Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 42/2000. (IX.14.) Kgy. rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2014. 11. 25- 2018. 09. 24

Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése a helyi Önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésének felhatalmazása alapján, figyelemmel a temetőkről, a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvényben, valamint az annak végrehajtására kiadott 145/1999. (X. 1.) Korm. rendeletben, az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvénynek a halottakkal kapcsolatos rendelkezései végrehajtásáról, valamint a rendkívüli halál esetén követendő eljárásról szóló 34/1999. BM-EüM-IM együttes rendeletben foglaltakra, az alábbi rendeletet alkotja:



I. Fejezet


A temetőkre vonatkozó általános rendelkezések



1. §


(1) A rendelet hatálya kiterjed Szeged Megyei Jogú Város közigazgatási területén lévő köztemetőkre, valamint az ezek fenntartásával és a temetésekkel kapcsolatos összes tevékenységre.


(2) A köztemetők felsorolását a rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.


(3) A temetőkben lévő hősi katonai sírokat az önkormányzat kegyeleti parkként tartja fenn.



2. §


Jelen rendelet vonatkozásában

a) Köztemető: az önkormányzat tulajdonában lévő temetők, amelyekben az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét teljesíti.


b) Temetési hely: a temetőben vagy temetkezési emlékhelyen létesített sírhely, sírbolt, urnafülke, urnasírhely, urnasírbolt, valamint a hamvasztóüzemi építmény területén, ingatlanán létesített urnafülke, urnasírhely.


c) Temetkezési szolgáltatások: temetésfelvétel, halottszállítás, az elhunyt temetésre való előkészítése és a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátása, a ravatalozás, a búcsúztatás, a sírba helyezés, a hamvasztás, az urnaelhelyezés, az urnakiadás, a hamvak szórása, a sírnyitás, az exhumálás és az újratemetés.


3. §


Szeged Megyei Jogú Város közigazgatási területén köztemető létesítéséről, bővítéséről, temető vagy temetőrész lezárásáról, megszüntetéséről, kiürítéséről, újra használatba vételéről Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése határoz a város rendezési terveinek, valamint a hatályos jogszabályoknak megfelelően. A köztemetők és létesítményeik fenntartásáról, valamint az ott folyó temetkezési és - jelen rendelet szerinti - egyéb tevékenységek végzéséről az önkormányzat a Szegedi Testamentum Temetkezési Kft1 (a továbbiakban: üzemeltető) útján „Kegyeleti közszolgáltatási szerződés” keretein belül - gondoskodik.



II. Fejezet


Temetkezési helyekre és temetkezésre vonatkozó szabályok


4. §


(1) A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - temetőben vagy temetkezési emlékhelyen létesített temetési helyen szabad.


(2) Az eltemettető vagy egyetértésével más hozzátartozó kívánságára az urnát - az átvétel egyidejű igazolása mellett - ki kell adni, és ennek megtörténtét a nyilvántartásban is fel kell jegyezni.


(3) A temetőkben már korábban elhelyezett urnák kérelemre történő kiadásáról az üzemeltető gondoskodik. Az urna kiadását az kérheti, aki a hamvasztásról gondoskodott, vagy az elhalt közeli hozzátartozója. A kiadás tényét a nyilvántartásban fel kell jegyezni.


(4) Amennyiben az urna kiadását kérő személy nem azonos a hamvasztásos temetésről gondoskodóval, úgy az urna részére történő kiadásához a temetésről gondoskodótól hozzájárulást kell beszereznie. Ilyen személy hiányában a hozzájárulást a Ptk. 685. §-nak b) pontja szerinti sorrendben az elhalthoz közelebb álló hozzátartozótól kell beszereznie.


5. §


(1) A temetőkben temetkezésre szolgálnak:

a) az egyes sírhely,

b) a kettős sírhely,

c) a közös sírhely,

d) a díszsírhely, díszurnahely,

e) az urnasírbolt (urnakripta),

f) a sírbolt (kripta),

g) az urnafülke(kolumárium),

h) az urnasír,

i) a szórókert.


