Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 20/2024. (VI. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

a sportról szóló 53/2005. (XII. 9.) Kr. rendelet és a közterület használatáról szóló 39/2018. (X. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 07. 01

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 20/2024. (VI. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.07.01.
a sportról szóló 53/2005. (XII. 9.) Kr. rendelet és a közterület használatáról szóló 39/2018. (X. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–11. §-hoz
A sportról szóló 53/2005. (XII. 9.) Kr. rendelet módosítása
A sportról szóló 53/2005. (XII. 9.) Kr. rendelet 2006. január 1. napján lépett hatályba és a csekély összegű támogatásokra vonatkozó első rendelkezések már 2011. december 1. napjával beépültek a rendeletbe, melyek azóta több alkalommal módosításra kerültek. A Támogatásokat Vizsgáló Iroda (a továbbiakban: TVI) legutóbb a 4199/2015/DM/1/01 számú állásfoglalásával véleményezte a rendeletben foglaltakat, mint támogatási programot és megállapította, hogy a rendelkezései megfelelnek az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 37/2011. (III. 22.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) által támasztott követelményeknek és nem ütköznek az uniós normákkal.
Az Önkormányzat Közgyűlése az általános de minimis rendeletét 2016 novemberében fogadta el, vagyis jóval később, mint a sportrendelet de minimis szabályait. Ebből adódóan a csekély összegű támogatásokra vonatkozó szabályok párhuzamosan éltek egymás mellett. Ennek felszámolására és deregulációra tesz javaslatot a sportról szóló 53/2005. (XII. 9.) Kr. rendeletet érintően, mely alapján az eljárási rendelkezések tekintetében a továbbiakban az új de minimis rendeletben foglaltakat kell alkalmazni.
1. A Közgyűlés 2024. június 20. napján tartott ülésének 13. napirendi pontjaként tárgyalt előterjesztés (a továbbiakban: előterjesztés) mellékletét képező második rendelettervezet 1. §-a a sportrendelet bevezető részét módosítja, melyből törlésre kerül a Korm. rendeletre és az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló 2013. december 18-i 1407/2013/EU bizottsági rendeletre (a továbbiakban: 1407/2013/EU bizottsági rendelet) történő hivatkozás.
2. A rendelettervezet 2. §-a a sportrendelet 5/A. §-át módosítja azzal, hogy az 5/A. § (2)-(12) bekezdései elhagyásra kerülnek, mert azok az új de minimis rendeletben is megtalálható rendelkezések. Az új 5/A. §-ban csupán utalás történik arra, hogy a rendelet alapján bizonyos célokra nyújtott támogatás (pl.: kiemelt sportszervezetek támogatása, versenysport támogatása, szabadidősport támogatása, fogyatékosok sportja támogatása, sportrendezvények támogatása, sportlétesítmények üzemeltetésének támogatása) csekély összegű támogatásnak minősülhet, amelyet az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló 2023. december 13-i (EU) 2023/2831 rendelet (a továbbiakban: 2023/2831 bizottsági rendelet) szabályai alapján lehet nyújtani, figyelemmel az új de minimis önkormányzati rendeletben foglalt végrehajtási szabályokra.
3. A rendelettervezet 3. §-ában a sportrendelet 6. § (1) bekezdése módosul, mely során törlésre kerül az a rendelkezés, hogy ha a csekély összegű támogatás összege eléri vagy meghaladja a 15 millió forintot, a polgármester az Ifjúsági és Sportbizottság javaslata alapján hozhat támogatási döntést. A törlés oka, hogy az új de minimis rendelet egyrészt megemeli a 15 millió forintos összeghatárt 30 millió forintra, másrészt általánosságban kimondja, hogy a támogatási döntést meg kell, hogy előzze az Önkormányzat Közgyűlése Tulajdonosi Bizottságának javaslata.
A sportrendelet 6. § (3) bekezdéséből törlésre kerül az önkormányzati támogatási eljárás szabályait tartalmazó 1. mellékletre történő hivatkozás, tekintettel arra, hogy az 1. melléklet is hatályát veszti.
4. A rendelettervezet 4. §-ában a sportrendelet 9. §-a módosul, tekintettel arra, hogy az 1407/2013/EU bizottsági rendeletre történő hivatkozást felváltja az új 2023/2831 bizottsági rendeletre történő utalás.
5. A rendelettervezet 5. §-a szövegcserés módosítást tartalmaz, mely során a csekély összegű támogatásra vonatkozó rendelkezés alcíme kerül pontosításra.
