az Önkormányzat részére felhatalmazó levélen alapuló beszedési megbízást adni. (A jelenleg hatályos de minimis rendeletünk 20 millió forint összegű támogatás esetén írja elő az elkülönített fizetési számla vagy alszámla nyitásának kötelezettségét.)
2. Amennyiben a csekély összegű támogatás összege nem éri el a 40 millió forintot, nem kötelező az elkülönített számla nyitása, azonban ebben az esetben is elkülönítetten kell kezelni a támogatás összegét a nyilvántartásokban, és a kedvezményezett vállalkozás által a támogatás fogadása céljából megnevezett fizetési számlára vagy alszámlára szintén felhatalmazó levélen alapuló beszedési megbízást kell adni az Önkormányzat részére.
3. A csekély összegű támogatás mértékétől függetlenül a támogatási döntésben (polgármesteri határozatban) előírható a kedvezményezett vállalkozás részére, hogy szerződésszegés esetén az Önkormányzat számára a támogatási szerződés megerősítésének eszközeként biztosítékot nyújtson. A biztosítéknyújtás fajtáit az új rendelet nem határozza meg, ezért a biztosítékadási kötelezettség teljesítésére vonatkozó részletszabályokat a kedvezményezett vállalkozással kötendő támogatási szerződésben kell majd meghatározni, amennyiben a támogatási döntés azt előírja.
8. A rendelettervezet 12. §-a a támogatási szerződés kedvezményezett vállalkozás általi megszegésének jogkövetkezményeiről rendelkezik, mely szerint amennyiben a kedvezményezett vállalkozás a támogatási szerződésben foglaltakat megszegi, és nem orvosolja a szerződésszegést, az Önkormányzat jogosult a támogatási szerződést felmondani és a jogosulatlanul igénybevett csekély összegű támogatási összeg visszafizettetéséről intézkedni.
A 12. § (2) bekezdése felsorolja a támogatási szerződés súlyos megszegésének esetköreit, melynek következményeként a kedvezményezett vállalkozás határozott időre, de legfeljebb 3 évre kizárásra kerülhet az Önkormányzat támogatási rendszeréből, melyről a polgármester dönt.
9. A rendelettervezet „Záró rendelkezések” címet viselő alcíme szerint az új rendelet – a jogfolytonosságra is tekintettel – 2024. július 1. napján fog hatályba lépni és a rendelet alapján - a 2023/2831 bizottsági rendelet 7. cikk (3) bekezdésében és 8. cikkében foglaltakkal összhangban - 2031. június 30. napjáig hozható támogatási döntés.
Az utolsó szakaszban hatályon kívül helyezésre került az önkormányzat által nyújtandó csekély összegű támogatásokról szóló 38/2016. (XI. 24.) önkormányzati rendelet, figyelemmel arra a rendelkezésre is, hogy ezen rendelet alapján 2024. június 30. napjáig lehet támogatási döntést hozni.
Előzetes hatásvizsgálat
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 17. § (1) bekezdése alapján a jogszabály előkészítője – a jogszabály feltételezett hatásaihoz igazodó részletességű – előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről tájékoztatást kell adni.
A Jat. 17. § (2) bekezdése szerint a hatásvizsgálat során vizsgálni kell:
a) a tervezett jogszabály valamennyi jelentősnek ítélt hatását, különösen
aa) társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásait,
ab) környezeti és egészségi következményeit,
ac) adminisztratív terheket befolyásoló hatásait, valamint
b) a jogszabály megalkotásának szükségességét, a jogalkotás elmaradásának várható következményeit, és
c) a jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételeket.
A fentiek alapján az érintett új önkormányzati rendelet elfogadásának várható következményeiről – az előzetes hatásvizsgálat tükrében – az alábbi tájékoztatást adom:
1. A rendeletalkotás valamennyi jelentősnek ítélt hatása, különösen:
a) társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása:
Az Önkormányzat – figyelembe véve az Európai Bizottság döntését – 2024. július 1. napját követően is biztosítani tudja a városban különböző gazdasági ágazatokban működő vállalkozások csekély összegű támogatását, mely által Debrecen gazdasága, ipari kultúrája tovább fejlődhet és az itt élők életminősége javulhat. A rendelet elfogadásával a támogatási rendszer átláthatóbbá, a gazdasági szereplők pedig versenyképesebbé válnak.
