Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 7/2024. (II. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

Debrecen Megyei Jogú Város helyi építési szabályzatáról szóló 47/2020. (XII. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 26

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 7/2024. (II. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.26.
Debrecen Megyei Jogú Város helyi építési szabályzatáról szóló 47/2020. (XII. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz, a 2. §-hoz, az 1. melléklethez és a 2. melléklethez
1. A Debrecen Megyei Jogú Város Településszerkezeti Tervének elfogadásáról szóló 1980/2020. (XII. 28.) PM határozattal megállapított településszerkezeti terv (a továbbiakban: TSZT) módosításának indokolása
A területfelhasználást és a közlekedéshálózatot érintő szerkezeti jelentőségű változások:
1. A 471. számú főúttól délre, Szikigyakor területén – a tervezett szervízút területével – a közlekedési terület déli irányba változik (növekszik).
A szervízút korrekciójából eredően változik az általános mezőgazdasági terület (Má), a kertes mezőgazdasági terület (Mk) és a közúti közlekedési terület (KÖu) nagysága, amely a közúti közlekedési terület növelését eredményezi.
1. A 48. számú főúttól délre, Haláp területén – a megvalósult szervízút területének szabályozási terven történő rögzítésével összefüggően – a közlekedési terület változik (csökken).
A szervízút korrekciójából eredően változik a zöldterület (Z), a kertvárosias lakóterület (Lke) és a közúti közlekedési terület (KÖu) nagysága: a lakóterület növekedésével egyidejűleg a közúti közlekedési terület és a zöldterület csökken.
2. Debrecen Megyei Jogú Város helyi építési szabályzatáról szóló 47/2020. (XII. 28.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: HÉSZ) módosításának indokolása
A rendelettervezet 1. §-a a HÉSZ mellékleteit módosítja az alábbiak szerint:
A szabályozási terv – 1.1. melléklet „Jellemzően beépítésre szánt területek” tervlapjai és 1.2. melléklet „Jellemzően beépítésre nem szánt területek” tervlapjai tekintetében az építési övezet, övezet határa módosul a tervezett, valamint a már megvalósult infrastruktúra fejlesztések lehetővé tétele érdekében a rendelettervezet 1.-2. mellékletei alapján az alábbiak szerint:
a)
a 471. számú főút (szerkezeti jelentőségű főhálózati elem) Szikigyakor utca és Bagoly utca közötti szakaszán az út területigényének pontosítása miatt
növekszik a közúti főhálózat övezete
(KÖu), valamint a 02352/2 hrsz-ú ingatlanon kialakítandó zöld sziget területének biztosítása érdekében „
közterület zöldfelületként fenntartandó része” jelölés kerül rögzítésre
,
az 50827/4, 50826/2, 50825/2, 50824/2, 50823/2 hrsz-ú ingatlanokat érintő mellékúthálózati elemtől északra az 50827/5, 50826/3, 50825/3, 50824/3, 50823/2 hrsz-ú ingatlanokra a
mellékúthálózat területének eleme (Kt-Kk) kerül kiterjesztésre
, biztosítva a terület tervezett fejlesztéséhez köthető közműelhelyezést.