6. A rendelettervezet 6. §-ában hatályon kívül helyezés történik az alábbiak szerint:
1. A sportrendelet 7. §-ából törlésre kerül az állami támogatás és az egy és ugyanazon vállalkozás fogalma, tekintettel arra, hogy ezeket a fogalmakat az új de minimis önkormányzati rendelet tartalmazza.
2. A sportrendelet 1. melléklete szintén hatályon kívül helyezésre kerül, mert azokat a támogatási eljárásra vonatkozó szabályokat tartalmazza, melyek az új de minimis rendeletünkben is megtalálhatók és annak rendelkezéseit részben megismétlik.
3. A sportrendelet 2. melléklete határozza meg a pályázati eljárásra vonatkozó külön szabályokat, tekintettel arra, hogy bizonyos sportszervezetek részére pályázat útján is adható támogatás. A pályázati eljárásra vonatkozó részletszabályok közül a 14. és 15. pontban foglaltak hatályon kívül helyezését javaslom, mert ezek a pontok a támogatási szerződés megkötésének feltételeit és a támogatási szerződések kötelező tartalmi elemeit határozzák meg. Ezen rendelkezések egy része megjelenik az Önkormányzat mindenkori költségvetési rendeletében, az általános de minimis önkormányzati rendeletben, valamint részletekbe menő szabályozással a Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata költségvetési gazdálkodásának szabályairól szóló 12/2021. jegyzői utasítás IX. fejezetében, mely tartalmazza többek között a támogatási döntések és a támogatási szerződés-tervezetek előkészítésére, valamint a támogatásokkal történő elszámolások ellenőrzésére vonatkozó rendelkezéseket.
4. A sportrendelet 3. és 4. melléklete is elhagyásra kerül, mert a csekély összegű támogatás esetén a kedvezményezett vállalkozás által alkalmazandó nyilatkozat minta, valamint az Önkormányzat, mint támogatást nyújtó által használandó igazolás minta a TVI honlapján elérhető.
A közterület használatáról szóló 39/2018. (X. 25.) önkormányzati rendelet módosítása
A közterület használatáról szóló 39/2018. (X. 25.) önkormányzati rendelet 15/B. § (2)-(3) bekezdése - jogszabályi felhatalmazás alapján - meghatározza a filmforgatási célú közterület használat esetén alkalmazható kedvezmények és mentességek körét. Ez alapján az oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztő témájú, vagy filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő filmalkotásokkal kapcsolatos filmforgatási célú közterület használat esetén a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: mozgóképi törvény) 3. melléklet 5. és 6. sorában meghatározott díjakhoz képest 10%-kal csökkentett mértékű díjakat kell megfizetni (kedvezmény). Emellett a kérelmező mentesül a közterület használata díjának megfizetése alól, ha közérdekű célokat szolgáló filmalkotással kapcsolatos filmforgatási célú közterület használat valósul meg. E tekintetben közérdekű célnak minősül az Önkormányzat, az Önkormányzat intézménye, az önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaság, valamint ezek tulajdonában lévő gazdasági társaság által vagy érdekében végzett filmforgatás, továbbá a város történelmének, kulturális örökségének, egyházi életének, gazdasági, tudományos, művészeti értékeinek, sportjának, kulturális életének, közművelődési kínálatának, közösségi színtereinek, civil szervezeteinek és tevékenységüknek, az épített és természeti környezet értékeinek, turisztikai nevezetességeinek, debreceni székhellyel működő önkormányzati költségvetési szervek tevékenységének bemutatása érdekében végzett filmforgatás.
A mozgóképi törvény 34. § (5) bekezdése alapján az önkormányzati rendeletben meghatározott mentesség vagy kedvezmény csekély összegű támogatásnak minősül, ezért az új bizottsági rendeletnek való megfeleltetés az önkormányzati rendeletünk esetében is szükséges. Hasonlóan a sportrendelethez, a közterület használatáról szóló rendeletünk esetén is a dereguláció elvégzése és a 16. §-ban részletezett, csekély összegű támogatásra vonatkozó rendelkezések törlése valósul meg, tekintettel arra, hogy ennek szabályrendszere teljes mértékben meghatározásra került az új de minimis rendeletben és a párhuzamosság megszüntetése érdekében ez indokolt.
