Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 45/1991. (XII.31.) Kgy. rendelete

a közterületek elnevezésének szabályairól

Hatályos: 2020. 07. 01

Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 45/1991. (XII.31.) Kgy. rendelete

a közterületek elnevezésének szabályairól

2020.07.01.

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. § (1) 2A rendelet hatálya egyaránt kiterjed a város bel- és külterületén lévő településrészekre, közterületekre és magánutakra.

(2) A közigazgatási helynévről, a domborzati és tájnévről, víznévről, természetvédelmi névről külön jogszabályok rendelkeznek.

2. § (1)3 A közterületnév és településrésznév megállapítása és megváltoztatása a Közgyűlés hatáskörébe tartozik.

(2)4 E rendelet alkalmazása szempontjából:
Közterületnév: a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló 303/2007. (XI. 14.) Korm. rendelet vonatkozó rendelkezései szerint megállapított közterületnév, továbbá az elnevezett magánút neve és a központi címregiszterről és címkezelésről szóló 345/2014.(XII.23.) Korm. rendelet (továbbiakban: KCR rendelet) 13. § (3) bekezdésben foglalt ingatlan neve a közterületjelleg nélkül.

(3)5 A közterületnév és településrésznév, a településrészek és közterületek megjelölésére, földrajzi azonosítására, a tájékozódásra szolgál, emléket állít, ismeretek terjeszt, helytörténeti, néprajzi, nyelvi hagyományokat ápol.

3. §6 (1) A településrész, közterület és magánút nevének megváltoztatását bárki kezdeményezheti. Magánút elnevezésére csak a KCR rendelet 13. § (2) bekezdése szerinti feltétel teljesülése esetén kerülhet sor.

(2) A településrész, közterület és magánút nevének megállapítására vagy megváltoztatására tett javaslatot az előterjesztő a tanácsadó testülettel előzetesen véleményezteti.

(3) A településrész, közterület és magánút - a KCR rendelet 13. § (3) bekezdése szerinti ingatlanok kivételével - nevének megállapítása vagy megváltoztatása előtt az előkészítés során az érintett terület lakosságának és a magánút tulajdonosának, valamint a képviselői fórumnak vagy a részönkormányzatnak a véleményét meg kell ismerni.

(4) A KCR rendelet 13. § (3) bekezdése szerinti ingatlanok közterületi elnevezése esetén a (2) bekezdés szerinti véleményezési eljárást csak az ingatlan-tulajdonosi vezetéknévtől eltérő elnevezési javaslat esetén kell lefolytatni.

4. § (1)7

(2)8

(3) Személyről utcát elnevezni általában az általa használt eredeti családi és utónév formában kell. Csak vezetéknevet alkalmazni akkor lehet, ha a névadó személy általánosan ismert.

5. §9
Helytörténeti, várostörténeti szempontból jelentős közterületneveket és településrészneveket a Közgyűlés védetté nyilváníthat. A védetté nyilvánított földrajzi neveket sem elő-, sem utótagjában megváltoztatni vagy átalakítani nem szabad.

6. § (1)10 Ha városrendezés során olyan területet építenek be, ahol korábbi utcanév nem volt, a helyi építési szabályzat jóváhagyását követően a főépítész vagy az építési hatóság, illetőleg új telek alakításánál az építési hatóság kezdeményezése alapján a kialakított közterületeket utcanévvel kell ellátni.

(2)11 Az utca megszűnhet városrendezés/beépítés/ vagy valamely más rendeltetésű területhez történő csatolás következtében. Az utca teljes egészében való megszűnésével a közgyűlés döntését követően az utca neve is megszűnik. Ekkor az utca nevét az utcajegyzékből törölni kell.

7. § (1)12 A megállapított közterületnevekről és településrésznevekről az Igazgatási és Építési Iroda köteles naprakész nyilvántartást vezetni és abban a változásokat folyamatosan feltüntetni.

(2)13 Az közterületnév jegyzék a következő adatokat tartalmazza:

a) a közterület névvel ellátott ingatlan városrész szerinti fekvését

b) a közterület nevet,

c) a közterület jelleget,

d) a településrész nevét,

e) az elnevezést megállapító határozat számát,

f) a határozat hatályba lépésének dátumát,

g) a közterületnévvel ellátott ingatlan helyrajzi számát,

h) a közterületnévvel ellátott ingatlan irányítószámát,

i) a korábbi közterület elnevezésre vonatkozó adatokat,

j) annak megjelölését, hogy a közterületnévvel ellátott ingatlan közterület, magánút vagy a KCR rendelet 13. § (3) bekezdése szerinti ingatlan.

(3) Új hivatalos várostérkép elkészítésére, kiadására csak a Polgármesteri Hivatalnál vezetett nyilvántartásokkal történő egyeztetés után kerülhet sor.