(2)2 A kettős sírhelyeknél, valamint a kettős urnafülkék esetében lehetőség van a temetett sír, illetve urnafülke mellett még egy temetkezési hely megváltására. Előre meg lehet váltani a sírboltokat és urnakriptákat is.


(3) A táblákat folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat pedig sorszámokkal sírhelyekre kell felosztani. A díszsírhelyeket, sírbolthelyeket külön kell megjelölni.


(4) A temetkezési helyeket a temetés alatt álló táblákban folytatólagos sorrendben kell felhasználni. Ettől eltérni a természeti körülmények (talajösszetétel, talajvízszint) figyelembevételével lehet.


6. §


(1) A betelt sírhely-táblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt táblába csak rátemetéssel lehet temetni.


(2) Az elhamvasztott halott hamvait tartalmazó urnát a temetőn belül sírhelyben (rátemetéssel), urnasírban, urnakriptában vagy sírboltban lehet elhelyezni.


(3) A lezárt temetőkben temetkezési tevékenységet nem lehet folytatni. A lezárt temetőket mindaddig kegyeleti helyként kell gondozni, amíg felszámolásáról döntés nem születik.


(4) Lezárt temetőből és sírhely-táblából a holttest-maradványokat exhumálás útján lehet áthelyezni a használatban lévő temetőbe.

Az exhumálást csak az illetékes tisztifőorvos engedélye és előírásai szerint lehet elvégezni, lezárt temetőből történő elszállításhoz az üzemeltető külön engedélye is szükséges.


7. §


(1) Az egyes temetkezési helyekért - díszsírhelyek kivételével - az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat kell fizetni: a díj mértékét a rendelet 2. sz. melléklete tartalmazza, a megváltási időtartamra a díj előre esedékes.


(2) Az egyszeri megváltás időtartama:

a) sírbolt esetén 60 év

b) urnasírbolt esetén 25 év

c) sírhely esetén 25 év

d) urnafülke, urnasírhely esetén 10 év

Az üzemeltető a c) és d) pont szerinti temetkezési helyek kétszeres időtartamra történő megváltását is engedélyezheti.

A megváltási időtartam az első temetés napjával kezdődik


(3) A megváltási idő eltelte után a temetkezési helyek - a tulajdonos tiltó rendelkezése hiányában - újabb időtartamra megválthatók.


(4)3 Felnőtt egyes sírba két koporsó temethető, és a sírba további 6 urna helyezhető el.


(5) Felnőtt sírhely-díj befizetése mellett a felnőtt sírhely-táblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lenni.


8. §


(1) Az elhalálozástól számított öt éven belül sír (sírbolt) felnyitására engedélyt az Állami Népegészségügyi és Tisztitorvosi Szolgálat hamvasztás, más temetőbe való áthelyezés és rátemetés céljából, illetve a nyomozó hatóság rendelkezésére adhat. A kolerában, pestisben, leprában, sárgalázban, kiütéses tífuszban, takonykórban, AIDS-ben, vírusos hemorrghagiás lázban elhunytak temetési helyének megnyitására csak az elhalálozástól számított egy év elteltével adható engedély, a sírnyitáshoz a temetkezési hely felett rendelkezni jogosult hozzájárulást be kell beszerezni. Ilyen személy hiányában a hozzájárulást a Ptk. 685. §-ának b) pontja szerinti sorrendben az elhalthoz közelebb álló hozzátartozójától kell beszerezni.


(2)4 A sírhelyeket a földfelszín alatt kibetonozni, kifalazni nem lehet – mely alól kivétel a szabályosan megépített felépítmény legfeljebb 80 cm mélységű alapozása.


(3) A sírhelyeken sírdomb kialakítása (felhantolás) nem kötelező. A hant nélküli parcellák létesítésére kijelölt területen sírdomb nem alakítható ki.


(4) A temetkezési helyek használatának jogát magánszemélyek között átruházni nem lehet, a sírhely újra megváltható az elhalt, illetve a rendelkezni jogosult rendelkezéseinek figyelembevételével. Ilyen személy hiányában a Ptk. 685. §-ának b) pontjában meghatározott közeli hozzátartozó rendelkezése az irányadó.