A fenti módosítások következtében csökken a mezőgazdasági általános és a mezőgazdasági kertes övezetek területe,
b)
a 48. számú főutat érintően a 63111/3, 63111/5 és 63112/1 hrsz-ú ingatlanok területén
csökkentésre kerül a közúti főhálózat övezete
(KÖu),
a főút déli oldalán, Haláp területén belül jelenleg a főúttal párhuzamosan rögzített
mellékúthálózat elemének egy szakasza (Kt-Kk) északi irányba kerül
átpozicionálásra, amely magával vonja a zöldterületek (Z-Kk) csökkenését is,
a mellékúthálózat elemének (Kt-Kk) átpozicionálásával összefüggően a
kertvárosias lakóterület (Lke-Kb/5) építési övezet kerül kiterjesztésre
a 63109/78, 63110/4, 63111/4, 63111/6, 63112/2 és a 63109/76 hrsz-ú ingatlanokra, igazodva a meglévő használathoz, ezzel együtt az
Infrastruktúra fejlesztést követően igénybe vehető terület” határa is változik
. mely azonban nem minősül új beépítésre szánt terület kijelölésének figyelemmel arra, hogy a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet 78/D. § (4) bekezdés b) pontja alapján „
helyi építési szabályzat készítése és módosítása során nem minősül új beépítésre szánt terület kijelölésnek (…) ha a közút elhelyezése céljára szolgáló terület csökkentése miatt növekszik a beépíthető terület nagysága.”,
a 63094/1, 63094/2 és a 63093/51 hrsz.-ú ingatlanok esetében az építési övezet határa az ingatlan-nyilvántartási alaptérképnek megfelelő telekhatárra kerül rögzítésre,
a 02359/3 hrsz.-ú Cserei-ér csatorna és a 01533/1 hrsz.-ú Halápi-ér csatorna mentén a parti sáv a tervezési területen belül rögzítésre kerül.
Előzetes hatásvizsgálat
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. §-a (a továbbiakban: Jat.) alapján a jogszabály előkészítője – a jogszabály feltételezett hatásaihoz igazodó részletességű – előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmérte a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről a Közgyűlést tájékoztatni kell.
A fentiek alapján – a TSZT és a HÉSZ módosításának várható következményeiről – az előzetes hatásvizsgálat vonatkozásában – az alábbi tájékoztatást adom:
A módosítás valamennyi jelentősnek ítélt hatása, különösen:
a) társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása:
A Közgyűlés 2024. február 22. napján tartott ülésének 3. napirendi pontjaként tárgyalt előterjesztésben meghatározott területekre vonatkozóan a fejlesztői igényekre figyelemmel került elkészítésre a módosítás. A szabályozásból eredően esetlegesen felmerülő pénzügyi kiadások az Önkormányzat költségvetésében tervezett és ütemezett módon biztosíthatók.
b) a módosítás környezeti és egészségügyi következményei:
A településrendezési eszközök módosítása kapcsán a rendeltetésszerű használatból származóan a környezeti terhelések megengedettnél nagyobb mértékű megjelenésével nem kell számolni. A módosítás településrendezési szempontból természetvédelmi, örökségvédelmi érdeket nem sért.
c) a módosításnak adminisztratív terheket befolyásoló hatása:
A településrendezési eszközök módosításának adminisztratív terheit az Önkormányzat viseli.
d) a jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következménye:
A TSZT és HÉSZ módosítás elfogadásának elmaradása esetén a tervezett fejlesztési elképzelés hosszabb időtávlatban vagy egyáltalán nem valósítható meg, valamint a megvalósult fejlesztés és környezete és a hatályos szabályozás összhangja nem lesz biztosított. Az Önkormányzat a módosítással elősegíti az úttervekkel alátámasztott fejlesztési igényeken alapuló településfejlesztési célok megvalósíthatóságát.
e) a jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:
A módosított településrendezési eszközök alkalmazása az Önkormányzat számára nem jár sem személyi, sem szervezeti, sem tárgyi feltételek megváltoztatásával. A módosítást követően a TSZT és a HÉSZ végrehajtása tekintetében felmerülő feladatok ellátásához a feltételek adottak.
A javasolt szabályozás összhangban van az európai uniós jogból eredő kötelezettségek teljesítésével. A Jat. szerinti, Európai Unió intézményeivel és tagállamaival történő egyeztetési kötelezettség a jelen rendelettervezettel kapcsolatban az Önkormányzatot nem terheli.
A HÉSZ módosításának indokolását a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. § (1) és (3) bekezdése alapján a Nemzeti Jogszabálytárban közzé kell tenni.