(4)14 A településrész, közterület és magánút nevek megállapításáról és megváltoztatásáról az érdekelt szerveket /a közterületnév változással érintett ingatlan fekvése szerint illetékes központi címregiszter kezelője, a települési címnyilvántartó, rendőrség, mentők, tűzoltók, posta, közlekedési és közüzemi vállalatok, lakossági szolgáltatásokat végzők, stb. …/ haladéktalanul értesíteni kell, míg a lakosságot a Szegedi Tükör, a város közszolgálati lapja útján kell tájékoztatni.

8. § (1)15 A városban minden közterületet közterületnévvel ellátott magánutat és a KCR rendelet 13. § (3) bekezdése szerint elnevezett ingatlant névtáblával kell jelölni. Az utca névtáblát az utca mindkét oldalán, az utca elején és végén, valamint az utcakereszteződésnél, minden sarokingatlanon - az erre vonatkozó építésügyi, városrendezési és egyéb szabályok szerint - kell elhelyezni.

(2) Az utca névtáblának az utca nevét és az utca házszámait kell tartalmazni. A táblákon - külön a páros és páratlan számozású oldalon - fel kell tüntetni az utca elejétől a végéig, illetőleg az útkereszteződéstől az útkereszteződésig terjedő házszámokat, és jelölni kell a számozás irányát.

(3) Az utca nevének megváltoztatása után a korábbi utcanév-táblát a tájékozódás megkönnyítésére áthúzással érvénytelenítve egy évig az új nevet jelző tábla mellett meg kell hagyni.

(4) A tér, park, sétány, külterületi lakott hely, az általánostól eltérő beépítettségű utca névtáblájának elhelyezése az /1-2./ bekezdésben előírtaktól eltérhet.

(5)16 A városban a közterület elnevezésekhez tájékoztatás céljából névmagyarázó táblát lehet elhelyezni. Az elhelyezés szükségességéről és tartalmáról a tanácsadó testület előzetes véleményezését követően a Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság véleményének ismeretében a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottsága (továbbiakban: Bizottság) dönt. A névmagyarázó tábla méretére, anyagára, külső megjelenésére vonatkozóan a Bizottság döntése előtt ki kell kérni a főépítész véleményét. A névmagyarázó táblát az utca 1 számú épületén az utcanévtábla alá kell elhelyezni.

9. §17 (1) Az ingatlan tulajdonosa /használója/ az utcanévtábla és a névmagyarázó tábla elhelyezését tűrni köteles.

(2) Az utcanév-, valamint névmagyarázó tábla elkészítésének, elhelyezésének, karbantartásának költségei az önkormányzatot terhelik.

(3)18 Az utcanév tábla, névmagyarázó tábla csak az ingatlant érintő felújítási, karbantartási, építési munkálatok idejére távolítható el. Az ingatlan tulajdonosa köteles az általa ideiglenesen eltávolított táblákat a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. közterület-fenntartási divíziójához megőrzés céljából eljuttatni vagy értesíteni a munkálatok megkezdését megelőzően a szakszerű eltávolítás és őrzés érdekében. A tulajdonos köteles a munkálatok befejezéséről haladéktalanul tájékoztatni a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-t a táblák visszahelyezése érdekében.

(4)19 Az ingatlan tulajdonosa köteles a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. közterület-fenntartási divíziójánál bejelenteni, ha a kihelyezett utcanév tábla, névmagyarázó tábla eltűnik, megsemmisül vagy megrongálódik.

10. §20 (1)21 Az elnevezett közterülettel, közterületnévvel ellátott magánúttal érintkező, valamint a közterületnévvel ellátott külterületi ingatlant, és a 12. § (8) bekezdésében foglalt ingatlanokat házszámmal kell ellátni. A közterületnévvel ellátott külterületi ingatlanok házszámozásánál a KCR rendeletnek a külterületen fekvő telek címelemeinek megállapítására vonatkozó rendelkezései alkalmazandók.

(2)22

(3)23 A házszámozással kapcsolatos ügyekben első fokon a jegyző, másodfokon Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése jár el.

(4)24 A házszámozással kapcsolatos eljárásban – az e rendeletben foglalt kiegészítésekkel – az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény előírásait kell alkalmazni.

(5)25

11. § (1) A főútvonalon a házszámok, a központtól kifelé növekedhetnek. Szeged középpontjának a belvárosi Tisza hidat kell tekinteni.

(2) A mellékútvonalak számozása a főútvonalnál kezdődik.

(3)26 A számozás eggyel kezdődik és kihagyás nélkül, folyamatosan emelkedő számsorrendben a közterülethez csatlakozó, utolsó beépítésre szánt területen fekvő telekig tart.

(4) A számozás a csatolt településrészeken az 1973. előtt alkalmazott rendszer szerint történik a főútvonalak kivételével.