(5)5 A temettetőnek az elhaltak hűtéséért hűtési díjat kell fizetni a 2. sz. melléklet szerint. A nyugvóhelyek megváltásakor, újraváltásakor a temetési hely jellege szerinti temetőüzemeltetési hozzájárulást kell fizetni a 2. sz. melléklet szerint.6


9. §


(1) A sírgödröt olyan méretűre kell kiásni, hogy a koporsó abban elhelyezhető legyen. A sírgödör mélysége a talaj és egyéb viszonyoktól függően, 160-250 cm. Koporsóban történő rátemetés esetében a sírhelyet szükség szerint úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön.


(2) A felnőtt sírhelyek általában 210 cm hosszúnak és 90 cm szélesnek kell lennie. Kettős sírhely hossza és szélessége 200 x 190 cm. Sírokat egymástól 60 cm távolságra kell elhelyezni. A sorok közötti távolságnak 60-100 cm-nek kell lennie. A sírhelytáblák között legalább 4 m széles utat kell hagyni.


(3) Gyermeksírhely 10 éven aluli halott részére általában 1,3 m hosszú, 0,60 m széles. E sírokat egymástól 0,30 m távolságra kell elhelyezni.


(4)7


(5)8


(6) A sírbolt mélysége általában 190 cm, belső hossza 220-250 cm, szélessége két holttestre számítva 150 cm. A sírbolt alját és oldalfalait vízbehatolás és földnyomás ellen megfelelően ki kell képezni. A sírbolt tetejét legalább 300 kg/m˛ hasznos terheléssel kell számítani. A fedőlapot szintén ennek a teherbírásnak megfelelően kell készíteni oly módon, hogy a sírbolt légmentesen záródjék.


(7)9 A fülkékkel épült sírbolt minden egyes fülkéje általában 200 cm hosszú, 90 cm magas és 84 cm széles. A sírboltfülkét a koporsó elhelyezése után azonnal légmentesen le kell zárni.


10. §


(1)10 Sírboltot csak építési engedély alapján lehet építeni, az engedélyezett tervet az üzemeltetőnek az építkezés megkezdése előtt be kell mutatni. A sírboltba maximum 10 koporsó helyezhető el. Egy felnőtt koporsó helyébe két gyermek koporsó, vagy hat urna is elhelyezhető.


(2) A sírbolt felett rendelkezőnek az tekinthető, aki a használati díjat megfizette.


(3) A sírbolt (és síremlék) fenntartásáról, annak létesítője (örököse) köteles gondoskodni. Ha a sírbolt összeomlásától lehet tartani, az üzemeltető felszólíthatja a fenntartásra kötelezett személyek bármelyikét, hogy gondoskodjanak a helyreállításról. Ha a felhívás eredménytelen marad, az üzemeltető kérelmére Szeged Megyei Jogú Város Jegyzője elrendelheti a sírbolt eltávolítását, illetőleg a sírboltba való további temetkezést megtilthatja.


(4) A felhívás kötelező, ha a sírbolt (síremlék) gondozásának elmulasztása közvetlen veszély fennállását eredményezi. A felhívást - a temetési hely megjelölésével - a temető hirdetőtábláján és a parcella sarkán 90 napra ki kell függeszteni.


(5)11


(6) A sírboltba koporsóban csak annyi elhalt temethető, ahány férőhelyre azt építették.

Amennyiben a sírbolt tulajdonosa, illetve a rendelkezésre jogosult a temetkezési jogosultságról a sírbolt-könyvben vagy végrendeletileg nem tett rendelkezést, úgy a sírboltban az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők el. A sírbolt tulajdonosának, illetve a rendelkezésre jogosultjának kérelmére a sírboltban elhelyezett koporsókban lévő porladáson túli csontmaradványokat össze kell gyűjteni és hamvasztás után urnában, illetőleg gyermekkoporsóban lehet elhelyezni.


(7)12 Sírboltba csak kettős koporsóval lehet temetkezni. A belső koporsó minden esetben fémkoporsó legyen, amelyet légmentesen le kell zárni, forrasztással és erre a célra gyártott, a megfelelő szűrőkkel felszerelt szellőző szeleppel kell ellátni. A közös, vagy együregű sírboltot lég- és folyásmentesen le kell zárni.


