Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 8/2024. (II. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

Debrecen Megyei Jogú Város helyi építési szabályzatáról szóló 47/2020. (XII. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 01

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 8/2024. (II. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.01.
Debrecen Megyei Jogú Város helyi építési szabályzatáról szóló 47/2020. (XII. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–5. §-hoz és az 1–4. melléklethez
A rendelettervezet 1. § -ában a Bajcsy-Zsilinszky utca 16-18. szám alatti ingatlanokat érintő, lakóépület építésére vonatkozó tervezési koncepcióban foglaltak szerint kerül módosításra a Debrecen Megyei Jogú Város helyi építési szabályzatáról szóló 47/2020. (XII. 28.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: HÉSZ) a fejlesztés megvalósítása érdekében. Az új Vt-Vk/65 építési övezeti jel bevezetése miatt kerül kiegészítésre a HÉSZ 71. § (1) bekezdése azzal, hogy az új építési övezetre a jelenleg hatályos Vt-Vk/13 építési övezetre vonatkozó előírást kell alkalmazni.
A rendelettervezet 2. § -a tekintetében a Határ út mentén található általános gazdasági területen, a Gá-Ip/13 építési övezetben kizárólagosan kereskedelem, szolgáltató rendeltetés elhelyezhetőségének rögzítése történik meg a szomszédos falusias lakóterület védelme érdekében.
A rendelettervezet 3. § -a a HÉSZ mellékleteit módosítja az alábbiak szerint:
a) A HÉSZ 1. melléklet Szabályozási terv – 1.1. melléklet Jellemzően beépítésre szánt területek, és egyes területek esetében az 1.2. melléklet Jellemzően beépítésre nem szánt területek, valamint 1.3. melléklet Utcai párkánymagasság tervlapjai tekintetében az építési övezet, övezet határa, az építési övezet, övezet jele, szabályozási határértékei módosulnak az egyértelmű építési jogok biztosítása, a terület intenzívebb beépíthetőségének lehetővé tétele érdekében.
A Debrecen, Bajcsy-Zsilinszky utca menti városközponti vegyes területen új építési övezeti jel kerül bevezetésre (Vt-Vk/65) a lakóépület építésére vonatkozó tervezési koncepcióban foglaltaknak megfelelően, továbbá ezzel összefüggésben törlésre kerül a hatályos terveken rögzített 7,5 méteres párkánymagasság.
A Debrecen, Szalonka utca menti területen módosításra kerül a „Telek zöldfelületként fenntartandó része” jelölés határa a telekszerkezet rendezése és a telephely tervezett fejlesztéseinek végrehajthatósága érdekében.
A Debrecen, Rákóczi utca és Tücsök utca menti területen a 8444 és a 22133/30 hrsz.-ú ingatlanok esetében a telektömbön belüli építési övezet határának telekhatárra történő módosítása történik.
b) A HÉSZ 2. melléklete esetében a Debrecen, Bajcsy-Zsilinszky utca menti városközponti vegyes területen a szabályozási határérték növelése történik új építési övezeti jel (Vt-Vk/65) bevezetésével.
A rendelettervezet 4. § - a szövegcserés módosításokat tartalmaz, melyek körében a Debrecen, Bajcsy-Zsilinszky utca menti területen az új Vt-Vk/65 építési övezeti jel bevezetése miatt kerülnek kiegészítésre ezzel az építési övezeti jellel a 45. alcím címe és a HÉSZ 70-73. §-ai. Ennek eredményeként az új építési övezetre a jelenleg hatályos Vt-Vk/13 építési övezetre vonatkozó előírásokat kell alkalmazni, valamint a tervezési koncepciónak megfelelően kiegészítésre kerül a HÉSZ 71. § (9a) bekezdése az új Vt-Vk/65 építési övezeti jellel a hátsókert méretére vonatkozó szabály esetében.
A rendelettervezet 5. § -a hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.
Előzetes hatásvizsgálat
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. §-a (a továbbiakban: Jat.) alapján a jogszabály előkészítője – a jogszabály feltételezett hatásaihoz igazodó részletességű – előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmérte a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről a Közgyűlést tájékoztatni kell.
A fentiek alapján –a HÉSZ módosításának várható következményeiről – az előzetes hatásvizsgálat vonatkozásában – az alábbi tájékoztatást adom:
A módosítás valamennyi jelentősnek ítélt hatása, különösen:
a) társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása:
A Közgyűlés 2024. február 22. napján tartott ülésének 4. napirendi pontjaként tárgyalt előterjesztésben meghatározott területekre vonatkozóan a fejlesztői igényekre figyelemmel került elkészítésre a módosítás. A szabályozásból eredően esetlegesen felmerülő pénzügyi kiadások az Önkormányzat költségvetésében tervezett és ütemezett módon biztosíthatók.
b) a módosítás környezeti és egészségügyi következményei:
A településrendezési eszközök módosítása kapcsán a rendeltetésszerű használatból származóan a környezeti terhelések megengedettnél nagyobb mértékű megjelenésével nem kell számolni. A módosítás településrendezési szempontból természetvédelmi, örökségvédelmi érdeket nem sért.
c) a módosításnak adminisztratív terheket befolyásoló hatása:
A településrendezési eszköz módosításának adminisztratív terheit az Önkormányzat viseli.
d) a jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következménye:
A HÉSZ módosítás elfogadásának elmaradása esetén a tervezett fejlesztési elképzelések hosszabb időtávlatban vagy egyáltalán nem valósíthatók meg, valamint a megvalósult fejlesztés, annak környezete és a hatályos szabályozás összhangja nem lesz biztosított. Az Önkormányzat a módosítással elősegíti a fejlesztési igényeken alapuló településfejlesztési célok megvalósíthatóságát.
e) a jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:
A módosított településrendezési eszköz alkalmazása az Önkormányzat számára nem jár sem személyi, sem szervezeti, sem tárgyi feltételek megváltoztatásával. A módosítást követően a HÉSZ végrehajtása tekintetében felmerülő feladatok ellátásához a feltételek adottak.
A javasolt szabályozás összhangban van az európai uniós jogból eredő kötelezettségek teljesítésével. A Jat. szerinti, Európai Unió intézményeivel és tagállamaival történő egyeztetési kötelezettség a jelen rendelettervezettel kapcsolatban az Önkormányzatot nem terheli.
A HÉSZ módosításának indokolását a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. § (1) és (3) bekezdése alapján a Nemzeti Jogszabálytárban közzé kell tenni.