Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2024. (I. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

Debrecen Megyei Jogú Város helyi építési szabályzatáról szóló 47/2020. (XII. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 01. 26

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2024. (I. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.26.
Debrecen Megyei Jogú Város helyi építési szabályzatáról szóló 47/2020. (XII. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–5. §-hoz és az 1–4. melléklethez
1. A Debrecen Megyei Jogú Város Településszerkezeti Tervének elfogadásáról szóló 1980/2020. (XII. 28.) PM határozattal megállapított településszerkezeti terv (a továbbiakban: TSZT) módosításának indokolása
a) A Debrecen-Józsa, 0116/3 hrsz.-ú beépítésre nem szánt erdőterület – Kiserdő utca – Platán utca által határolt területrészre, valamint a 01608/3 és 01658/2 hrsz.-ú ingatlanokra vonatkozó módosítási igényből eredő, a településszerkezetet érintő változások miatt az erdőterületből kertvárosias lakóterület területfelhasználásba történő módosítása szükséges, melyre figyelemmel a kieső biológiai aktivitásérték pótlásáról gondoskodni kell.
Varga Szabolcs (4225 Debrecen, Hegy utca 5/B, mint az érintett ingatlanok tulajdonosi közössége által polgári jogi szerződéssel létrehozott polgári jogi társaság képviselője, a továbbiakban: Célmegvalósító1) a biológiai aktivitásérték pótlását a tervezési területen kívül kívánja megvalósítani a 01608/3 és 01658/2 hrsz.-ú földrészleteken. A megjelölt ingatlanok általános mezőgazdasági terület területfelhasználásból erdőterület területfelhasználásba való módosításával a szükséges biológiai aktivitásérték pótlása biztosítható. A TSZT 1.3.a. természeti és épített környezet védelme tervlapján az ingatlanokat érintően módosításra kerül az ökológiai hálózat pufferterületének határa.
b) A Debrecen, Kelence utca – 02593/78, 02593/64, 02593/4, 02593/13, 02593/3 hrsz.-ú beépítésre nem szánt területek – 02593/12 hrsz.-ú kivett saját használatú út – Sámsoni út által határolt területrészre, valamint a 02355/24 hrsz.-ú ingatlanra vonatkozó módosítási igényből eredő, a területfelhasználást érintő változások során
a 02593/66 hrsz.-ú ingatlan tekintetében az általános mezőgazdasági terület helyett újonnan beépítésre szánt, általános gazdasági terület,
a biológiai aktivitás pótlására kijelölt 02355/24 hrsz.-ú ingatlanra erdőterület
kerül rögzítésre.
A 02593/12 hrsz.-ú út szervízúttal határos területével a 471. sz. főút területe nő, valamint az egyéb országos mellékút, gyűjtőút szerkezetet meghatározó infrastruktúra elemként nyilvántartott Kelence utca tervezett szélessége kis mértékben csökken. Így a 02593/12 hrsz.-ú ingatlan szervízúttal határos területére közúti közlekedési terület kerül rögzítésre.
A TSZT 1.3.a. természeti és épített környezet védelme tervlapja is módosul, a 02393/66 hrsz.-ú és a 02593/12 hrsz.-ú ingatlanok érintett területeiről az ökológiai hálózat pufferterületének övezete törlésre kerül.
2. Debrecen Megyei Jogú Város helyi építési szabályzatáról szóló 47/2020. (XII. 28.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: HÉSZ) módosításának indokolása
A rendelettervezet 1. § (1) bekezdésében foglalt módosítás a HÉSZ 56. alcímét pontosítja tekintettel arra, hogy az ezen alcímmel jelzett építési övezetekbe sorolt területek nem minden esetben kerülnek lakóterületek szomszédságába.
A rendelettervezet 2. § -a tekintetében az 1. § (1) bekezdésben foglalt módosításra tekintettel a HÉSZ 84. §-a kiegészül a (6a) bekezdéssel, amely az ezen építési övezetben el nem helyezhető rendeltetési egységek körét határozza meg.
A rendelettervezet 3. §-a a HÉSZ mellékleteit módosítja az alábbiak szerint:
A szabályozási terv – 1.1. melléklet Jellemzően beépítésre szánt területek tervlapjai, 1.2. melléklet Jellemzően beépítésre nem szánt területek tervlapjai és 1.4. Védelem, korlátozás, kötelezettség -tervlapjai tekintetében az építési övezet, övezet határa és az építési övezet, övezet jele, továbbá a szabályozási határértékek, valamint az ökológiai hálózat elemei módosulnak a Célmegvalósító1 és a Kujbus Italház Kft. (a továbbiakban: Célmegvalósító2) által tervezett fejlesztések lehetővé tétele érdekében a rendelettervezet 1.-3. mellékletei alapján az alábbiak szerint:
a)
a Platán utca menti módosítással érintett területen belül a „védelmi erdőterület” övezeteként rögzített 0121/1 – 0121/12 hrsz.-ú ingatlanok esetében Lke-J/17 jelű „józsai kertvárosias lakóterületek” építési övezet kerül rögzítésre azzal, hogy az új beépítésre szánt területen a területnövekmény 5 %-ának megfelelő kiterjedéssel Kt-Zkk/3 jelű „közkertek” övezet kerül rögzítésre;
a 01608/3 és 01658/2 hrsz.-ú ingatlanokra a biológiai aktivitásérték pótlása okán E-V/2 jelű „védelmi erdőterület” övezet, továbbá a Kt-Zkk/3 jelű „közkert” terület feltárására egy 2,0 méter széles „önálló gyalogos utak terület” kerül rögzítésre;
a HÉSZ 1.4. I. tervlapján korrekcióra kerül az ökológiai hálózat magterületének övezethatára.