11. §


(1) A holttest elhamvasztásához - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - a tisztiorvos engedélye szükséges.


(2) A kórházban elhunyt személy, valamint rendőri intézkedéssel boncolásra szállított holttest elhamvasztását a boncolást végző orvos engedélyezi.


12. §


(1)13 a) A Polgármester azon elhunyt személyeknek, akik a városi közélet valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, díszsírhelyet adományozhat, mely döntéséről a Közgyűlés soron következő ülésén tájékoztatást ad.

b) A díszpolgárt halála esetén díszsírhely illeti meg.


(2) Az újonnan adományozott díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjmentes.


(3) A díszsírhelybe - a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett - az elhalt özvegye és az elhalt közvetlen felmenő és lemenő hozzátartozói (szülők, gyermekek) is eltemethetők.


(4) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, hozzátartozók hiányában - a Polgármesteri Hivatal megbízására és költségére - az üzemeltető köteles gondoskodni.


(5) A díszsírhely adományozásáról írásban értesíteni kell az elhunyt Ptk. 685. §-ának b) pontja szerinti közeli hozzátartozók közül az elhalthoz legközelebb álló hozzátartozóját és a temető üzemeltetőjét.


(6) A díszsírhely parcelláiban a koporsó a földbe temethető vagy elhamvasztás után az urna kolumbáriumba helyezhető.



III. Fejezet


Temetkezési szolgáltatások


13. §


(1) A köztemetőkben a temetkezési szolgáltatásokat az a temetkezési szolgáltató látja el, amely Szeged Megyei Jogú Város Jegyzőjétől engedélyt kap a szolgáltatási tevékenység végzésére és a temető üzemeltetőjével szerződést kötött.


(2)14 Az engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók a rendelet 2. sz. mellékletében meghatározott díjat kötelesek fizetni az üzemeltetőnek. A szegedi lakóhellyel rendelkező elhunyt személyekre vonatkozó díjkedvezmény mértéke a temetkezési hely díjának 10 %-a, amennyiben temetkezési hely igénybevétele nem történik, úgy a hamvasztás díjának 10 %-a ha a hamvasztás Szegeden történik.


14. §


(1) A temetés módjára, illetve a hamvasztásra az elhunytnak életében tett nyilatkozata, ennek hiányában a temetésről (hamvasztásról) gondoskodó személy rendelkezése az irányadó.


(2) A rendelkezésre jogosultságot az üzemeltető csak akkor köteles vizsgálni, ha azzal kapcsolatosan kifogást jelentettek be. Ha a jogosultságot az üzemeltető nem tudja megállapítani, akkor a jogosultságot megállapító bírósági döntésig a halott nem temethető el.


15. §


(1) A felravatalozott koporsót - az eltemettető kívánságára - a búcsúztatás (szertartás) megkezdéséig nyitva lehet tartani.

Nem lehet nyitva tartani az oszlási, vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját.


(2) A fertőző betegségben elhunytak koporsóját légmentesen lezárt állapotban kell felravatalozni és azt felnyitni nem szabad. A gyászolók a koporsóval nem érintkezhetnek.


16. §


(1) A temetkezési hely rendelkezési jogosultja által végezhető munkák:


a) egynyári, vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,

b) cserepes, vágott- és művirág, koszorú elhelyezése,

c) olyan fás szárú növények ültetése, melyek kifejlett állapotban sem érik el a 1,5 m-es magasságot,

d)15 1,5 méternél magasabbra növő fás szárú növények ültetése, eltávolítása a temető üzemeltetőjének hozzájárulásával lehetséges.


(2)16 A sírhely rendelkezésre jogosultja köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását, fák, cserjék ápolását, parlagfű mentesítését rendszeresen elvégezni. Ennek elmulasztása esetén évi 4 alkalommal az üzemeltető végzi el a gyomtalanítást, melyek költségeit a sírhely újraváltásakor érvényesíti.


17. §


(1)17


(2)18 A sírbolt, síremlék építési munkákhoz, a meglévők felújításához a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők temetőfenntartási hozzájárulási díjat kötelesek fizetni, melynek mértékét a rendelet 2. sz. melléklete tartalmazza.