1. Az előterjesztés mellékletét képező második rendelettervezet 7. §-a a közterület használatáról szóló rendeletünk 16. §-át módosítja azzal, hogy a 16. § (2)-(9) bekezdései elhagyásra kerülnek, mert azok az új de minimis rendeletben is megtalálható rendelkezések. Az új 16. §-ban csupán utalás történik arra, hogy a rendelet alapján a kedvezmény vagy mentesség formájában nyújtott támogatás csekély összegű támogatásnak minősülhet, amelyet a 2023/2831 bizottsági rendelet szabályai alapján lehet nyújtani, figyelemmel az új de minimis önkormányzati rendeletben foglalt végrehajtási szabályokra.
2. A rendelettervezet 8. §-ában a közterület használatáról szóló rendeletünk 19. §-a módosul, mivel a régi 1407/2013/EU bizottsági rendeletre történő hivatkozás helyett az új 2023/2831 bizottsági rendeletre szükséges utalni.
3. A rendelettervezet 9. §-a szövegcserés módosítást tartalmaz, mely során a csekély összegű támogatásra vonatkozó rendelkezés 15. alcímének címe kerül pontosításra.
4. A rendelettervezet 10. §-ában hatályon kívül helyezések történnek:
1. törlésre kerül a közterület használatáról szóló rendeletünk értelmező rendelkezései közül az állami támogatás, az egy és ugyanazon vállalkozás, valamint a támogatástartalom fogalma, tekintettel arra, hogy ezeket az új de minimis önkormányzati rendelet is tartalmazza,
2. a közterület használatáról szóló rendeletünk 5. és 6. melléklete is elhagyásra kerül, mert a csekély összegű támogatás esetén a kedvezményezett vállalkozás által alkalmazandó nyilatkozat minta, valamint az Önkormányzat, mint támogatást nyújtó által használandó igazolás minta a TVI honlapján elérhető.
5. A rendelettervezet 11. §-a értelmében a hatálybalépés 2024. július 1. napjával történik.
Előzetes hatásvizsgálat
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 17. § (1) bekezdése alapján a jogszabály előkészítője – a jogszabály feltételezett hatásaihoz igazodó részletességű – előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről tájékoztatást kell adni.
A Jat. 17. § (2) bekezdése szerint a hatásvizsgálat során vizsgálni kell:
a) a tervezett jogszabály valamennyi jelentősnek ítélt hatását, különösen
aa) társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásait,
ab) környezeti és egészségi következményeit,
ac) adminisztratív terheket befolyásoló hatásait, valamint
b) a jogszabály megalkotásának szükségességét, a jogalkotás elmaradásának várható következményeit, és
c) a jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételeket.
A fentiek alapján a még hatályban lévő két önkormányzati rendelet módosításának várható következményeiről – az előzetes hatásvizsgálat tükrében – az alábbi tájékoztatást adom:
1. A rendeletmódosítások valamennyi jelentősnek ítélt hatása, különösen:
a) társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása:
Az Önkormányzat – figyelembe véve az Európai Bizottság döntését – 2024. július 1. napját követően is biztosítani tudja a városban különböző gazdasági ágazatokban működő vállalkozások csekély összegű támogatását, mely által Debrecen gazdasága, ipari kultúrája tovább fejlődhet és az itt élők életminősége javulhat. A rendeletek elfogadásával a támogatási rendszer átláthatóbbá, a gazdasági szereplők pedig versenyképesebbé válnak.
A sportról szóló 53/2005. (XII. 9.) Kr. rendelet módosításának és a közterület használatáról szóló 39/2018. (X. 25.) önkormányzati rendelet módosításának költségvetési kihatása nincs, hiszen az önkormányzati rendeletek önmagukban nem tartalmaznak előzetes vagy több évre szóló kötelezettségvállalást. A csekély összegű támogatások kiadási fedezetét minden évben a tárgyévi költségvetési rendelet elfogadásával biztosítja a Közgyűlés. Az önkormányzati rendeletek alapján közvetlen támogatási jogosultság nem keletkezik, tekintettel arra, hogy egyedi döntésekkel kerülhet sor támogatás nyújtására.
b) környezeti és egészségi következmények:
A két rendeletmódosításnak környezeti és egészségi következményei nem határozhatók meg.