12. §27 (1) Kétoldalas utcában a számozás növekedésének irányába nézve jobb oldalon a páratlan, bal oldalon a páros számokat kell alkalmazni. Egyoldalas utcában - ha a másik oldal a hatályos építési szabályzat szerint nem beépítésre szánt területként van meghatározva – a számozás folyamatos.

(2) A tér, a park és más hasonló elhelyezkedésű közterület épületeinek, telkeinek számozása folyamatosan emelkedő számsorrendben az óramutató járásával ellentétes irányban történik. A számsor a város középpontja felől csatlakozó utca jobb oldalán kezdődik és a bal oldalán ér véget.

(3)28 A kialakult számozás után megosztott ingatlan eredeti sorszáma nem szűnik meg, az újonnan kialakított telkek számának megfelelően, a számsor növekedésének irányában kiegészül egy vagy több nem ékezetes, egytagú nagybetűvel A-tól Z-ig, közvetlenül a házszám mögé írva, a „/” írásjellel elválasztva.

(4) A kialakult számozás után egyesített ingatlanok eredeti sorszámukat megtartják. /pld.: 13-17./

(5) Ha egy mellékútvonal több főútvonalhoz is kapcsolódik, akkor a helyi viszonyokat figyelembe véve kell a sorszámozás irányát megállapítani. Több főútvonalhoz kapcsolódó mellékútvonal esetén a sorszámozás irányát, zsákutcák, udvarok, hasonló közterületek esetén a számozás módját a kialakult gyakorlat szerint kell megállapítani.

(6) Ha a házszámozást olyan telekhez kapcsolódva kell végrehajtani, amely közvetlenül több közterülethez is kapcsolódik (saroktelek, hátsó szomszéd nélküli telek), és a házszámozás az érintett közterületen már kialakult, akkor a (3) bekezdés szerinti megosztás szabályainak megfelelő alkalmazásával kell az új házszámot képezni.

(7) Amennyiben telekalakítás következtében olyan telekállapot alakul ki, hogy az előzőekben megállapított szabályok valamelyikének alkalmazásával a telek nem számozható be megfelelően, a folyamatosság és áttekinthetőség érdekében, kivételesen meglévő házszám is megváltoztatható az érintett telkek körében.

(8)29 Ha az ingatlan közterületről nem, csak másik telken keresztül közelíthető meg, a házszámozás szempontjából úgy kell tekinteni, mintha megközelíthető lenne közterületről is. Ebben az esetben az ingatlan(ok) címében házszámként annak az ingatlannak a házszámát kell feltüntetni, amelyhez az ingatlan megközelítését szolgáló telek csatlakozik. Az így kialakított telek(telkek) számának megfelelően a házszám(ok) kiegészül(nek) egy vagy több, nem ékezetes, egytagú nagybetűvel A-tól Z-ig, közvetlenül a házszámok mögé írva, a „/” írásjellel elválasztva.

13. § (1)30 A házszámtábla elkészítése, elhelyezése, karbantartása és pótlása az ingatlan tulajdonosának kötelessége. Amennyiben a házszám megállapítására a 12. § (8) bekezdése szerint került sor, úgy a közterülettel nem érintkező ingatlanok házszámát az érintett ingatlanok tulajdonosai kötelesek külön táblán „Belső házszámok” megjelöléssel feltüntetni, és a közterülettel érintkező ingatlanon a (3) bekezdésben foglaltak szerint elhelyezni. A tábla elhelyezését a közterülettel érintkező ingatlan tulajdonosa(i) tűrni köteles(ek).

(2) A külterületi házszámtáblán a településrész nevét is fel kell tüntetni.

(3) A házszámtáblát az ingatlan közterület felőli bejáratánál kell elhelyezni. Amennyiben nem a közút felől nyílik, a közút felől is meg kell ismételni.

(4)31

14. §32

15. § Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba. Ezzel egyidejűleg az 1/1977. sz. az utcaelnevezésről és házszámozásról szóló Szeged Megyei Városi Tanács rendelete, valamint a Szeged város utcanévadási rendszerének továbbfejlesztéséről szóló 74/1981. /V.14./ VB. sz. határozata hatályát veszti.

16. §33 E rendeletnek a közterületek elnevezésének szabályairól szóló 45/1991.(XII.31.) Kgy. rendelet módosításáról szóló 46/2017.(XII.19.) önkormányzati rendelettel (a továbbiakban: módosító rendelet) módosított rendelkezéseit a módosító rendelet hatályba lépését követően indult és megismételt eljárásokban kell alkalmazni.