(3) Az előírt engedély hiánya, vagy az attól való eltérés esetén, továbbá a 16. § (2) bekezdésében szereplő kötelezettség elmulasztásakor az üzemeltető:

a) A sírhely rendelkezésre jogosultját - határidő kitűzésével - felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére.

b) A felhívás eredménytelensége esetén a szükséges munkát elvégzi (elvégezteti) és annak költségeit áthárítja a sírhely rendelkezésre jogosultjára.



IV. Fejezet


Nyilvántartások vezetése


18. §


(1) Üzemeltető csak a halottvizsgálati bizonyítvány kézhezvétele után engedélyezheti a halott eltemetését. A halottvizsgálati bizonyítvány egy példányának megőrzéséről az üzemeltető gondoskodik.


(2)19 A temető üzemeltetője az új sírmezők (sírnegyedek, sírparcellák) megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről és annak a Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottsága által történő jóváhagyásáról. A temetőtérképet a temető-nyilvántartó könyvvel összhangban az üzemeltető köteles vezetni. A temetési rend megváltoztatása (sírok átminősítése) csak a Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság engedélyével történhet a térkép módosításával. A temető dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig az üzemeltetőnek a tűztől védve, páncélszekrényben kell megőriznie, azt követően pedig átadni a Csongrád Megyei Levéltárnak.


(3)20 A sírhelyek osztályba sorolását a temető üzemeltetője végzi el és Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottsága hagyja jóvá.


(4) A nyilvántartó könyvbe minden temetést időrend szerint a következő adatokkal kell bejegyezni: folyószám, a temetés napja, az elhalt neve, születési ideje, utolsó állandó lakcíme, az elhalálozás napja, fertőző betegségben elhunytaknál a halál oka, a sírhely-tábla, - sor,-hely száma, valamint a síremlékre vonatkozó bejegyzések. A nyilvántartókönyvhöz betűsoros névmutatót kell vezetni, amely az eltemetett halottak nevét és sírhelyeik pontos megjelölését tartalmazza. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a megváltásra jogosult személy nevét és címét.


19. §


(1) Az üzemeltető külön jegyzéket vezet a temetőben elhelyezett halva született gyermekekről. A jegyzékben fel kell tüntetni a halva született anyjának nevét, az elhantolás (urna elhelyezés) időpontját és a föléje tűzött fejfa sorszámát.


(2) A sírbolt-könyv a sírboltban elhelyezett halottak bejegyzésére szolgál.

A sírbolt-könyvet a 18. § (4) bekezdésben meghatározott tartalommal kell vezetni, a sírbolt számának feltüntetésével. A Sírbolt-könyvbe be kell vezetni a létesítőnek a sírboltra vonatkozó rendelkezéseit.


(3) A nyilvántartási adatokról tájékoztatást - a halott nevének, a temetés időpontjának és a temetkezés helyének kivételével - csak bírósági és hatósági eljárásokhoz lehet adni.


V. Fejezet


A temetők rendje


20. §


(1)21 A temető nyitvatartása:

április 15-től - szeptember 30-ig: 07.00 - 20.00 óráig

október 01-től - április 14-ig: 08.00 - 17.00 óráig.


Halottak Napjához kötődően az üzemeltető a temető nyitva tartását meghosszabbíthatja.


(2) A temetőből a nyitvatartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni.


(3) A nyitva tartás rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.


(4) A temetőkben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.




21. §


(1) A temetőkben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.


(2) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a kijelölt tároló helyen kívül nem tárolható.


(3)22


(4)23


(5)24


(6) A kolumbárium fülkék előrészén a közízlést sértő virágtartók, díszítések vagy feliratok nem helyezhetők el.



22. §


(1) Síremlék állítás esetén az igényelt területre és időtartamra az üzemeltető a 2. sz. mellékletben meghatározott díjat számítja fel.


(2) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát - vagyonvédelmi okokból - csak a temető üzemeltetőjének történt előzetes bejelentés után lehet kivinni.


23. §25


24. §


A panaszügyintézés az üzemeltető feladata, melyet központi telephelyén (Szeged, Bajai út 8.) lát el.