c) Az adminisztratív terheket befolyásoló hatás:
Az érintett önkormányzati rendeletekben foglaltak végrehajtásával kapcsolatban jelentős adminisztratív teher nem merül fel. A sportról szóló 53/2005. (XII. 9.) Kr. rendelet vonatkozásában már 2011. december 1. napjával, a közterület használatáról szóló 39/2018. (X. 25.) önkormányzati rendelet tekintetében 2018. december 1. napjával kerültek bevezetésre a de minimis szabályok a Közgyűlés által. A rendszer jól működik, a működéssel járó adminisztratív terheket Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala szervezeti egységei, különösen a Pénzügyi Osztály és a Kulturális Osztály viseli, ugyanakkor szinte valamennyi szervezeti egységnél előfordulhat, hogy de minimis támogatási szerződés megkötését kezdeményezik náluk az egyes vállalkozások. Tekintettel arra, hogy már egy kialakult, bevált gyakorlatról van szó, a rendeletek elfogadásával olyan mértékű többlet adminisztratív teher nem hárul az Önkormányzatra, mely akár a munkaszervezésben, akár a létszám növelésében változtatásokat generálna.
2. A jogszabály módosításának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következménye:
Abban az esetben, ha nem módosítanánk a sportról szóló 53/2005. (XII. 9.) Kr. rendeletet, valamint a közterület használatáról szóló 39/2018. (X. 25.) önkormányzati rendeletet, előzetesen, egyenként be kellene jelenteni a csekély összegű támogatásokat tartalmazó szerződés-tervezeteket jóváhagyás céljából a TVI-nek. Ez a támogatási szerződés megkötésének és a támogatás nyújtásának elhúzódásához, valamint a kötelezettségvállalási folyamat nagymértékű lassulásához vezetne. Ezen folyamatot gyorsítja és egyszerűsíti az új helyi rendelet megalkotása, és a két önkormányzati rendelet módosítása, mely során a TVI az önkormányzati rendelet tervezetét, mint támogatási programot előzetesen jóváhagyja, így a jövőben nem lesz szükség arra, hogy az Önkormányzat által nyújtandó „de minimis” támogatásokat tartalmazó szerződéseket az Önkormányzat egyedileg bejelentse előzetes jóváhagyásra a hatóságnak.
Az európai uniós támogatási szabályok változását helyi szinten is le kell követni, mely által a továbbiakban is megoldható a debreceni vállalkozások csekély összegű támogatásban történő részesítése. Az Önkormányzatnak ez az európai uniós jogból eredő kötelezettsége, melyet az érintett önkormányzati rendeletek elfogadásával, módosításával valósít meg.
A rendeletek tekintetében formai és tartalmi dereguláció is történt a Jat. 22. §-ában foglaltaknak megfelelően, így a jogalkalmazás és az utólagos hatásvizsgálat tapasztalatait is figyelembe véve a helyi rendeleteink tartalmi felülvizsgálatát is elvégeztük. A deregulációnak köszönhetően a jogi túlszabályozottság mérséklődik, a jogalkalmazás nagymértékben egyszerűsödik, a hatályos és alkalmazandó önkormányzati rendeletek rendszere – a de minimis szabályok tekintetében – könnyebben átláthatóbbá válik. A dereguláció elvégzésével az önkormányzati rendeleteink megfeleltethetők a magasabb szintű jogszabályok által elvárt jogszabályszerkesztési követelményeknek.
Az Önkormányzatnak rendelet-alkotási kötelezettsége nincs e tárgykörben előírva, ez egy lehetőség, így a rendeletmódosítások elmaradásának jogalkotási szempontból nem lenne jogkövetkezménye. Az Európai Bizottság rendelete közvetlenül alkalmazható, azonban nem tartalmaz eljárási szabályokat. Azzal, hogy a rendeletünk tartalmazza az eljárási szabályokat, egyenlő feltételeket biztosít a vállalkozásoknak, így tovább fokozza a verseny tisztaságát.
3. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek rendelkezésre állnak. Tekintettel arra, hogy az Önkormányzat a mindenkori költségvetésének figyelembevételével nyújtja a feltételeknek megfelelő vállalkozásoknak a csekély összegű támogatást, a költségvetésbe tervezett összegeken felül az érintett önkormányzati rendeletek alkalmazása többletköltséget nem eredményez a város számára.
A javasolt szabályozás összhangban van az európai uniós jogból eredő kötelezettségek teljesítésével. A Jat. szerinti, Európai Unió intézményeivel és tagállamaival történő egyeztetési kötelezettség a jelen rendelettervezettel kapcsolatban az Önkormányzatot nem terheli.
A Rendelet módosításának indokolását a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. § (1) és (3) bekezdése alapján a Nemzeti Jogszabálytárban közzé kell tenni.