b)
a Kelence utca (hrsz.: 02594) területére 19 méter szabályozási szélességgel rögzített „közúti főhálózat terület” övezete a 02593/66 hrsz.-ú ingatlannal határos szakaszán 16 méter szabályozási szélességre módosul;
a 02593/12 hrsz.-ú saját használatú út területének főút menti szervizúttal határos része a 471. számú főút „közúti főhálózat terület” övezetének részeként kerül rögzítésre;
a 02593/66 hrsz.-ú ingatlan vonatkozásában új beépítésre szánt terület kijelölésére kerül sor, így a 02593/66 hrsz.-ú ingatlan északi és keleti részén közkert (Kt-Zkk/3) övezet, míg a 02355/24 hrsz.-ú telek területére E-V/2 jelű védelmi erdőterület övezet kerül kijelölésre;
a HÉSZ 1.4. I. tervlapja esetében a 02393/66 hrsz.-ú, és a 02593/12 hrsz.-ú ingatlanok érintett területeiről az ökológiai hálózat pufferterületének övezete kerül törlésre.
A szabályozási terv 2. mellékletének módosítására az új Gá-K/10 jelű építési övezeti kód bevezetése okán kerül sor a rendelettervezet 4. mellékletében foglalt szabályozási határértékekkel.
A rendelettervezet 4. §-a szövegcserés módosítással megteremti a lehetőségét annak, hogy a közművesítettséget érintő előírások a Gá-K/10 építési övezetre is kiterjedjenek.
Előzetes hatásvizsgálat
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. §-a (a továbbiakban: Jat.) alapján a jogszabály előkészítője – a jogszabály feltételezett hatásaihoz igazodó részletességű – előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmérte a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről a Közgyűlést tájékoztatni kell.
A fentiek alapján – a TSZT és a HÉSZ módosításának várható következményeiről – az előzetes hatásvizsgálat vonatkozásában – az alábbi tájékoztatást adom:
A módosítás valamennyi jelentősnek ítélt hatása, különösen:
a) társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása:
A Közgyűlés 2024. január 25. napján tartott ülésének 3. napirendi pontjaként tárgyalt előterjesztésben meghatározott területekre vonatkozóan a fejlesztői, célmegvalósítói igényekre figyelemmel került elkészítésre a módosítási javaslat. A szabályozásból eredően esetlegesen felmerülő pénzügyi kiadások a célmegvalósítókat terhelik.
b) a módosítás környezeti és egészségügyi következményei:
A településrendezési eszközök módosítása kapcsán a rendeltetésszerű használatból származóan a környezeti terhelések megengedettnél nagyobb mértékű megjelenésével nem kell számolni. A módosítás településrendezési szempontból természetvédelmi, örökségvédelmi érdeket nem sért.
c) a módosításnak adminisztratív terheket befolyásoló hatása:
A településrendezési eszközök módosításának adminisztratív terheit a Célmegvalósító1 és a Célmegvalósító2 viseli.
d) a jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következménye:
A TSZT és HÉSZ módosítás elfogadásának elmaradása esetén a tervezett beruházások, illetve fejlesztési elképzelések hosszabb időtávlatban vagy egyáltalán nem valósíthatók meg. Az Önkormányzat a telepítésre vonatkozó helyi szabályok kialakításával elősegíti a valós fejlesztési igényeken alapuló településfejlesztési célok megvalósíthatóságát.
e) a jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:
A módosított településrendezési eszközök alkalmazása az Önkormányzat számára nem jár sem személyi, sem szervezeti, sem tárgyi feltételek megváltoztatásával. A módosítást követően a TSZT és a HÉSZ végrehajtása tekintetében felmerülő feladatok ellátásához a feltételek adottak.
A javasolt szabályozás összhangban van az európai uniós jogból eredő kötelezettségek teljesítésével. A Jat. szerinti, Európai Unió intézményeivel és tagállamaival történő egyeztetési kötelezettség a jelen rendelettervezettel kapcsolatban az Önkormányzatot nem terheli.
A HÉSZ módosításának indokolását a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. § (1) és (3) bekezdése alapján a Nemzeti Jogszabálytárban közzé kell tenni.