Az új de minimis önkormányzati rendelet megalkotásának költségvetési kihatása nincs, hiszen az önkormányzati rendelet önmagukban nem tartalmaz előzetes vagy több évre szóló kötelezettségvállalást. A csekély összegű támogatások kiadási fedezetét minden évben a tárgyévi költségvetési rendelet elfogadásával biztosítja a Közgyűlés. Az önkormányzati rendelet alapján közvetlen támogatási jogosultság nem keletkezik, tekintettel arra, hogy egyedi döntésekkel kerülhet sor támogatás nyújtására.
b) környezeti és egészségi következmények:
A rendeletalkotásnak környezeti és egészségi következményei nem határozhatók meg.
c) Az adminisztratív terheket befolyásoló hatás:
Az érintett önkormányzati rendeletben foglaltak végrehajtásával kapcsolatban jelentős adminisztratív teher nem merül fel. A csekély összegű támogatásokra vonatkozó általános szabályozás 2016-ban került elfogadásra a Közgyűlés által. A rendszer jól működik, a működéssel járó adminisztratív terheket Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala szervezeti egységei, különösen a Pénzügyi Osztály és a Kulturális Osztály viseli, ugyanakkor szinte valamennyi szervezeti egységnél előfordulhat, hogy de minimis támogatási szerződés megkötését kezdeményezik náluk az egyes vállalkozások. Tekintettel arra, hogy már egy kialakult, bevált gyakorlatról van szó, a rendelet elfogadásával olyan mértékű többlet adminisztratív teher nem hárul az Önkormányzatra, mely akár a munkaszervezésben, akár a létszám növelésében változtatásokat generálna.
2. A jogszabály módosításának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következménye:
Abban az esetben, ha nem alkotnánk új önkormányzati rendeletet előzetesen, egyenként be kellene jelenteni a csekély összegű támogatásokat tartalmazó szerződés-tervezeteket jóváhagyás céljából a TVI-nek. Ez a támogatási szerződés megkötésének és a támogatás nyújtásának elhúzódásához, valamint a kötelezettségvállalási folyamat nagymértékű lassulásához vezetne. Ezen folyamatot gyorsítja és egyszerűsíti az új helyi rendelet megalkotása, mely során a TVI az önkormányzati rendelet tervezetét, mint támogatási programot előzetesen jóváhagyja, így a jövőben nem lesz szükség arra, hogy az Önkormányzat által nyújtandó „de minimis” támogatásokat tartalmazó szerződéseket az Önkormányzat egyedileg bejelentse előzetes jóváhagyásra a hatóságnak.
Az európai uniós támogatási szabályok változását helyi szinten is le kell követni, mely által a továbbiakban is megoldható a debreceni vállalkozások csekély összegű támogatásban történő részesítése. Az Önkormányzatnak ez az európai uniós jogból eredő kötelezettsége, melyet az érintett önkormányzati rendelet elfogadásával valósít meg.
A rendelet tekintetében formai és tartalmi dereguláció is történt a Jat. 22. §-ában foglaltaknak megfelelően, így a jogalkalmazás és az utólagos hatásvizsgálat tapasztalatait is figyelembe véve a helyi rendeletünk tartalmi felülvizsgálatát is elvégeztük. A deregulációnak köszönhetően a jogi túlszabályozottság mérséklődik, a jogalkalmazás nagymértékben egyszerűsödik, a hatályos és alkalmazandó önkormányzati rendeletek rendszere – a de minimis szabályok tekintetében – könnyebben átláthatóbbá válik. A dereguláció elvégzésével az önkormányzati rendeleteink megfeleltethetők a magasabb szintű jogszabályok által elvárt jogszabályszerkesztési követelményeknek.
Az Önkormányzatnak rendelet-alkotási kötelezettsége nincs e tárgykörben előírva, ez egy lehetőség, így az új rendelet megalkotása elmaradásának jogalkotási szempontból nem lenne jogkövetkezménye. Az Európai Bizottság rendelete közvetlenül alkalmazható, azonban nem tartalmaz eljárási szabályokat. Azzal, hogy a rendeletünk tartalmazza az eljárási szabályokat, egyenlő feltételeket biztosít a vállalkozásoknak, így tovább fokozza a verseny tisztaságát.
3. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek rendelkezésre állnak. Tekintettel arra, hogy az Önkormányzat a mindenkori költségvetésének figyelembevételével nyújtja a feltételeknek megfelelő vállalkozásoknak a csekély összegű támogatást, a költségvetésbe tervezett összegeken felül az érintett önkormányzati rendeletek alkalmazása többletköltséget nem eredményez a város számára.
A javasolt szabályozás összhangban van az európai uniós jogból eredő kötelezettségek teljesítésével. A Jat. szerinti, Európai Unió intézményeivel és tagállamaival történő egyeztetési kötelezettség a jelen rendelettervezettel kapcsolatban az Önkormányzatot nem terheli.
A Rendelet indokolását a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. § (1) és (3) bekezdése alapján a Nemzeti Jogszabálytárban közzé kell tenni.