25. §26


26. §


A temetői munkák során (így különösen: rátemetés, exhumálás, áthelyezés) talált értékekről (ékszer, nemesfémből készült protézis) és a találás körülményeiről jegyzőkönyvet kell felvenni. A talált érték biztonságos megőrzéséről az üzemeltető gondoskodik a jogosultnak történő átadásig.

VI. Fejezet


Hatályba léptető rendelkezések


27. §


A jelen rendelet 2000. október 1-én lép hatályba. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló a 45/1999. (X.8.) Kgy. rendelettel és a 6/2000. (II.18.) Kgy. rendelettel módosított 19/1993 (VII. 10.) Kgy. rendelete.


1 Az elnevezést módosította az 57/2010.(XII.16.) Ö. r. 1. §-a (hatályos 2011. január 1-től)

2 Módosította az 57/2010.(XII.16.) Ö. r. 2. §-a (hatályos 2011. január 1-től)

3 Módosította a 49/2002. (XII. 05.) Kgy.r.1 §-a

4 Módosította az 57/2010.(XII.16.) Ö. r. 3. §-a (hatályos 2011. január 1-től)

5 Módosította az 55/2003.(XII.01.) Kgy. r. 1. §-a, az 5/2005.(II.2.) Kgy. r. 1. §-a

6 A mondat hatályát veszti 2006. január 1-től.

7 Hatályát veszti az 57/2010.(XII.16.) Ö. r. 12. §-a szerint 2011. január 1-től

8 Hatályát veszti az 57/2010.(XII.16.) Ö. r. 12. §-a alapján 2011. január 1-től

9 Módosította az 57/2010.(XII.16.) Ö. r. 4. §-a (hatályos 2011. január 1-től)

10 Módosította az 57/2010.(XII.16.) Ö. r. 5. §-a (hatályos 2011. január 1-től)

11 Hatályát veszti az 57/2010.(XII.16.) Ö. r. 12. §-a alapján 2011. január 1-től

12 Módosította az 57/2010.(XII.16.) Ö. r. 6. §-a (hatályos 2011. január 1-től)

13 Módosította a 49/2002. (XII. 05.) Kgy.r. 2. §-a

14 Módosította az 51/2005.(XI.15.) Kgy. r. 1. §-a, az 57/2010.(XII.16.) Ö. r. 7. §-a (hatályos 2011. január 1-től)

15 Kiegészítette az 51/2005.(XI.15.) Kgy. r. 2. §-a

16 Módosította az 51/2005.(XI.15.) Kgy. r. 3. §-a

17 Hatályát veszti a 19/2012.(V.08.) Ö. r. 16. § f) pontja alapján 2012. május 15-től

18 Módosította az 51/2005.(XI.15.) Kgy. r. 4. §-a

19 Módosította a 9/2001. (III. 14.) Kgy.r. 1. §-a, a bizottság megnevezését módosította az 57/2010.(XII.16.) Ö. r. 8. §-a, a 20/2014.(XI.24.) Ö. r. 104. §-a (hatályos 2014. november 25-től)

20 Módosította a 9/2001. (III. 14.) Kgy.r. 1. §-a, a bizottság megnevezését módosította az 57/2010.(XII.16.) Ö. r. 8. §-a, a 20/2014.(XI.24.) Ö. r. 104. §-a (hatályos 2014. november 25-től)

21 Módosította az 57/2010.(XII.16.) Ö. r. 9. §-a (hatályos 2011. január 1-től)

22 Hatályát veszti a 19/2012.(V.08.) Ö. r. 16. § f) pontja alapján 2012. május 15-től

23 Hatályát veszti a 19/2012.(V.08.) Ö. r. 16. § f) pontja alapján 2012. május 15-től

24 Hatályát veszti a 19/2012.(V.08.) Ö. r. 16. § f) pontja alapján 2012. május 15-től

25 Hatályát veszti a 19/2012.(V.08.) Ö. r. 16. § f) pontja alapján 2012. május 15-től

26 Módosította a 49/2002. (XII. 05.) Kgy.r. 3. §-a, hatályát veszti a 19/2012.(V.08.) Ö. r. 16. § f) pontja alapján 2012. május 15-től