1

A bevezető részt módosította a 35/2020.(V I.30.) Ö. r. 1. §-a (hatályos 2020. július 01-től)

2

Módosította a 3/2016.(II.16.) Ö . r. 1. §-a (hatályos 2016. február 17-től)

3

Módosította a 11/2015. (IV.02.) Ö . r. 8. § a) pontja (hatályos 2015. április 3-tól)

4

Módosította a 11/2015. (IV.02.) Önk. r. 1. §-a, a 3/2016.(II.16.) Önk. r. 2. §-a (hatályos 2016. február 17-től)

5

Módosította a 11/2015. (IV.02.) Önk. r. 8. § a) pontja (hatályos 2015. április 3-tól)

6

Módosította a 3/2016.(II.16.) Önk. r. 3. §-a (hatályos 2016. február 17-től)

7

Módosította a 11/2015. (IV.02.) Önk. r. 8. § a) pontja (hatályos 2015. április 3-tól), hatályát veszti a 11/2015. (IV.02.) Önk. r. 9. § alapján 2015. április 3-tól

8

Hatályát veszti a 11/2015. (IV.02.) Önk. r. 9. § alapján 2015. április 3-tól

9

Módosította a 11/2015. (IV.02.) Önk. r. 8. § b) pontja (hatályos 2015. április 3-tól)

10

Módosította a 48/2003.(XII.01.) Kgy. r. 1. §-a

11

Módosította a 11/2015. (IV.02.) Önk. r. 2. §-a (hatályos 2015. április 3-tól)

12

Módosította a 20/2014.(XI.24.) Önk. r. 98. § a) pontja (hatályos 2014. november 25-től), módosította a 11/2015. (IV.02.) Önk. r. 8. § c) pontja (hatályos 2015. április 3-tól)

13

Módosította a 11/2015. (IV.02.) Önk. r. 3. §-a, a 3/2016.(II.16.) Önk. r. 4. § (1) bekezdése (hatályos 2016. február 17-től)

14

Módosította a 11/2015. (IV.02.) Önk. r. 3. §-a, a 3/2016.(II.16.) Önk. r. 4. § (2) bek., a „sajtó” szövegrész helyébe „a Szegedi Tükör, a város közszolgálati lapja” szöveg lép a 33/2017.(IX.28.) Ö. r. 5. §-a alapján (hatályos 2017. szeptember 29-től)

15

Módosította a 3/2016.(II.16.) Önk. r. 5. §-a (hatályos 2016. február 17-től)

16

Kiegészítette a 48/2003.(XII.01.) Kgy. r. 2. §-a, módosította a 44/2010.(XII.14.) Ö. r. 1. §-a (hatályos 2010. december 15-tól), a 20/2014.(XI.24.) Ö. r. 98. § b) és c) pontja (hatályos 2014. november 25-től)

17

Módosította a 48/2003.(XII.01.) Kgy. r. 3. §-a

18

Kiegészítette a 35/2020.(VI.30.) Ö. r. 2. §-a (hatályos 2020. július 01-től)

19

Kiegészítette a 35/2020.(VI.30.) Ö. r. 2. §-a (hatályos 2020. július 01-től)

20

Módosította a 48/2003.(XII.01.) Kgy. r. 4. §-a, a 45/2005.(XI.15.) Kgy. r. 1. §-a

21

Módosította a 11/2015. (IV.02.) Ö. r. 4. §-a, a 3/2016.(II.16.) Ö. r. 6. §-a (hatályos 2016. február 17-től)

22

Hatályát veszti a 11/2015. (IV.02.) Ö. r. 9. §-a alapján 2015. április 3-tól

23

Módosította az 1/2013.(II.27.) Ö. r. 98. §-a (hatályos 2013. február 28-tól)

24

Módosította a 46/2017.(XII.19.) Ö. r. 1. §-a (hatályos 2018. január 1-től)

25

Hatályát veszti a 11/2015. (IV.02.) Ö. r. 9. §-a alapján 2015. április 3-tól

26

Módosította a 11/2015. (IV.02.) Önk. r. 5. §-a (hatályos 2015. április 3-tól)

27

Módosította a 11/2015. (IV.02.) Önk. r. 6. §-a (hatályos 2015. április 3-tól)

28

Módosította a 46/2017.(XII.19.) Önk. r. 3. §-a (hatályos 2018. január 1-től)

29

Módosította a 46/2017.(XII.19.) Önk. r. 3. §-a (hatályos 2018. január 1-től)

30

Módosította a 11/2015. (IV.02.) Önk. r. 7. §-a, a 3/2016.(II.16.) Önk. r. 7. § (1) bek. (hatályos 2016. február 17-től)

31

Hatályát veszti a 45/2005.(XI.15.) Kgy. r. 2. §-a szerint

32

Hatályát veszti a 19/2012.(V.08.) Önk. rendelet 16. § a) pontja alapján 2012. május 15-től

33

Kiegészítette a 46/2017.(XII.19.) Önk. r. 2. §-a (hatályos 2018. január 1-től)